prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 tilenvv
Pozdravljeni zanima me ali moram pri nakupu copat za bosonogi tek fejst komplicirat namreč doma imam dvoranske teniske za nogomet pa razmišljam da bi za začetek te ponucal?

V trgovini sem gledal modele in sicer lanski brez blaženja so 65 evrov ta nov model 100 evrov je z blaženjem samo ne vem če je potem še to sploh bosonogi tek?
Uporabniški avatar
 štenga
tilenvv napisal/-a:Pozdravljeni zanima me ali moram pri nakupu copat za bosonogi tek fejst komplicirat namreč doma imam dvoranske teniske za nogomet pa razmišljam da bi za začetek te ponucal?

V trgovini sem gledal modele in sicer lanski brez blaženja so 65 evrov ta nov model 100 evrov je z blaženjem samo ne vem če je potem še to sploh bosonogi tek?

Takoj, ko uporabiš copate to ni več bosonogi tek. :--

Pri copatih za "bosonogi" tek je pa tako, da je podplat le tanka zaščita (3 mm), ki te ščiti pred urezninami, poškodbami in direktnim stikom z "nesnago". Ta zaščita mora prepuščati čimveč neravninic, tako se mora čutiti praktično vse kamenčke, vejice, jamice,.... (propriception) - pač čimbolj se mora približati občutkom, kot če bi v resnici tekel bos. Zaradi tega navadno vidiš v reklamah copat za bosonogi tek kako so te zvite v kepo. Nekateri pa za zaščito uporabljajo le nogavice...

Dvoranske teniske za nogomet, so seveda mnogo pretrde, vendar se najprej vprašaj zakaj si se odločil za bosonogi tek. Dvoranske teniske za nogomet spadajo pod zero-drop shoes (če seveda peta ni dvignjena napram prednjemu delu), kar pričakujem da bo naslednji boom pri proizvajalcih, ko prodaja bosonogih copat ne bo več prinašala takšnega dobička.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
štenga napisal/-a:
tilenvv napisal/-a:Pozdravljeni zanima me ali moram pri nakupu copat za bosonogi tek fejst komplicirat namreč doma imam dvoranske teniske za nogomet pa razmišljam da bi za začetek te ponucal?

Pri copatih za "bosonogi" tek je pa tako, da je podplat le tanka zaščita (3 mm), ki te ščiti pred urezninami, poškodbami in direktnim stikom z "nesnago". Ta zaščita mora prepuščati čimveč neravninic, tako se mora čutiti praktično vse kamenčke, vejice, jamice,.... (propriception) - pač čimbolj se mora približati občutkom, kot če bi v resnici tekel bos. Zaradi tega navadno vidiš v reklamah copat za bosonogi tek kako so te zvite v kepo. Nekateri pa za zaščito uporabljajo le nogavice...

Dvoranske teniske za nogomet, so seveda mnogo pretrde, vendar se najprej vprašaj zakaj si se odločil za bosonogi tek. Dvoranske teniske za nogomet spadajo pod zero-drop shoes (če seveda peta ni dvignjena napram prednjemu delu), kar pričakujem da bo naslednji boom pri proizvajalcih, ko prodaja bosonogih copat ne bo več prinašala takšnega dobička.

To pa je še zelo dolgoročna v tem trenutku nedosežena želja. Nekajkrat sem poskušal 1x po snegu in 2x po makadamu. Bolečine od kamenčkov ...so bile kasneje...Upam, da boste objavljali o metodah postopnosti ...kaj. Ni dvoma, da je to prava smer v gibanju in teku. Samo kako se lotiti kot neke dolgoročne usmeritve bom spremljal vas izkušene.
Uporabniški avatar
 tadejz
Dvoranski copati za fuzbal ti bodo mogoče preozki oz pretesni; sam se boljše počutim če stopalo ni utesnjeno in imajo prsti dovolj prostora.
Pri nas so najbolj razširjene naslednje znamke: Vivobarefoot, Merrel Barefoot, Vibram Fifvefingers...
Glavne značilnosti so tanek in izredno kvaliteten podplat (kar pomeni dober občutek podlage), zero drop, lahek in zračnen copat, nobenega blaženja. Sam uporabljam Vivobarefoot in Merrel in lahko jih samo pohvalim. Če imaš možnost se oglasi v športni trgovini Maratonc v Kranju, kjer je verjetno največja izbira.
Poglej tudi tu, če je tvoja št. še na zalogi: http://www.sportsdirect.com/Vivo
Vsekakor pa si najprej preberi literaturo o bosem teku (oz. teku v obutvi, ki posnema bosi tek) in začni postopoma.
Uporabniški avatar
 Rollback

Pozdravljen med bosonogci! :)

Postopnost je res ključ, vse ostalo je drugotnega pomena.
Če te mika, preberi tole: http://bositek.si/?page_id=427

Če si kje iz okolice Kranj ali se ti da priti do nas, vabljen na Olimpijski bazen kot je predlagal Tadej, kjer imamo trgovino in lahko kakšno rečeva. Imam še cel kup modelov po zelo znižanih cenah, pa ti bodo morda kakšne všeč (Vivobarefoot, VFF, SoleRunner, Feelmax, Merrell...)

Aja, pa vabljen na naš 3. slovenski bosi tek - boš kaj novega izvedel in spoznal množico bosonogcev :)

http://bositek.si/?p=741
 tilenvv
štenga napisal/-a:

za bosonogi tek sem se začel zanimati ko se mi je brat posmehoval ko sem pri teku po hribu navzdol pristajal na prednji del stopala kar mi je bol ugajalo kot na peto. Ne mislim pa tečti čisto bos ker tečem po mešanem terenu trenutno pa je že na asfaltu tolk kamenčkov od zime da rabim trši podplat. Na dvoranske sem pomislil ker nimajo blaženja pa še petni del ni dvignjen (zero drop). Kupujem pa neke copate ki so kombinacija za tek asfalt in teren ter omogočajo obenem trening sprinta.
sem z okolice Štajerske tak da iščem copate zaenkrat na tem koncu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA