prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 nivesj
Mene pa zanima, kdaj in kako ste prešli iz blaženih, 'težkih' copat v tekmovalne lahke copate?
Je prehod tvegan?

Tečem že nekaj let (vsaj 5) v Mizuno Inspire modelu, ki je precej visok, in močno blažen, te Ronin copati (moški model, ker imam zelo široko stopalo), ki sem jih v kratkem kupila, so lahki kot 'puhek' in zelo odzivni, in hitri, se pa bojim poškodb :(

Kak nasvet? Rada bi jih imela za tekme, ne vem pa kako se to obnese in ali je treba prej dlje časa trenirati v njih?
Uporabniški avatar
 vencelj
Nekaj let nazaj sem imel podobne skrbi, ko sem se odločal za nakup tekaških "dirkalnikov" (sicer druga firma, drug model, a še vedno zelo lahki in skoraj brez blaženja), dvome mi je razblinil že prodajalec (itak, njegova naloga je prodajati in čimveč prodati), copate sem kupil in v njih uspešno in brez problemov pretekel več maratonov. Vsekakor pa tekač mora imeti več različnih parov superg in jih mora izmenjaje uporabljati: dirkalnik je primeren za hitre treninge in seveda tekme, za ostale teke pa pač kaj drugega z več blaženja. Ja, pri uvajanju vsake novosti se priporoča postopnost. Hitri preskoki res lahko pripeljejo do poškodb.
Tekme:... :roll: ...med 7 ali 8 km ter polmaratonom ali celo maratonom je velika razlika. Za krajše lahko obuješ karkoli že, pa ti ne more narediti veliko škode, pri dolgih ima pa tekač dovolj dela s samim sabo, ne da bi se ukvarjal še z neprimerno obutvijo, ki mu lahko pusti posledice. Tu je bolje biti previden.

LP, vencelj
 nivesj
Hvala!

Čez mesec dni grem na maraton; vem, da mi kmalu po 30. km, noge postanejo trde in težke, pa začnem teči bolj trdo in po petah in ne zmorem se več postavljat na prste in 'skakljat' zato ne vem, ali dodatno k temu težkem občutku prispevajo tudi težji, blaženi, debeli copati in kako se potem taki lahki copati obnesejo pri tem...

Mah, ni za riskirat, kaj ne? letos bom potem raje tekla v preverjenih 'težkih' copatih in te raje potem probala na krajših razdaljah...
Uporabniški avatar
 tabonir
Prve tekmovalne copate sem nabavil po dobrem letu teka (leta 2010). To so bili Adidas Adizero Adios za 10km razdalje in Mizuno Wave Musha za 21 km.
Nikoli ne treniram s tekmovalnimi copati niti intervalov ne!
Mizuno Wave Musha, ki so podobni copatom Wave Ronin, so zame odločno pretrdi! Tudi za 10km! Vse eno sem 22.9.2013 z njimi odtekel pol maraton v Varaždinu ( http://connect.garmin.com/activity/379689088 ), ker sem pač hotel osebni rekord. Cilj sem dosegel, me pa zato še danes bolijo kite in mišice od zadaj nad peto na obeh nogah!

V kolikor nisi resnično zelo hitra, ti teh copat ne priporočam za dirke daljše od 10km.
 Formentera
Jaz sem ravno v fazi navajanja na "dirkalne" copate, zaenkrat ne preveč uspešno. Že po prvem teku me je začelo boleti v stopalu, očitno imam res razvajene noge :roll: Zato jih zaenkrat obujem samo občasno, približno vsak 4. tek, pa še to za kratke, lahkotne teke, poleg tega pa izvajam različne vaje za stopala. Počasi bom razdaljo povečevala. Na dan LM bodo copati ostali doma, si ne upam tvegat kakšne trajnejše poškodbe.

nivesj napisal/-a:Čez mesec dni grem na maraton; vem, da mi kmalu po 30. km, noge postanejo trde in težke, pa začnem teči bolj trdo in po petah in ne zmorem se več postavljat na prste in 'skakljat' zato ne vem, ali dodatno k temu težkem občutku prispevajo tudi težji, blaženi, debeli copati in kako se potem taki lahki copati obnesejo pri tem...

Moja izkušnja je, da ko se mi tehnika teka zaradi utrujenosti začne podirati, mi nekaj gramov lažji copati niso v nobeno pomoč, kvečjemu obratno. Imam raje malo bolj blažene, ki dopuščajo bolj "šlampast" tek.
Uporabniški avatar
 5r002
Moje mnenje oz izkušnje so povsem drugačne od predhodnjih...

Leta 2010 sem pred svojim prvim uradnim maratonom na expu (LM) nabavil Mizuno Wave Ronin 2 (svetoval mi jih je naš najhitrejši maratonec R. Kejžar 8) ). To so bili moji prvi lažji copati. Seveda z njimi 2 dni kasneje nisem odtekel 42km...
Spomladi sem po 2x uporabil na hitrejših treningih (mar 2011) z njimi odtekel polmaraton.
Po celoletnem uvajanju na hitrih tekih sem jih jeseni 2011 imel prvič za maraton (LM).

Od takrat skoraj vedno tečem prav v omenjenih copatih od kratkih tekov dolžine 10km do daljših razdalij (Ce-Logarska, Sladkih 6, maratoni, polmaratoni...).

Ubistvu tečem le še v teh copatih + izteki v Feelmaxkah. No, za hribe imam še par drugih copat.

Trenutno imajo nekaj čez 4.200km in že rahlo "cvetijo"... :cry: Tako da iščem zamenjavo (kljub temu pa upam da bodo zdržale še kakšno leto). Je pa težava, saj mi noben izmed modelov ne "sede" na nogo kot Roninke 2 (novejši modeli Ronin so mi preozki). :(

P.S.: težav s poškodbami na srečo nimam 8)

P.S.2: "Podobno je s športno obutvijo. Najboljša je tista, ki je najbolj preprosta. S tankim podplatom. Danes vsi stremijo k oblazinjenim copatom, ki povzročajo zabetonirane noge, distrofijo stopalnega loka, posedanje nog … Vse poškodbe v zadnjih dveh letih sem saniral s copati s tankim podplatom." Dušan Mravlje http://www.siol.net/sportal/sportal_plu ... ervju.aspx

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA