Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
... ne možno, sigurno. Na 10 km se teče malo nad mejo LT (lactate threshold or anaerobic threshold), na 21 km pa nekaj %, pod to mejo. Ta razlika, predstavlja razliko v možnem tempu med 10k in 21k. Prav zaradi tega če želimo biti hitrejši na 21k, moramo dvigniti mejo LT in/ali dvigniti hitrost na meji LT.
Uporabniški avatar
 mare
ZdravkoC napisal/-a:
mare napisal/-a:Zdravko tale metoda je sicer zanimiva, ampak v tem primeru najbrž ne najbolj uporabna. Če prav razumem, pomeni, da odtečem 10 km in glede na rezultat si določim ciljnin čas/tempo za mali maraton (4 sekunde na krog počasnejši). On je danes gotovo sposoben dokaj hitro preteči 10 km, vprašanje pa je, če tudi 21 ne glede na tempo. Bolj zanimivo bi bilo vedeti, da če pretečem danes 10 km z nekim tempom, kakšen bo moj ciljni čas na koncu 6-mesečnega programa.

Ojla
Gre za le še 3-mesečni program in ne 6.
Seveda to pomeni, da bo moral tisi, ki bi tekel 21 km, tudi kaj narediti za to. O tem so nekateri že nekaj napisali in nisem hotel ponavljati. Sistema 4-ih sekund so si izmislili strokovljaki, meni je všeč in ga uporabljam. Kakor kdo hoče.
Vsekakor je dobro, če veš, kaj naj od sebe pričakuješ in na kak tempo nastaviti trening. To je glavna zagata. Ni treninga oziroma programa, če ne vemo, kaj bi radi.
Tak je to, in tako razmišljam jaz. Če koga kaj zanima, naj vpraša, če komu kaj ni všeč, pa naj pove, da ni uporabno :lol: :rol:

PS: @Stara kost je lepo napisal, kako je to uporabno in da je moral trenirat. Tak se dela.

Zdravko, nisi me razumel. Metoda je dobra za ugotavljanje, kako si pripravljen za tekmo. Če se pripravljaš na maraton, ne moreš med pripravami parkrat teči maratona na ful, da ugotoviš, kateri tempo je pravi, lahko pa večkrat odtečeš 10 km in z dodajanjem sekund določiš ciljni čas. Poznam kar nekaj tekačev, ki gredo kakih 14 dni pred maratonom na kakšno tekmo dolžine 10 km, da preverijo svojopripravljenost. V bistvu je to (za začetnika) precej podobno 1-urnemu testu, katerega je Stara kost že omenjal kot metodo za določanje LT. Pri malo boljših, ki tečejo 10 km 50 minut in manj je to seveda tek nad LT. Podobno bi lahko ciljni tempo določil tudi z določanjem LT in dodajanjem/odvzemanjem utripov.

Če si pa šele na začetku pripravljalnega ciklusa, je pa na podlagi takega testa zelo težko določiti, kakšen bo tvoj ciljni tempo čez 3 ali 6 mesecev. Nek zanemarjen začetnik z dobrimi predispozicijami, ki danes teče 10 km s tempom 6 min/km bo mogoče čez pol leta tekel s 4,5min./km. Nekomu drugemu pa je 6 min že na meji zmogljivosti in se bo lahko popravil le za par sekund. In na to sem misli, ko sem rekel, da mu metoda danes ne pomaga določiti, kakšen bo njegov tempo čez 9 mesecev na ljubljanskem maratonu.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Saj si si že sam odgovoril. Zato so vmesne kontrolne tekme/treningi s katerimi korigiraš pričakovani tempo, če je tvoj napredek očiten.
Pravilo pa še vedno drži. Za tistega, ki trenutno teče na 10 km v tempu 6 min, je trenutni ciljni tempo za 21 km vsaj za 10-15'' slabši. Takšnem tempu priredi kratkoročni plan treninga. Ko bo dvignil hitrost, ki jo lahko vzdržuje na LT, bo lahko dvignil tudi pričakovano hitrost na 21k.
Uporabniški avatar
 oven
Se strinjam z vsem napisanimo.
Je pa dejstvo, da če si v osovi na nek način športnik ter je srce navajeno nekih obratov, je na začetku tekaške poti napredek zelo hiter ter očiten.Recimo v 3 mesecih se da na samem času ogromno naredit...Lj maraton je pa še daleččč(:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
mare napisal/-a:
Zdravko, nisi me razumel. Metoda je dobra za ugotavljanje, kako si pripravljen za tekmo. Če se pripravljaš na maraton, ne moreš med pripravami parkrat teči maratona na ful, da ugotoviš, kateri tempo je pravi, lahko pa večkrat odtečeš 10 km in z dodajanjem sekund določiš ciljni čas. Poznam kar nekaj tekačev, ki gredo kakih 14 dni pred maratonom na kakšno tekmo dolžine 10 km, da preverijo svojopripravljenost...

Malo drugačna je ta zadeva. Če nekdo laufa 10-ke in četudi 2x na teden, ne ve, v kolikšnem času bi lahko laufal recimo maraton (čeprav gre tu le za polmaraton). Stvar je zelo zakomplicirana in vendar je lahko preprosta z izkušnjami strokovnjakov, ki so podali svoje ugotovitve na podlagi mnogih študij in izluščili statististično sredino. Tu se pač nekateri najdejo malo spodaj in drugi malo zgoraj in nekateri tudi točno v sredini. Statistika se pač ne more izogniti gausovi krivulji.
Ko ugotoviš, da laufaš 10-ko npr 50 minut, je to tempo 5:00. Pri podvojeni dolžini se na 400 m razdalje doda 4 sec., kar je na km 10 sec. Torej bi lahkop laufal 21 km s tempom 5:10, če bi se pričel za to razdaljo pripravljati. Maraton bi lahko laufal s tempom 5:20, vendar to ni res, če se za maraton ne pripravlja. Ne vem zakaj moram stalno isto ponavljat.
Res lahko nekdo laufa tempo 4:00, pa maratona ne bo nikoli prelaufal. Če bi se zanj pripravljal, bi ga zmogel. Osnova trening tempa je podana, vse je pa odvisno od posameznika. Nekateri odstopajo navzgor, nekateri navzdol, pa ne več iskat nekih marginalcev, ki vedno so in vedno tudi bodo obstajali.
Ne, te teorije 4 sekund si nisem jaz izmislil. Verjamem pa res v njo in jo uporabljam.
Ogromno je podobnih metod in vse so različne, a so si podobne. Razlike med metodami so takšne, da na Tekaškem forumu niso potrebne njihove kritike.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA