vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

fuego
Najprej vsem lep pozdrav. Že par let kolesarim, letos pa sem se odločil, da bom pozimi naredil malo pavze in tako gonim cca. 2x na teden trenažer 2x na teden pa sem mislil tečt. Včeraj sem se najprej ogrel na trenažerju nato pa sem šel tečt. Pretekel sem 5km v 27min. Moj kolesarski Garmin mi je pokazal povprečno hitrost 10,9km/h ter povprečen pulz 170. Zanima me kaj bi lahko bilo narobe, ker na kolesu imam tako visok pulz samo kadar gonim v strm klanec ali ko žgem po ravnini. Moj max. pulz je okoli 190. Čudno mi je, da imam tako visok pulz glede na to, da nisem ne vem kako hitro tekel. V mirovanju imam namreč pulz okoli 45.
 spela*
viewtopic.php?f=37&t=19395

Sicer pa je normalno, da je na kolesu pulz nižji.
Jaz sem bila obratno presenečena - včasih sem občasno uporabljala pas za merjenje utripa, enkrat tudi na kolesu, ko tudi pri najhujšem naporu pulz ni šel čez okrog 160 (ne vem več, koliko točno), medtem ko gre pri teku tudi precej višje.
 wind
fuego napisal/-a: Pretekel sem 5km v 27min. Moj kolesarski Garmin mi je pokazal povprečno hitrost 10,9km/h ter povprečen pulz 170. Zanima me kaj bi lahko bilo narobe, ker na kolesu imam tako visok pulz samo kadar gonim v strm klanec ali ko žgem po ravnini. Moj max. pulz je okoli 190. Čudno mi je, da imam tako visok pulz glede na to, da nisem ne vem kako hitro tekel. V mirovanju imam namreč pulz okoli 45.

Nič ni narobe, tek je pač hujša obremenitev od zmernega kolesarjenja; to samo pomeni da nimaš tekaške kondicije, zato skoraj 90% max utripa pri počasnem teku. Če boš redno tekel (npr dvakrat tedensko), boš tak tempo kmalu zmogel na nižjem utripu...

Bicikel je "goljufanje", ker si pomagaš s kolesi, pri teku pa tega ni. :D
Uporabniški avatar
 lojze
Tudi sam kombiniram sobno kolo in tek, opžam, glede na občasno boleče mišice, da pri enem in drugem ne dalata isti sklop mišic, posledično se pozna na kondiciji na kolesu in pri teku. Trenutna kondiciji sledi tudi srčni utrip. Kot zanimivost, na rekreativnem teku sem pretegnil mišico, tako da sem komaj hodil, kaj šele tekel nekaj časa, sobno kolo pa sem v tem času vozil popolnoma brez bolečin.
 fuego
wind napisal/-a:
fuego napisal/-a: Pretekel sem 5km v 27min. Moj kolesarski Garmin mi je pokazal povprečno hitrost 10,9km/h ter povprečen pulz 170. Zanima me kaj bi lahko bilo narobe, ker na kolesu imam tako visok pulz samo kadar gonim v strm klanec ali ko žgem po ravnini. Moj max. pulz je okoli 190. Čudno mi je, da imam tako visok pulz glede na to, da nisem ne vem kako hitro tekel. V mirovanju imam namreč pulz okoli 45.

Nič ni narobe, tek je pač hujša obremenitev od zmernega kolesarjenja; to samo pomeni da nimaš tekaške kondicije, zato skoraj 90% max utripa pri počasnem teku. Če boš redno tekel (npr dvakrat tedensko), boš tak tempo kmalu zmogel na nižjem utripu...

Bicikel je "goljufanje", ker si pomagaš s kolesi, pri teku pa tega ni. :D

Ne bi ravno rekel, da je bicikel goljufanje. Si probal kdaj gonit kolo v 20% klanec? Sicer ne vem kaj je zmerno kolesarjenje, vendar ko grem na kolo se ne vozim 20km/h ampak kolikor lahko se pravi so hitrosti tudi čez 40km/h za kar je treba pa že kar ornk delat, da ne govorim ko imaš kontra veter. Gonim pa večinoma v klance, kjer imam podoben pulz, sploh če so daljši in z okoli 8% povprečnim naklonom. No da ne bom zabluzil... včeraj sem spet tekel in je bil pulz isti... je pa res, da se pri tem pulzu še lahko pogovarjam tako, da sklepam, da je to moj laktat. Bom probal res vsaj 2x na teden tečt, čeprav moram priznat, da raje kolesarim, ker lahko v 1,5 h - 2h naredim več kot 60km.
Imam pa še eno vprašanje. Sedaj tečem okol 5km brez pavze. Kdaj bi bilo priporočljivo prehajat na daljše razdalje. A pri teku tut delate intervale kot kolesarji?
 fuego
Pri kolesarjenju rineš gor še dodatnih 15kg opreme. Bom probal enkrat tečt v 20% klanec, ti si pa lahko sposodiš specialko in probaš kako to zgleda. :) Je pa res, da po ravnem gonit je pa precej lažje kot tečt, sploh, če maš mal več kil, ker kolo prevzame odvečno težo.
No kakorkoli , včeraj sem šel spet tečt in sem probal noge res držat čimbolj pod težiščem. Kljub temu, da sem malce čutil noge od prejšnjega dne mi je šlo včeraj lažje in sem imel povprečni pulz 165, sem imel pa za pol minute slabši čas. Očitno moram ojačati nekatere mišice, ki na kolesu ne delajo. Se spomnim, da sem enkrat šel v hribe in dol bolj kot ne tekel. Drug dan sem mel tak musklfiber, da sem komaj hodil, kolo sem pa čisto normalno gonil. Pred več kot 20-imi leti sem veliko tekel, vendar sem bil vedno boljši na kratke proge.
Zdravo

sem nov na forumu, zato sem malo pregledal teme. Iščem temo/debato glede "težave", ki jo imam jaz. edina podobna tema je ta o visokem srčnem utripu pri teku, čeprav imam jaz ravno nasproten problem. Včeraj sem šel po dolgem času spet teči z merilnikom utripa in bil po pretečenih 9 km presenečen. Povprečen utrip sem imel namreč 100 bpm (max je bil 164). Nekdo bo rekel, da sem tekel prepočasi ali premalo intenzivno, vendar je prav v tem problem, da sem imel dokaj (zame) dobro hitrost 12km/h. Star sem 27 let, imam 186 cm in sem težak 84 kg.

Uporabljam aplikacijo sports tracker na telefonu in njihovo originalen pas z bluetooth merilnikom srčnega utripa. Pri pregledu analize teka sem ugotovil, da srčni utrip sorazmerno raste/pada z intenzivnostjo vadbe (npr. vzponi, spusti). Velikih odstopanj pri meritvi srčnega utripa ni bilo. Edino kar me "moti" je to, da kaže (po mojem mnenju) premalo (10-20 bpm). Zanima me, ali je možno, da je merilec utripa kaj pokvarjen? Kako se ponavadi pričnejo kazati napake pri delovanju merilca? V kolikor predpostavim, da merilec kaže pravilno me zanima, ali je normalno, da je utrip srca 100bpm? V času mirovanja imam srčni utrip okoli 55 udarcev na minuto.

P.S. Ali ima morda kdo nasvet (čisto offtopic, vendar vseeno) za znižanje krvnega pritiska? Poleg tega namreč delam tudi vaje z lastno težo in utežmi v fitnesu (povprečno 3-4x na teden + 2x na teden tek), zato moj jedilnik vsebuje veliko beljakovin. Še posebej mlečnih. Želel bi si da bi pritisk iz sedanjih 135/85 znižal na vrednosti okoli 120/70 mm Hg.

Hvala za vse nasvete/odgovore.
Uporabniški avatar
 mare
Ne boš verjel, merilnik sse res lahko tudi pokvari. Običajno se to kaže tako, da kaže napačen utrip. Najlažje je to videti, če se pojavljajo ekstremne vrednosti ali pa pri konstantni obremenitvi vrednosti zelo nihajo. Včasih je potrebno zamenjati trak, včasih posodobiti SW.

Pritisk do 140/90 velja za normalnega (razen po merilih farmacevtov). Za nižanje krvnega pritiska zdravniki svetujejo predvsem zmanjšanje vnosa soli. Zmanjšanje vnosa za 6g na dan zniža pri odraslih pritisk za 5 mm. V Sloveniji naj bi v povprečju moški zaužili povprečno 15 g soli na dan, priporočljivo pa je 5g, za športnika nekaj več. Soli zaužijemo največ v kruhu, siru, mesnih izdelkih, pa tudi v izdelkih, kjer se je ne zavedamo (sladice). 1 pica pomeni 3-dnevni vnos soli (tudi do 15g).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA