vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Scooby
Te superge so za hitre gorske pohode ali teke.

Pojdi lepo v Tomas Sport in ti bodo svetovali kaj kupit. Kupišt tisto, kar ti najbolje sede na nogo. Takole preko foruma ti ne bo mogel noben priporočati ustreznih superg.

LP
 marakuja
Živjo!
Pred dobrim mesecem so se začele moje težave s pokostnico. Na začetku me je bolela po vsej dolžini potem pa samo še na eni točki. Tek sem za cel mesec opustila, jemala analgetike (jih še vedno), hladila, kinesio taping, skratka vse, kot je treba. Šla sem na slikanje (zaradi suma stresnega zloma) in RTG posnetek je bil negativen. Zadeva se je umirila in včeraj sem šla prvič tečt (počasi in samo 5 km, pred tem sem se kar konkretno ogrela in na koncu tudi raztegnila). Med tekom je bilo vse ok, danes zjutraj pa me je začela boleti pokostnica na eni točki. Sicer bolečina ni nič v primerjavi s tisto pred enim mesecem, vendar pa ne morem reči, da je vse uredu. Zamenjala sem tudi superge (so mi svetovali v Tomas sportu) in so mi kot ulite. Sedaj me pa zanima, ali naj še počivam ali naj počasi naprej tečem in tako "utrdim" nogo? Ker nekje sem prebrala, da teka naj ne bi opustil ampak samo zmanjšal intenzivnost.

Lp
Uporabniški avatar
 ris9
Uf tole je pa "moja" tema :D :D ... Tudi sam imel probleme in tudi jaz sem počival od januarja do konca marca. Opravil slikanje itd. Potem pa upošteval nasvet tekaškega kolega in kupil elastični povoj ter kremo Perskindol. Nato sem namazal po pokostnici in precej na trdno povil s povojem in pustil nekaj časa in stvar ponavljal kar približno en teden. Mislim da je precej pomagalo. Sem pa upošteval tudi nasvet kolega iz tega foruma (Muc) in kupil tekaške copate ON in je tek po asfaltu res nekaj drugega! Uporabljal sem tudi magnetke od magnetita Sežana ampak za tisto ne bom pametoval, ker ne morem reči da imajo res učinek...

Je pa zoprna tale pokostnica ja...

LP
 tekačica7
ris9, najlepša hvala za tvoj odgovor. Zanima me, koliko stanejo te tekaški copati ON? Namreč, v kratkem praznujem in sem si jih zaželela. :) Hvala za vse info!
 _val_
Imam vprašanje.

Pred približno 2 mesecema sem začel "teči" oz. izmenično tek in hoja, ker mi moja fizična pripravljenost ne dopušča samo teka.
Velik sem 186cm in imam 130kg. Star sem 27let.
Odločil sem se, da se moram začeti malo gibati, in tek se mi je zdel najbolj primeren.
Tečem malo, cca. 30min (hoja + tek) 3x na teden.

Gremo k bistvu.
Vedno me po teku in med tekom boli sprednji del noge, piščal.
Ali je to kakšna oblika vnetja pokostnice?
Ta bolečina skoraj izgine v dveh dneh, ko pa grem po dveh dneh teči, takoj na začetku začutim bolečino.
Skrbi me, da se mi ne bi nadaljevalo v kakšno hujšo obliko.
Ali bo ta bolečina s časom izginila?
Tečem pa po makadamski cesti.
 JennyB
Vsekakor odsvetujem tek. Bolj primerna sta plavanje ali kolo, kjer bo tvoja teža delno kompenzirana, zato bo manj možnosti za poškodbo. Če nadaljuješ s tekom, se lahko bolečine preselijo še drugam. Hoja je okej. Lahko vzameš tudi pohodne palice in vključiš tudi zgornji del telesa. Seveda potrebuješ tudi ustrezen prehranski načrt. Prehrana in še posebej telesna dejavnost sta pravi recept. Pohvalno, da si reden - ohranjaj 3x tedensko dejavnost, postopoma pa podaljšuj trajanje. Srečno!
 _val_
Tek se mi je zdel zato vredu, ker v 30 min pokurim kar nekaj kalorij, bistveno več kot pri hoji. Kolo in plavanje, mi pa ne dišita, ker ne morem s seboj vzeti psa.

Sem pa imel pomisleke glede teka, ravno zaradi teže.

Prehranski načrt pa je tak, da jem skoraj vse tako kot prej, samo 1/2 manj.

Zgleda, da bom moral začeti z neko drugo aktivnostjo.

Hvala za odgovor.
Uporabniški avatar
 Scooby
Hitra hoja, v kombinaciji s pohodnimi palicami in mogoče še z nekaj klanca, je kar dobra vadba. Lahko pokuriš ravno toliko kot pri počasnem teku. Še posebej, če do sedaj tek kombiniraš s hojo.
 spela*
JennyB napisal/-a:Vsekakor odsvetujem tek.

Jaz pa ne. Odsvetujem le pretiravanje s tekom. :D

Pozdravi poškodbo (dokler te ne neha boleti, ne teci - v resnici je to lažje nekomu reči, kot se tega držati, ker stavim, da 90 % tekačev na tem forum, z mano vred, teče tudi, ko jih kaj boli :oops: ), potem pa začni teči lepo počasi, postopoma. Pa če je to le 5 minut naenkrat, naj bo 5 minut. Raje manj kot več, da si ne nakoplješ kakšne kronične poškodbe.
 tekačica7
Da se malo pohvalim :)

Za rojstni dan, ki ga praznujem v kratkem, sem dobila tele copate - moji so roza, saj modrih ni bilo, čeprav je modra moja najljubša barva:
http://www.google.si/imgres?um=1&hl=sl& ... x=92&ty=90

Šla sem, po nasvetu s tega foruma, za katerega sem neizmerno hvaležna, v Tomas Sport, kjer so me "dali" na tekaško stezo, ki je pokazala, da mi peto obrača navznoter. Prodajalec je bil zelo prijazen. S copati sem zelo zadovoljna. Kadar tečem, nosim kompresijske povoje, ki delajo čudeže - tekla sem cel teden, kar intenzivno, pokostnica ne boli - nisem mogla verjeti! Presrečna sem! Hvala za vse nasvete. Danes pa novim kilometrom naproti. :)
 Skokicaa
a v tomas sport greš lahko kadarkoli, ali so bli kakšni taki dnevi ko so imeli tekaške steze, pri kateri so ti povedali kako tečeš in kateri tip superg je najbolj primeren za posameznika ?
Lp
 tekačica7
Skokicaa napisal/-a:a v tomas sport greš lahko kadarkoli, ali so bli kakšni taki dnevi ko so imeli tekaške steze, pri kateri so ti povedali kako tečeš in kateri tip superg je najbolj primeren za posameznika ?
Lp

Mislim, da lahko greš kadarkoli.
 marakuja
Živjo!
Sem prebrala, da naj bi kompresijske nogavice in "nogavčki" pomagali tudi pri težavah s pokostnico. Pa me zanima, če jih je kdo že uporabil s tem namenom in kako se je obneslo? Pa nekako se bolj nagibam k nakupu "nogavčkov"...
 flying eagle
marakuja napisal/-a:Živjo!
Sem prebrala, da naj bi kompresijske nogavice in "nogavčki" pomagali tudi pri težavah s pokostnico. Pa me zanima, če jih je kdo že uporabil s tem namenom in kako se je obneslo? Pa nekako se bolj nagibam k nakupu "nogavčkov"...

ce mas tezave s pokostnico ti priporocam da saniras :D lahko na izi izi teces samo ne pretiravaj ...pa pocajti se

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA