prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 ales85
S tekom sem pričel nedolgo nazaj ampak, ker temperature padajo, moram poskrbeti še za primerna oblačila. Ravnokar iščem tekaško jakno s kapuco, pa nisem prepričan kaj bi bilo najbolj primerno.

Našel sem dve varianti, ki sta mi zanimivi http://www.simplyrun.co.uk/products/mens-department-mens-clothing-mens-jackets/jan13112-under-armour-mens-storm-run-jacket-(1232631-002).html in http://www.simplyrun.co.uk/products/mens-department-mens-clothing-mens-jackets/jan1372-nike-mens-vapor-running-jacket-(465390-010).html .

Glede velikost mislim, da bi morala biti L kar prava (glede na opis na Nike spletni strani), da ne bo pretesno ampak še vedno udobno. Zanima pa me tudi, do kakšnih temperatur so takšne jakne primerne?

Če imate pa še kakšen drug predlog pa seveda kar javite napišite :)
Uporabniški avatar
 boatjan
Jaz ne uporabljam jaken s kapucami, ker me motijo kapuce. Te na tvoji povezavi so posebej za dež, zato jih v hladnem in sončnem vremenu ne bi oblekel. Ko se shladi se ne oblačim kaj ekstra dodatno, tečem pa celo zimo zunaj in zgodaj zjutraj, med šesto in deveto uro. Jaz si dam eno v redu spodnjo majico z dolgimi rokavi, pa eno tekaško s kratkimi rokavi in potem tekaško jakno, na glavo, pa, če je res mrzlo si dam kapo. Pri temperaturah nižjih od -10 stopinj, pa si oblečem dve kratki tekaški majici.

Takrat, ko je mrzlo, pa tako ne dežuje, če že potem sneži. V bistvu zelo redko naletim na dež, pa še ta e ponavadi dobi ko sem že na teku.

Pa rokavice so pomembne, vsaj meni.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 pajo
ales85 napisal/-a:Ok, hvala. Torej bolje, da poiščem tekaško jakno namesto teh, ki sem jih prej objavil. Priporočaš kakšno?

Pojdi po trgovinah in jo boš našel z popustom. Saj ni nujno, da je zadnji hit. Če boš našel mogoče tako, da lahko potem še rokave dol vzameš bo super.
Uporabniški avatar
 ZHAK
Nevem, koliko se ti mudi, ampak v času pred LM so vedno kakšni popusti na tekaško opremo, tamokoli 30%.
 wind
če gledaš na ceno, potem Hofer softshell jakna (od četrtka naprej):
http://www.hofer.si/si/html/offers/58_36397.htm
prejšnji teden so imeli v Lidlu podobno robo, cene enake.

žal je ta roba v Hofru/Lidlu v precej nesrečnih barvah. Ampak po drugi strani so pa lične, lepo oblikovane večbarvne jakne in puloverji običajno 4x dražje. :(

No, meni je softshell prevroč za tek, kvečjemu za počasno sprehajanje. In nasploh mi je jakna z dolgo zadrgo neudobna za tek, ker se ne oprime telesa tako dobro kot tanjši flis pulover.
Sicer pa delam podobno kot je že boatjan napisal, če je hud mraz, več majic (dve dolgi in ena kratka), čez pa tanek flis puli (z visokim ovratnikom). Ta kombinacija lepo diha in dovolj greje.
 spela*
wind napisal/-a:če gledaš na ceno, potem Hofer softshell jakna (od četrtka naprej):
http://www.hofer.si/si/html/offers/58_36397.htm
prejšnji teden so imeli v Lidlu podobno robo, cene enake.

Ja, v teh trgovinah lahko dobiš za dobro ceno čisto primerne stvari - če imaš srečo. Je pa tako, so meni tudi najmanjše številke tam prevelike, z nogavicami in obutvijo vred (pa nisem kakšna suhica, ampak so pač res velike številke). Čeprav za jakno ni tudi nič hudega, če je malo prevelika. :)

Sicer pa: ja, raje več majic, tudi o kakšni kvalitetni spodnji majici razmisli, pa tanko jakno. Prednost tega je, da na ta način lahko, ko ti med tekom postane vroče, postopoma odlagaš oblačila.
Jaz pozimi rada oblečem tudi bombaž namesto "klasičnih" tekaških majic/hlač. Oziroma v kombinaciji z njimi. Bombaž malo bolj ohranja toploto. Je pa res, da to ne pride preveč v poštev, če se veliko potiš.
Uporabniški avatar
 čara
Evo, jaz spet začenjam s tekom (kolena so si opomogla, peta tudi, poletna vročina je mimo). Jaz imam skoraj vse zadeve s kapucami, ker jih obožujem in v štartu jo imam na glavi. Imam pa za zimo eno tako fajno, mehko, toplo, hitrosušečo jopco iz Hervisa, še tiste dve lukni za palce ima. :)

Pa še ena ultra tanka jopca je tudi, ta je bolj za jesenske dneve, za zdaj.

Softshel imam na sprehodih s psom, pa še takrat mi vroče postane.

Pozimi se preganjam v Dita nepremočljivih hlačah, pa zna biti da si bom še Hurttine nabavla. Včasih dam spodaj pajkice. Načeloma je fajn, da te na začetku malo zebe, ker se med tekom ogreješ in tako nimaš odvečne navlake na sebi. Trak je pa obvezno čez moja ušesa.

http://www.dita-hockey.com/nl/hockeykleding/
 ales85
Super, odlični nasveti. Kaj se pa smatra pod kvalitetno spodnjo majico? Sedaj tečem v Nike dri-fit tanki majici in kratkih hlačah. In pri teh temperaturah ne potrebujem še nič drugega.

Ravnokar sem odtekel dobrih 5 km v pol ure pri 16 stopinjah - prvič brez vmesne hoje. Naslednji korak 5k-2-10k :)
 vroom
Sam jakne skoraj nikoli ne potrebujem, oblečem jo le tedaj, ko pozimi res močno piha, sicer pa mi zadostuje bodisi dolga majica, pozimi pa ob hladnejših dnevih čeznjo oblečem še poletno kratko majico, da trup zadrži večji del toplote. Seveda je potreba po slojih oblačil odvisna od posameznika samega – nekateri so bolj, drugi manj zmrzljivi. Dobro je samo, da se človek ne obleče preveč – nič ni narobe, če ti je malo hladno, kos topiš ven in na začetku teka, ker se bo telo itak enormno segrelo z vadbo.

Če imaš vadbo nižje intenzivnosti oz. če imaš med vadbo redne premore (npr. s hojo, kot si omenil), potem te bo bolj zeblo, kot če konstantno tečeš, tako da to vračunaš prek pristopa trial-and-error (imaš še dovolj časa, preden bodo temperature postale res ekstremne)

Rokavice so obvezne, še posebej pozimi, najbolje je, da nabaviš več različnih debelin, eno za jesenske dneve in tiste malo bolj debele za zimo, če pa pri tebi piha, si morda poglej verzijo, ki ima tkanino, ki ne prepušča zraka.

Namesto jakne s kapuco je bolje jakna in kapuca posebej. Nabavi si balaklavo, da ne boš strupeno mrzlega zraka dihal že na začetku teka (potem, ko ti postane vroče, jo človek ponavadi da nazaj na vrat). Pod navadno majico jaz vedno (poleti in pozimi) dam še švic majico, da se hitreje odvaja pot (švic majica je mrežasta, poglej npr.: http://www.extremevital.com/sl/kolesa/a ... p-193.html)

Kar je pa morda najbolj pomembno za osebe moškega spola: pri moških so intimni predeli dosti bolj izpostavljeni hladnemu zraku, kot pri ženskah in zna biti to problem, ko o temparature nizke ali pa piha veter. Priporočeno je več spodnjih hlač naenkrat ali pa nemara hlače, ki blokirajo veter.
 ales85
No, ravno zdaj nameravam povsem prekiniti z vmesno hojo. Do sedaj sem postopno zmanjševal hojo in povečeval razdaljo, sedaj pa bom raje poskusil tako, da namesto hoje malo zmanjšam tempo ampak še vedno tečem.

Vem pa, da kljub temu, da so temperature še vedno primerne, bom moral v kratkem dodati še en sloj, da mi ne bo pod majico pihalo neposredno po telesu.
... v tistem kar si dal v prvem postu, se za moje pojme ne da tečt, tudi v počasnem tempu ne, je prevroče.
Jaz na primer tečem , ko je tudi pod ničlo tako, da imam spodaj švic majico, zgoraj pa tenko kolesarsko windstoper jakno. Kar pomeni spredaj windsoper, hrbtna in bočna stran pa normalno dihata. Ko je temperatura nad ničlo je dovolj spodaj samo mrežasta švic majica s kratkimi rokavi. Ko je pod ničlo, pa švic majica s dolgimi rokavi. Prednost so tudi žepi na hrbtni strani v katere spravim tenki kolesarski anorak za primer dežja in tudi vse ostalo v primeru daljših tekov. Zakaj kolesarsko, zato ker jih imam kar nekaj :mrgreen: in prav na osnovi dobrih izkušenj tudi pri teku in pohodih na Pohorje jih priporočam.
 nivesj
Tako kot padajo temperature si jaz samo dodajam majčke, drugo če drugo, vse običajno tenke tekaške, 'luknjaste', oprijete. Ko je še povrh vlažno in mrzlo (sneg, dež) pa dam še windstop tekaško jakno.

Obvezno pa imam v hudem mrazu rokavice, kapo (dovolj je čisto tenka), pa bandana trak okrog vratu (tudi 2) ki ga po potrebi dam na usta, če je res precej pod nulo....

Hlače pa imam vedno tenke, poletne, dolge, pri nogavicah pa tut ne kompliciram, v noge me ne zebe tko hudo...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA