Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 RoKo
Mitja Kosovelj je najboljši gorski tekač v Sloveniji, z rezultati pa dokazuje, da gre za enega najboljših gorskih maratonskih tekačev tudi na svetu, saj se redno uvršča med najboljše. Tokrat si lahko preberete kaj je Mitja povedal o svojem ljubljanskem maratonu, kakšne (olimpijske) načrte ima za naprej, kako trenira pozimi,...

Glede na to, da je za nami letošnji ljubljanski maraton, kjer si osvojil 2. mesto med slovenskimi maratonci, mi lahko za začetek poveste, kako ste sami videl letošnje tekmovanje in kako je potekal vaš tek?

No na ljubljanskem maratonu sem bil zadolžen za ˝zajca˝ za najboljše ženske, tako da v prvi vrsti sem imel za opraviti to nalogo. Na koncu mi je pa prihod v cilj z najboljšo žensko prinesel hkrati 2. mesto med Slovenci. Seveda pa so bili letos pogoji zelo težki, saj zaradi mraza se celo progo sploh nisem ogrel, vendar pa je bilo vzdušje ob progi super:)

Kdaj ste se sploh začel ukvarjati s tekom in ali ste se v preteklosti ukvarjal še s kakšnim drugim športom?

S tekom sem se začel ukvarjati v 7 razredu osnovne šole, pred tem pa sem igral nogomet.

V Sloveniji gorskega tekača; kakšna je razlika med gorskih in cestnim tekom, kateri je po vašem mnenju težji in katerega se raje udeležujete?

Moje mnenje je, da sta si gorski tek in cestni tek povezana , vendar imata vsak svoje specifike. Obe disciplini sta vsaka po svoje zahtevni, vendar pri gorskem teku začutiš utrujenost v mišicah na poseben način. Obe disciplini sta mi všeč, najboljša je kombinacija vseh. Kako se razlikujejo priprave za gorski tek, od treningov cestnega ali stadionskega teka (če sploh so razlike)?

Treningi se malenkost razlikujejo samo pri piljenju forme. Drugače sem pa mnenja, da brez treningov na cesti in stadionu ne gre za uspešne nastope v gorskem teku.

Glede na vse uspehe, ki ste jih v dosedanji karieri že dosegli; ali se je odnos Atletske zveze Slovenije do gorskega teka že kaj spremenil (pred časom ste bili skeptični do tega, ali na Atletski zvezi sploh želijo ceniti gorski tek).

Odnos AZS do gorskega teka se je zelo spremenil v pozitivno smer, obstajajo se nekatere pomanjkljivosti in upam, da se bodo le te uredile v najkrajšem času.

Glede na to, da ste bili že svetovni prvak v gorskem maratonu, pa drugi, pred tem tudi mladinski svetovni prvak… Kako je urejen vaš socialni status.

Osebno moram reči, da je moj socialni položaj (socialno varstvo) dobro rešeno, saj sem zaposlen kot vrhunski športnik na ministrstvu za notranje zadeve. In za to sem res zadovoljen, saj brez te zaposlitve bi težko dosegal take rezultate.

Kako je pa kaj s sponzorji, glede na vse uspehe, jih dobite brez težav, ali se vendarle pozna, da gorski tek medijsko ni najbolj podprt?

S sponzorji je bolje težko, v tem času jih je zelo težko najti!

Vaša želja je bila tudi norma za letošnje olimpijske igre, vendar vam žal ni uspelo. Ali ostajajo olimpijske igre še naprej vaš cilj, ali se boste vendarle popolnoma posvetili le gorskim tekom?

Ja želja so bile letošnje OI, vendar mi je poškodba žal preprečila lov na A normo. Vendar s tem ostaja še večja motivacija za OI 2016.

Kakšni pa so sicer še vaši drugi cilji in načrti na športnem področju?

Glavni cilj so seveda OI 2016, vmes do takrat pa bo treba še marsikaj postoriti, da dvignem moje rezultate na še višji nivo. Motivacija je, samo da bo zdravje služilo.

Bliža se zimski čas; koliko in kako so zaradi vremenskih razmer in nizkih temperatur prilagojeni vaši treningi; ali se prilagodite in trenirate kje v tujini?

No pozimi imamo na primorskem dobre pogoje, tako da lahko treniramo brez velikih izpadov treninga. Priprave pa zaenkrat niso planirane.

Kaj bi za konec sporočili vsem tekačem, ki jih v Sloveniji ni malo?

Delajte to z ljubeznijo in poslušajte svoje telo.
RoKo hvala. Zdaj mi je pa odprlo povezavo in moram reči, da sem pričakoval več! Vprašanja so daljša od odgovorov, lektoriranje pa, no, ga sploh ni :oops: Če bi bil spraševalec kaj samokritičen potem tega pogovora ne bi objavil! Mislim, da ima Mitja nedvomno več za povedati, če bi kdo od njega to želel zvedeti :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA