prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 vroom
Zdravo,

imam Timex run GPS uro. Na splošno dela super, hitro dobi signal in oh in sploh. Ampak vsake toliko časa ima pa konsistentne problem pri začetku samega teka. Velikokrat je štartna pozicija na povsem nepravem mestu (npr. 100 m stran od mene) in potem postopoma začne slediti na pravi način. Včasih se tudi zdi, kot da je začetna pot 'preslikana' čez točko, preko katere sledenj poti postane normalno (tako je npr. namesto na zgornji desni strani zaslona pot, ki zaznamuje prvih 300 metrov na zemljevidu preslikanih čez točko na spodnjo levo stran zaslona). Splošna dolžina opravljenega teka je na koncu sicer kolikor toliko v redu.
Oče ima Garmina 110, pa se tudi pri njemu vsake toliko časa, čeprav bolj redko, pojavi kaka anomalija pri startni poziciji. Kar me zanima, če ima kdo slučajno odgovor na to, je, če gre pri tem najverjetneje za problem firmwarea, ali pa bi lahko bilo s samo uro kaj narobe (v smislu strojen napake)? Oz. tudi, če imate sami podobne izkušnje?

LP
Uporabniški avatar
 raf
napake take vrste so predvsme zato, ker je verjetno splab sprejem signala gps.mislim, da rabiš minimu tri satelite, da se lahko ura poveže in izračuna položaj..seveda, če imaš signal recimo 6 satelitov skupaj je tudi bolj natančna sama sled. Skratka meni 405 dela zalo točno in edino visoke stavbe in gozd mji delata težave in je tam natančnost slabša, ampak se dosti ne sekiram za tistih 200 m dodatka.
 wind
raf napisal/-a:napake take vrste so predvsme zato, ker je verjetno splab sprejem signala gps.mislim, da rabiš minimu tri satelite, da se lahko ura poveže in izračuna položaj..

Ne, to ni zaradi slabega signala, ampak zato, ker ni dovolj časa počakal. ;) Vse novejše Garminove ure imajo InstantFix (verjetno ima tudi Timex kaj podobnega), ki deluje tako, da enostavno uporabi podatke o satelitih iz spomina, ampak ti podatki imajo veljavnost le nekaj ur. Potem pa nekateri uporabniki pojamrajo, kako je ura zgrešila - in je start precej zamaknjen od dejanske lokacije, in še nekaj minut teka je trasa lahko precej čudna.

Temu se enostavno izogneš tako, da malo dlje počakaš, preden stisneš Start knof. Sicer pa rabiš minimalno 4 satelite za 3d lokacijo v gps sistemu. Nekatere naprave imajo tudi prikaz, koliko satelitov lovi, zraven pa podatek o natančnosti v metrih.

vroom napisal/-a:Morda bi moral potem malo dlje počakati, preden začnem teči?

Ja, jaz to počnem (ogrevam se s hojo) - in so vsi starti na pravem mestu (torej zamik kvečjemu za širino ceste). To je tudi osnova za točno razdaljo...

So pa seveda razlike med modeli ur. Če ura zelo hitro kaže, da ima signal, se vprašaj zakaj je tako. Da dobiš 3d lokacijo, traja minimalno 30s v idealnih razmerah (ne v kaki grapi) in za to mora biti gps pri miru; če se premikaš, traja precej dlje. Ampak v teh pol minute imaš komaj 4-5 satelitov, če pa še malo dlje počakaš, jih na odprtem dobiš 7-8, kar je odlično, lokacija je potem precej točna.
GPS, ki že po 15-20s pravi, da ima signal, "goljufa" s podatki iz spomina (s prejšnjega teka).
 vroom
Ja, to 'goljufanje' je posledica Hotfixa, kjer si zapomni tvoj prejšnji položaj in potem v 5 sekundah dobi signal (je pa res, da ikona za satelit še nekaj časa potem utripa). V glavnem, danes sem potem še eno minuto počakal na mestu, preden sem začel teči in sledenje je bilo definitivno boljše. Bom poskusil še parkrat na različnih lokacijah, da vidim, če je bil res to problem
 vroom
Evo, po še dveh tekih na različnih lokacijah se zdi, daje bil problem res v prehitrem štartu. Še sreča, da je bila težava v mojem nepoznavanju in ne v uri :)

Hvala za nasvet!
Uporabniški avatar
 Wega
Pa hvala tebi, da to sporočiš naprej. Jaz sem se pa režal enim, ki so uro še pred tekom prižgano postavili na okensko polico... :oops:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA