prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
lep pozdrav

nameravam kupiti nove tekaške superge in ne vem katere izbrati ker:

-se slabo spoznam na superge
-sem težak 93kg, visok 192cm
-imam nogo št 47-48
-stopam po zunanjem delu stopala (suplinacija)
-imam zelo široko stopalo
-tečem 2-3x tedensko po cesti, 5-8km na dan
-kadar tečem več kot 3x na teden me začne boleti pokosnica na goleni
-občasno me boli stopalo na tak način kot bi imel ful močno zavezane superge

trenutne superge so asics t10pq in so mi preozke oz zunanji rob stopala pod mezincom mi rahlo gleda čez podplat in mislim da je to razlog za občasno bolečino v stopalu med tekom.

hvala za pomoč
Za copate ti ne morem kaj dosti pomagati, ker ne vem točno, kateri imajo širok podplat, vsekakor boš hotel imeti nevtralen copat, torej takšen, ki na notranji strani nima ojačanja pri nožnem loku in je namenjen pronatorjem.

Kar sem ti hotel reči, je glede pokostnice - ta te boli, ker
- bodisi tečeš prehitro (prevelika intenzivnost), kar je izredno pogosta "napaka", če si bolj na začetku svojega ukvarjanja s tekom (se je zgodila tudi meni, ko me je popadel "no pain no gain sindrom") - če tečeš trikrat na teden in nimaš veliko podlage, morda ni dobro, da greš "na hard" več kot en tek

- bodisi prehitro povečuješ kilometrino (to verjetno ni v tvojem primeru, razen če nisi prej čisto nič tekel in si sedaj praktično iz nule začel teči 8 kilometrov)

- nimaš zadosti utrjenih mišic, se ne raztezaš po teku ipd.

Če bolečina pokostnice vztraja tudi tedaj, ko ne tečeš (čutiš nelagodje ob normalni hoji ipd.), tedaj je dorbo vzeti nekaj dni ali pa kak teden premora, da se tkiva obnovijo in spočijejo. Dobro je tudi delati vaje, ki ti bodo okrepile tovrstne mišice (sam npr. stopim na rob stopnice, tako da se stopalo pogrezne pod njo, nato pase počasi dviguješ gor in dol)

p.s.: še glede copatov - glede na večjo težo (ne glede na to, da si, vsaj glede na številko noge, precej visok), je morda bolje, če vzameš vsaj srednje blažen copat, zato da noge ne bodo podvržene tako velikemu stresu.
hvala za odgovor

tečem že 3 leta, v lepem vremenu več, pozimi manj, nikoli več kot 8km naenkrat, max 4x na teden če je sreča in me ne začne boleti pokostnica (v povprečju 1-2x). 8km običajno pretečem s tempom 5-5,3, začenjam zelo počasi in zdi se mi da ne pretiravam, saj tempo 5 ni baš nekaj. zaenkrat ni pomagala nobena vaja razen takojšnja zaustavitev ob zaznavi bolečine in nekaj dni pavze. najboljša preventiva je po mojih izkušnjah tek v hrib 1-2km, potem pa tek po ravnem. dokler sem prakticiral to me je zelo redko bolelo.
Če se stvari ne izboljšujejo in če nimaš nekega prehudega tema, bi bilo morda dobro iti k fizioterapevtu, ker je lahko vzrok stalnosti tega simptoma nemara v kakšni skriti poškodbi? Upam, da se ti izboljša, vnetje pokostnice je nasploh tečna poškodba. :(

EDIT: vsekakor bi, glede na to, da te pokostnica konstantno muči, na tvojem mestu iskal nekoliko bolj blažene čevlje.
Jaz imam eno vprašanje, kako sploh kupiti superge. Imam občutek, da večina kupuje superge tako, da kupi superge (sicer glede na ustrezen namen), ker je pač nek njihov znanec z njimi zadovoljen, ali pa so zvesti znamki in pač kupijo najboljši (najdražji oz. najnovejši) model te znamke.

Sam bi se želel zadeve lotiti bolj analitično, a pri tem naletim na ovire. Pri preizkusu ne zaznam nikakršne bistvene razlike med supergami istega namena za 20 ali za 200 EUR. Seveda jih ne morem preizkušati več ur. Tudi če se odločim za tip superge, znamko in cenovni razred, je izbira ogromna. Modeli, ki so na voljo v različnih trgovinah so drugačni in trgovci zato priporočajo različne modele. V tovarniških trgovinah Adidasa, NIke in Reeboka prodajajo povsem druge modele, kot se prodajajo v naših trgovinah in so opisani v naših testih. Ironično, da imajo tam trgovci o modelih mnogo manj pojma kot v naših povprečnih športnih trgovinah.
Glede razlike med tovarniškimi trgovinami in modeli v nekaterih naših trgovinah je stvar naslednja:

tudi v ameriških trgovinah boš naletel na mnoge modele, ki sploh niso na voljo v Evropi - gre za to, da znamke particionirajo podajo nekaterih svojih modelov. Poleg tega pa je faktor tudi v tem, da verjetno večina ljudi težko da za copate okrog 100€ (Hofer efekt in gospodarska kriza), hkrati pa zaradi relativno majhnega trga pri nas v trgovinah ni na voljo raznolikih modelov. Raznolikih, ne zgolj različnih - torej modelov, ki bi služili za različne namene teka - na voljo je polno zelo blaženih copat, medtem ko sem šele pred kratkim v Hervisu zasledil model Boston od Adidasa, ki je bolj blizu "performace trainerjem". Glede znanja prodajalcev je dobro imeti zdravo mero skepse, ker je veliko odvisno od tega, na koga naletiš in kakšen zdravorazumski mit ti bo poskusil prodati in je še vedno najboljše, če se prek interneta ali različnih knjig (v angleškem jeziku) pozanimaš glede razlik v samem ustroju superg in se potem odločiš.

Glede razlike pri poizkušnji v trgovini, se strinjam, da je težko vedno kar iz prvega občutka vedeti, kateri čevelj je pravi, poleg tega pa se ta razlika v ceni včasih pozna tudi pri vzdržljivosti čevljev (meni so recimo Boston 3 copati zdržali 1300 km, potem pa se je začel trgati zgornji del).

Zvestoba znamki ni povezana zgolj s čustveno navezanostjo, ampak imajo različne znamke pogosto tudi rahlo različne ustroje čevljev, kar igra zelo pomembno vlogo pri izbiri copata, ker manjše neudobje čez 10 ali 15 km preraste v velik žulj. Tako meni npr. Nike na splošno ne sedejo najbolje, medtem ko imam dosti boljši občutek pri Adidas copatih (če seveda ne zafrknem in ne kupim prevelike številke :) ).

Glede teh testov je pa pač tako, da so, tako pri nas, kot na raznih tujih straneh, prevečkrat povsem subjektivno naravnani in ti velikokrat ne podajo prave informacije: tako boš prebral, da nudijo "an incredible ride", da "they just feel right" itd.

Analitičnost bo prišla tudi iz poznavanja tega, kako biomehansko učinkovit si - nekateri lahko tečejo v skoraj katerikoli čevljih, medtem ko drugi potrebujejo veliko blaženja, stabilnosti, posebne vložke ipd. Glede na občutke, ki jih imaš pri in po teku boš lahko ugotovil, kateri copati ti najbolj ustrezajo.

Vsekakor pa je 200€, vsaj po mojem skromenm mnenju, prevelika cena za copat, razen če imaš izredno veliko kilažo in rabiš super-blažene copate (npr. kakšen Mizuno Wave prophecy), pa še tedaj je dobro počakati na kakšno razprodajo.

Dobro je skratka, da poznaš svoj ustroj, prej pa se še pozanimaš glede modelov čevljev po internetu, da tako že vnaprej veš, katere stvari te zanimajo in se potem odločiš na podlagi občutka, ki ga imaš, ko jih sprobaš.

Upam, da ni bilo preveč dolgovezenja :)
LP
vroom napisal/-a:Zvestoba znamki ni povezana zgolj s čustveno navezanostjo, ampak imajo različne znamke pogosto tudi rahlo različne ustroje čevljev

Ne gre za zvestobo znamki, ampak za to, da če ugotoviš, da ti nek model ustreza, potem ga kupiš tudi naslednjič. Sama sem bila "zvesta" Nikeu - modelu skylon. Odkar ga ne delajo več, še nisem našla superg Nike, ki bi mi odgovarjale.

Sem pa pred kratkim vendarle našla zamenjavo:
vroom napisal/-a:medtem ko sem šele pred kratkim v Hervisu zasledil model Boston od Adidasa

Samo da jaz v Tomas Sportu. :wink:
spela* napisal/-a:
vroom napisal/-a:
Sem pa pred kratkim vendarle našla zamenjavo:
vroom napisal/-a:medtem ko sem šele pred kratkim v Hervisu zasledil model Boston od Adidasa

Samo da jaz v Tomas Sportu. :wink:

Čakam, da znucam moje (prevelike) adiose, potem pa bom verjetno spet šel v nakup Bostonk, ki so pred kratkim prišle ven v četrti izvedbi ;)

Janez: poglej na runningwarehouse.com, če ti za kak tip čevljev, ki jih prodajajo tudi pri nas morda paše tudi manjša številka in boš imel več šans, da jih kupiš direkt, kot pa da bi moral na slepo kupovati prek neta? Klikneš na čevelj, ki te zanima in potem imaš gumb "Show me how it fits", pa si lahko malo primerjaš (najbolje zame deluje 2d model)
Vidim, da imate tudi drugi podobne probleme. Mene je najbolj motilo, da v factory outletu v Palmanovi nikoli nimajo nobenega od pri nas najbolj znanih modelov, zato pa cel kup drugih, nekaterih po ceni sodeč tudi vrhunskih. Prodajalec ve povedati glede namena samo to, da so za tek in če so moški ali ženski. Bo najbrž treba drugič s tablico v trgovino in študirati modele po internetu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA