Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Misho76
bombetka napisal/-a:Če deklamirajo iz stola, potem pa ne potrebujejo NATO testov , če se že ve, da jih ne bojo opravili.

Ej Bombetka, za začetek in tako kot se v civilizirani družbi spodobi, pozdrav = živjo.
Kakšen je pa kaj tvoj čas na tej razdalji :?: Glede na to, da so tvoji odgovori superiorno vzvišeni in omaloževajoči, moraš tečt veliko bolje kot on. Tko, da me zanima koliko hitreje je to :?: Lahko dodaš še sklece, poskoke itn. Hvala za odgovor.

p.s. v vojski sem imel kolega, ki je bil majhen in je imel veliko preveč kil za svojo višino ... ne glede na to, nas je na poligonu večino pustil zadaj :arrow: ne sodi po izgledu in ne misli, da je perfekcija to, kar vidiš v ogledalu. Tudi ogledalo včasih laže (že antični Narcis se je utopil v jezeru, ker je bil zaljubljen v svoj odsev v njem). Jbš lepo embalažo, če je notri npr. pokvarjen jogurt. Ajd pol, M
Uporabniški avatar
 StaraKost
@oven,

Povedal ti bom iz iskušenj s Pohorske lige.
- eni so hitri v klanec in na cesti.
- eni me prehitijo v klanec za par minut, jaz njih na cesti za še nekaj dodatnih minut.
- ene jaz prehitim v klanec za par minut, oni mene na cesti za par minut.
- s mojim glavnim "konkurentom" in prijateljem Rajkom, se tepeva tako na cesti, kot v klanec

To pomeni, da je to odvisno od vsakega posameznika.
 wind
bombetka napisal/-a:Če deklamirajo iz stola, potem pa ne potrebujejo NATO testov , če se že ve, da jih ne bojo opravili.

A pa si ne bi ti vsaj pogledal, kako se test točkuje, preden pametuješ? Če kdo misli, da mora biti vojak atlet, se krepko moti.
3200 je odtekel v 15 min, to je za njegovo starost povsem ok, nimaš kaj šinfat.

http://usmilitary.about.com/od/army/a/afpt.htm
http://usmilitary.about.com/od/army/l/b ... 27to31.htm

bombetka napisal/-a:V primeru najhujšega- vojne, naj bi nas prav ti vojaki z izjemno fizično ( in psihično) pripravljenostjo branili.

Preveč gledaš filme, tam so sami ramboti, realnost je pa drugačna. ;)

Jaz mislim, da tale bombetka ni nikoli odslužila vojaškega roka, zato ima precej čudne predstave o vojski ter o fizični pripravljenosti vojakov. :lol: :lol: :lol:
 wind
oven napisal/-a:Recimo, če tekač večina svojih treningov teče v hrib in ima večino treninga srce na polnih obratih visoko v anaerobni coni z tempom, ki pač je primeren za strm klanec, recimo 6min/km.
Ali lahko ta tekač potem na ravnini konkurenčen tekaču, ki trenira samo po ravnem, njegovo srce pa bije med treningi prav tako zelo visoko?

Oba bosta prej ali slej pretrenirana ali poškodovana, če sta stalno v anaerobnih obratih, to je slab trening.
Uporabniški avatar
 oven
Maja, seveda ni vredu :D
Nisem zdaj šel v detajli z temi parametri glede treningov.To je pač tako okvirno mišljeno.
Mene je pač samo zanimalo, kako srčni utrip oz natrenerano srce vpliva na hitrost. Rečeno je, da bolj kot človek trenira, nižji ima utrip ob obremenitvi. Recimo ko jst tečem z mojo drago, ki je šele začela tečt, ima ona utripa okrog 160+ jst pa 120. Enako se meni zgodi ko grem zraven kolega tečt ki je občutno bolj natreniran, le da takrat imam jst 160+ :twisted:
Po tem sem se pač vprašal, če bi bil gorski tekač ki teče samo v hrib sposoben konkurirat tekaču ki teče samo po ravnem, glede na to da obema srce bije z bolj ali manj podobno frekvenco.
Sicer je StaraKost podal par praktičnih primerov iz življenja, pa bo to verjetno kar držalo.
Uporabniški avatar
 StaraKost
oven napisal/-a:Po tem sem se pač vprašal, če bi bil gorski tekač ki teče samo v hrib sposoben konkurirat tekaču ki teče samo po ravnem, glede na to da obema srce bije z bolj ali manj podobno frekvenco.
Sicer je StaraKost podal par praktičnih primerov iz življenja, pa bo to verjetno kar držalo.

Tu moramo paziti na primerjavo, ki je jasna, če bi jih kar naenkrat postavil na cestni tek ali vzpon. Tu se ve kdo bi kje bil hitrejši, če sta vsaj približno "enakovredna" .
Jaz sem govoril o skupini ljudi, ko po zimi večinoma trenira vzpone, pozneje pa večinoma tek in naredil primerjavo med njimi po zimi in pozneje med letom. Torej po tem, ko so obojni trenirali vzpone in distance. Tisti, ki bi treniral samo vzpone nima dovolj hitrosti, da bi lahko sledil cestnemu tekaču. Cestni tekač, pa dovolj moči, da bi sledil gorskemu tekaču.
Ti vse oceljuješ samo na podlagi kardio sistema, pozabljaš na mišični in še kakšen drugi sistem :D .
Komaj kombinacija vseh sistemov, da rezultat.
Uporabniški avatar
 lukav
tipična SLO debata, človek vpraša za konkreten nasvet, dobi pa kup posmeha in prepucavanja, obilico teoretiziranja - in celo nekaj nasvetov :roll:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne spregledat. V linku, ki ga je dal wind
http://www.therunzone.com/index.php?topic=982.msg4233#msg4233

piše:

"On the first point, fat is burned at it's greatest rate at between 77 and 80% of VO2 max, I postulate and have seen enough evidence in research to conclude".

Veliko njih spregleda tisti VO2max in ga enači z % MSU(Max Srčni Utrip).
To pa ni res. Relacija med MSU in VO2max se računa po sledeči formuli (normalno to je samo predikcija):

%MSU = 0.64 x %VO2max + 37

kar pomeni, da je ta meja med 86% in 88% MSU. To pa je dosti višje, kot si eni mislijo :D .

In za dodatek prav sklicevanje na Jack Daniels-a, ki je za mene napisal najboljšo knjigo tekaškega treninga, je za lasje privlečeno. Gre za knjigo Daniels' Running Formula, ki je za mnogee biblija treniranja teka.
Uporabniški avatar
 oven
hmmm
A ni to bolj tako, vsaj tako piše marsi kje...
Ubistvu kot ime pove, fat-burn, bo držalo, da je to nekje na 60-70% MHR in tam se pokuri največ maščob.
Ludje pač avtomatsko zarad imena takoj sklepajo, da v tej coni najbolj hujšaš. Kar pa seveda ni res. Pri nizkih obratih pokuriš največ maščob ter malo kalorij. Tako da, najbolj efektivno hujšaš na visokih obratih, saj tam pokuriš skupno največ kalorij.

To kar piše na zgornjem linku, da bi največ maščob pokuril pri 86% in 88MHR,nekak dvomim, saj tam telo že kuri več OH kot maščob....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA