Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Jola napisal/-a:Štenga: tvoje statistike ne razumem , najboljši časi, pa dnevi!?

:D - hja pač tudi takšni obstajamo. Saj se ne hvalim, da sem pretekel maraton - le da sem ga premagal (je pa res, da sem šel vmes še parkrat spat). Saj delam na tem, da bom izboljšal rezultat :wink: .

Hotel sem pokazati, da če vzameš vstran časovno komponento - je dosežek, kot je končati maraton povsem enostaven. Nekateri bodo pač rabili 10 ur, nekateri 1 mesec,... (tudi na daljših ultrah se vmes spi) Sam verjamem, da lahko le s hojo končam maraton pod osmimi urami (a zaenkrat je moj najboljši rezultat na tej razdalji dobrih 17 dni - hehe).
Nazadnje spremenil štenga, dne 24 Maj 2013, 09:32, skupaj popravljeno 1 krat.
@Jola,

Spet mešaš pojme. Vsi maratoni, si želijo udeležbe elitnih tekačev, plačujejo jih pa z našim denarjem.
Kot drugo, tiste hitre tisti počasneži sploh ne motijo, ker jih med tekmo razen po obratu, ne vidijo, tako kot oni tiste hitre ne. Tako, da ni šans, da bi motili eni druge.
Oboji tečejo svoje "maratone". Tisto, kar je mene spodbudilo k pisanju je to, da eni po mojem mnenju, ne vedo izbrati distanco na katero spadajo.
To je samo moje mnenje in nobena prepoved, da tudi na tekmovanju ne smeš tečt distanco za katero še nisi dorasel. Pa smo spet na začetku :mrgreen: .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 24 Maj 2013, 09:32, skupaj popravljeno 1 krat.
 Jola
No štenga, da ne bo še kakega filozofskega odgovora: če se plaziš ti 42 km pod nekimi ekstremnimi pogoji toliko dni, ne spada to v to bedno diskusijo, vsekakor si AS brez primere in StaraKost enako, toda tudi ostali imamo pravico, dokler nam je ta dana - seveda dokler to plačamo, da si privoščimo merjene REKREATIVNE TEKE, pa naj bo to 5, 10, 21, ali 42 km. Seveda o hitrosti in limitu, ki nam ga na srečo določa prireditelj pa je bilo iz moje strani že napisano. Jaz se veselim vsakega novega tekača, veselim in spoštujem njegovo odločitev, da se premakne iz kavča in mu privoščim udeležbo na vsakem teku, ki mu je dostopen, saj ciljna črta je tista, ki te osreči, ko jo prečkaš, pa čeprav vsak po svojih zmožnostih !
Jola napisal/-a:No štenga, da ne bo še kakega filozofskega odgovora: če se plaziš ti 42 km pod nekimi ekstremnimi pogoji toliko dni, ne spada to v to bedno diskusijo, vsekakor si AS brez primere in StaraKost enako, toda tudi ostali imamo pravico, dokler nam je ta dana - seveda dokler to plačamo, da si privoščimo merjene REKREATIVNE TEKE, pa naj bo to 5, 10, 21, ali 42 km. Seveda o hitrosti in limitu, ki nam ga na srečo določa prireditelj pa je bilo iz moje strani že napisano. Jaz se veselim vsakega novega tekača, veselim in spoštujem njegovo odločitev, da se premakne iz kavča in mu privoščim udeležbo na vsakem teku, ki mu je dostopen, saj ciljna črta je tista, ki te osreči, ko jo prečkaš, pa čeprav vsak po svojih zmožnostih !

Hehe, sem vedel da ne boš razumela. Ni nobenih ekstremnih pogojev, nobenega plazenja. Pa saj vseeno, veliko uspeha vsem in čestitke vsem udeležencem tekov v Radencih.
Štenga, časovna komponenta ni bila odvzeta, ampak je postavljena na nek čas.

Smo pa ljudje svobodni v izbiri, ki jo imamo, probat pa tudi ni greh, tudi če včasih potem ne gre.

Stara_kost, niso vsi ljudje tekmovalni, nekateri se pač radi samo udeležujemo prireditev, ki imajo nek čar. Tako kot ti uživaš v tekmovalnosti, nekdo drug uživa v netekmovalnosti.
 Jola
Pa sem prav vesela da nekaj ne razumem ! Morda pa ?
Pa samo še to: elitne tekače povabi prireditelj, vprašanje pa je če si jih mi, ki to plačujemo želimo....vedno več je takih, ki si jih NE. Vseskozi vem, kaj si hotel povedati, samo ti pa NOČEŠ vedeti, kaj ti dopovedujemo drugi, v tem je problem. Na moje vprašanje in pobudo, da se preštejete in .... pa ne bom dobila nobenega odgovora, ker tu pač ni filozofije. Pa lep pozdrav, sedaj pa grem še malo tečt !
Tudi jaz sem vesel vsakega, ki poskrbi, da vsaj nekaj naredi v smislu aktivnega življenja. V našem primeru tekanja. Vesel sem velike udeležbe rekreativnih tekačev na množičnih prireditvah, če izbirajo razdalje primerne svoji pripravljenosti.
Celo na "oko" je vidno, da je nekdo izbral neprimerno razdaljo ali tempo. Takšni mečejo "grdo luč" na rekreativne teke.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 24 Maj 2013, 10:53, skupaj popravljeno 1 krat.
 Jola
No, enim je pač vse jasno, na svetu vse, besede REKREACIJA in REKREATIVNI TEK pa jim je tujka, ki jo ne bodo nikoli absorbirali. Na svoje vprašanje še pa vedno nimam odgovora ! Tu pa še enkrat povem: filozofija nič ne pomaga !
StaraKost, verjetno tudi svoje prve "domače naloge", katero tako rad omenjaš, nisi s strani izkušenega izvajalca (če bi te ta opazoval) "domačih nalog" naredil tako na "oko" ne vem kako dobro in bi ti lahko rekel, da bolje, da odnehaš in da mečeš grdo luč na vse skupaj. Ampak na napakah se učimo in to nas vodi dalje v novo znanje.
Uporabniški avatar
 tadejz
na MTS na maratonski razdalji letos:
- 85 tekmovalcev nad 4 ure
- 12 tekmovalcev pod 3 ure

Predlagam, da tiste pod 3 ure izločimo v naslednjih letih, ker kazijo podobo rekreativnega teka (če so že krepko v manjšini) :)

Čestitke vsem tekačem in organizatorju za dobro voljo in profesionalnost.
:shock: :roll: Kot prvo, tole je čist druga tema :arrow: da ljudje napišejo kaj o svojih dosežkih, doživetjih, delijo svoje veselje z drugimi, celo pokritizirajo navedeni maraton :heart :heart :heart Ne pa, da se polemizira o tem, kdo bi sploh smel teči maraton in kdo ne :!: Če pa smo že pri tem :arrow: men osebno dol maha, kaj si kdo misli o tem kako in koliko časa tečem na določeni razdalji :FO: Tečem za sebe, za svojo dušo in v tem uživam. Če je to v družbi istomislečih in neobremenjenih ljudi kot sem sam, toliko bolje. Za mene osebno je vsak, ki je pretekel maraton, pa naj bo to v 3, 4, 5 itn. urah zmagovalec :arrow: pa četudi sam svoj. Izogibam pa se ti. dr. profesionalnih in rekreativnih tekaških znanosti, ker se mi ne da s tem ukvarjati, je preveč utrjujajoče, meni osebno nepotrebno in škodi karmi. Jbg, včasih tečem hit, včasih pa počas :mrgreen:
Mogoče se je tudi za vprašati ali lahko nad določeno mejo sploh še rečemo da smo zadevo pretekli.

Pred par leti sem sam prvič "premagal" razdaljo reda velikosti pol maratona. Šlo je v bistvu za trening dolgega teka. Tekel sem dokaj počasi, na vsake pol ure sem hodil 5 minut. Takšna priporočila sem namreč zasledil v literaturi. Na koncu je čas bil nekje 2:20 do 2:30. Tudi nisem bil spet ne vem kako utrujen (najbrž zaradi tiste hoje vmes), res pa da so me malo noge skelele še kakšen dan ali dva. Najbrž sem prehitro tudi povečeval razdaljo v tistem obdobju.

Ali lahko rečem da sem takrat pretekel pol maraton? Po moje ne. Sem pa jo nekako premagal.

Je pa res da ni šlo za tekmo, ampak za trening. Za nameček je bila to za mene takrat daleč najdaljša razdalja (pred tem je bila zadnja najdaljša meja nekje 18 km). In čeprav je bil osnovni izziv premagati razdaljo polmaratona, nekako ni bila glih pretečena. Tekel pa sem dokaj počasi. Če bi šel še počasneje, pa recimo brez hoje (in porabil recimo isto časa), se človek vpraša ali je to sploh še tek ali samo malo hitrejši sprehod.

Razumem pa da ima vsak svoje izzive in svoje cilje. Mogoče je samo finta kje si jih postaviš sam in kje ti jih postavijo drugi.

Po moje mnenju meja 4 ure za polni maraton sploh ni tako slaba. Obstaja dovolj velika verjetnost, da če jo zdrav človek ne zmore, verjetno ni dovolj dobro pripravljen za to razdaljo. Zdaj to ne pomeni, da jo ne zmore. Zmeraj se nekako že lahko privlečeš skozi, ampak po moje to ni to. Ali pač? To ne pomeni da se moraš gnati na mrtvo, pa vseeno. Nek normalen (počasen) tempo pa že mora biti. Ali ne?
Nazadnje spremenil sitrader, dne 24 Maj 2013, 11:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Meni pa je zabavno, kako se eni na vse kriplje trudijo dokazati, da so za rekreacijo, kot da jaz nisem. Jaz sem celo bolj, kot oni, ki mislijo, da je maraton za rekreacijo :D .
Jaz trdim nasprotno, maraton je resna stvar, in ni primerna za rekreacijo. Maraton je za dobro pripravljene tekače. Eni pač mislite drugače.

Ker že toliko govorimo o časih, bom tudi jaz navedel svoje čase v Radencih. Izhajam iz drugih športov, kjer je kondicijska pripravljenost zelo pomembna, tek mi je pri njih, bil samo, dopolnilna aktivnost. Tudi sedaj, nisem samo tekač. Svojo prvo uradno tekaško polovičko sem odtekel lani v Radencih, pri 63 letih. Vzel sem si tri mesečni pripravljalni tekaški program za čas 1:40 in ga spremenil z ozirom na moje potrebe.
Iz prve, brez bilo kakšnih težav, sem odtekel v času 1:40:07 . Pri vsem tem sem tudi užival, kot se za rekreativca spodobi. To leto sem v Radencih izboljšal čas za slabe dve minuti 1:38:24 (plan 1:38).
Kljub temu , da polovičko odtečem relativno hitro, brez bilo kakšnih težav, mislim da je maraton resna stvar, ki je daleč od rekreacije, ki jo toliko izpostavljate.
Za rekreativce, med katere se tudi jaz štejem, so krajše distance. Prav te, vsakemu rekreativcu tudi priporočam. Zato mi je smešno, ko eni pišejo, kot da sem jaz proti rekreaciji, prav nasprotno.
Pojem maratonec je pri meni zapisan z velikim spoštovanjem. To ne more biti vsak, posebej ne, navadni rekreativec. Kdor je hotel razumeti je razumel, kdo ni, mogoče enkrat bo.
StaraKost napisal/-a:Meni pa je zabavno, kako se eni na vse kriplje trudijo dokazati, da so za rekreacijo, kot da jaz nisem. Jaz sem celo bolj, kot oni, ki mislijo, da je maraton za rekreacijo :D .
Jaz trdim nasprotno, maraton je resna stvar, in ni primerna za rekreacijo. Maraton je za dobro pripravljene tekače. Eni pač mislite drugače.

Ker že toliko govorimo o časih, bom tudi jaz navedel svoje čase v Radencih. Izhajam iz drugih športov, kjer je kondicijska pripravljenost zelo pomembna, tek mi je pri njih, bil samo, dopolnilna aktivnost. Tudi sedaj, nisem samo tekač. Svojo prvo uradno tekaško polovičko sem odtekel lani v Radencih, pri 63 letih. Vzel sem si tri mesečni pripravljalni tekaški program za čas 1:40 in ga spremenil z ozirom na moje potrebe.
Iz prve, brez bilo kakšnih težav, sem odtekel v času 1:40:07 . Pri vsem tem sem tudi užival, kot se za rekreativca spodobi. To leto sem v Radencih izboljšal čas za slabe dve minuti 1:38:24 (plan 1:38).
Kljub temu , da polovičko odtečem relativno hitro, brez bilo kakšnih težav, mislim da je maraton resna stvar, ki je daleč od rekreacije, ki jo toliko izpostavljate.
Za rekreativce, med katere se tudi jaz štejem, so krajše distance. Prav te, vsakemu rekreativcu tudi priporočam. Zato mi je smešno, ko eni pišejo, kot da sem jaz proti rekreaciji, prav nasprotno.
Pojem maratonec je pri meni zapisan z velikim spoštovanjem. To ne more biti vsak, posebej ne, navadni rekreativec. Kdor je hotel razumeti je razumel, kdo ni, mogoče enkrat bo.

Bravo...

Za vse, ki mislite drugače - nič zato - uživajte še naprej - kontra misleči smo tko v manjšini. Verjemite pa da jaz navijam za vse za hitre in počasne - le da vidim da so dali vse od sebe.

sitrader napisal/-a:Mogoče se je tudi za vprašati ali lahko nad določeno mejo sploh še rečemo da smo zadevo pretekli.

Ravno to tudi jaz skos poudarjam in trdim, da je ta meja na 5min/km -> neodvisno od razdalje.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA