Skratka, da ne bo čisto brez veze, zastaviva tole debato še malo: se strinjam, da sem neizkušen v taktiki teka, čeprav tečem že nekaj časa. Do sedaj se temu nisem prav veliko posvečal. Tek sem vedno dojemal kot nabiranje kondicije in vse (odlaufane in neodlaufane) 21-tke so bile vedno najprej motivacijski cilj. Da sem se pač spravil na tek in potem se bolj ali manj redno tekel do označenega datuma. In vse priprave in taktike bi lahko opredelil s štirmi besedami "več laufanja, boljši rezultat". Saj mi je jasno, da gre tako zgolj do neke meje.

Letos sem verjetno privič oddelal malce sistematičnejši pristop in zato me je zelo zanimalo kako bo na tem teku. Ampak se je tisti dan vse malce obrnilo po svoje:
Zaradi nesreče na avtocesti sem skoraj zamudil na štart, zato sem številko prevzel cca 10. minut pred štartom, ko je napovedovalec že tulil "zadnji poziv, pomikajte se proti vratom!". Jaz sem pa šele rinil v telovadnico. Ogrevanje je zato odpadlo. Odpadla je tudi razvrstitev v bokse. Štartal sem od zadaj in potem veselo prehiteval. Od tod višji pulz na začetku. Na 4 in 7 km je šlo počasnje zaradi dveh klancev, ki sta se postavila na traso (tule je profil:
http://www.kraskimaraton.com/mkm2013/images/profil_mkm_b.jpg. Tiste (zame) fine cifre med 8 in 16 km se da pojasniti: Vseskozi je šlo malce navzdol, poleg tega sem se dobro počutil (in sem si zavestno samozavestno rekel, da bom pač vzdrževal tak tempo dokler bo šlo

), za nameček je sem pa tja prišel še kak sunek vetra v hrbet (vsaj zdelo se mi je). No, na 16 km je sledila streznitev, proga se je spet obrnila navzgor, malo me je že zeblo in mišice so se pričele javljati - predvsem zadnja stegenska mišica (premalo izpadnih korakov in dolgih tekov med pripravami ?). Se prav spomnim, da sem si dopovedoval, da tale makadam še stisnem, od Orleka naprej se pa na glavo mečem. Ampak od Orleka naprej ni bilo nič od naglavometalca, ampak je bilo zgolj prestavljanje nog do cilja (sunki burje pa direkt v faco), pri čemer sem imel občutek, da je serija daljših korakov nemogoča. Torej sem dosegel anaerobni prag (in sem se kanibalsko malical ?

) in maksimum svoje pripravljenosti ? Morda bi moral kot obvoz med tekom, recimo tam na 14, 15 kilometru rukniti vase kak enervit gel in bi me placebo učinek ponesel do cilja

Hvala za pripobmo glede Soleusa in signala. Sem šel pregledat še grafe ostalih tekov in za tako poskočen graf krivim sežanske razmere, saj pri grafih tekov v lepem vremenu nihanj ni bilo.