vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 runner
Imam povisan holesterol. (8.41) ... sky high :-(
redno tecem, nehal sem kaditi pred vec kot tremi meseci.
Hvalezen bom vam za kaksen nasvet. Kaj naj jem kaj ne. Kaj dobro kuri mascobo... cesa naj se pazim. (mogoce kaksna dobra dieta) ... ah ne morem verjeti da iscem dieto... :-))

BMI je 25 , BP normalen 125/70 ... (v druzini so bolezni srca in ozilja)

eto ...

razsvetlite me, prijatelji moji :-)
Uporabniški avatar
 davor123si
Zivjo,

predvsem se moras od sedaj naprej paziti LDL(lowdensitylipoproteins), ti so namrec zasluzni za povisan(taslab) holesterol v krvi, ker so nosilci skodljivega holesterola iz jeter nazaj v celice; poleg tega obstaja se HDL(hihgdensitylipoproteis); HDL znizujejo raven skodljivega holesterola v krvi, zauzijes pa jih lahko preko razlicnih vrst zivil. Pri znizevanju holesterola v krvi zelo pomagajo omega 3 maščobne kisline (reklam za izdelke, ki jih vsebujejo je zdaj na tv se pa jos), drugace pa je najbolj priporocljiva hrana za znizevanje holesterola v krvi večinoma vse kar pride iz morja (ribe, raki, alge ala spirulina itd.), perutninsko meso (tudi jajca Omega, stanejo cca 40% več kot navadna),razne stročnice v zadnjem času pa se pojavljajo na tržišču tudi izdelki, ki jim načrtno dodajajo Omega 3 maščobne kisline; primer za to je recimo Alpsko mleko 1.6, ki je ze nekaj casa obogateno z Omega 3 maščobnimi kislinami;

Poskusaj se cimbolj izogibat govejemu in predvsem svinjskemu mesu in ce ze jes meso raje jej perutninsko, saj je zelo pusto (predvsem kurje in puranje), saj se pri perutnini vecino maščobe skladišči v t.i. depojih (pod kožo in v trebušni votlini), ostalo meso pa je pusta mišičnina.

Tko upam da sem usaj malo pomagal ceprou nism nek strokovnjak za te zadeve :)

navajam se dva clanka iz domacih logov (na netu jih je drugace miljavzent)

http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_ ... anek_1.htm
http://www.ezdravje.com/si/srce/atero/

Bi ti pa glede na tvoje stanje svetoval resen pogovor z Splosnim zdravnikom;
Uporabniški avatar
 Barb
Vem za dve stvari,ki naj bi se jim izogibal:jajčka-rumenjak in arašidi.

Zelo dober "zdravnik" pa je menda ČESEN.Menda lahko z njim z rednim vsakodnevnim uživanjem zelo hitro znižaš nivo holesterola.
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Že pri kavi sem napisal, da ima povišan holesterol bojda korenine v prenehanju kajenja.
Ja, nič! Začeti boš moral paziti na prehrano!
Uporabniški avatar
 runner
Najprej - hvala za nasvete...

Cesen je zakon (samo to moram se zeni lepo razloziti)
Kava.. to mi se ni jasno (ali dviguje ali ne)
Kajenje? Hej meni so bogovi rekli da s prenehanjem kajenja pozitivno vplivam na HDL in da bi to moralo pomagati. Kaj cem nazaj zacet kadit?
:-)
Uporabniški avatar
 Tatjana
Najboljši vir omega 3 maščobnih kislin je ribje olje. Dobi se v obliki kapsul ali pa v lekrani kar v flaški - dosti cenejše kot kapsule, ampak groznega okusa :lol: ki pa je ga hitro navadiš.
Omega 3 so tudi v lanenem semenu in olju, ampak je izkoristek dosti slabši kot iz ribjega olja, okus pa ni bogvekaj boljši - meni je še bolj ogabno :lol:
Uporabniški avatar
 primus
Še eno bolj padalsko mnenje:
če je to res posledica nedavnega prenehanja kajenja morda telo enostavno rabi nekaj časa, da vzpostavi novo ravnotežje ?
Če redno tečeš, ob eni normalno zdravi prehrani, je po moje že kar veliko narejenega... (močno upam, da je tako, he, he). Kakšnih revolucij morda ni treba počet, greš pa čez nekaj časa ponovno zmerit pa boš videl, kakšen je trend.
Pa so tvoje vrednosti zelo previsoke ? Kakšno je pa priporočeno območje ?

primus
Uporabniški avatar
 Manika
Kakšno je pa priporočeno območje ?

Mislim, da je zgornja meja 5,0. Zdravniki tam nekje do 6,0 še tolerirajo. No, kakor kateri. Najprej poskušajo paciente dat na dieto, pa to ne pomeni ravno, da moraš zdaj ful shujšati, le paziti, kaj ješ. Če pa po 3 mesecih tudi z dieto ne znižaš vrednosti hoelsterola v krvi, dobiš pa zdravila za znižanje holesterola.
A imajo tvoji starši tudi povišan holesterol? Če ja, potem je možno, da imaš to že pogojeno in je edina rešitev zdravljenje z zdravili.
 dragons
primus napisal/-a: Kakšno je pa priporočeno območje ?

Holesterol - 4,0- 5,7mmol/L
HDL holesterol - nad 1,4mmol/L
LDL holesterol - 2,0-3,9mmol/L
Uporabniški avatar
 Veggie
En izmed vzrokov za povisan holesterol je tudi stres
Uporabniški avatar
 Lena
Runner, pravijo, da si krivdo za povišan holesterol v enakem razmerju delijo dednost, stres in prehrana. Genov ne moreš zamenjati, na stres in prehrano pa deloma lahko vplivaš. Pomemben podatek je tudi izmerjen HDL, LDL, pa trigliceridi.

Super je, da si nehal kaditi (čeprav telo potrebuje kar nekaj časa, da si "opomore"), super je, da tečeš oziroma se kakorkoli gibaš vsak dan, še malo spremeniš prehrano, pa ni vrag, da ne bo bolje.

Ko sem pred letom dni dobila izvid s sistematskega pregleda s priloženo dieto za povišan holesterol (tam nekje okoli 5, a brez podatka o HDL in LDL), sem si še isti večer splekla jajce na ocvirkih, pa ne zadnjič.

Mislim, da moraš prehrano spreminjati počasi, pa po pameti. Preveč maščobe seveda ni dobro, črtati je pa tudi ne smeš. Mene tudi še dolgo ne bodo prepričali, da bom maslo zamenjala z margarino. Poskušam ga le manj mazati na kruh, pa kdaj se sladki smetani in kakšni slaščici odpovedati.

Srečno!
Lena
Uporabniški avatar
 Veggie
Lena

Sicer pa je baje maslo boljse od margarine! Ne ravno kar se holesterola tice, ampak v margarini so na splosno slabse mascobe... So pa naredili tudi maslo brez holesterola (ekstrahirali hol. ven), potem pa so neke raziskave pokazale, da je to s hol. se vseeno boljse...
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja kot je že marsikdo pred menoj omenil zaradi prehrane.
Česen je zelo dober, sam kaj ko pa nima prijetnega vonja.
Samo jaz pravim prvo je zdravje pol je kultura.Tudi čebula je zelo koristna.
Vse stročnice seveda v strokih, kot je stročji fižol.
Maščobo pa počasi ukini, ker le na tak način boš tudi znižal nevarni holesterol.
Kar se tiče olj je pa najboljše olivno olje, ki je hladno stiskano.
Seved da ga dodajaš večji del samo v solati.
Izredno dobre so tudi ribe, ampak pečene na žaru, ali v ponvi brez maščobe, ki jih lahko dobiš kje.Tako meso je vsaj zame veliko bolj okusno.Poleg tega pa še ni suho če ga znaš pripraviti.
Postopam boš moral črtati vse maščobe iz prehrane, če se boš hotel znebiti holesterola v krvi.Če pa imato to v rodbini, potem je še večji hudič.
To lahko pomeni, da boš način prehrane moral popolnoma spremeniti in paziti na vsako stvar, če boš hotel pozitiven učinek.
Mislim, da lahko tudi več kot 90% uplivamo na svoje zdravje sami, to je dejstvo.Ostalih 10% pa je genetika in drugi dejavniki na katere ne moremo vplivati.
Ne se sekirati zaradi kakih stvari, ki te spravljajo ob živce.
Skratka delaj v življenju stvari, ki te resnično veselijo in ob katerih dobivaš pozitivno energijo ne glede na to kaj poreče okolica.
Ker za svoje zdravje si samo svoj kovač v veliki meri.
Želim ti obilico zdravja in veselja v tvoji družini.
Zdravje to je dobrina, za katero ne veljajo nobene materialne norme.
ČAO!
 sempja
Holesterol včasih le ni tok slaba stvar... no, res da maš dobrga in unga pasjega slabga... jajcem pa se vseeno ni treba preveč odpovedat... namreč, kokr jaz vem holesterol pomaga pri proizvodnji hormonov v telesu, kar je pa nujno potrebno za regeneracijo.....

sm ne vem pa kako si ga lahko tok nabil... kaj za vraga si jedu....
 sempja
Holesterol včasih le ni tok slaba stvar... no, res da maš dobrga in unga pasjega slabga... jajcem pa se vseeno ni treba preveč odpovedat... namreč, kokr jaz vem holesterol pomaga pri proizvodnji hormonov v telesu, kar je pa nujno potrebno za regeneracijo.....

sm ne vem pa kako si ga lahko tok nabil... kaj za vraga si jedu....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA