prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Car
Na začetku letošnje sezone sta imenitno sovpadli dve stvari. Hitro je dozorela odločitev o udeležbi na MKM 2013, kar je pomenilo, da je bilo potrebno rekreacijo malo sistematizirati in dozorela je odločitev o "trening priganjalcu". Zaletela sva se skupaj z uro Soleus 3.0. GPS. Da od silne kondicije slučajno ne bi možgan čisto zakrnel, sem zato spotoma spisal še nekaj odstavkov o tej uri: http://lebanovo.wordpress.com/2013/03/19/kilometer-vec-ni-nikoli-odvec-soleus-gps-3-0-skoraj-vse/. "Gadgeti" so imenitna zadeva za preganjanje malodušja, a vseeno :čebljati je najbolje v dvoje, zato sem pripel pripel nekaj linkov http://lebanovo.wordpress.com/2013/01/17/kilometer-vec-ni-nikoli-odvec-soleus-gps-3-0/ z željo spodbuditi morebitno debato. Tu ali na blogu http://lebanovo.wordpress.com/2013/01/30/lepa-pela-z-zeniklovca/#more-1028. V kolikor bodo komu spisane informacije koristile pa tudi prav.http://lebanovo.wordpress.com/2013/02/18/tek-zimske-radosti/#more-1031 . Lahko pa tudi samo debatiramo.
 Eluveitie81
Kul, pa debatirajmo :wink: Skratka, očitno ti ta ura dobro služi. Ker tudi sam razmišljam, da bi si končno omislil eno konkretno uro s GSM-jem, da se malo testiram, me zanima predvsem, kako dolgo ta ura sploh zdrži brez polnjenja. Namreč, se jo lahko uporablja tudi za kakšne daljše pohode, npr.v gore, ali izdihne že po nekaj urah delovanja?

Hvala za informacijo in obilo zabave pri teku tudi v prihodnje!
Uporabniški avatar
 Car
Glede hribov (Blegoš, Ženiklovec in podobno) sem bil sam dejansko precej presenečen, ker ura z lahkoto zdrži te ta hitre instant enodnevne hribe ( z zimskimi temperaturami), kjer izlet traja 5-6 ur - pač: prej sem poskrbel, da je bila 100 % napolnjena in gps sem vklopil ob začetku hoje. Ko se razmere stabilizirajo, računam da bo ura zdržala tudi kaj konkretnejšega (Kredarica, Kotovo sedlo). Seveda, z vklopljeno GPS funkcijo. Če bi uro uporabljal brez vklopljenega GPS-a, zgolj kot štoparico, bi zagotovo prej dehidriral na ene par hribih :-)
p.s. upam, da bo v Sežani izmerila dobre intervale :-)
Uporabniški avatar
 Žiga Šubic
Meni je Soleus GPS 1.0, ki je praktično enaka ura brez merilca utripov, po letu in pol uporabe deloval neprekinjeno 7:30 ur. Po izpraznitvi je delovala le še štoparica, GPS pa ne. Uspelo mi je torej premagati GPS tehniko :D
Po 18 mesecih uporabe je tako padla kapaciteta baterije, glede na tovarniške obljube, za 6%. Je pa res, da sem tekel po zelo razgibanem terenu (hribi, gozd), tako da je bil signal precej obremenjen in je verjetno tudi zaradi tega delovala nekaj časa manj. Kot zanimivost, predhodni uri Garmin mi je kapaciteta padla po 12 mesecih za 20 %.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Saj pri GPS ni nikoli problem ali vsaj nebi smel biti v končni razdalji in hitrosti. Saj ima na razpolago dovolj točk + začetno in končno, da lahko izračuna korektno razdaljo. Hitrost pa je itak razdalja/časom :D .
Problem je tisto vmes :mrgreen: . Tu je footpod, vsaj za teke boljši. Pri težjih pohodniških vzponih, pa popolnoma neuporaben in je GPS boljši(če ima signal) :mrgreen: .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 27 Mar 2013, 13:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Car
Hja, Starakost se strinjam, da zna biti tisto vmes problem in podobno kot ti, ki si o tem pisal že v temi "Footpod", se tudi sam zanašam na "tekoči avg kilometrskega intervala". To mi zaenkrat zadostuje. Pred gps uro sem vsaj 5 let uporabljal (in občasno še vedno) Polar rs200 brez footpoda, skratka sem tekel na pulz in sem vedno sem pogrešal podatke o pretečenih razdaljah takoj po teku. Footpoda nisem uporabljal, ker mi ideja "gadgeta na vezalkah" ni bila všeč. GPS Soleus mi zdaj te podatke zagotavlja (+ še kasnejšo zabavo na računalniku) - zaenkrat mi to zadostuje. Dogaja na polno. :-) To o zagamanih razmerah sem napisal zato, ker sem na kar nekaj testih prebral, da se signali izgubljajo in da so same težave z lociranjem satelitov in teh stvari. Jaz teh težav nisem imel.

Dober tek še naprej !
 wind
BTW, če te veseli analiza, ti bo najbrž všeč program SportTracks, res dobra zadeva.
(če seveda lahko podatke iz ure izvoziš v .tcx ali kaj podobnega)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Tako je. Da vse to gledanje grafov in podatkov dobi svoj smisel mora slediti smiselna analiza podatkov, če je ni, je vse brez veze :mrgreen: .

Iz grafov je razvidno, da si še neizkušen in ne znaš planirati tempa in obremenitve za tako dolgi tek. Normalno je, da nam utrip počasi narašča, tako da je avg utrip druge polovice za par % višji kot avg utrip prve polovice, pri približno enakomernem tempu cele trase, pod pogojem, da je trasa v glavnem ravninska.

Pri tebi je tako, da je avg utrip v drugi polovici nižji kot avg utrip v prvi polovici. Avg tempo zadnjega dela pa izrazito nižji, kot prvi del. Iz tega se da nekaj naučiti in drugič zastaviti boljši plan teka :D .

Kar se tiče višine avg utripa je tako. Dalj ko tek traja nižji je. In mora biti nižji :D .
Tisti hitri, ki tečejo 21K malo več kot 1 uro, lahko imajo avg utrip okoli 1 % ali dva % pod anaerobnim pragom. Tisti, ki tečejo skoraj dve uri, kot je to v tvojem primeru, morajo imeti avg utrip dosti nižji , kot utrip na anaerobnem pragu :mrgreen: . Manjka pa višinski graf, ki pove veliko o tem zakaj je na določenih odsekih hitrost nižja/višja, kljub enakemu/nižjemu ali celo višjemu utripu.

Pa še nekaj o uri. Iz grafa tempa je razvidno, da ima tekoči tempo velike, oziroma prevelike trenutne spremembe tempa. To nakazuje na to, da je imel GPS težave, oziroma mogoče niti ne zna boljše :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 Car
Skratka, da ne bo čisto brez veze, zastaviva tole debato še malo: se strinjam, da sem neizkušen v taktiki teka, čeprav tečem že nekaj časa. Do sedaj se temu nisem prav veliko posvečal. Tek sem vedno dojemal kot nabiranje kondicije in vse (odlaufane in neodlaufane) 21-tke so bile vedno najprej motivacijski cilj. Da sem se pač spravil na tek in potem se bolj ali manj redno tekel do označenega datuma. In vse priprave in taktike bi lahko opredelil s štirmi besedami "več laufanja, boljši rezultat". Saj mi je jasno, da gre tako zgolj do neke meje. :-) Letos sem verjetno privič oddelal malce sistematičnejši pristop in zato me je zelo zanimalo kako bo na tem teku. Ampak se je tisti dan vse malce obrnilo po svoje:

Zaradi nesreče na avtocesti sem skoraj zamudil na štart, zato sem številko prevzel cca 10. minut pred štartom, ko je napovedovalec že tulil "zadnji poziv, pomikajte se proti vratom!". Jaz sem pa šele rinil v telovadnico. Ogrevanje je zato odpadlo. Odpadla je tudi razvrstitev v bokse. Štartal sem od zadaj in potem veselo prehiteval. Od tod višji pulz na začetku. Na 4 in 7 km je šlo počasnje zaradi dveh klancev, ki sta se postavila na traso (tule je profil: http://www.kraskimaraton.com/mkm2013/images/profil_mkm_b.jpg. Tiste (zame) fine cifre med 8 in 16 km se da pojasniti: Vseskozi je šlo malce navzdol, poleg tega sem se dobro počutil (in sem si zavestno samozavestno rekel, da bom pač vzdrževal tak tempo dokler bo šlo :roll: ), za nameček je sem pa tja prišel še kak sunek vetra v hrbet (vsaj zdelo se mi je). No, na 16 km je sledila streznitev, proga se je spet obrnila navzgor, malo me je že zeblo in mišice so se pričele javljati - predvsem zadnja stegenska mišica (premalo izpadnih korakov in dolgih tekov med pripravami ?). Se prav spomnim, da sem si dopovedoval, da tale makadam še stisnem, od Orleka naprej se pa na glavo mečem. Ampak od Orleka naprej ni bilo nič od naglavometalca, ampak je bilo zgolj prestavljanje nog do cilja (sunki burje pa direkt v faco), pri čemer sem imel občutek, da je serija daljših korakov nemogoča. Torej sem dosegel anaerobni prag (in sem se kanibalsko malical ? :D ) in maksimum svoje pripravljenosti ? Morda bi moral kot obvoz med tekom, recimo tam na 14, 15 kilometru rukniti vase kak enervit gel in bi me placebo učinek ponesel do cilja :-)

Hvala za pripobmo glede Soleusa in signala. Sem šel pregledat še grafe ostalih tekov in za tako poskočen graf krivim sežanske razmere, saj pri grafih tekov v lepem vremenu nihanj ni bilo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA