- 08 Nov 2012, 02:28
Če imaš konstanten tempo, je potem itak vseeno, če imaš povprečen ali pa trenuten tempo. Problm pri gps-ju je, da skače - če bi torej rad imel nek specifičen tempo, ti bo pol minute kazalo, da greš npr. dvajset sekund počasneje - nato avtomatsko pospešiš, ampak dejansko ti bo že kasneje, četudi bi šel z istim tempom naprej, kazalo, da greš hitreje, kot greš v resnici in potem spet upočasniš. Tempo se dejansko ustali šele po kaki tretjini kilometra, če ga meriš povprečno, če pa ga meriš trenutno, pa tako ali tako kar naprej skače; poleg tega je odzivnost dosti počasnejša kot pri foot podu.
Tako da če imaš kosntanten tempo, potem niti ne rabiš trenutnega tempa, saj ti ta tako ali tako pove, kar že veš po občutku - če pa rabiš trenutni tempo, ker bi rad tekel po nekem programu oz. imaš strukturirano vajo, ali pa nimaš razvitega notranjega občutka za to, s kakšno hitrostjo tečeš, pa nihanja, ki jih (vsaj jaz) opazim pri GPS-u niso ravno v pomoč, prej nasprotno (če se vklopi blaženje odčitkov, pa še dodatno trpi odzivnost). Sam nimam ravno zaradi tega razlog nikoli vklopljenega trenutneg atempa, ampak zgolj povprečni tempo 1km kroga, da lahko v grobem spremljam svojo hitrost.
Vsaj tak vtis sem sam dobil, ko sem primerjal odčitke na mojem Timex Run Trainer GPS z odčitki na prejšnjem Polarju in sedanjem Foot podu, ki sem ga nabavil. Downside foot poda je kalibracija. Downside GPSa je čakanje, da dobi vse staletie, občasno vijuganje poti in s tem povprečnega tempa/razdalje, ponavadi počasnejše odčitovanje prvega kilometra. Morda je pri drugih drugače.
LP