teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tiguan
StaraKost napisal/-a:... to govorijo "neuki".

Če sem s pomočjo njihovih nasvetov shujšal skoraj 40kg bom vrjel njim ne drugim. Med hujšanjem sem zaužil 1-2 enote/dnevno.
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... jaz govorim o škodljivosti/neškodljivosti fruktoze. Uživanje sadja v "normalnih" količinah, ni škodljivo, kljub vsebnosti fruktoze.
Moj odgovor se nanašal na vprašanje @nivesj .
 spela*
StaraKost napisal/-a:... to govorijo "neuki". Da bi bila fruktoza iz sadja škodljiva, bi morali pojesti nekaj kilogramov sadja dnevno. Tega noben pameten ne počne. Prav zaradi tega še vedno velja staro pravilo, nekaj sadežev vsak dan, odžene zdravnika stran :).
Eni delajo paniko brez potrebe.

Točno tako.
Ni pa res, da tega nihče ne počne. Svarila so na mestu predvsem zaradi "prenažiranja" z raznimi sadnimi sokovi, kar počnejo nekateri.
 wind
StaraKost napisal/-a:... to govorijo "neuki". Da bi bila fruktoza iz sadja škodljiva, bi morali pojesti nekaj kilogramov sadja dnevno.

Očitno še nisi slišal za "fruktozno malabsorbcijo" in "fruktozno intoleranco". Prva je zelo pogosta, približno 30% ljudi trpi za to prehransko motnjo.
http://www.foodintol.com/fructose-intolerance
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1 ... 011.566646

Sploh ni treba pojest veliko sadja, za marsikoga je dovolj že en kos sadja (npr eno jabolko, ki ima neugodno razmerje fruktoza/glukoza), pa se lahko zgodi nekaj od naslednjega:
- napihnjen trebuh,
- trebuh boli za crknit, več ur skupaj
- konča se z drisko

Če ti fruktozo in sadje prebavljaš bp, si ne domišljaj, da to velja za vse ljudi, lepo prosim. Ob tem, ko tretjina človeštva ne more normalno prebavljat fruktoze, se mi zdi tole tvoje trmoglavljenje o neškodljivosti fruktoze - konkretno neokusno.

Jasno, ni vse sadje enako, najhujše je tisto, ki ima bodisi veliko fruktoze bodisi neugodno razmerje fruktoza/glukoza.

Tole je podobno kot z laktozno intoleranco, še danes je polno "prehranskih strokovnjakov", ki trmasto razglašajo, da je čokoladno mleko idealno živilo po treningu, ob tem pa gladko spregledajo, da 80% (odrasle) svetovne populacije ne prebavlja laktoze. Seveda se bo našel kak genij in rekel, da je v Evropi tega manj, ampak še celo na severu Evrope, kjer je najmanj laktozne intolerance, je tega približno 15-20% populacije. Le kako naj bo potem mleko "idealno" živilo?!
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... mogoče se sliši malo nesramno, pa vseeno. Jaz govorim o "zdravih" ljudjeh, ki nimajo prehranskih in zdravstvenih omejitev. Vsak za sebe mora vedeti ali mu katera hrani škodi in katere se mora izogibati.
Kar se tiče hujšanja je moja trditev točna. Par sedažev na dan ne more škodovati pri hujšanju.
In ja, za mene je sadje, mleko in po treningu čokoladno mleko, ''idealno" živilo :).

Tistih 80%, ki ne prebavljajo laktoze, so za lasje privlečeni. Wikipedija pravi drugače : "Več kot 70% odraslih zahodnoevropejcev lahko pije mleko. "
Če pa se potrudim spomniti kdo od mojih, sorodnikov, prijateljev, znancev ali sodelavcen ne pije mleko ali ne je sadje, mi je 5 prtov na eno toki, preveč. Tako, da je vsaj v mojem okolju ta procent še dosti večji.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 19 Jan 2014, 21:26, skupaj popravljeno 3 krat.
 wind
StaraKost napisal/-a:Tistih 80%, ki ne prebavljajo laktoze, so za lasje privlečeni. Wikipedija pravi drugače : "Več kot 70% odraslih zahodnoevropejcev lahko pije mleko. "
Če pa se potrudim spomniti kdo od mojih, sorodnikov, prijateljev, znancev ali sodelavcen ne pije mleko ali ne je sadje, mi je 5 prtov na eno toki, preveč. Tako, da je vsaj v mojem okolju ta procent še dosti večji.

Hehe. Nazadnje si pametoval o neškodljivosti fruktoze in "neukih", zdaj bi se pa obešal na odstotke. :D

(1)
Jaz imam v ožji žlahti dve osebi, ki sta že v otroških letih izgubili sposobnost prebave laktoze. Naj po tem sklepam o tem, koliko je takih je med nami? Seveda ne.

(2)
Napisal sem "... 80% (odrasle) svetovne populacije".

Wikipedia: "Approximately 75% of the world's population loses the ability to completely digest a physiological dose of lactose after infancy"
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_in ... ite_note-5

Torej sem zgrešil za celih 5 odstotkov? Res šlampasto.

No, vir je iz leta 2000. Če ob tem upoštevaš, kako narašča populacija v Aziji, Afriki in Evropi, mislim, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo ta podatek na 80%, če že ni.

(3)
... od mojih, sorodnikov, prijateljev, znancev ali sodelavcen ne pije mleko ali ne je sadje ...

"ne pije mleka", "ne je sadja"

Bi lahko pisal v slovenščini? Sklanjatve so osnova. Rodilnik.
Uporabniški avatar
 StaraKost
..... Če bi bral to kar piše in ne to kar misliš, da piše, bi videl, da nikoli nisem pisal, da fruktoza ni škodljiva. Pisal sem o tem, da fruktoza ni tako škodljiva, da bi se morali popolnoma izogibati sadju, ker količina fruktoze v par sadežev dnevno, "zdravemu" človeku ne more biti škodljiva.

... tudi moj citat o procentih je copy/paste iz slovenske wikipedije http://sl.wikipedia.org/wiki/Laktoza.
"Geni laktozne tolerance so se razvili neodvisno v različnih etničnih skupinah.[4] Več kot 70% odraslih zahodnoevropejcev lahko pije mleko, medtem ko se pri prebivalcih z območja Afrike, vzhodne in jugovzhodne Azije ter Oceanije zmanjša na manj kot 30%."

Če misliš, da je tisto kar je napisano angleško bolj prav kot tisto, kar je napisano v slovenščini, naj ti bo.

... kar se tiče moje slovenčine, je tako. Res je, da ni idealna. To pa zato, ker se je nisem nikoli v šoli učil. Sem z juga Istre in sedaj se imam za Mariborčana. Trudim se govoriti in pisati čim bolj slovensko. Pri določenih stvareh pa na žalost moje uho težko zazna razliko med dvema jezikoma. Vseeno upam, da ne delam dosti več napak od povrečnega udeleženca foruma.
 Jola
Ah, SLOVENŠČINA, že na forumu si lahko ogledamo pisanje nekaterih, ki so se UČILI SLOVENSKO v šolah.....zato StaraKost, vse čestitke in spoštovanje ! Pa za znanje, ki ga imaš tudi !

O sadju pa še moje mišljenje : NUJNO je tudi uživanje SADJA,seveda v normalnih količinah, lahko in potrebno je izogibati se sladkorju v drugih, pripravljenih jedeh....no, pa saj je že vse povedano ! LP
 spela*
Pa dobro, no kaj ste se tako zapičili v Staro kost?

Tudi jaz ne prenašam nepredelanega mleka - in ga zato pač ne pijem. In si pač ne pustim "soliti pameti", da je najboljši regeneracijski napitek po treningu čokoladno mlekom če pa vem, da zame ni. Ampak to vseeno ne pomeni, da ni dobro za tiste, ki jim uživanje mleka ne povzroča težav!
Pa poglejmo na primer razne energetske ploščice - za večino so idealne, ne pa za tiste, ki ne prenašajo glutena (ker jih je na tržišču zelo malo, ki ne vsebujejo pšenice ali ovsa). Ampak saj to pa tisti, ki imajo/imamo težave s tem, že sami vemo! Zato pa še ni treba poučevati, da je pšenica strup. Ali jabolko.
A je danes res tako zelo težko uporabljati vsaj malo zdrave pameti?
Uporabniški avatar
 zz topka
Jola napisal/-a:Ah, SLOVENŠČINA, že na forumu si lahko ogledamo pisanje nekaterih, ki so se UČILI SLOVENSKO v šolah

Ma, le kdo so ti lumpi, ki ne znajo ? Slika
Jast npr. nalašč pišem po vipavsko... in sploh, se mi zdi, da je forum bolj "doživet", če se lahko malo bolj po svoje napiše.
Na, zdej pa me dejte... Slika
P.s. Hujšamo !
 spela*
wind napisal/-a:
Rodilnik.

Pa med številko in znakom za odstotek se piše presledek. Samo v vednost. :wink:
(Če se že imaš za poznavalca ...)
 wind
spela* napisal/-a:Pa med številko in znakom za odstotek se piše presledek. Samo v vednost. :wink:

Ne pretiravaj. Poznavalec? Si za rodilnik slišala šele na faksu? :mrgreen:

Glede odstotkov - nas so učili drugače in v moji verziji pravopisa je odstotek zraven številke, brez presledka. Možno, da gre za spremembo v zadnji izdaji pravopisa. Hvala za popravek, jaz bom še naprej uporabljal stični zapis. S presledkom tvegaš, da bo znak za odstotek priletel v naslednjo vrstico, ravno tako je lahko zelo grdo, če v stavku večkrat navedeš odstotke in uporabljaš obojestransko poravnavo.

Ja, jezik se spreminja, pravila tudi, zato v naslednji izdaji pravopisa dobimo še 7. sklon - fužilnik. Pravilo je enostavno; ko ne veš, kako bi sklanjal, uporabiš prvi sklon. :?
 wind
Jola napisal/-a: O sadju pa še moje mišljenje : NUJNO je tudi uživanje SADJA ...

Nujno?? Ne maraš zelenjave? ;)
 spela*
wind napisal/-a:
spela* napisal/-a:Pa med številko in znakom za odstotek se piše presledek. Samo v vednost. :wink:

Glede odstotkov - nas so učili drugače in v moji verziji pravopisa je odstotek zraven številke, brez presledka. Možno, da gre za spremembo v zadnji izdaji pravopisa. Hvala za popravek, jaz bom še naprej uporabljal stični zapis.

Potem se tudi jaz lahko odločim, da ne bom uporabljala rodilnik.
(Saj mi je bilo težko zapisati ta stavek, ampak da se.)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA