prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 hladilnik
Zivjo vsem!

Po xx letih sem se ponovno aktiviral na forumu, takrat sicer eno drugo partizansko ime, vseeno.

Torej, ne dolgo casa imamo pri bajti poleg mojega Polarja RS200, se drugo "uro", in sicer Polar FT40. Oba imata funkcijo ownindex, testiranje telesne pripravljenosti in tako meni, kot moji zeni kaze pri fitness modelu (tj. FT40) povprecno 6-8 tock vecjo pripravljenost kot pri tekaskem modelu RS200. Isti pogoji, testiranje eno za drugim. Pri FT40 je vec deviacij kot pri RS200, ki mi pokaze skoraj do pike natancen rezultat neposredno po malem maratonu, ko sem se ves zadihan ali po 3 dneh lezanja na plazi?!

V cemu je hec? Sem mislil, da so algoritmi za izracun isti? :? Kao spodbujanje bajsijev?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne vem kako natančne meritve omogočajo ti slabši modeli pulzmetrov in kakšne algoritme uporabljajo z ozirom na njihov najkrajši interval snemanja. Za to meritev je potrebna analiza medutripnih nihanj (Heart rate variability).
Jaz sem do sedaj, vedno kupoval najvišje modele, ki imajo možnost R-R meritve in analize medutripnih nihanj. Pri njih je meritev/izračun drugačen, če jo izvedeš na dan treninga ali po dnevu počitka. Tudi pri njih je izračun odvisen od veliko parametrov. Ene izmeri ura, ene vnesemo sami. Na primer: spol, višina, teža, starost, stopnja treniranosti.....
Uporabniški avatar
 Arabo
Mogoče kaj pomaga spodnja povezava:

http://www.polar.com/en/about_polar/who ... h_OwnIndex

in mogoče še ta:

http://www.polar.com/en/support/Polar_F ... d_OwnIndex

Glede na to menim, da imajo vse polarjeve ure enak algoritem oziroma formulo izračuna.

Menim pa se stopnja "natreniranosti" ali tudi VOmax, kot po zgornjem članku ne spreminja tako hitro.

Ker imam polarjevo uro tudi sam (RC3GPS), pa sem razumel, da je ownindex stanje oziroma primerjava za daljše obdobje, medtem kot pa se uporablja runingindex kot dnevni pokazatelj stanja ali napredka. V programu polarpersonaltrainer pa potem opazuješ nihanja dnevne forme in tudi primerjavo z ownindex.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Arabo napisal/-a:Menim pa se stopnja "natreniranosti" ali tudi VOmax, kot po zgornjem članku ne spreminja tako hitro.

Res je, VO2max(ownindex) je v največji meri vrednost, ki je določena z genetiko posameznika in se tudi z vadbo ne spreminja procentualno veliko, posebej ne hitro. Tisto kar se s vadbo najbolj spreminja je ekonomija izrabe tistega, kar imamo na razpolago.

Tako je en pri enakem VO2max sposobem teči dalj časa z hitrostjo15 km/h, drugi pa z hitrostjo 17 km/h. Kar pomeni, da sam VO2max ni natančen prediktor sposobnosti, kot se včasih mislilo. Zato moramo kalkulatorje, ki računajo naš VO2max na osnovi hitrosti teka na določeni distanci in obratno, vzeti z rezervo in samo kot informacijski podatek.

Vprašanje pa je šlo v drugo smer. Njemu ure kažejo zelo različne vrednosti, kljub "enakemu" algoritmu ? Na eno celo različni pogoji pri izvajanju meritve, nimajo vpliva?
Pri meni je rezultat zjutraj in zvečer največkrat različen, kar je normalno, zaradi različne stopnje spočitosti. Prav zaradi tega se meritve vršijo vedno pod enakimi pogoji. Drugače so neprimerljivi.
Uporabniški avatar
 Arabo
Moj odgovor se je nanašal predvsem na to trditev:

"Pri FT40 je vec deviacij kot pri RS200, ki mi pokaze skoraj do pike natancen rezultat neposredno po malem maratonu, ko sem se ves zadihan ali po 3 dneh lezanja na plazi?!"

Za drugo trditev:

"Oba imata funkcijo ownindex, testiranje telesne pripravljenosti in tako meni, kot moji zeni kaze pri fitness modelu (tj. FT40) povprecno 6-8 tock vecjo pripravljenost kot pri tekaskem modelu RS200. Isti pogoji, testiranje eno za drugim."

pa menim, da je odgovor podan v spletnih povezavah, ki sem jih že navedel. Tam piše, da so vrednosti izračunane na osnovi SD (standardne devijacije), ki pa je približek dejanskega stanja (rezultati veljajo okoli 95-97 odstotno). Torej je možnost "napake" okoli +/- tri (3) točke.... to pomeni, da so lahko rezultati na obeh urah v skladu s takim algoritmom.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne vem kaj je mišljeno s povprečno 6-8 točk večjo pripravljenostjo ?
Če je to 6-8 višja vrednost, potem je pri VO2max od okoli 50 ml/kg/min, ta razlika do (56-58), dosti več % od dovoljenega . Pri nižjem VO2max pa je procentualna razlika še višja in je takšna meritev neuporabna :D .
 hladilnik
Uf vidva sta se razpisala. Meril sem hkrati ob istih casovnih obdobjih. Dva dni. Zjutraj in zvecer. Najprej s svojo, potem z zenino. Se pravi obakrat hkrati z razlicnima urama.

Sicer pa hvala za razlage, ampak mislim, da meni ne bo kaj dosti koristilo saj ne tekmujem. S sportom se ukvarjam zgolj za lastno zabavo. Predvsem za pobeg iz vsakodnevnih tegob in ostalih obveznosti.

Se pravi naj vzamem tele teste bolj za rezervo.
 ogi
Saj tudi ce tekmujes tale test ni ravno ne vem kaksno merilo ;) Osebno poznam kar nekaj ljudi z VO2max cez 90 pa niso bili nic posebnega, hkrati pa kar nekaj, ki so bili v mojem (takratnem) rangu (nekaj cez 80) pa so bili svetovni in olimpijski prvaki.
Zares bi rekel, da je stvar za rekreacijo celo bolj relevantna kot pa za tekmovalen sport. V vrhunskem sportu imas veliko vec meril za primerjavo tvoje pripravljenosti kot VO2max test. Za rekreacijo pa je en dolocen pokazatelj koliko napredujes. Je pa res, da stevilka ni pretirano vazna. Ce si meris vedno na isti nacin, z vedno isto uro, je to vse kar rabis. Vidis neko cifro in s tem tvoj napredek (ali pa stagnacijo) in to je to. Ali je sedaj cifra 45 ali pa 75 pa zares nima veze.
 sitrader
1. algoritmi se spreminjajo. Z leti prihaja novi know-how, ki spremeni lahko izračun določenega algoritma. Tako ni nujno da dajo ure isti rezultat.
Še najbolj se to vidi pri izračunu "porabljenih kalorij".

2. algoritmi ki po moje ne upoštevajo HRV, so najbrž manj natančni. Tako da ure, ki tega ne merijo, posledično enako. Iz HRV se namreč vidi tista bistvena razlika od utrujen, spočit, preutrujen, parasimpatična preutrujenost ipd... Če nimaš tega, ura meri samo nek povprečen pulz. Tu pa se zadeve in rezultati utrujenosti zelo "izpovprečijo".

3. VO2max ni merilo natreniranosti. Skorajda bolj pomemben podatek je t.i. ekonomija porabe. Torej kako hiter si pri neki porabi teka. Nič ti ne pomaga VO2max 80, če nisi pri tej porabi tudi zelo hiter. Potem si samo velik in požrešen motor. Gladko te bo našibal nekdo ki ima VO2max "samo" 60, a je bistveno bolj ekonomičen. Mislim da so zato pri polarju uvedli t.i. running index (ali biking index), ki je po moje merilo te ekonomičnosti. Vendar je ta parameter precej odvisen od tipa teka in zato lahko primerjaš le enake teke med sabo da opaziš napredek. V praksi to pomeni da bo seveda index drugačen pri počasnem teku, kot pri tempo teku in spet drugačen pri teku v hrib. Vse te številke (kot tudi VO2max morate zato razumeti v kontekstu.
 sitrader
Polar ure iz zadnjih let 100%.

Vprašanje pa kako je s starejšimi.

Kot sem rekel, je brez HRV analiza utrujenosti precej vprašljiva oz. manj zanesljiva.

Moremo pa biti pošteni in si včasih priznati da sami vemo kdaj je dovolj. Hec je ker ne poslušamo. So pa lahko takšna orodja zelo v pomoč, če imaš veselje se z njimi ukvarjat.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA