Kališče je moja PRVA gorska tekma, na katero sem se prijavila zgolj, da preizkusim, kje sem in koliko zmorem, glede na to, da sem tekačica cestnih dirk, od katerih se počasi poslavljam. Enkrat je le treba prevrniti mizo in ubežati pametnim nasvetom, zamenjati gotovost za negotovost, prižgati iskrico v očeh in iz zehlaja narediti nasmeh.
Kališče v zimsko snežnih razmerah je bila pravzaprav zame ena velika preizkušnja, kar se tiče vzponov, opreme, taktike, izbire in nenazadnje doseženega cilja

Obetala si nisem prav "veliko", le to, da dosežem 2-3 vzpone.
Zadnji dan pred tekmo sem veselo zbirala vso potrebno opremo za razmere, kakršne so bile napovedane. Sposodila sem si palice, vzela partnerjeve gamaše, obula salamonke, primerne sicer za makedam (!), a se nisem preveč obremenjevala, saj sem zadnji hip nabavila tudi nepogrešljive dereze. Mnogi so bili prepričani, da jih ne bom potrebovala, dokler niso videli profil mojih superg

Evo, pa imam vse, sem zmagoslavno rekla in odšla v štrace, kot pravimo primorci
Zgodaj zjutraj sem na poti pobrala še babjo družbo, se pripeljale ne daleč do štarta

, skoraj nasedle

in že je bila akcija. Adrenalin na kubik

Sledil je Štart, eden izmed mnogih, a ta povsem drugačen. Začela sem med zadnjimi, vsaj enkrat, sem si potihem dejala in ugotovila, da je bila odločitev povsem na mestu.
Prvi vzpon je bil prav zares z rezervo, zato bo spust toliko hitrejši, sem razmišljala. Spusti mi gredo bolje, kot vzponi, to vem.
Spustila sem se po smeri vzpona, a ne po tisti poti cik caka, temveč kar naravnost navzdol, koder je bilo že nekaj ugrezljajev. Seveda je bil sneg globji, tod so se mi palice povsem ugrezale. Takrat sem šele ugotovila, da so moje palice pomankljivo opremljene; brez obročkov

Palico v globokem snegu sem kajpak zvila in je zato nisem mogla več zložiti. Med gazenjem sem si premočila vse, kar se je premočiti dalo

Gamaše so se med spustom odtisnile in takšne so tudi ostale vse do konca
Skoraj pred dnom prvega spusta sem srečala kolegico Ireno, katera je bila pri prvem vzponu nekaj minut za mano, zdaj pa hitrejša navzdol po poti cik-cak. Ugotovila sem, da mi to gazenje ni prineslo nobenega profita. Pa saj se mi ni šlo za čas ali prehitevanje, pomembna mi je bila izkušnja pri prepoznavanju poti. Med potjo sem bila sama, zato sem lahko veliko razmišljala. Čar tovrstnih tekem je ravno taktiziranje, izbira poti, saj ni prave ali napačne, je le pot, po kateri hodimo in se učimo. Cestni, krožni maratoni so povsem nekaj drugega.
Torej, pri drugem vzponu sem izgubila derezo, zato sem si drugo nataknila na desno - odrivno nogo. Oprema me je tokrat povsem zapustila

Drugi vzpon je bil mnogo težji, spodrsavalo je in bila sem že utrujena. Pomislila sem, da bi celo zaključila,a sem v koči pogledala na uro, na kateri so kazalci kazali komaj 11.15. To pa meni ni podobno, je treba naprej

Drugi spust sem opravila po poti cik caka. Spodrsavalo mi je, toda palice so le pomagale. Zadnji vzpon sem lovila krajšnice, saj mi je bilo že vseeno, kod hodim, samo da pridem do cilja. Užitek je bil, ko sem bila sredi zamegleno zimsko - belega gozda, povsem sama, v bližini gora, čistega zraka, tišine..sama s seboj, s svojim utipom, vdihi in izdihi...Edinstveni trenutki.
Ob srečanju s tablo, na kateri je pisalo 5 min, mi je srce zaigralo

Zmagala sem, ne glede na čas, ne glede na število vzponov..Jah, moram pa priznati , da sem se v mislih vso pot zadnjega vzpona spogledovala z obljubljenim pirom
V koči je bilo super hribovsko vzdušje, sledile so čestitke, podelitev in seveda moj pregrešni pirček..Spoznala sem kar nekaj prijetnih ljudi. Hvala PetruM za kavico in Katji za pir

Organizacija super, dečki na kontrolni točki vam pa le poklon
Spust proti avtu je bil pa sila zabaven

Hodila sem kot hlod, težišče sem imela na glavi in ne na peti, skratka moje kayanke za trening po cesti so se spremenile v drsalke na drsališču...
Danes me noge prav nič ne ubogajo, muskrfibra nisem imela že nekaj let, a vsekakor pridem naslednje leto, do takrat bom pa pridno nabirala višince. Drugo leto se boste vi meni umikali
Pozdrav prav vsem in Čestitke vsakemu posebaj