Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 xxl
ja res je,še kolebam,do konca septembra je še nekaj dni in se lahko še odločim. bom pa useeno še "test" naredila in šla tečt 10km da vidim kako to zgleda in če bi šlo. :)

Danes me čaka še ura in pol rekreacije,tako da jutri naredim sprehod in se prav veliko ne bom pretegovala,v sredo pa spet tek... :)

sm pa tudi prehrano prilagodila,namreč xxl je z razlogom :) tako da mam pestro :)
 xxl
ojla

Neja13 kako gre?

js sm v sredo tekla 5ko,za pripravo na tek Donna jutri v LJ. no danes grem čisto na lahko par km. potem pa jutri akcija :) sj grem samo na 4km,samo gre se za un občutek starta,ljudi,cilja....bomo vidli,malo mam treme :)

sm pa šla v intersport in dobila nasvete za svoje superge,tako da grem iskat ene asics z gelom ki so ravno znižane in so za močne pronatorje,tako da drug teden bom s temi tečt začela postopoma da jih utečem...

:) en fajn pozdravček.

papa
 Jure18
xxl napisal/-a:sm pa tudi prehrano prilagodila,namreč xxl je z razlogom :) tako da mam pestro :)

:clap: bravo, to je pravilna pot... ampak vendar, lahko to malenkost podrobneje opišeš? Slika
 xxl
Jure18 v bistvu nič kaj posebaj novega :) veliko zelene zelenjave,pusto meso na žaru ali pečeno v ponvi,ovseni kosmiči za zajtrk,za malico kaki oreščki,po teku šejk,pa seveda brez junka,sladkarij ipd. pijem limonado brez sladkorja doma narejeno,radensko ali vodo :) nekako tako... :) sicer gre počasi,ampak gre. tako da dokler gre,naj bo tako :) računam da gre počasneje zaradi mišic in je treba najprej nekaj truda vložit pred vidnimi rezultati :)
nekako tako :)
 Jure18
No, zanimivo, skrbelo me je, da preveč "stradaš", kot veliko ostalih nadebudnežev ki začnejo "hujšat", potem pa 1 teden skoraj popoln post, pa nazaj jovo na novo, še več kilogramov pridobijo...
Sam bi priporočal predvsem zmerne obroke, 5-6 na dan(če se le da, za obrok seveda šteje tudi kakšen jogurt-navadni- in jabolko), pa to tako, da se nikoli ne "nabutaš" tako, da te potem vse tišči. :wink:
 sitrader
Mogoče še ena informacija iz druge roke.

V mojem okolišu je veliko ljudi shujšalo na ta način:

1. sladkorna dieta
2. redna telovadba

Največji problem je, ker mora človek spremeniti svoje življenske navade. To je najtežje, ker mora biti skozi tako. Ne samo med "kuro". Tako hrane kot gibanja. Telo se čez čas navadi, tako da tu ni straha.

Sladkorna dieta je mišljena nekje takšna kot jo imajo diabetiki. Ne pomeni čisto odsotnost cukra, ampak da se je hrano, ki ima nizek glikemični indeks. Pomembno je, da se NE strada! Stradanje vrže telo v pogoje samoohranitve. Torej najprej velika muka, potem pa še slabše.

Pod telovadbo po moje nič specifičnega. Bolj to da se človek redno ukvarja in poveča porabo energije.

Mogoče bo komu pomagalo. Mnogi so poskusili že marsikaj. Pa seveda so na koncu stradali in bilo je še slabše. Zgornji nasvet je pomagal že marsikomu brez večjih muk. Res pa je, da je en problem. Izguba teže gre na tak način počasi. Sicer na začetku gre hitreje, ampak povprečen "močnejši" človek je prišel do svoje "idealne" želene teže nekje po dveh letih. To torej ni hitri kurz. Že zaradi tega ker moraš spremeniti navade. Za vedno. Ne samo za en mesec ali dva.

Upam da komu pomaga.

LP
 Jure18
Seveda da gre zadeva počasi, saj hitra izguba telesne teže bi pomenila izgubo(predvsem) tekočine in mišične mase, kar pa ni zaželjeno.
 xxl
hvala vsem za nasvete.

starakost hvala za link...si bom prebrala,na hitro preletela,nekak če prav razumem bi blo fino še cardio in vaje za moč al kako? no ok,bom poiskala še malo po forumu če se je o tem že veliko pisalo... hvala :)

jutri udarim en jutranji tek,potem mam pa celo nedeljo lahko frej :) samo upam da ne bo preveč mrzlo :)

malo gledam superge,asics bom kupila v intersportu so ravno znižane in so za močno pronacijo,tako da bom probala drug teden z njimi tečt...bomo videli....

Neja13? kako gre?

nič lepo nedeljo,sobote bo kmalu konec.
Uporabniški avatar
 mare
StaraKost napisal/-a:Zanimivo branje : http://www.baltimorechallenge2007.com/FEN_Book_Final_06132007.pdf#page=430

Enkrat sem že imel "nadaljevanko" na to temo, ne mislim jo ponovit. Zato to prilagam, kot branje v razmislek, da samo počasen tek, najbrž ni najboljša rešitev za tiste, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Tale "skromni" link s 1500 stranmi je zanimiv. Hvala. Bom prečital celega, ko bom v penziji. :) Ampak logika na prilepljeni strani, da s kardio vadbo kurimo maščobo in da se potem telo adaptira tako, da skladišči še več maščobe, po moje ni čisto prava. Avtor tam to enači s treningi mišic (kjer se tvorijo mikropoškodbe in po regeneraciji zrastejo močnejše mišice), vendar gre pri maščobnih celicah za povsem druge procese kot pri mišičnih. Pravzaprav je tam proces ravno obraten. Bolj kot jih filamo, bolj se večajo in razmnožujejo. Če bi bilo to, kar tam piše res, bi bili vsi tekači in kolesarji (pri katerih vendarle prevladuje kardiotrenig) debeluhi. Po moje tudi obilen kardio trenig koristi. Vsekakor pomeni potrošnjo kalorij, med tekom se običajno ne bašemo s kikirikijem in napolitankami in krepijo se mišice.
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... tu ni govora o tekmovalno aerobnih osebah, tekačih, kolesarjih, za takšne bi prilepil en drugi link, ki govori o tem .... Tu je govora o osebah, ki imajo probleme z odvečno težo. Vse nove študije nakazujejo na to, da je pri njih bolj koristna intenzivna vadba, ki krepi mišični sistem, ki je glavni porabnih energije tudi v mirovanju, ko se porablja skoraj izključno maščoba, kot energija. Nizka obremenitev ima zelo mali efekt na mišični sistem in vglavnem porablja energijo samo za časa vadbe in ima večji učinek na splošno dobro počutje in zdravje, kot na izgubo kilogramov.
Kot sem že povedal to sva prav midva že obdelala in o tem več nimam namena debatitati. Vsak naj sam oceni ali mu je to kaj v pomoč ali ne. Ta članek sem navedel zato, ker je napisan razumljivo tudi za tiste, ki niso strokovnjaki, obenem pa odraža to kar govori večina novejših študij o hujšanju.
Uporabniški avatar
 štenga
mare napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Zanimivo branje : http://www.baltimorechallenge2007.com/FEN_Book_Final_06132007.pdf#page=430

Enkrat sem že imel "nadaljevanko" na to temo, ne mislim jo ponovit. Zato to prilagam, kot branje v razmislek, da samo počasen tek, najbrž ni najboljša rešitev za tiste, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Tale "skromni" link s 1500 stranmi je zanimiv. Hvala. Bom prečital celega, ko bom v penziji. :) Ampak logika na prilepljeni strani, da s kardio vadbo kurimo maščobo in da se potem telo adaptira tako, da skladišči še več maščobe, po moje ni čisto prava. Avtor tam to enači s treningi mišic (kjer se tvorijo mikropoškodbe in po regeneraciji zrastejo močnejše mišice), vendar gre pri maščobnih celicah za povsem druge procese kot pri mišičnih. Pravzaprav je tam proces ravno obraten. Bolj kot jih filamo, bolj se večajo in razmnožujejo. Če bi bilo to, kar tam piše res, bi bili vsi tekači in kolesarji (pri katerih vendarle prevladuje kardiotrenig) debeluhi. Po moje tudi obilen kardio trenig koristi. Vsekakor pomeni potrošnjo kalorij, med tekom se običajno ne bašemo s kikirikijem in napolitankami in krepijo se mišice.

Ta knjiga je zame vrhunska in sem jo že prebral - CELO (no razen neke članke, ki me res niso zanimali sem izpustil - recimo o golfu; veliko člankov sem pa prebral večkrat). Prvič sem jo prebral v dobrem tednu. V bistvu me je dostikrat imelo, da bi jo objavil, vendar nisem vedel kakšni bodo odzivi, zato nisem hotel bil vzrok raznoraznega kreganja.

Skratka knjiga je odlična je pa res, da je večinsko mnenje dosti proti večinskemu mnenju tega foruma, zato pričakujem da bo poljuvana...

Glede debeluhov med tekači in kolesarji.... V knjigi poudarjajo, da je velika večina cardio junkijev oblike "skin-fat". Torej so zelo suhceni, ker so z dolgim kardiom pokurili vsa mišična vlakna, medtem ko jim delež maščobe vseeno ostaja. Izgled takšnih ljudi v vsakdanjem življenju je dober, vendar če jih pogledaš v adamovi in evini obleki (kot se vidijo sami pred ogledalom) je povsem druga pesem (zato tudi sami niso zadovoljni z obliko in še bolj šibajo kardio - s čimer si le še bolj škodijo). Problem se pojavi tudi, ko se ti ljudje prenehajo ukvarjati s dolgim kardiom nizke do srednje intenzivnosti, saj se količina maščoba v telesu zelo poveča - potem je pa njihova ščitnica kriva :P.

Torej v knjigi je bolj: cardio za začetek za postavitev osnov, potem pa delaj na mišicah in visoki intenzivnosti (HIIT) in ne vadi dlje kot 35min v povprečju. Večja količina mišic, bo nato kurila kalorije -> posledica -> odlično in zdravo telo pripravljeno na kakršnekoli izzive!

To je sicer zelo na kratko, kdorkoli se misle vpikniti v zgornje pisanje naj si najprej prebere vse članke in šele nato piše. Meni je ta knjiga najboljša od vseh na področju vadbe kar sem jih prebral (pa je bila med njimi tudi Born to Run :-- ).
Nazadnje spremenil štenga, dne 01 Okt 2012, 12:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 mare
Ja seveda, Stara kost, s tem, kar si ti napisal se čisto strinjam. Zmotilo me je v tistem članku, ker naj bi bil efekt kardiovadbe ničen oziroma celo negativen, s čimer se tudi ti ne strinjaš.

Je pa to hujšanje res en jajc. Jaz sem bil celo življenje suh in sem bil pameten in poln dobrih teorij. Zadnjih par let pa sem začel pridobivati kilograme. Naenkrat tiste dobre teorije niso več tako dobre, jaz pa sem zmeraj manj pameten. :(
Uporabniški avatar
 štenga
mare napisal/-a:Zmotilo me je v tistem članku, ker naj bi bil efekt kardiovadbe ničen oziroma celo negativen, s čimer se tudi ti ne strinjaš.

Odvisno proti čemu to primerjaš - če proti nažiranju z junkom na kavču, potem je vsaka stvar boljša :).

V enem od člankov je tako (po spominu pišem)
- dober kardio: kadarkoli, kjerkoli, ni važno koliko časa, kakršnakoli intenziteta;
- boljši kardio: srednja do visoka intenziteta takoj po treningu za moč;
- najboljši kardio: (ne izdam - piše v člankih) :lol: .

Torej treniraj pametno in vedi, da je veriga močna le toliko kot je njen najšibkejši člen.

Pa še en članek v razmislek (pred odgovorom preberi prvi povedi Conclusion-a)
http://www.baltimorechallenge2007.com/F ... f#page=377
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA