Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Jaz bom pa tekel s tistimi s katerimi sem praktično sploh začel teči. To so mizuno wave precision. Na začetku so padali očitki, da te superge niso za začetnika in da so za trenirane tekače z izdelano tehniko teka ipd... Takrat kot začetnik sem se odlično počutil v njih in na podlagi tega sem jih tudi kupil. Z njimi sem pretekel kar nekaj polmaratonov in krajših tekem, tudi po razgibanem terenu. In sedaj grem s tem modelom, sicer novejšim tudi na ljubljanski maraton. Kar hočem povedat je to, da je preveč vsemogočih modelov za to in za ono in da premalo damo na lastni občutek.

Svetovali so mi, naj ne začnem tečt v tem modelu, ker ni dovolj stabilen, je premehak s slabo oporo in blaženjem in po tem takem naj bi imel kot začetnik probleme z ahilovo tetivo itd... Sem mnenja da se telo navadi na obremenitve in najboljše za stopalo je, če se približamo naravni 'obutvi', torej bosi nogi. Vendar za to je potreben čas, da se noga in telo navadi. Tako kot jo je meni uspelo navadit na mizuno wave precision. Ko znucas superge in ko izgubijo svojo 'funkcionalnost', takrat so sele prave za tek in za stopalo, ker so bolj prilagojene nogi. To sem nekje prebral, pa ne vem kje :) Sm se razpisal se za eno temo nazaj, ki sem jo odprl pred dvema letoma... :)
Virtus napisal/-a: Ko znucas superge in ko izgubijo svojo 'funkcionalnost', takrat so sele prave za tek in za stopalo, ker so bolj prilagojene nogi.

Res je. Ampak za tiste, ki imajo vsaj malo razvito pravilno tehniko teka, ali že naravno tečejo bolj na celo stopalo, ali po malem vzporedno trenirajo bosi tek in je vsak malo blažen copat že OK. Vsak bi moral malo delati na tehniki in se trudit tečt bolj mehko. Ne pa da tečejo trdo na peto, potem pa jamrajo in kupujejo vedno bolj blažene in dražje copate.
Copat mora zdržati vsaj par tisoč km. Moje Kayanke imajo že krepko čez tisoč in so še vedno OK. Mislim, da bodo zdržale vsaj še enkrat toliko.
2008 se tekel LJ maraton v enih na pol vodotesnih Najkicah, še vedno ne vem imena,
2009 sem tekel sem tekel v Asics Gel 1100
2010 sem tekel v Asics Kayano
2011 sem tekel v Saucony Kinvara
Vse so bile OK, najhitrejši sem bil v Kayankah, pa ne zaradi copat. :lol:
Letos pa na LJ maraton ne grem. :(
Grem pa na Sladkih6. Tekel pa bom verjetno v ON-kah.
:D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA