Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tae
Po daljšem času sem spet logiran na Tekaški forum. Načeloma nič več ne pišem gor, redko še kaj preberem. Po današnjem poraznem nastopu na Komendskem polmaratonu, kljub temu, da ne vidim pravega razloga za neuspeh, sem se odločil napisati nekaj vrstic.

Vedno se govori o dobrih straneh teka, pa vendar obstajajo tudi slabe. Po cca 8-ih letih ukvarjanja s tekom, sem zbral nekaj alinej zakaj je tek lahko tudi slab (osebni izbor):
- Kronična utrujenost (Jaz sem stalno utrujen, bodisi po treningu ali tekmi, ne glede na vrsto treninga. Namesto, da bi me tek napolnil z novo energijo, mi jo stalno le jemlje.)
- Stalno neke bolečine (Večino tekačic in tekačev večno jamra nad nekimi bolečinami v mišicah, sklepih ali čim drugem. Mene npr. stalno bolijo zadnjične mišice - GLUTEUS MAXIMUS in zadnje stegenske mišice - nožni BICEPS).
- Po naporih se nikakor ne počutim dobro (največkrat me spremlja glavobol). Telesni napori so obvezni, če želimo napredek, vendar niso preveč zdravi.
- Razne poškodbe (tekaško koleno, ahilova tetiva, nategi mišic in vezi, zvini, plantarni fascilitis, razna vnetja) Jaz moram priznati, da imam vsaj glede tega kar srečo.
- Pogosta slabokrvnost (pomanjkanje železa zlasti pri tekačicah). Zase ne vem.
- Menda tudi pretirano povečanje srca zaradi aerobnih aktivnosti ni najboljše za zdravje.
- To ne vem zagotovo, sem pa nekje slišal, da se zaradi stalnih treningov predvsem maratoncev in ultramaratoncev na srcu naredijo brazgotine, ki lahko povzročijo aritmijo.
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
Tae, večino kar si napisal je sicer res. Vendar mi je žal da razmišljal na tak način.

Pomojem je pri tebi glavni problem res pomanjkanje motivacije.Zato bi po mojem mnenju moral razmišljati ravno obratno- zakaj rad tečeš oz. kaj so benefiti teka. Torej:

Počutiš se fit
Zdrav način življnja
Druženje z istomislečimi
Vidiš kraje, ki jih sicer ne bi (npr. pri gorskem teku)
.
.
.

Sem prepričan da bodo kolegi tem seznamu benefitu dodali vsaj še nekaj 10 vrstic. Hočem reči le glavo po konci, Tae!
Uporabniški avatar
 dexi27
MihaPR napisal/-a:Tako je, tek je zagotovo škodljiv!

:lol: :lol: Tak je.

Če gledam sebe lahk to potrdim...

Pred tem ko sem se začel ukvarjat s tekom prevelika telesna teža, glavoboli, slabo počutje...

Zdaj tega ni več, so pa tu občasne boleče mišice, ki niso razlog za paniko, je pa res, da če prihaja do drugih poškodb je pa kriza. Za kaj prihaja do tega se mora vprašat vsak sam... Tud jaz sem imel nekaj težav, vzrok za le te sem moral odkrit sam in odkrit pravi način, da sem jih odpravil.

Največja težava pa je ko so v ospredju rezultati in ko teh ni ... 8)
Uporabniški avatar
 Vreme
Tae se strinjam, ful dobre razloge si našel, zakaj ne tečt :clap: Ampak saj ne tečemo za to, da bi se ukvarjali z "malenkostmi" :wink: , jaz sem prepričan, da je mnogo več pozitivnih stvari, ki odtehtajo zakaj tečt. :D

Verjame pa,da je problem v motivaciji, predvsem vsem tistim, ki se bojujete z rezultanti. Si poskušal kdaj teči, ne da bi se boril s časom, tako čisto na izi tam nekje zadaj v štartni vrsti? Mogoče pa boš tam našel dobre strani teka. :juhuhu:
Vse naštete slabosti so po mojih izkušnjah posledica pretiravanja. Ljudje imamo različne predispozicije in predvsem zelo različno športno zgodovino.
Če se v mladosti ne ukvarjaš reseneje s športom, potem pač vse odkrivaš na novo. Telo ni prilagojeno takemu načinu življenja.

Tečite z veseljem. Tečite, kolikor zmorete. Počivajte. Uživajte v lastnem napredku.
Na ta način ne bo nobene od omenjenih slabosti.

Če pa začenjate teči, in se takoj začnete obremenjevati s min/km, vo2max, B:OH, intervali, fartlek itd. pa jasno da sledi, kar sledi.

Enako velja za vse ostale športe, katere se odločamo podvzemati v odrasli dobi.

Še ena gromozanska napaka: najboljše copate, najboljša oblačila, tekmovalne smuči, najboljše kolo...

Tudi z najboljšimi copati je treba teči, tudi najboljše kolo se ne goni samo.

Smisel športa je uživanje in zadovoljstvo. Ne pa obremenjevanje in obiskovanje zdravnikov.
Uporabniški avatar
 ROSI64
Vreme napisal/-a:Verjame pa,da je problem v motivaciji, predvsem vsem tistim, ki se bojujete z rezultanti. Si poskušal kdaj teči, ne da bi se boril s časom, tako čisto na izi tam nekje zadaj v štartni vrsti? Mogoče pa boš tam našel dobre strani teka. :juhuhu:

Tek je neškodljiv, dokler gre za rekreativni tek, ko pa postane tek dirka za doseganje časov, rekordov,... potem pa pride do raznih slabosti teka.
ROSI64 napisal/-a:
Vreme napisal/-a:Verjame pa,da je problem v motivaciji, predvsem vsem tistim, ki se bojujete z rezultanti. Si poskušal kdaj teči, ne da bi se boril s časom, tako čisto na izi tam nekje zadaj v štartni vrsti? Mogoče pa boš tam našel dobre strani teka. :juhuhu:

Tek je neškodljiv, dokler gre za rekreativni tek, ko pa postane tek dirka za doseganje časov, rekordov,... potem pa pride do raznih slabosti teka.

Drži. Jaz recimo ne grem na nobeno tekmovanje. Sem izživel to v mladosti. Ga ne potrebujem. In kljub temu dokaj resno treniram. Za lastno veselje in počutje.
Uporabniški avatar
 tae
Pustite mene. Komu mar ali se meni da ali ne. Na tisoče ljudi je že začelo in končalo s tekom, pa kaj. Vsi vemo, da obstajajo dobre in slabe strani teka, tako kot pri vseh ostalih stvareh v življenju. Dejstvo je, da vedno povdarjamo le dobre. Tu pa naj bi govorili tudi o slabih.
Uporabniški avatar
 miciM
tae napisal/-a:Po daljšem času sem spet logiran na Tekaški forum. Načeloma nič več ne pišem gor, redko še kaj preberem. Po današnjem poraznem nastopu na Komendskem polmaratonu, kljub temu, da ne vidim pravega razloga za neuspeh, sem se odločil napisati nekaj vrstic.

Vedno se govori o dobrih straneh teka, pa vendar obstajajo tudi slabe. Po cca 8-ih letih ukvarjanja s tekom, sem zbral nekaj alinej zakaj je tek lahko tudi slab (osebni izbor):
- Kronična utrujenost (Jaz sem stalno utrujen, bodisi po treningu ali tekmi, ne glede na vrsto treninga. Namesto, da bi me tek napolnil z novo energijo, mi jo stalno le jemlje.)
- Stalno neke bolečine (Večino tekačic in tekačev večno jamra nad nekimi bolečinami v mišicah, sklepih ali čim drugem. Mene npr. stalno bolijo zadnjične mišice - GLUTEUS MAXIMUS in zadnje stegenske mišice - nožni BICEPS).
- Po naporih se nikakor ne počutim dobro (največkrat me spremlja glavobol). Telesni napori so obvezni, če želimo napredek, vendar niso preveč zdravi.
- Razne poškodbe (tekaško koleno, ahilova tetiva, nategi mišic in vezi, zvini, plantarni fascilitis, razna vnetja) Jaz moram priznati, da imam vsaj glede tega kar srečo.
- Pogosta slabokrvnost (pomanjkanje železa zlasti pri tekačicah). Zase ne vem.
- Menda tudi pretirano povečanje srca zaradi aerobnih aktivnosti ni najboljše za zdravje.
- To ne vem zagotovo, sem pa nekje slišal, da se zaradi stalnih treningov predvsem maratoncev in ultramaratoncev na srcu naredijo brazgotine, ki lahko povzročijo aritmijo.

Oj, ko prebiram te tvoje vrstice, se kar malo nasmejim, pa ne zaradi vsebine, ampak, ker poznam tebe :D . Če bi rad ostal športnik, lahko igraš tudi šah, od njega te bo verjetno samo malo bolela glava zaradi razmišljanja :oops: , mišice pa znajo malo zakrneti :lol: .
Drugače ti pa predlagam, da greš z menoj in še mnogimi drugimi v petek zvečer na kroženje na sv.Primoža in to pohodniško, da se malo predihaš, poklepetaš, pa še v tvojih koncih je :D
:laola

:wink:
Uporabniški avatar
 miciM
No, če že hočeš slabe streni teka. Največkrat se dogajajo takrat, ko bi radi več, kot zmoremo. :--

:wink:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
tae napisal/-a: ... sem zbral nekaj alinej zakaj je tek lahko tudi slab (osebni izbor):
- Kronična utrujenost (Jaz sem stalno utrujen, ... Namesto, da bi me tek napolnil z novo energijo, mi jo stalno le jemlje.
- Stalno neke bolečine ... jamra nad nekimi bolečinami v mišicah, sklepih ali ...
- Razne poškodbe (tekaško koleno, ahilova tetiva, nategi mišic in vezi, zvini, plantarni fascilitis, razna vnetja)
- Pogosta slabokrvnost (pomanjkanje železa zlasti pri tekačicah)

Dobre strani teka (moj osebni izbor):
:arrow: Po teku sem utrujen in počivam. Raje počivam utrujen, kot spočit. Večina ljudi počiva po kosilu, ker jih le-ta utrudi :lol: Lušno je počivat.
:arrow: Stalno imam neke bolečine. Kar me ne uniči, me utrdi. Počutim se odlično. Spominjam se časov, ko sem treniral gimnastiko. Največji užitek po težkih treningih v mladosti je bil občutek rahle bolečine v vseh mišicah, ki ti nenehno potrjujejo, da si se zadosti potrudil in da si nekaj naredil. Sedaj je pač ta občutek v nogah.
:arrow: Po naporih se vedno počutim odlično. Nikdar me ne boli glava ali da bi imel kakšne slabosti. Nimam slabe vesti, če si po naporu privoščim pivičko.
:arrow: Razne poškodbe (moje redne spremljevalke) so posledica slabo pripravljenega telesa glede na to, kaj hočeš/hočem potegnit iz njega. Če se športno telo dalj časa izgrajuje in se postopno povečujejo obremenitve, je to prava pot. Hitre spremembe povzročajo poškodbe. Sicer pa moraš dobiti dober gen že pri rojstvu.
:arrow: Slabokrvnost je mogoče dober izraz za takšno stanje, vendar mene pesti bolj nizka vsebnost železa, feritina, hemoglobina ... potrebno je razmišljati o prehrani, kar je pozitivno. Ja, preveč kisika porabimo in oksidacija je večja ... Dokler nas zeleni ne preganjajo zaradi tega, je še kar vredu.
:arrow: Povečanje srca je normalno. Mišica je bolj trenirana kot pri netekačih, pognati mora več krvi in zato sta sposobnost delovanja pri visoki intenzivnosti in iztisniti večji volumen pozitivni posledici.
:arrow: vpliv stalnih treningov za maraton ali ultramaraton na zdravje je seveda lahko vprašljiv. Enako je vprašljiv vpliv visokointenzivnih treningov za 5 in 10 km. Vprašljivo je tudi, kako vpliva na zdravje gledanje televizije, posedanje in poležavanje.

Še nekaj Čufizmov :--
:arrow: Zgrabi priložnost, ki se ti ponuja. Če lahko tečeš, si lahko srečen. Izberi.
:arrow: Ne razmišljaj, če iti na tek. Teci in razmišljaj med tekom.
:arrow: Nikoli ne razmišljaj o škodljivosti teka, ker to škodi.

Pa še to: Tek je škodljiv, predvsem ob odsotnosti.
 mdebelak
Pozdravljeni!
Do zdaj sem samo prebiral vaše teme in mnenja na forumu, vendar danes ko sem prebral naslov ˝slabe strani teka˝sem se odločil, da se tudi jaz pridružim družini tekaškega foruma.
Tečem dokaj redno že približno dve leti in moram priznati, da slabe strani teka obstajajo vendar je dobrih veliko več, tako da se z slabimi sploh ne ubadam.
Pa lep pozdrav do naslednjič :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA