vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 bigk
Ali obstaja kaj takega - Abstinenčna tekaška kriza? Namreč že nekajkrat se mi je zgodilo, da se mi je, po 1 tednu ali več brez teka, začelo vrteti in sem bil brez energije. Čuden občutek. Takoj po prvem teku pa je bilo vse vredu. Vem, da se sliši smešno, ampak me res zanima, če kaj takega obstaja :)
Jaz komot zdržim 14 dni, potem pa nekaj fali, pa ni prave energije in počutja. Potem pa pičiš in je zopet vse ok.
Podobno je pa tudi, ko je tek prepogost. Me zamori. Vsak tretji dan je meni prava doza.
če preveč časa ne športam po eni strani imam psihične težave, po drugi strani me začnejo boleti noge in hrbet (baje, da je tek zelo dobra masaža za hrbet). To da bi se mi začelo vrteti pa ne.
Imam eno vprašanje: Tečem praktično vsak dan - cca. 1 uro in odvisno - včasih 15 km, včasih 10, 8 ali 6 km. Na vsakih 10 dni imam dan premora (približno na 10 dni). Zadnje dni občutim utrujenost itd. - zato delam samo dnevne 6km teke. Težko mi je preživeti dan brez teka. Po mojem sem tako ali tako odvisna od teka - sprašujem pa vas: Ima kdo od vas takšno izkušnjo?

Bi morala si po mojem vzeti par dni počitka (in ne samo en ali dva dni). Kako se vi v to prisilite? Kondicije imam pa več kot dovolj...

Hvala že vnaprej za kakšen nasvet.
Alenka
Uporabniški avatar
 mac
Moj pogled: vsak drugi dan bi bil čisto dovolj. Razumem problem da se je potrebno prešvicat vsak dan, vendar počitka je premalo. Jaz tečem vsak drugi dan in užitek je toliko večji, pa tudi moči je več po dnevu premora. Samo navaditi se je potrebno, nič pretresljivega. Pa še "rahlo zasvojenost" :lol: boš prekinila.

lp
Ja, verjamem. Nekateri se težko preknejo s kavča - jaz pa komaj čakam, da grem migat :)
Občutim to, da mi moči pojenjajo itd., brez energije itd. - Očitno me mora nekdo prisilit, da počivam kakšen dan :)

tnx za nasvet :)
 mojA
Hoj Bigk,

zna bit.

Po parih dneh neteka sem tečna, nervozna, boli me hrbet, počutim se kot kup gnoja. Če pa to še malo dalj traja in da nisem res nič na zraku sem pa nekako taka kot pišeš: omotična, vse me boli, kot da se me loteva gripa.

Žal mi kakšna druga dejavnost nekako ne odtehta teka. Moram bit na zraku in se prešvicat, da gredo se skurijo vsi bacili in virusi (tisti v telesu kot tisti v glavi)
 nivesj
Zdravo,

vsak se najbolje pozna in ve kaj mu ustreza. Jaz sem začela teči zelo neučakano in pretirano, nekaj mesecev sem praktično tekla non stop. Potem sem pa pri večini bolj izkušenih tekačev izvedela/prebrala, da je tudi počitek obvezen del tekaškega napredka.

Sedaj že kar kakih 5 let tečem tako, da med tednom tečem krajše, lahkotnejše teke med 5 in 8km, med vikendi pa daljše tam od 15 pa do 30km. Ob ponedeljkih, včasih pa tudi ob petkih pa počivam.

Tako mi je super.
Sinusna bradikardija!
:wink:
Srce se razširi, stene se stanjšajo, ritem srca se upočasni, pritisk se zmanjša.
To je posledica dolgoletne vztrajnostne vadbe v aerobnem območju.
Po par dnevih počitka se pritisk tako zmanjša, da so možne rahle omotice.
Po prvem naporu je stanje spet normalno.
To verjetno poznajo vsi dolgoprogaši. Pri šprinterjih je ravno obratno.
To so pač stranski učinki rekreacije.
Vendar imajo pozitivne posledice na zdravje.
Zato pa dober tek!
:D
Pa ne pozabite, da je počitek važen del treninga.
:!:
Uporabniški avatar
 Zd.
AlenkaKresnik napisal/-a:...Po mojem sem tako ali tako odvisna od teka - sprašujem pa vas: Ima kdo od vas takšno izkušnjo?

Bi morala si po mojem vzeti par dni počitka (in ne samo en ali dva dni). Kako se vi v to prisilite? ...

Tudi jaz moram migati vsak dan, če ne imam občutek, da mi nekaj manjka. Moj počitek je zato aktiven - vmesne dneve, ko ne tečem (tečem cca. 4 x na teden, včasih tudi 5x), delam vaje za moč, kolesarim, plavam, grem na kakšen hrib... - odvisno od letnega časa, počutja in možnosti. Skratka, nekoliko bolj obremenim druge mišice, kot med tekom. S tem razbijem vsakodnevno rutino, tako za telo kot duha ;)
Miroslav napisal/-a:Sinusna bradikardija!
:wink:
Srce se razširi, stene se stanjšajo, ritem srca se upočasni, pritisk se zmanjša.
To je posledica dolgoletne vztrajnostne vadbe v aerobnem območju.
Po par dnevih počitka se pritisk tako zmanjša, da so možne rahle omotice.
Po prvem naporu je stanje spet normalno.
To verjetno poznajo vsi dolgoprogaši. Pri šprinterjih je ravno obratno.
To so pač stranski učinki rekreacije.
Vendar imajo pozitivne posledice na zdravje.
Zato pa dober tek!
:D
Pa ne pozabite, da je počitek važen del treninga.
:!:

Ta tvoja teorija ne zdrži! Sinusna bradikardija je pri športnikih, rekreativcih, težkih fizičnih delavcih normalen pojav in ne patološko stanje srca. Če ima kdo težave z vrtoglavico ali kratko izgubo zavesti (kolaps) je pa vzrok tega stanja ali bradikardije vse drugo, kot prej našteto. Pri zdravem človeku - športniku pride do hipertrofije brez dilatacije srca. Pomeni, da se stene srca zadebelijo brez razširitve srca. Da imajo zgoraj našteti večje srce od zdravega človeka, pa so zaenkrat še teorije, ki jih eni strokovnjaki zagovarjajo, drugi zavračajo.
Jaz bi iskal abstinenčne simptome pomanjkanja teka kje drugje. Mogoče v hormonih.
Sam že nekaj let tečem prav vsak dan in s tem mislim čisto resno tudi nadaljevati. Mislim, da ni problem v vsakodnevnem treningu, bolj v načinu prehrane oz. dejstvu da telesu nekaj manjka.
Pri meni se različna utrujenost pojavi vsaj nekajkrat letno pa jo vedno uspem rešiti z načinom prehrane.
Ko se mi pa ne ljubi več teči, grem pa teči malo več in malo hitreje in potem je spet vse v najlepšem redu :D

Predvsem pa mora tek biti in ostati zabava!

Bojan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA