- 21 Dec 2013, 12:01
Ne morem ostati tiho...
Berem kritike in berem pohvale. Ne zamerit ampak kritizirat nekaj kar se še ni zgodilo oziroma se bo čez štiri mesece mi je malo smešno. V bistvu se bi najraje šli sistem, da je bolje nič ne delati kot pa se truditi, da nekdo nekaj naredi. Verjamem, da bo pri tej organizaciji teka marsikdo prizadet/žalosten. Okoliški prebivalci, ker bo zaprta cesta, turisti, ker ne bodo morali tako hitro priti do morja kot so vajeni, policaji, ker bo zaradi tega imel marsikdo delovni dan namesto, da bi bil prost, gasilci, redarji,... in navsezadnje tudi kdo, ki je želel biti promotor teka, pa se je cela zadeva zaradi tega in onega sfižila. Pa vseeno mislim, da ni treba organizatorja obsojat, da dela slabo. Po mojem mnenju se bo organizator potrudil po svojih najboljših močeh saj se je odločil, da spelje en velik maraton. Po mojem mnenju so med organizatorji tudi ljubitelji teka, saj se drugače ne bi šli te zgodbe. Kolikor vem je ta ideja nastajala že kar nekaj let in končno jim je uspelo. Vsekakor pogumno in čestitke za to odločitev, ki ni zrasla čez noč. In večina oseb, ki so ali bodo prizadeti in bodo sodelovali pri tem teku (tako ali drugače) bo na koncu z veseljem rekla..."bili smo del pomembne zgodbe oziroma sodelovali smo pri prvem". Če bo organizator še tem posvetil nekaj pozornosti in jih pravočasno pričel obveščati, bo tudi teh manj oziroma bodo drugače sprejeli organizacijo tako velike in pomembne prireditve.
Kar se tiče sponzorjev moram reči, da pozdravljam vstop Banke Koper v to prireditev. In vesel sem, da je organizator uspel pridobiti tako močnega sponzorja. Pri tem se je bilo potrebno pošteno potruditi, uskladiti kup zadev in najti polno kompromisov. Brez sponzorjev takih prireditev ne bi bilo ali pa bi bile mnogo slabše. S sponzorji pridobijo tudi tekmovalci. S tem si lahko organizatorji privoščijo dvignit nivo prireditve na bistveno višji nivo oziroma jo celo izpeljati. Saj ne rečem, da konkretno pri tem teku ni bilo vprašanje ali bo ali ne bo, vsekakor pa je bilo zagotovo vprašanje kvalitete dogodka. Meni osebno je veliko bolj všeč, če je na vodnih postajah boljša pijača, dovolj količine sadja, če me na štartu pospremi glasna (živa) glasba, če je tudi vmes kakšna popestritev na progi. Poleg tega sem prepričan, da bodo tudi prostovoljci, ki jih takšen tek zahteva veliko, vsaj malo nagrajeni, če ne drugače, vsaj s kakšno majico in uporabnim darilom. Če ne bi bilo sponzorjev to ne bi bilo mogoče. Prav tako bo verjetno tudi nagradni fond boljši. Poleg tega sem prepričan, da se sponzorji ne tepejo ravno, da bi podprli prireditve. Lahko povem iz osebnih izkušenj, da na dan (res je dnevno) prejmemo v podjetje precej prošenj. Žal pa jih lahko podpremo le peščica. Želeli bi si več, pa je "vreča" omejena, omejeni pa so tudi resursi. Vsaka podobna organizacija, kot bo istrski maraton zahteva kar nekaj oseb tudi na strani sponzorja. Saj imajo/imamo tudi mi nalogo, da takšnim in podobnim prireditvam poskušamo pomagati ne samo z denarjem, pač pa s konkretnimi aktivnostmi in tako poskušamo sam dogodek dvigniti na še višji nivo.
Tako da zgolj predlagam, da organizatorju podamo konstruktivne komentarje, ki bodo izboljšali kvaliteto prireditve, kot pa da ga "ubijemo/vzamemo voljo" še pred samim začetkom. Tukaj se tudi pokažejo pravi junaki, tisti, ki presežejo osebne zamere. Če pa ne moremo skozi to pa predlagam, da slabe volje ne delamo drugih udeležencev, ki se bodo teka udeležili ali pa se ga imeli namen udeležiti.
Tekaški forum jemljem kot skupnost ambasadorjev teka. Nekaj piscev/ambasadorjev na tem forumu sem uspel tudi osebno spoznati. Na to sem ponosen! Mnogo oseb upam, da bom še spoznal. V večini sem mnenja, da so na forumu prisotne osebe, ki jih v osnovi druži tek, ki pomagajo drug drugemu z odličnimi nasveti, motivacijo ali pa zgolj zato, da lahko preberemo njihova razmišljanja. In ravno vi ambasadorji ste tudi v meni prebudili oziroma pomagali prebuditi ljubezen do teka. Zato sem vam še posebej hvaležen.
Ob pisanju na forumu se moramo zavedati, da naše misli, naša mnenja berejo tudi drugi. In prav njim bodočim in obstoječim tekačem kažemo odnos do teka. Če bomo mi dajali negativne misli se kaj hitro lahko zgodi, da jutri ne bomo imeli s kom teči. Seveda gre tukaj za nekaj pretiravanja, zagotovo pa lahko pusti marsikateri pečat pri obstoječih in potencialnih tekačih.
Dajmo se tako obnašat drug do drugega in gledati na življenje nekoliko bolj optimistično in pozitivno. Prav tako na organizatorje. Dovolimo jim, da naredijo svoje, potem pa ko izpeljejo organizacijo, jim konstruktivno povejmo kje so ga usekali mimo, da se bodo iz tega nekaj naučili...
Žal mi je, da se tega teka ne bom udeležil. Razlog ni v tem, da bi imel kaj proti teku, kaj proti organizatorju, kaj proti sponzorju. Na žalost je prireditev ravno en teden pred tekmo, ki se je veselim že celo leto... In ne krivim organizatorja, da je izbral "napačen" datum... Imam smolo, da ni dal tekme prej ali kasneje... Ampak ob vsej poplavi organiziranih tekov, ki so v RS in okolici, organizator res ne more zadet termina, ki bi vsem odličen.
Še zaključek:
Organizatorji teka: VSE ČESTITKE ZA POGUM in ČIM BOLJŠO izpeljavo dogodka.
Banki Koper: Čestitke za odločitev. Vesel sem, da še ena banka promovira tek.
Podajam izključno osebno mnenje. S tem zapisom ne želim vplivati na nikogar ali spreminjati mnenje komurkoli.
Poldy76