Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Atalanta
Ker zaradi pete že dolgo ne morem teči, se zavedam predvsem vseh pozitivnih učinkov teka, ki jih zdaj zelo pogrešam. :cry: Vseeno pa sem opazila tudi par sprememb na bolje:
-odkar ne tečem, nisem kupila novih superg, drugače bi najbrž že vsaj dva para (tek ni zastonj)
-ker zaradi narave dela pogosto potujem, si lahko zdaj večkrat privoščim, da na letalo vzamem samo ročno prtljago (superge in oblačila vzamejo nekaj prostora)
-manj perem
-pri iskanju stanovanja mi ni treba paziti, da je v bližini park oz. trasa, primerna za tek (med avtomobili in po polnih pločnikih mi tek ni užitek)
-v zimskem času se lahko domov vrnem v temi, saj ne grem še na tek (zjutraj nikoli nisem mogla teči, tek v temi pa je lahko v velikih mestih nevaren oz. so takrat parki zaprti)
-deležna sem manj nadlegovanja (tekačice so očitno tarča za mnoge ''čudake'' :roll: )
Seveda pa so vse to malenkosti, zato še vedno upam, da bom kmalu spet lahko tekla ...
 edo-brko
Lp!

V temi niso problem pozitivni učinki teka ( prispevek Mirota) temveč druga plat.
Tae-ta "moti", da se (skoraj) nič ne piše o negativnih-slabih straneh teka, čeprav ti so (večino teh,ki jih tudi sam občuti, je navedel).

"Atalanta" - prispevek ne gre v ta kontekst, ker je navedeno dejansko opis pozitivnih - dobrih strani NE-TEKA!
Je pa res, če to obrneš "narobe" dobiš nekaj primerov slabe strani tekov (te lepo predstavi tudi Vencelj v svojih prispevkih).
V tej temi bi morali dejansko pisati o slabih straneh teka (tudi na hudomušen način) ne pa o pozitivnih in razpredati zakaj tečemo. Pisati kaj nas vse boli, kolikokrat, kje ipd.,kolikokrat smo bolni,koliko trpi druž.proračun,koliko je zaradi tega obremnjena družina, in še,in še...
So stvari, ki jih na hitro,na prvi pogled niti ne opaziš-zaznaš, ko pa začneš razmišljati pa se začne pahljača razširjati in ni več vse tako čisto in dobro kot prej. Jasno je,da obstajajo dobre in slabe strani (tudi vmes je dokaj prostora) in obstoji... "toda", ki daje možnost da so tudi nekatere slabe strani boljše od najslabših.

E.
 abcd
Slaba stran teka pri meni, če ne tečem ležerno, je ta, da mi od utrujenosti ne grejo druge "neumnosti" po glavi. Od biznisa do žensk :), sem spada še izobraževanje. Zato zadnje čase tečem vedno več aerobnega teka, da se napolnim s kisikom in dobim še več zagona.
 mojA
Zame so slabe strani naveličanost in pretreniranost, kar vodi v vse Taejeve alineje pa še kakšne. Vzroki pa nerealni cilji in pomanjkanje motivacije.

Sem tudi bila že bolj brezvoljna, naveličana, utrujena, ni bilo napredka. Sem mislila - emšo pa to, se je treba vdat v usodo, vsako leto smo starejši. To je res - da smo vsako leto starejši, ampak ostalo pa nič ne drži oz. nam tega ni treba.

Dobro si je vzeti pavzo. Spremeniti trening. Prebrati kakšno motivacijsko knjigo. Dodati še kakšen šport. Po potrebi shujšati. Spremeniti prehranjevalne navade.

Jaz sem to izvedla in še nikoli mi ni šlo tako dobro. Pa sem med starejšimi tule na forumu. In priznam: sem obsedena z rezultati ampak mislim, da nekako v mejah normale.

Ne čutim kronične utrujenosti, nič me ne boli, po teku se v 95% procentih počutim odlično, kri imam odlično in sploh je vse ok vključno s srcem. Razen nohtov na nogi, ker stalno kakšen manjka ali je pa vsaj črn.

Trenutno berem Chi Running - priporočam, s pravilno tehniko teka je tek še večji užitek.

Tae srečno tebi in vsem ostalim!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Atalanta napisal/-a:Ker zaradi pete že dolgo ne morem teči, se zavedam predvsem vseh pozitivnih učinkov teka, ki jih zdaj zelo pogrešam. :cry: Vseeno pa sem opazila tudi par sprememb na bolje:
-odkar ne tečem, nisem kupila novih superg, drugače bi najbrž že vsaj dva para (tek ni zastonj)
-ker zaradi narave dela pogosto potujem, si lahko zdaj večkrat privoščim, da na letalo vzamem samo ročno prtljago (superge in oblačila vzamejo nekaj prostora)
-manj perem
-pri iskanju stanovanja mi ni treba paziti, da je v bližini park oz. trasa, primerna za tek (med avtomobili in po polnih pločnikih mi tek ni užitek)
-v zimskem času se lahko domov vrnem v temi, saj ne grem še na tek (zjutraj nikoli nisem mogla teči, tek v temi pa je lahko v velikih mestih nevaren oz. so takrat parki zaprti)
-deležna sem manj nadlegovanja (tekačice so očitno tarča za mnoge ''čudake'' :roll: )
Seveda pa so vse to malenkosti, zato še vedno upam, da bom kmalu spet lahko tekla ...

:)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
edo-brko napisal/-a: ... prispevek ne gre v ta kontekst, ker je navedeno dejansko opis pozitivnih - dobrih strani NE-TEKA!...

Če kdo napiše kakšno slabo ... mu je dobro dodat še kašno dobro, da je vzpostavljeno ravnotežje. 8)
 stari bor
Sicer pa v življenju ni slabih in dobrih strani,ampak je vse ena in ista :wc: :wc: stran življenja.Kot ni samo enega PRAV ,ki je obenem izključevanje drugega.So le poti k ustvarjalnemu,"polnemu" življenju,in tek je nadvse pomemben donesek ,če in dokler je na tej poti.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
miro napisal/-a:Jaz pa mislim, da večina ni razumela,kaj je hotel Tae s tem postom. Preprost odgovor, kaj so še slabe strani teka, ne pa nekih vzpodbud in modrovanj mimo njegovega vprašanja.
Dopuščam, pa tudi možnost, da se motim, vendar Tae-ta poznam, že kar nekaj časa :D

Lp

Miro, sem pozorno prebral prvi Taetov post. Govori o zdravstvenih negativnih učinkih teka na njegovem primeru. Kvalificiran za dokončno sodbo bi bil le zdravnik (športne medicine). Torej sprejemam kritiko (čeprav ni bila namenjena neposredno meni) in pišem zgolj o negativnih zdravstvenih vidikih teka na svojem osebnem primeru:
1. večje uživanje ogljikovih hidratov kot bi jih sicer (ne bom podrobneje),
2. matram se pri vseh tekih, ki so dolgi prek 30 km, beri bolečine v mišicah (tudi ne bom podrobneje),
3. resnejšo tekaško poškodbo sem dobil na televadbi pred plavanjem 1 dan po maratonu (ne bom podrobneje),
4. Edina poškodba, ki sem jo dobil pri teku je bila rahlo nategnjena (ali natrgana) mečna mišica - nič resnega sanirano v treh tednih,
5. izpostavljenost nevarnosti poškodb na slovenskih cestah v vlogi tekača ali vozečega se na tekaške tekme.
6. Rahla jeza pri pogledu na ceno (specifičnih) tekaških copat, pri drugi opremi se da temu delno izogniti, ki morda viša pritisk,
7. rahla frustracija ob nezmožnosti doseganja preteklih rezultatov, ki jo psihološko kompenziram s tem, da si rečem, da tudi treniram manj in zaenkrat še nima resnih (trajnih) psihičnih posledic in posledično (upam)tudi ne fizičnih posledic.
Uporabniški avatar
 pelvis
tae napisal/-a:Po daljšem času sem spet logiran na Tekaški forum. Načeloma nič več ne pišem gor, redko še kaj preberem. Po današnjem poraznem nastopu na Komendskem polmaratonu, kljub temu, da ne vidim pravega razloga za neuspeh, sem se odločil napisati nekaj vrstic.

Vedno se govori o dobrih straneh teka, pa vendar obstajajo tudi slabe. Po cca 8-ih letih ukvarjanja s tekom, sem zbral nekaj alinej zakaj je tek lahko tudi slab (osebni izbor):
- Kronična utrujenost (Jaz sem stalno utrujen, bodisi po treningu ali tekmi, ne glede na vrsto treninga. Namesto, da bi me tek napolnil z novo energijo, mi jo stalno le jemlje.)
- Stalno neke bolečine (Večino tekačic in tekačev večno jamra nad nekimi bolečinami v mišicah, sklepih ali čim drugem. Mene npr. stalno bolijo zadnjične mišice - GLUTEUS MAXIMUS in zadnje stegenske mišice - nožni BICEPS).
- Po naporih se nikakor ne počutim dobro (največkrat me spremlja glavobol). Telesni napori so obvezni, če želimo napredek, vendar niso preveč zdravi.
- Razne poškodbe (tekaško koleno, ahilova tetiva, nategi mišic in vezi, zvini, plantarni fascilitis, razna vnetja) Jaz moram priznati, da imam vsaj glede tega kar srečo.
- Pogosta slabokrvnost (pomanjkanje železa zlasti pri tekačicah). Zase ne vem.
- Menda tudi pretirano povečanje srca zaradi aerobnih aktivnosti ni najboljše za zdravje.
- To ne vem zagotovo, sem pa nekje slišal, da se zaradi stalnih treningov predvsem maratoncev in ultramaratoncev na srcu naredijo brazgotine, ki lahko povzročijo aritmijo.

Tae, ne poznam te ampak po zapisih tvojih forumskih prijateljev ti morda res manjka malo sproščenega pogovora z njimi in malo sproščenega odnosa do teka in življenja. Tole zgoraj je... že kar malo hecno :)

Ne razumem zakaj bi se ukvarjali in iskali slabo v čemerkoli. Vzemi vse te misli o slabem za dobro - poglej kako so ti ljudje prišli nasproti z dobrimi mislimi.
 AlbaTege01
Sama tečem že 11 let in počasi a vztrajno večam količine in tudi same napore treningov. Dejansko v vseh teh 11 letih nisem imela nobene poškodbe, tudi razne bolečine v mišicah po res večjih naporih so pri meni redkost. Z izjemo seveda rahlo utrujenih nog po udeležbi na tekaških prireditvah. Tudi aktivno tekmujem v vlečnih športih (pes te vleče, ti tečeš za njim) in tam greš skoraj vedno s pomočjo psa veliko hitreje kot bi sam lahko tekel in je torej res aerobna vadba. Po tej vadbi se počutim še posebej napolnjena z energijo. Tudi železa mi nikoli ni primanjkovalo. No samo moje mnenje, meni tek že leta vrne energijo, ki mi jo pobere služba :).
Uporabniški avatar
 StaraKost
Večina ne piše v duhu naslova teme. Pišete o pozitivnih učinkih teka, ki jih tek nedvomno ima veliko. Na žalost/srečo, tema je o negativnih straneh teka, ki jih tek tudi ima :mrgreen: .

Navedel jih bom samo nekaj. Na primer, ko sem se od večinoma samo kolesarjenja in občasnih vaj za moč, začel resneje ukvarjati tudi s tekom, sem opazil sledeče spremembe :
- obseg stegna mi se zmanjšal za par centimetrov. To je za moje pojme negativno, ker nimam viška kilogramov :D .
- čeprav se bo zdelo smešno, dolgi tek v primerjavi s kolesarjenjem, občutno oslabi ritne mišice. Za moja leta je to nepomebno, za mlajše, pa zna biti pomembno :D .
- tisti, ki samo tečejo in ne izvajajo vsaj enkrat tedensko, tudi krepilne vaje za srednji in zgornji del telesa, zgubijo skoraj vso mišično maso v zgornjem delu telesa, ker so mišice, ki jih ne uporabljaš pri teku samo dodatna teža in dodatni potrošnik energije. Za tistega, ki skrbi za športno postavo je to negativno.
- in še bi se našlo

Normalno, da bo nekdo, ki ga vse to ne moti in so mu pomembnejši tekaški rezultati ,rekel da je to v primerjavi z zadovoljstvom, ki mu ga prinaša tek malenkostno.

Se strinjam. Zato tudi naprej vztrajam tudi pri teku, ker je pozitivnih stvari več, kot negativnih. Ne smemo pa si zatiskati oči in se delati kot, da negativnih učinkov ni. Nekdo bi naštel popolnoma druge, kot jaz. In prav to naj bi bil namen te teme. Vsaj jaz to tako razumem.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
StaraKost napisal/-a: ...
- obseg stegna mi se zmanjšal za par centimetrov. To je za moje pojme negativno, ker nimam viška kilogramov :D .
- čeprav se bo zdelo smešno, dolgi tek v primerjavi s kolesarjenjem, občutno oslabi ritne mišice. Za moja leta je to nepomebno, za mlajše, pa zna biti pomembno :D .
- tisti, ki samo tečejo in ne izvajajo vsaj enkrat tedensko, tudi krepilne vaje za srednji in zgornji del telesa, zgubijo skoraj vso mišično maso v zgornjem delu telesa, ker so mišice, ki jih ne uporabljaš pri teku samo dodatna teža in dodatni potrošnik energije. Za tistega, ki skrbi za športno postavo je to negativno.
- in še bi se našlo ...

Vem, da si analitičen, vendar mala replika se lahko tudi šteje v to temo, saj so replike po karakterju negativne :wink:
1) debela bedra so katastrofa :lol:
2) če primerjam kolesarje in tekače, imajo kolesarji res suhljate riti :lol:
3) tisti, ki samo tečejo, so za tiste, ki bildajo, res v fokusu negative, enako velja obratno.

Tek je res nekaj groznega :lol:
Malo se moremo tudi pohecat
Uporabniški avatar
 StaraKost
Kritika je vedno dobrodošla, ker edino tako zveš tisto, kar mogoče prej nisi vedel :D .
S tvojimi pripombami se celo strinjam, če upoštevam tvojo interpretacijo.
Vseeno mislim, da si narobe interpretital moje navedbe.
- jaz ne govorim o debelih bedrih. Jaz govorim o mojih bedrih, ki tudi prej niso bila debela. Zaradi manj kolesarjenja so mi oslabele določene bederne mišice, ker jih pri teku uporabljaš dosti manj, kot pri kolesarjenju.
- Tudi o "debelini" riti nisem govoril, govoril sem o čvrstosti :D .
- Tudi o "bilderski" postavi nisem govoril. Govoril sem o "športni" postavi, za katero je tek pozitiven, če se poleg teka, vsaj občasno izvaja tudi trening za mišične skupine, ki so pri teku neaktivne. Enako velja, tudi za kolesarjenje.
- Tudi o teku na splošno nisem govoril, ker tek na kratkih distancah, zaradi drugačnega načina treninga, na drugačen način oblikuje naše telo.
 Skorpijon
Se bom potrudil in dodal ali pa samo ponovil določene stvari, ki jih je uvodni post izpustil, kljub demoralizajočemu učinku na motivacijo za tek, ki ga bo naštevanje imelo :)

V uvodne postu so naštete predvsem fizične manifestacije, ki jih ima tek na telo. Kaj pa psihološke, socialne?

Dejstvo je, da tisti, ki teče samo kakšno urco na teden ne bo opazil, da svojo družino, prijatelje, prikrajša za njihovo prisotnost. Tisti, ki pa tečejo malo dlje, večkrat na teden, pa velikokrat izostajajo iz družinskega kroga. S tem trpi vsa družina, saj prilagajanje poteka po celotni skupnosti in večinoma predvsem v smeri tekača. Človek bi rekel, da malo daljše udejstvovanje zahteva egoističnost posameznika.
Pod slabo stran tek uvrstimo tudi hormonsko odvisnost posameznika. Poleg tega se odločitve in pa sama osebnost tekača spremenijo zaradi sproščanja koktejla hormonov. Ali je to dejansko dobro ali slabo je vprašanje. Človek je vsekakor drugačen. Če vzamemo nulto stanje človeka, ki miruje, pomeni, da tek spreminja človekovo nrav. V primeru zasvojenosti z substancami, tehnologijo je to slabo, kako pa je s tem pri teku?
Nazadnje spremenil Skorpijon, dne 17 Maj 2013, 13:31, skupaj popravljeno 2 krat.
 stari bor
Če govorim samo iz svojih izkušenj,čeprav mi je že marsikdo pritrdil s svojimi,se je problem enostranske tekaške "razvitosti"začel pojavljati takrat,ko me je v svoj vrtinec potegnilo rezultatsko preseganje sebe in drugih na t.i. rekreativnih tekaških tekmovanjih.S tem se je povečala količina teka na račun drugih športov-pri meni kolesarstva ,plavanja,veslanja in "hitrostnega"planinarjenja.S tem pa so prišle tudi tekaške poškodbe in ponovni premislek o uravnoteženju tekaškega časa s časom za druge športne aktivnosti,pri čemer je skupni čas (prekratka)konstanta.Na moji tekaški in starostni ravni(letnik 52)sem se odločil za raznovrstnost športnih aktivnosti,čeprav me(slaba stran)občasno še vedno premami pogled na tekaške čase. :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA