Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Malo umirite :-)
Lahko tudi jaz povem kako sem začel, pa kak tempo prej, pa sedaj, pa na 10-ki pa na maratonu ...
Brezveze. Tempa ne moreš nikomur predlagat, sploh pa ne nekomu, ki je šele začel. Tak tekač si tempo išče s tem, da se primerja sam s seboj in ugotavlja kako napreduje.
Lahko gre ta oseba tudi po mescu dni na rekreativno tekmo na krajši razdalji in tam opazuje med tekom druge.
Pa naj kdo predlaga kaj nekomu, če vemo, da smo vsi ljudje vsak svoj svojstven primerek, imamo različne gene, različno mišično osnovo, različno voljo, kilograme (BMI ali ITM), se različno prehranjujemo in skratka smo nepredvidljivi.
Sicer pa imate vsi vsak svoj prav, zato pa je brezveze svetovati "TEMPO" začetniku.
:-- :-- :--
Teči s tempom, da lahko vmes brez problema dihaš po 3-3 sistemu. Torej vdih 3x stopiš z nogo na tla, izdih tudi 3x stopiš na tla. Če te duši in moraš pohitrit dihanje, si prehiter.

To je tudi tempo, ki mu nekateri pravijo pogovorni. Torej da lahko se vmes komot pogovarjaš.

Na začetku je predvsem ta tek, dokler se telo ne navadi. Takšen tek je tudi dejansko najbolj učinkovit za povečanje aerobne kapacitete. Tudi še najmanj obremenjuje sklepe, razen če moraš teči tako počasi da v bistvu poskakuješ (jogging). Jogging pa skorajda dela več škode kot koristi in mogoče je potem bolje teči malo hitreje, bolj ravno in pa manjšo razdaljo. Res pa je, da nismo vsi enaki. In kako hitro se telo nekaj "navadi" ali regenerira po naporu, je pri vsakem različno.

Na prvo žogo bi rekel da je 6 min/km kar soliden tempo za začetnika. Na prvo žogo.

Res pa da si vsak zastavi nek cilj. Za večjo motivacijo. S tem ni nič narobe.
Zdaj se smejim samemu sebi, ko berem tole, ker zgleda da sem bil res popolnoma neuk začetnik tekač. A zakaj? No ko sem jaz začel neki tekat okoli še pomislu nisem na tempo v katerem bom preteku tisto razdaljo, ki sem si jo zadal, bolj me je skrbelo če bom sploh priš domov po dveh ne pa po štirih :lol: No pa še pol ko so apetiti začeli naraščat, kar se razdalje tiče sem bil vedno najbolj v skrbeh, če bom zmogu do cilja v kakem cajtu bo to pa me ni tak zanimalo. Zdaj v bistvu razmišljam, kdaj sem sploh začel gledat na tempo.. Aja, vem ja ko sem mal več začel hodit na tekme, takrat pa se je začela tud tekma z uro. No ta zgodba ma pol več koncev, včas so veseli včas mal manj...

P.S. Če pa tečeš z ciljem, da prideš v cilj in če si te cilje zbiraš v skladu s svojimi zmožnostmi pa je konec vedno vesel.
Jaz bi temu rekel ena velika hvala. Zakaj? V prvem mesecu teka sem se spraseval kup vprasanj. Iskal motivacijo, zeljo,... Precej odgovorov sem dobil od vas "mackov" na forumu. Precej odgovorov sem dobil od kolegov. Nekaj odgovorov sem pa moral najti sam. In danes v vasih postih ob odgovorih na tempo dobivam se marsikak odgovor ali pa potrditev, da sem nasel pravi odgovor.

Hvala vam!!!
Vcasih hitrej, vcasih pocasnej, povprecje tega je pa lih prou (za mene) :lol: Ze Einstein so dolgo tega rekli, da cas je relativen :wink:
Zgučano Štefan, tak tempo mi je všeč :toast:

Sedaj pa se naj še jaz malo pohvalim.
Danes smo na stadionu delali 100-tke.
Ker grem v nedeljo na ZG-Čazma sem opravil le 20 ponovitev.
Zadnjo ponovitev sem malo pritisnil in opravil v tempu 2:37
Povprečna hitrost 23 km/h
Maksimalna hitrost 25,8 km/h (podatki iz Garmina)

Kaj je to vredu? Je mogoče zadosti hitro :?:
Pa ne sprašujem Arifa, Dexija ali Staro kost :!:
ZdravkoC napisal/-a:Zgučano Štefan, tak tempo mi je všeč :toast:

Sedaj pa se naj še jaz malo pohvalim.
Danes smo na stadionu delali 100-tke.
Ker grem v nedeljo na ZG-Čazma sem opravil le 20 ponovitev.
Zadnjo ponovitev sem malo pritisnil in opravil v tempu 2:37
Povprečna hitrost 23 km/h
Maksimalna hitrost 25,8 km/h (podatki iz Garmina)

Kaj je to vredu? Je mogoče zadosti hitro :?:
Pa ne sprašujem Arifa, Dexija ali Staro kost :!:

Ja še dobr, da ne sprašuješ mene, ker jaz laufam vedno mimo stadiona :wink:
ZdravkoC napisal/-a:Maksimalna hitrost 25,8 km/h (podatki iz Garmina)

Morš pazit, pri vas na Štajerskem koncu mate povsod radarje :lol:
Vi se kar hecajte, jaz sem postavil vprašanje bolj onim, ki mislijo, da je treba teči z določenim tempom. Moj tempo je vsakokrat različen, seveda odvisno od dolžine. Jutri bom pa verjetno naredil nekaj km v tempu 6:00 vsaj tam nekje proti Čazmi.
Živjo!

Imam eno vprašanje (prvič sem na tekaškem forumu, zato mi ne zamerite, če ga postavljam v napačno temo). Začela sem se resneje ukvarjati s tekom, sicer nimam nevemkakšnih planiranih in razgibanih treningov, niti nimam kakšne hude tekaške ure ali česarkoli, merim le točen čas in potem na MapMyRun kilometre, iz česar si lahko izračunam pace. Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec? In pa, kolikšen bi lahko bil moj realen napredek do jeseni in kakšen ciljni čas si lahko realno postavim za dejanski ljubljanski polmaraton. 5 km lahko sproščeno tečem v tempu 4:43 m/km. Sicer pa ne vem, koliko hitreje bi tekla na tekmovanju, ker še nikoli nisem tekmovala na tako dolge razdalje.
longeeka napisal/-a:Živjo!

Imam eno vprašanje (prvič sem na tekaškem forumu, zato mi ne zamerite, če ga postavljam v napačno temo). Začela sem se resneje ukvarjati s tekom, sicer nimam nevemkakšnih planiranih in razgibanih treningov, niti nimam kakšne hude tekaške ure ali česarkoli, merim le točen čas in potem na MapMyRun kilometre, iz česar si lahko izračunam pace. Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec? In pa, kolikšen bi lahko bil moj realen napredek do jeseni in kakšen ciljni čas si lahko realno postavim za dejanski ljubljanski polmaraton. 5 km lahko sproščeno tečem v tempu 4:43 m/km. Sicer pa ne vem, koliko hitreje bi tekla na tekmovanju, ker še nikoli nisem tekmovala na tako dolge razdalje.

Čez 1 mesec: 1:45-1:48
Za realen napredek pa je težko reči, ker ne vemo ničesar o tem kakšna je tvoja pripravljenost. Če si zadnjih par let bila na večinoma v mirujočem stanju in vseeno dosegla te čase, potem je lahko napredek še ogromen. Če si pa že v dobri kondiciji, pa bo napredek počasnejši. Za kakšno napoved bo treba več podatkov in tudi rezultat polmaratona čez 1 mesec bo pomagal.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA