prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 vroom
jedrnat napisal/-a:
vroom napisal/-a:Glede pretnje diferenciala med peto in prsti - glej profesionalni tekači tečejo npr. v Adidas Adios 2, ki ima npr. 9mm offseta, pa vseeno pristajajo na celem podplatu oz. s sprednjim delom.

...ker tečejo s hitrostjo 2:50 - 3:00 min/km. Hitreje ko tečeš, bolj tečeš po prstih in bolj si praviloma nagnjen naprej. Zaradi tega hitre tekače ne ovira večja razlika peta-prsti (npr. 9mm kot omenjaš, jaz sem zasledil celo podatek 11mm) pri teku po prednjem delu stopala. Lahko bi tekli v petkah...pa bi bili hitrejši kot jaz :? .

Adidas Adios je legendaren copat (trije najhitrejši maratoni so bili odtečeni v njih). Wau!

Glede diferenciala sem se opiral na: http://www.runningwarehouse.com/descpag ... DI2M2.html

Ja, to s hitrostjo seveda drži in se sthttp://www.runningwarehouse.com/descp ... htmlrinjam - bi morali pogledati kakšne njihove nezahtevne treninge (kjer pa tečejo še v bolj blaženih copatih, da si spočijejo noge :) ). Poanta je samo v tem, da lahko tečeš na sprednjem delu tudi v takem copatu, če imaš pravo tehniko teka. Res pa je, da ko se te tehnike učiš, te eni copati v to bolj silijo, drugi pa manj :)
 wind
jedrnat napisal/-a:...ker tečejo s hitrostjo 2:50 - 3:00 min/km. Hitreje ko tečeš, bolj tečeš po prstih in bolj si praviloma nagnjen naprej. Zaradi tega hitre tekače ne ovira večja razlika peta-prsti (npr. 9mm kot omenjaš, jaz sem zasledil celo podatek 11mm) pri teku po prednjem delu stopala. Lahko bi tekli v petkah...pa bi bili hitrejši kot jaz :?

Ne, to ne drži. Tudi med tekači, ki pretečejo 10 km v tempu pod 3 min/km so taki, ki prav grdo pristajajo na peto. :D Glej tole, slika vse pove:
http://biomechanics.byu.edu/footstrikesmens10k.jpg
http://sweatscience.runnersworld.com/20 ... ic-trials/
Uporabniški avatar
 jedrnat
wind napisal/-a:
jedrnat napisal/-a:...ker tečejo s hitrostjo 2:50 - 3:00 min/km. Hitreje ko tečeš, bolj tečeš po prstih in bolj si praviloma nagnjen naprej. Zaradi tega hitre tekače ne ovira večja razlika peta-prsti (npr. 9mm kot omenjaš, jaz sem zasledil celo podatek 11mm) pri teku po prednjem delu stopala. Lahko bi tekli v petkah...pa bi bili hitrejši kot jaz :?

Ne, to ne drži. Tudi med tekači, ki pretečejo 10 km v tempu pod 3 min/km so taki, ki prav grdo pristajajo na peto. :D Glej tole, slika vse pove:
http://biomechanics.byu.edu/footstrikesmens10k.jpg
http://sweatscience.runnersworld.com/20 ... ic-trials/

Napisal sem praviloma. Na tvojih linkih eden od komentatorjev ugotavlja, da je na sliki 1/3 prsti, 1/3 srednji del in 1/3 peta.
 alesn
v ON copatih brez problema tečeš na sprednji del stopala. ko osvojiš tehniko, boš z vsakimi pravilno tekel, ni nobenega razloga, da ne bi. sam sem jih kupil (surfer) nedolgo tega in sem zelo zadovoljen. sploh, ker se vračam po poškodbi, ki sem jo staknil zaradi prehitrega prehoda na minimalistične copate.
Uporabniški avatar
 Janezzz
ONke sem kupil jeseni. Sem pronator (samo na desno nogo) in imam Brooks Ravena 3, ker sem ugotovil, da je še najbolje za moje gležnje in kolena. Sem imel tudi različne nevtralne in povzročajo bolečine. ON cloudsurfer, ki jih imam praktično ne vidim posebne razlike z Raveno 3 glede počutja. Pri obeh je dobro.
Uporabniški avatar
 Misho76
Uporabnike ON copat prosim za nasvet => Sem nevtralec, tehnika na prste, tečem vedno v tekmovalnih copatih, padec 4 mm (Saucony Kinvara, Salomon Sense in Fellcross), ki imajo minimalno blaženje. Aktivno tečem 2 leti (prej občasno) ca 50-60 km/tedensko in do sedaj nisem imel težav s poškodbami. Pred časom pa so se pojavile težave z bolečinami v levem kolenu. Trenutno sem na terapiji in kineziotapingu. Hkrati utrjujem mišice kvadricepsa, bicepsa in gluteusa, saj naj bi bile le-te izvor težave. Sam razmišljam, da je mogoče vse povezano tudi z blaženjem copat in bi moral npr. trenirati v bolj blaženih in tekmovati v obstoječih. Sprašujem, ali je kdo od uporabnikov ON copat, ki je imel podobne težave in odkar jih uporablja, se le-te ne pojavljajo več ? Hvala vnaprej za odgovore. Lp M
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Misho76 napisal/-a:Uporabnike ON copat prosim za nasvet => Sem nevtralec, tehnika na prste, tečem vedno v tekmovalnih copatih, padec 4 mm (Saucony Kinvara, Salomon Sense in Fellcross), ki imajo minimalno blaženje. Aktivno tečem 2 leti (prej občasno) ca 50-60 km/tedensko in do sedaj nisem imel težav s poškodbami. Pred časom pa so se pojavile težave z bolečinami v levem kolenu. Trenutno sem na terapiji in kineziotapingu. Hkrati utrjujem mišice kvadricepsa, bicepsa in gluteusa, saj naj bi bile le-te izvor težave. Sam razmišljam, da je mogoče vse povezano tudi z blaženjem copat in bi moral npr. trenirati v bolj blaženih in tekmovati v obstoječih. Sprašujem, ali je kdo od uporabnikov ON copat, ki je imel podobne težave in odkar jih uporablja, se le-te ne pojavljajo več ? Hvala vnaprej za odgovore. Lp M

Misho, sam sem imel probleme z ilotibalnim traktom (po domače tekaško koleno, bolečina na zunanji strani). Pri ostalih supergih še vedno občasno začutim bolečino z ON-kami pa sem odtekel celo maraton. Sedaj jih uporabljam tudi za makadam. KUpil bom še drugi par, kadar bo kakšno znižanje.
Ne vem če bo pomagalo tudi tebi. recept je, da poskusiš več copat in vidiš katere ti ustrezajo. ON-ke so vsekakor dober kandidat.
Uporabniški avatar
 Misho76
@raziskovalec, danes sem bil v TC-ju v BTC. Probal sem cloudsurferke, obcutek je bil pravi in posledicno sem jih kupil. Eden od razlogov je tudi ta, da imajo trenutno akcijo -25% (104 €). Sporocim kako se bodo obnesle in ali mi bo koleno hvalezno. Lp M
 simnovec
Pri generalnem uvozniku za Slovenijo bi se jih naj dalo trenutno mogoče dobiti še ceneje. Baje, da od 1. januarja do razprodaje starih zalog.

GANEMA, trgovina in storitve, d.o.o.
http://www.ganema.si/
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Misho76 napisal/-a:@raziskovalec, danes sem bil v TC-ju v BTC. Probal sem cloudsurferke, obcutek je bil pravi in posledicno sem jih kupil. Eden od razlogov je tudi ta, da imajo trenutno akcijo -25% (104 €). Sporocim kako se bodo obnesle in ali mi bo koleno hvalezno. Lp M

Tudi jaz sem en dan prej prav tu kupil (model za prek 75 kg) podobne.
Upam, da ti bo v njih koleno v redu.
Uporabniški avatar
 oven
Emm...res se mi ne da vseh strani brat, ker jih je čist preveč...se pa verjetno najde kaj zanimivega...pač...
Daj mi naj en pove, v čem je razlika med runnerjem ter surferjem?
Je razlika samo v teži in blaženju? Ali je še kaj?
Pri TC sportu neki govorijo o kilah, na uradni strani pa o hitrosti :?
Povprečen moj tempo je že malo pod 5min, tud lahek sem pod malo pod 70kg, samo nisem prepričan kaj naj vzamem,glede na to da imam težave z koleno.....bolj ali manj blažene....
Pa gledal sem en promo video, kao da bi se dalo z tem fajn po neravnih površinah tečt, od skal do gozda? Kako je z tem??
lp
Uporabniški avatar
 StaraKost
Jaz uporabljam runner, čeprav je moj avg tempo na 21k okoli 4':40'' in teža pod 75 kg.
Če imaš težave s kolenom, rajši vzemi runner, kljub temu, da so malo težji in "počasnejši".
Po mojih izkušnjah so kljub temu dovolj lahki in hitri :).
Uporabniški avatar
 oven
Ja saj to sem imel v mislih nekako(:
Te čevlje ločevat po povprečnem tempu je vsaj pri meni bol tako...hmm..mimo :lol:
Ker močno dvomim da bi opazil kakšno razliko v hitrosti....nisem nek pro da bi tekel na sekunde, bolj na minute hehe :twisted: :twisted:
 davidkopic
Sotekači pozdravljeni!
Sam namrač zelo dvomim v tezo, da lahko tekaški copati odpravijo bolečine v kolenih, kolkih, stopalih..., bolj bi se mogli posvečati stabilizacijskim vajam in redno po tekih izvajati raztezne vaje.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 27

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA