Glede razlike med tovarniškimi trgovinami in modeli v nekaterih naših trgovinah je stvar naslednja:
tudi v ameriških trgovinah boš naletel na mnoge modele, ki sploh niso na voljo v Evropi - gre za to, da znamke particionirajo podajo nekaterih svojih modelov. Poleg tega pa je faktor tudi v tem, da verjetno večina ljudi težko da za copate okrog 100€ (Hofer efekt in gospodarska kriza), hkrati pa zaradi relativno majhnega trga pri nas v trgovinah ni na voljo raznolikih modelov. Raznolikih, ne zgolj različnih - torej modelov, ki bi služili za različne namene teka - na voljo je polno zelo blaženih copat, medtem ko sem šele pred kratkim v Hervisu zasledil model Boston od Adidasa, ki je bolj blizu "performace trainerjem". Glede znanja prodajalcev je dobro imeti zdravo mero skepse, ker je veliko odvisno od tega, na koga naletiš in kakšen zdravorazumski mit ti bo poskusil prodati in je še vedno najboljše, če se prek interneta ali različnih knjig (v angleškem jeziku) pozanimaš glede razlik v samem ustroju superg in se potem odločiš.
Glede razlike pri poizkušnji v trgovini, se strinjam, da je težko vedno kar iz prvega občutka vedeti, kateri čevelj je pravi, poleg tega pa se ta razlika v ceni včasih pozna tudi pri vzdržljivosti čevljev (meni so recimo Boston 3 copati zdržali 1300 km, potem pa se je začel trgati zgornji del).
Zvestoba znamki ni povezana zgolj s čustveno navezanostjo, ampak imajo različne znamke pogosto tudi rahlo različne ustroje čevljev, kar igra zelo pomembno vlogo pri izbiri copata, ker manjše neudobje čez 10 ali 15 km preraste v velik žulj. Tako meni npr. Nike na splošno ne sedejo najbolje, medtem ko imam dosti boljši občutek pri Adidas copatih (če seveda ne zafrknem in ne kupim prevelike številke

).
Glede teh testov je pa pač tako, da so, tako pri nas, kot na raznih tujih straneh, prevečkrat povsem subjektivno naravnani in ti velikokrat ne podajo prave informacije: tako boš prebral, da nudijo "an incredible ride", da "they just feel right" itd.
Analitičnost bo prišla tudi iz poznavanja tega, kako biomehansko učinkovit si - nekateri lahko tečejo v skoraj katerikoli čevljih, medtem ko drugi potrebujejo veliko blaženja, stabilnosti, posebne vložke ipd. Glede na občutke, ki jih imaš pri in po teku boš lahko ugotovil, kateri copati ti najbolj ustrezajo.
Vsekakor pa je 200€, vsaj po mojem skromenm mnenju, prevelika cena za copat, razen če imaš izredno veliko kilažo in rabiš super-blažene copate (npr. kakšen Mizuno Wave prophecy), pa še tedaj je dobro počakati na kakšno razprodajo.
Dobro je skratka, da poznaš svoj ustroj, prej pa se še pozanimaš glede modelov čevljev po internetu, da tako že vnaprej veš, katere stvari te zanimajo in se potem odločiš na podlagi občutka, ki ga imaš, ko jih sprobaš.
Upam, da ni bilo preveč dolgovezenja

LP