Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
miha_z napisal/-a: Testitanje
Tam ni več kaj dosti debate. Natančno se izmeri LT in to je to. Malo ti kri iz ušesa jemljejo in je zadeva rešena....Pa niti ni tako blazno drago.

lp,
Miha

Tudi to ne mora vedno biti res. Pri testiranju je zelo pomembna izbira časa in priprava na testiranje. Če gremo na primer na testiranje v času ali takoj po "težkem tednu", bodo podatki samo pogojno uporabni. Tudi za to, da bi šli na test v "pravem trenutku", in dobili kredibilne podatke testa, moramo vedeti določene stvari :D .
@Iztokp,

To je premalo podatkov, da bi dal merodajno oceno, ker te ne poznam, še manj pa poznam tvojo športno ali tekaško "zgodovino", celo starost, ki je tu pomemben podatek ne poznam.
Vseeno bom povedal kaj si mislim.Tako visoki avg utrip za relativno "počasen" tempo od okoli 5'/km nakazuje na to, da nisi dovolj dobro pripravljen za maratonske preizkušnje, čeprav si mogoče maraton odtekel brez večjih težav.
Menim, da tako visoki avg utrip v tako dolgem trajanju, za rekreativca ni najboljši, tudi ni potreben. Rekreativec, ki ne cilja na boljše rekreativne uvrstitve, bi moral teči maraton v zoni 3 in nič več. O tem sem že pisal. Tisti boljši, ki imajo dosti boljši čas in so zaradi tega manj časa obremenjeni, si lahko privoščijo, tudi višji avg utrip. Ta slabši, morajo teči v svoji komfortni zoni. Sčasoma bodo postali hitrejši, tudi pri nižjih utripih.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 05 Okt 2013, 14:57, skupaj popravljeno 1 krat.
StaraKost napisal/-a:
miha_z napisal/-a: Testitanje
Tam ni več kaj dosti debate. Natančno se izmeri LT in to je to. Malo ti kri iz ušesa jemljejo in je zadeva rešena....Pa niti ni tako blazno drago.

lp,
Miha

Tudi to ne mora vedno biti res. Pri testiranju je zelo pomembna izbira časa in priprava na testiranje. Če gremo na primer na testiranje v času ali takoj po "težkem tednu", bodo podatki samo pogojno uporabni. Tudi za to, da bi šli na test v "pravem trenutku", in dobili kredibilne podatke testa, moramo vedeti določene stvari :D .

Absolutno. Zato pa imajo "profiji" teste večkrat. Govorim iz izkušenj mojih kolegov, ki so včashi tekmovali v mtb. Sam izkušenj nimam. Zagotovo bom pa enkrat šel se testirat, ko le pridem malo v formo. Trenutno spet tečem kake 3 mesece in nima smisla. Približno itak zase vem kaj je prav in kaj ne. Danes recimo 7 km, počasi in pulz 147 v povprečju. Zame je to zelo malo, ker se komajda kaj utrujen. Na kolesu vem, da sem včasih držal 190 pulz tudi 10-15 minut skupaj in je kar šlo.

Nekdo je napisal, da je vsak zmožen odtečt 34 km iz nič in na glikogenske zaloge. Nič od navedenega ne drži. Takrat glikogenskih zalog že davno ni več, kaj pa se zgodi s telesom pri takem naporu iz nič pa raje nebi. Vsi pa poznamo take "kalibre". Poznam najmanj dva primera, ki sta se tako resno poškodovala - koleske vezi,...Da te mine da bi živel pa nebi posebej poudarjal.
Da dam se update glede testiranja laktata (hvala VO2 Optima za izcrpen test). V bistvu je testiranje pokazalo kar so stari macki tule ze povedali.
MSU imam 196, laktatni prag pri 175, aerobno obmocje med 145 in 150. Maraton lahko tecem med 150 in 160 pulza, pri tem pulzu imam tudi hitrost/tempo, za katero sem treniral.
Treniral pa sem 6 mesecev za maraton (prej malo rekreativno tekel), zadnja 2-3 meseca bolj intenzivno (okrog 60km na teden). Skupaj bom imel okrog 1000km v letosnjem letu, preden grem na maraton.
Priporocam testiranje, saj izves ogromno zanimivh dejstev. Jaz moram zaceti delati na tehniki teka, tukaj zgubljam veliko.

Mi pa hitri test 30 min intenzivnega teka, ki ga je priporocil Stara kost, pokaze enak laktatni prag kot testiranje krvi.
Kaj ni glavna fora teka rekreativcev - užitek, sprostitev, 'odklop' in šele potem rezultat, analiza, merjenje? Sledim tej debati pa me čudi, da nekdo, ki gre prvič na maraton, tako (pretirava) operira s temi meritvami, kalkulacijami, izračuni teh in onih vrednosti pulsov, utripov, laktatov, pregledov krvi...

Najprej preteci maraton, in potem glede na doseženi rezultat, cilje, prihodnje želje glede teka, prilagodi svoje treninge in kasneje vse to študiraj - če sploh?
nivesj napisal/-a:Kaj ni glavna fora teka rekreativcev - užitek, sprostitev, 'odklop'

Ja, ampak maratonska razdalja potem sploh nebi smela biti na meniju rekreativca :D .
Maratonska razdalja je spoštovanja vredna, prav zaradi tega se jo moramo lotiti resno. Mislim, da bi bilo prav, da gre vsak, ki še ni bil na testiranju, na testiranje pred svojim prvim maratonom.
Testiranje ni samo za tiste "dobre". Testiranje je še bolj primerno za tiste "slabe", da se odkrijejo morebitne napake, ki nastajajo med naporom in da dobi napotke za pravilno "rekreiranje"/treniranje s katerim bo tudi on enkrat postal "dober" rekreativec.
Za mano sta dva maratona. Za prvega sem se pripravljala 5 let, torej mislim, da vem o čem govorim, ko govorim o resnem spoštovanju do razdalje, pa še vedno menim, da ni treba nič meriti, tuhtati, računati, ampak preprosto uživati...samo to, dokler smo rekreativci, ko nam pa to (če) postane 'business' je pa itak druga zgodba...

Napake pri teku odkrivam sama, še kako dobro znam ugotoviti, če pretiravam s hitrostjo, če je utrip (pre)hud, saj me telo samo opozori, brez da bi imela merilnik na zapestju....

Tek je užitek v gibanju in premagovanju kilometrov in ne prilagajanje študioznem izračunu nekega merilnika....
... vse kar si napisala drži samo deloma, oziroma samo za določene posameznike, ki znajo trezno misliti. Veliko njih se tekaških podvigov loteva na drugačen način. Eni kot, da nimajo glave, oziroma kaj v njej in nastopajo popolnoma nepripravljeni za izbrano distanco. Tudi ti večinoma ne poznajo nobenih podatkov in meritev. Tudi zaradi takih je takšna debata dobrodošla, da se nekaj naučijo.
Verjetno se potemtakem oba strinjava, da je treba teči 'po pameti' in na vsak način spoštljivo in resno pristopiti k zastavljenem cilju (razdalji), biti pripravljen, pri čemer jaz zagovarjam 'naravni, uživački' tek brez pripomočkov, ti pa bolj 'študiozni' tek s testiranji, pripomočki, analizami...

Vsak naj (iz)bere tisto, kar mu ustreza.... itak :wink:
Tokrat se popolnoma strinjava :D . Grdo je slišat, ko skoraj vsako leto, ko je malo bolj vroče, v Radencih tulijo rešilci, kot da je kakšna naravna nesreča :mrgreen: .
vse mozne podatke preucujem ravno zaradi spostovanja maratona, ker vem, da je to velik podvig. Tako mi je potem lazje. Nives, tebi pa je mogoce lazje brez vsega, ker se meni zdi nespametno, te pa nikakor zaradi tega ne obsojam. Kot si rekla, vsak naj po svoje.
Javor, ja res je, teke (čas in km) si zadnje 2 leti beležim na tekaškem dnevniku (tekac.net; prej pa na aktivna.si). In to na najbolj preprost način, ko začnem teči, vključim štoparico na mobiju, ko neham, jo izklopim in potem doma izmerim razdaljo na zemljevidu. Preprosto in poceni, mogoče ne tako natančno, pa vseeno dovolj dobro. Mobi imam s sabo, za vsak slučaj, zato, da sem dosegljiva za hčerko, in ker rada poslušam glasbo.

(Danes sem pretekla PST, (34 km, 3h/35 min)).

Torej ja, vsak po svoje, samo fantje, :wink: ne pozabite tudi uživat pri teku!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA