... če si imel avg utrip od 180 na 10 km, potem je tvoj MSU
dosti višji kot 190. Kako si prišel do 190 ? Upam da ne po formuli 220 -leta starosti

.
Ko se omenjajo "pragovi" aerobni in anaerobni je za določanje
področij vadbe bolj pomemben
anaerobni prag, ki je večinoma označen kot
Lactate Threshold,
anaerobic threshold ali the onset of blood lactate accumulation (
OBLA).
Prav
višina utripa in
hitrost, ki jo lahko vzdržujemo na
tej meji, so najboljši prediktor določanja
pravilnega tempa za
različne vrste teka ali
področij vadbe. Smisel treninga je
dvig hitrosti na
LT. S treningom se dviguje tudi sama LT meja, ki se pri tistih, ki so že leta v treningu, dokaj hitro ustali in celotni napredek v glavnem sloni na
dvigu hitrosti na tej meji, dvigu
ekonomije porabe energije in izboljšanju
tehnike teka.Sam nisem pristaš lovljenja rekordov, dokazovanja ali zelo dolgih tekov za tiste, ki
niso ustrezno dobro pripravljeni in prihajajo v cilj v predinfarktnem stanju, čeprav se samo "rekreirajo". Za njih veljajo povsem
drugačni pristopi, kot so opisani za tiste hitre, na
enako dolgi razdalji.
Na žalost se nepripravljeni in počasni največkrat zgledujejo prav po njimi.
Na primer rekreativec, ki za maraton porabi okoli 2h:40' do 3:15h, teče poplnoma drugo dirko kot tisti, ki tečejo maraton 4 ure ali celo 5 ur, čeprav je radalja enaka.
Zakaj?
Tisti, hitrejši je ponavadi tudi
dosti lažji in kljub višjem avg utripu, zaradi nižje teže, porablja enako ali celo
manj energije na minuto teka. Ima boljšo ekonomijo izrabe energije oziroma njegova poraba energije iz maščob je dosti boljša, naredi dosti manj korakov(udarcev ob tla). In kar je najbolj pomembno teče
uro do
dve uri
manj, čeprav ima glikogenske zaloge približno enake, oziroma dostikrat celo večje, kot slabo pripravljen.
Vse to pomeni, da tisti, ki je slabo pripravljen za tako dolgi tek, mora teči pri dosti nižjem utripu, od predpisanega utripa, da bi bil njegov delež porabe energije iz maščob, čim višji, da mora popiti
veliko tekočine in pojesti
veliko "potne" hrane, da pride na cilj v "normalnem" stanju. V primeru vročine pa nastopijo dodatni stresni faktorji. Njihov prihod v cilj se zavleče v
največjo vročino, ko so ta dobri že več kot uro v
senci. Ne pozabimo tudi na že prej omenjeno težo. Če imaš na primer samo 5 kg večjo težo od boljših tekačev, to pomeni, da boš moral dodatno 4 ali 5 ur
ohlajat 5kg "mesa", da ne rečem "špeha", na primerno temperaturo. Pet kilogramov mesa je lep kup. Povejte mesarju naj vam, da 5 kg mesa na tehnico

. Pa največkrat gre, za še večjo razliko

.
When you go hard, go really hard. When you go easy, go really easy !