Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
štenga napisal/-a:
longeeka napisal/-a:Živjo!

Imam eno vprašanje (prvič sem na tekaškem forumu, zato mi ne zamerite, če ga postavljam v napačno temo). Začela sem se resneje ukvarjati s tekom, sicer nimam nevemkakšnih planiranih in razgibanih treningov, niti nimam kakšne hude tekaške ure ali česarkoli, merim le točen čas in potem na MapMyRun kilometre, iz česar si lahko izračunam pace. Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec? In pa, kolikšen bi lahko bil moj realen napredek do jeseni in kakšen ciljni čas si lahko realno postavim za dejanski ljubljanski polmaraton. 5 km lahko sproščeno tečem v tempu 4:43 m/km. Sicer pa ne vem, koliko hitreje bi tekla na tekmovanju, ker še nikoli nisem tekmovala na tako dolge razdalje.

Čez 1 mesec: 1:45-1:48

Nemogoče. Optimistična napoved je tvoja zgornja meja :D .
StaraKost napisal/-a:
štenga napisal/-a:

Imam eno vprašanje (prvič sem na tekaškem forumu, zato mi ne zamerite, če ga postavljam v napačno temo). Začela sem se resneje ukvarjati s tekom, sicer nimam nevemkakšnih planiranih in razgibanih treningov, niti nimam kakšne hude tekaške ure ali česarkoli, merim le točen čas in potem na MapMyRun kilometre, iz česar si lahko izračunam pace. Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec? In pa, kolikšen bi lahko bil moj realen napredek do jeseni in kakšen ciljni čas si lahko realno postavim za dejanski ljubljanski polmaraton. 5 km lahko sproščeno tečem v tempu 4:43 m/km. Sicer pa ne vem, koliko hitreje bi tekla na tekmovanju, ker še nikoli nisem tekmovala na tako dolge razdalje.

? Zakaj pa ne?
Jaz sem tekla 1:45 v času, ko 5 km nisem mogla SPROŠČENO preteči v tempu, v katerem ona to lahko stori.
Uporabniški avatar
 Arif
Seveda lahko. Če boš pridno trenirala do ljubljanskega maratona, lahko greš ta čas ali celo hitreje. Sky is the limit :D
Do Ljubljanskega seveda, lahko tudi hitreje kot 1h:45'. Čez en mesec, pa ne verjamem, ker je to pravzaprav samo še tri tedne za trening in teden za popuščanje/počitek :D .
To je tudi zelo odvisno od tega ali je do sedaj delala tudi daljše distance, drugače je tempo druge polovice vprašljiv.
Da jih ni, mi daje slutiti razlika v tempu na 5 km in 11,7 km, ki je 23''/km. V obeh primerih pravi, da je tekla podobno oziroma s nekaj rezerve. Kar bi pomenilo, da ji s večanjem distance, tempo upada hitreje kot tistemu, ki je vajen daljših tekov.
Za dober čas na skoraj dvojni razdalji, bi se v tem primeru, ta razlika v tempu kvečjemu še malo povečala. Kar to pomeni ni težko izračunati. Normalno, to so samo moje predpostavke za takšen odgovor, kot je. Vesel bi bil, da me demantira :D .

Pa da jo ne pozabim pohvaliti. Tempo okoli 5'/km v trajanju ene ure, je za začetnika odličen, posebej ko gre za ženski spol.
StaraKost napisal/-a:
štenga napisal/-a:

Pričakovano bi bilo med 1:49-1:51. Glede na rahlo večji padec tempa pri 60min teku proti 5km teku.Vendar...
Omenjeno ni bilo storjeno pri maksimalni obremenitvi - zato tudi napoved 1:45-1:48. Iz tako malo podatkov pa tako ali tako ni mogoče podati natančnih rezultatov. Držim pa pesti, da bi šlo pod 1:45 :laola (treba bit optimist).
Eno je bit optimist, drugo je izbrati tempo, ki ti bo omogočil realno optimalen čas, za trenutno pripravljenost. In tretje je biti pesimist in izbrati tempo pod svojimi sposobnostmi :D .
O, najlepša hvala za velik odziv! :)

Da malo pokomentiram. Sama se nimam za popolno začetnico (imam "športno preteklost" :D in vsako leto poskusim začeti teči, pa se potem naveličam po kakšnem mesecu), redno tečem dva meseca, prej sem kakšen mesec večinoma hodila navkreber in malo tekla - da sem navadila meča na tek po sprednjem delu stopala. Res je, da se šele spoznavam z razdaljami in da je bil zgoraj omenjen 60 minutni tek največ, kar sem kadarkoli tekla; prav zato da me ne bi zmanjkalo, sem za vsak primer izbrala malo počasnejši tempo, kar pa me je presenetilo, pa je bilo to, da sem kakšnih osem kilometrov tekla enakomerno, nato pa sem pospešila, saj sem se nenadoma počutila odlično ogreto in videla, da bom zmogla do cilja. Mi je bilo kar težko prenehati teči (nočem teči do utrujenosti, saj se nočem preobremenjevati).
Čez en mesec sicer ne grem na polmaraton, grem pa na tek trojk (12,5 km etapa). Upam, da bo šlo pod eno uro.
Ja, 1:45:00 bi mi bilo zelo po godu. :P
Saj opisi tvojih tekov so nakazovali, da si samo tekaška začetnica :D . Časi so preveč dobri, da bi takoj tako tekla.
Po teku trojk, boš imela pravi rezultat s tekme, ki ti bo dobro referenčno izhodišče za določitev tempa vadbe, za trening polovičke.
Od razdalje malo čez 10 km do malo čez 20 km je velika razlika. Z dobro izvajanim programom se na podvojeni razdaji teče okrog 10'' na km počasneje. Brez ustreznega treninga to ne gre.
Da se pa zlaufat polmaraton, samo napovedovanje tempa ali ciljnega časa je v takem primeru obsojena na zmoto ali na čudež.
Predlagam ti, da v začetnih mesecih raje uživaj pri teku in ne za vsako ceno lovit časa za rep.

LM --> 1:35

lp
Uporabniški avatar
 LeonT
Ojla, prispevam en kar v redu link za izračun časa na osnovi poddistance:
http://www.lauftipps.ch/lauftraining-to ... itprognos/
Podaj poddistanco, doseženi rezultat in željeno distanco, pa dobiš svoj odgovor. Upoštevaj, da je kalkulacija narejena na osnovi optimalnih predpriprav (ki jih ne boš še imela), ampak ti alternativno ponuja tudi ziheraško opcijo - na tvojem mestu bi izbral le-to.
V vsakem primeru predlagam da si priskrbiš kakšen plan za trening in da štartaš v naslednje avanture bolj metodično.
In "Take it easy" če tokrat ne bo uspelo po pričakovanjih, raje počasneje in brez poškodbe kot pa frustracija kasneje zaradi prevelike vneme - po vsakem tekmovanju pride spet naslednje.
Pa veliko uspeha!
Jaz sem po začetnih 6 mesecev teka pretekel prvi polmaraton v času 1:53:xx. Menim, da je čas na polmaratonu med 1:50:00 in 1:59:59 zadovoljivo dober. Če imaš dober gen, bo to z lahkoto preseženo, pri slabem tekaškem genu pa z veliko garanja doseženo.
Tempo okrog 5:15 pa tam nekje proti 5:30.
Tako, sedaj pa trenirat :lol:
Punca ravno začne s tekom in ima že takoj tempo pri daljših tekih z lahkoto pod 5 min vi ji pa ob pol leta resnega treninga napovedujete tempo na 21km tekmi 5:15-5:30 :?: :!:
Sam menim, da sem bil ob napovedi časa 1:35 zadržan saj verjamem, da bi šla lahko še kakšno minuto hitreje.
p.s.: Pri napovedi nisem upošteval količine pojedenih žgancev ali lastnega rezultata v smislu boljša kot jaz pa že ne more biti...

LP
Nazadnje spremenil Cedron, dne 18 Apr 2013, 11:00, skupaj popravljeno 3 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA