Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 spela*
StaraKost napisal/-a:Upam, da ti uspe, čeprav ne verjamem. Tvoj namen je teči 202 sec hitreje. Upam, da se zavedaš, da je to 20'' na kilometer. To je za moje pojme, ogromna razlika, ki se ne da natrenirati v kratkem času . Edino, če si do sedaj "trimčkala" :D .

Pravzaprav je razlika še večja, ker je tek Povežimo soline precej krajši od 10 km ...
 sitrader
Fenc napisal/-a:
Tudi jaz sem včeraj na teku "Povežimo soline" čisto slučajno podrla svoj cilj, to je, da tečem pod 55minutami na 10km. In to konkretno. Moj rezultat: 51'21''. :)

Tako da nov cilj je, da tečem pod 48 minutami. Toliko mislim, da sem sposobna odtečt v dokaj kratkem času.

Hja. Ne bi hotel pametovat. Vsekakor čestitke za dosežek, vendar računaj naslednje.
Pravijo da je tek povežimo soline dolg nekje cca. 9350m. Torej ne 10 km. Razlika je kar očitna. V tvojem primeru, če bi upoštevali da si tekla z enakim tempom, bi pretekla dejanskih 10 km v času 54:55. To je pa kar precej stran od 50 min. V bistvu si tekla v skladu s svojimi pričakovanji (okrog 55 min na 10km).

Res pa je tudi, da tek povežimo soline ni čisto ravninski. Kar lahko tudi vpliva na rezultat.

To seveda ne meče slabe luči na rezultat. Marsikdo ne doseže takega tempa po tem ko praktično skorajda ni nič tekel. Tako da čestitke. :D

Za 48 min / 10 km bo pa treba še nekaj vaje. Ali pa tudi ne. Kakor za koga ;)
Uporabniški avatar
 Misho76
Ma pustite punci veselje :wink: Bravo Fenc, le tako naprej ... kjer je volja, je tud pot :D Vse se da, razn če ne :lol: Pa tud takrat, ni treba obupat, ampak it naprej :mrgreen:
Uporabniški avatar
 štenga
StaraKost napisal/-a:Upam, da ti uspe, čeprav ne verjamem. Tvoj namen je teči 202 sec hitreje. Upam, da se zavedaš, da je to 20'' na kilometer. To je za moje pojme, ogromna razlika, ki se ne da natrenirati v kratkem času . Edino, če si do sedaj "trimčkala" :D .

P.S. Moj cilj je izboljšati tempo na 10 km za 3 sek na kilometer, pa se bojim, da me čaka težko delo :mrgreen: .

Razlika je v izboljšanju časa pri nekomu, ki je v odlični tekaški formi ali pa pri nas, ki tečemo le nekajkrat na mesec. Sam sem 10km odtekel le 2x (v življenju) in to lani jeseni. Prvič je šlo v 51min, drugič pa sem šel na stadion in se je ura ustavila pri 46min - torej že dnevna forma lahko zellooo vpliva na čas (no pa prvič je gps par bljižnic vmes naredil).

Glede mene - žal sem nazadnje tekel lani oktobra - sem pa redno sodeloval v zimski ligi na Pohorje in redno dosegal čase pod 40min. Za letos cilji ostajajo isti (najprej se je seveda potrebno preizkusiti pri tistih, ki so bili lansko leto že izpolnjeni). Vmes bom poskusil vključiti tek vsaj enkrat tedensko in mogoče tudi malo dalj kot pol ure (lani 1x/dva tedna v povprečju 0,5h).

Prireditve: mika me iti na Planico, Kalvarijo, mogoče če bo poleti kak tek na Pohorje, nisem še bil na Klopnem vrhu niti Arehu (baje so tudi teki gor), od extremnih pa vertical km na Storžič, za na Grintovec pa bom raje kar navijač :lol: .
 wind
StaraKost napisal/-a:Upam, da se zavedaš, da je to 20'' na kilometer. To je za moje pojme, ogromna razlika, ki se ne da natrenirati v kratkem času .

Ja, to drži. Jaz sem včeraj ob pregledu tekaškega dnevnika ugotavljal, da sem za napredek 21s na km potreboval celo leto. Lani sem se aprila spomnil, da bi bilo dobro malo delati na hitrosti... :D

Slika

Je pa seveda odvisno, kako hitro človek teče, pa od starosti tudi. Recimo napredek s 5:30 na 5:10 je za večino mala šala, za skok s 4:30 na 4:10 se je pa treba že malo potruditi; tisti tekači, ki so precej hitrejši, pa vedo, da je že za par sekund pri tempu treba konkretno garat...

Verjetno bi šlo hitreje, če bi pogosteje tekel in delal več kilometrov na mesec, ampak jaz imam v povprečju manj kot dva teka na teden, lani sem tekel 80 krat in naredil skupaj 740 km. Torej se da tudi z zmerno količino teka lepo napredovat, ni treba it v neke nore kilometraže; za ohranjanje forme je zame dovolj en tek na teden, za napredek pa dva teka. In kar se meni zdi najbolj pomembno, celo leto brez poškodb. :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
štenga napisal/-a:

P.S. Moj cilj je izboljšati tempo na 10 km za 3 sek na kilometer, pa se bojim, da me čaka težko delo :mrgreen: .

Razlika je v izboljšanju časa pri nekomu, ki je v odlični tekaški formi ali pa pri nas, ki tečemo le nekajkrat na mesec.

Prav zaradi tega je tudi moj zadnji stavek, ki pravi, da zgoraj navedeno velja samo takrat, če jo do sedaj samo "trimčkala" in ne "trenirala". Tisti, ki je do sedaj malo tekel, napreduje zelo hitro, tisti ki je do sedaj "treniral", pa pa počasi. To je itak vsem jasno.
 Fenc
Ja, ko sem naslednji dan zvedla, da je bil tek konkretno krajši od 10 km, me je veselje malo minilo. :?

Saj vem, da je 48 kar visok cilj, zato mi je pa tko všeč :D Ampak je potrebno upoštevati sledeče:
- da sem do sedaj na 10km dvakrat tekla malo manj kot 1 uro (prvič sem ogromno hodila, drugič sem pa res trimčkala. V cilj sem takrat kao finiširala, na posnetku se je pa videlo, da sem prav lepo počasi pritekla - še sedaj se smejemo temu :lol: ).

- na teku na solinah sem tisti hrib cel prehodila (ker čez zimo nisem nič delala in so mišice šle papa), pred tem sem se ustavila za kakih 20 metrov, pa še kakih 600m pred ciljem mi je sapo zaprlo in sm se mogla ustavit za kakih 15 sekund. Se vid, posledica nič teka. Tko da, če bi še ves ta del pretekla s tempom, ki sem ga drugače držala, bi blo ziher pod 50 minut. Menda. Jz to vse bolj "od oke" računam. Pa nekak mi motivacijo daje :)
Uporabniški avatar
 štenga
Ker se zarečenega kruha največ poje - ga bom moral pa še sam malo :lol:

štenga napisal/-a:Daljših razdalj verjetno pri meni ne bo - če bi pa nadaljeval v podobnem smislu, bi si pa določil maraton pod 6min/km.

Torej malo iz heca malo zares je padla odločitev da grem na LM. Do tja je še 125 dni... cilj ... končati v tempu pod 6min/km - torej pod 4:13:17. Moj namen je do takrat počasi povečevati razdaljo - pa bomo videli kaj bo - okvirno se bom poskusil držati: http://www.marathonrookie.com/support-f ... hedule.pdf, vem pa že vnaprej, da se bo šlo bolj za 3x tedensko in ne 4x. Kot sem v tej temi že napisal, sem imel v preteklosti zelo uničena kolena, na katera zdaj zelo pazim - in takoj ko se bodo začele pojavljati bolečine v njih bo sledil počitek (če bo pač udeležba na LM-ju odpadla - pač bo).

Sedaj kaj sem do sedaj pretekel? Praktično nič :oops:. Moje mesečne kilometrine za zadnjih deset let so vidne na spodnji sliki (za maj in junij še nimam vsega vnešenega, bo pa malo čez 30km/mesec verjetno). Torej do konca aprila 2013 je skupaj slabih 120km (za nazaj so same ničle).
Slika

*V zimskih mesecih sem se udeleževal zimskega pokala peš na Pohorje, zato so tam kilometrine enake 0.

Baje je potrebno javno objavit svoje namene - saj je le tako možno kaj takega doseči. Zdaj prijava na LM bo na maraton (eventuelno - če bom videl, da nimam nobenih možnosti - potem se bom prijavil na 10km ali pa sploh ne). V primeru da me na maratonu zmatra, bom odstopil po prvem krogu (pač trasa polmaratona).
 storZ
Jaz maratona malo zares, malo za hec ne bi ravno jemal, sploh če si začetnik. Sam sem letos pretekel prvega s ciljem pod 4 ure, kar mi je tudi uspelo, pred tem pa veliko uradnih in neuradnih "polovičk". Potihoma sem se začel pripravljati za Radence (19.5.2013) že lanskega novembra s poudarkom predvsem na kilometrini. 3x na teden je po mojem mnenju zelo skromno število treningov v pripravah za maraton. Raje se nagibaj k 4-5x + "cross treningu". Mislim, da sem nekje na tem forumu prebral odličen stavek "na maratonu boš hvaležen za vsak kilometer, ki si ga pretekel v pripravah". Če nameravaš teči po planih z interneta ti priporočam, da si jih ogledaš še nekaj in z vseh izluščiš neko sredino. Jaz sem izbral "plan" teka med 4-6x na teden, s povečevanjem kilometrine vsak drugi ali celo tretji teden. V tednih, ko nisem imel ob koncu tedna na sporedu večanja razdalje sem imel na sporedu več krajših tekov (okrog 10 km) oz. regenerativni teden (skrajšanje tedenske razdalje). Tedenska kilometrina je znašala med 60 in 75 km. V treningih upoštevaj vse vrste tekov + ne pozabi krepilnih vaj in vaj za moč. Seveda smo si vsi različni, vendar boš po moje na tak način maraton pretekel brez hujšega trpljenja in hoje. Na koncu je bolj kot ne vsem težko..

Aja pa še nekaj; na maraton moraš iti osredotočen za maraton. Če boš imel v mislih "če pa ne bo šlo, bom pa pretekel samo polovičko" potem imaš veliko verjetnost, da boš ostal samo pri polovički. Vsak trening in nastop moraš imeti v glavi cilj-preteči maraton. Pa še nekaj zelo pomembnega in popolnoma samoumevnega za maraton; treniraj v vsakem vremenu, kadarkoli in kjerkoli. Obstaja velika verjetnost, da bo na LM vreme slabo (spomni se samo lanskega, ko je na dan maratona padal sneg z dežjem, en teden pred LM pa smo imeli v LJ še 19°C v soncu).

Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto! :) :)
 spela*
storZ napisal/-a:Jaz maratona malo zares, malo za hec ne bi ravno jemal,

To zagotovo ne, ampak nekdo, ki do zdaj praktično ni tekel, bo, če bo zdaj začel teči 4-krat ali celo 5-krat na teden, pregorel po dveh mesecih (po optimističnem scenariju). In ne bo prišel do maratona.

S tekom 3-krat na teden bo zato bolj zanesljivo prišel do možnosti, da bo sploh zdržal do Ljubljanskega maratona.
 storZ
Zato pa je če že ne do sebe pa vsaj do telesa potrebno biti pošten in izbrati razdaljo primerno vložku.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
spela* napisal/-a:
storZ napisal/-a:Jaz maratona malo zares, malo za hec ne bi ravno jemal,

To zagotovo ne, ampak nekdo, ki do zdaj praktično ni tekel, bo, če bo zdaj začel teči 4-krat ali celo 5-krat na teden, pregorel po dveh mesecih (po optimističnem scenariju). In ne bo prišel do maratona.

Ko sem jaz začel s tekom, kar še ni tako daleč, sem tekel vsak dan. Vsaj mesec ali dva brez premora. Vsak dan je bilo težko in vsak naslednji dan sem si rekel, da sem kot stroj. Sicer se ne spomnim, kateri stroji so bili takrat tako počasni :lol: Po 7-ih mesecih sem opravil s svojim prvim Ljublanskim maratonom in nisem bil ravno hiter :oops: čeprav sem vso pot tekel.
To ni mišljeno kot nasvet, temveč kot možnost.
Uporabniški avatar
 štenga
Hvala za nasvete. Vsi smo drugačni, zato mora vsak najti nekaj kar mu ustreza. Pri meni moram opozoriti, da ostale dni ne ležim na kavču ampak je vseeno nekaj miganja (moč, yoga, plyo,... - vse po spisku :) ).

Sem pa danes prebil mejo stotih kilometrov letos - tudi to je nekaj :) .
Uporabniški avatar
 StaraKost
Jaz ti udeležbo na maratonu popolnoma odsvetujem. To ni pametno, še manj potrebno. Najprej odteči nekaj polovičk. Pozabljaš, da kondicijska pripravljenost ni dovolj za kaj takega. Pri maratonu ti bo odpovedala ali se poškodovala "mehanika" telesa, ki ni pripravljena na toliko korakov/udarcev ob tla. Tu tudi glava ne pomaga dosti, če "mehanika" ni vsaj približno adaptirana na daljše teke.
Uporabniški avatar
 Scooby
StaraKost napisal/-a:Jaz ti udeležbo na maratonu popolnoma odsvetujem. To ni pametno, še manj potrebno. Najprej odteči nekaj polovičk. Pozabljaš, da kondicijska pripravljenost ni dovolj za kaj takega. Pri maratonu ti bo odpovedala ali se poškodovala "mehanika" telesa, ki ni pripravljena na toliko korakov/udarcev ob tla. Tu tudi glava ne pomaga dosti, če "mehanika" ni vsaj približno adaptirana na daljše teke.

:clap: :clap:

Kaj ti bo zadovoljstvo po pretečenem maratonu, če boš potem naslednji dan "mrtev" in teden ali dva ne boš mogel teči? Ali bog ne daj, da stakneš kakšno poškodbo? Dobro premisli!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA