Dragi moji,
Eno furo fižola smo že spedenali. Imenitni kuharski mojster Bajsi nam je razkril, kako uživati v pasulju. Sam sem pravkar dobil v roke originalni recept za znameniti Prebranac, kot ga pripravlja sam mojster Miloš Crni. Nisem ga še pripravil, ga pa nameravam v najkrajšem času. Iz prve roke pa lahko potrdim, da je
bomba! Pa začnimo:
---
Najboljši prebranac na Balkanu.
(Pri Čadu delajo podobnega).
Če želiš manjšo količino, vse zmanjšaj v pravem razmerju. Recept velja za dva velika pekača, torej za 12 ljudi najmanj, če jejo brez kruha J
- 5 do 6 konzerv fižola (1 konzerva ima 850 g), ali pa sam skuhaš toliko fižola (še boljše). Najboljši je beli fižol.
- 2 kg čebule.
Pripravi toliko čebule, kolikor je fižola. Glej prostornino in ne težo. 2 kg čebule je približno 5 konzerv fižola. Razmerje V(čebula)=V(fižol) je ključnega pomena.
V posodo daj 3/4 litre olja in sesekljano čebulo (2 kg), torej je čebule več kot 2-krat več kot olja. Vse skupaj daj na štedilnik in praži toliko časa, da se volumen zmanjša na polovico. Večkrat premešaj. Posoda naj ne bo plitka kot za praženje čebule pri pripravi ostalih jedi, uporabi kar normalno, visoko. Čebula med praženjem spusti vodo, a potem se začne prostornina zmanjševati. Nasvet: odpri okna in plavalna očala na glavo.
Ko končaš s praženjem, odmakni posodo in takoj dodaj 2 veliki zvrhani žlici mlete rdeče paprike (ne pekoče) in premešaj. Lahko dodaš še malo paprike za boljšo barvo. Paziti moraš, da papriko dodaš, ko posodo odmakneš s štedilnika, ker bo drugače prebranac grenak. Vseeno pa dodaj papriko v vročo čebulo, ki se ne sme ohladiti.
Ko maso premešaš, dodaj fižol in po mešanju dodaj peteršilj (po okusu, kar cel šop ali stekleničko, če imaš posušeni peteršilj), 2 zvrhani žlici vegete (kot rdečo papriko), poper, sol (malo, ker je že vegeta slana). Nato stisni v maso česen (recimo 1,5 do 2 glavici) in ponovno premešaš, da dobiš homogeno maso. Poskusi, če je okusno, če kaj manjka, je sedaj pravi trenutek za dodajanje.
Maso zlij v pekač (v 2 pekača) in v vsakega zlij še približno 2 dl vode. Ponovno premešaj, da se voda razporedi. Namesto pekača lahko uporabiš glinene posode, če jih imaš. Tako se streže po gostilnah. Pekač gre nato v vročo pečico za 20 minut pri 200, 250 st. C. Po navadi je treba pustiti malo dlje, da se lepo zapeče. Če pečeš pri nižji temperaturi (220 st. C), je nadzor lažji.

Po 30 minutah je gotovo.
To je osnovni, kao pristni recept, obstajajo pa različice. Nekateri položijo na vrh pekoče paprike preden dajo maso v pečico, nekateri položijo metine liste proti napenjanju, nekateri porinejo v maso meso...
Ko je pripravljeno, pa potrebuješ nekoga, da to poje.
Nasvet: plavalna očala niso več potrebna, okna pa naj bodo kar odprta, če nisi dodal metinih listov.
---
Dober tek (pri hrani) in kasneje na progi!
Lep let, Pegaz

Lep let, Pegaz

Ahhh, I feel very Goladic today!