teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Pa je spet tehtnica trpela :D

od prejšnjega tehtanja -0,5 kg obseg pasu pa pa - 1 cm, kljub temu,da sem s plank-om prenehal (beri me je spet začela boleti rama, pa nima smisla reskirat) :?

Torej:

93,5 kg (-7,3 kg)
97 cm obseg pasu (-11 cm)

Še mesec časa imam do željnega cilja :mrgreen:
mojA napisal/-a:+0,10 kg ta teden :?

Me pa vendarle nekaj zanima: pri meni se pojavljajo dnevna nihanja kilo ali dve gor/dol, lahko rečem, da sploh ne vem, koliko v resnici tehtam...v tem tednu sem bil nekje med 79,4 in 81,8...zelo odvisno od prehranjevanja, pitja tekočine in aktivnosti. Pri sebi opažam samo trende: sedaj sem bil v prej omenjenem območju, pred kakšnim mesecem nekje med 81 in 83 in morda bom žez kakšen mesec spet tam (možnost za to je veliko večja kot pa za nihaj navzdol med npr. 78 in 80). Kako lahko nekdo točno določi, da je imel prejšni teden točno toliko in toliko kil + dag, danes pa kar 10 dek več. :shock: :shock:
Povsem resno, brez zafrkavanja, kot bi mi morda hotel kdo na hitro pripisati... :roll:

LP, vencelj
@vencelj, ti povem eno zgodbo.
Sem šel z družino v terme. Smo se tehtali pred vhodom in po 6h plavanja, masiranja v vodi, počivanja, itd sem jaz z ženo imel dobre 1/2kg manj, sin pa 1/2kg več. Odgovor ti je verjetno poznan. Ja, otroci vmes kaj spijejo, kot potapljači. :lol:
Ta primer je za vsakodnevne meritve. :mrgreen:
vencelj napisal/-a:Me pa vendarle nekaj zanima: pri meni se pojavljajo dnevna nihanja kilo ali dve gor/dol, lahko rečem, da sploh ne vem, koliko v resnici tehtam...v tem tednu sem bil nekje med 79,4 in 81,8...zelo odvisno od prehranjevanja, pitja tekočine in aktivnosti. Pri sebi opažam samo trende: sedaj sem bil v prej omenjenem območju, pred kakšnim mesecem nekje med 81 in 83 in morda bom žez kakšen mesec spet tam (možnost za to je veliko večja kot pa za nihaj navzdol med npr. 78 in 80). Kako lahko nekdo točno določi, da je imel prejšni teden točno toliko in toliko kil + dag, danes pa kar 10 dek več. :shock: :shock:
Povsem resno, brez zafrkavanja, kot bi mi morda hotel kdo na hitro pripisati... :roll:

LP, vencelj

Saj pri meni je isto dnevno nihanje tudi do 2kg kakšen dan, se pa zgodi tudi, da imam isto težo po par dni zaporedoma. To je povsem normalno. Vzroke si pa že napisal.
Jaz osebno se tehtam vsako jutro, takoj ko vstanem že več kot 10 let (občasne izjeme - dopust, ko me ni doma). Potem pa lahko gledaš neko povprečje za mesec, teden.
Zaradi vsega napisanega mi je nerazumljivo in me kar zmoti, da nekdo reče da ima ta teden 10 dag več kot prejšni. Razumel bi, če bi povprečje zanihalo za nekaj kil gor ali dol, kar pomeni trend hujšanja ali pridobivanja teže...

LP, vencelj
Se strinjam z napisanim. Prav iz tega razloga sem se jaz odločil, da se bom tehtal izključno 1x tedensko in to v soboto zjutraj, ko vstanem. In zakaj ravno v soboto zjutraj? Iz čisto preprostega razloga, da sem izključil morebitne faktorje ki jih omenjate predvsem pa za to, ker je petek dan ko nikoli ne tečem, kar zna zelo vplivati na nihanje teže. Verjamem pa, da bi bila teža konec vikenda čisto drugačna. V plus in minus se razume. :mrgreen:

Obstaja pa še en razlog zakaj se je primerno tehtani samo 1x tedensko. Je bolj na psihološki bazi. Vsakodnevno tehtanje, ravno zaradi teh nihanj v teži ti lahko da napačen občutek o lastni teži. Če bo tehtnica pokazala več kot pričakuješ, boš se svoje diete verjetno bolj striktno držal, če bo pokazala pa manj, pa ti lahko daje lažen občutek zmagoslavja. In ker smo ljudje radi v coni udobja ni daleč korak ko začneš grešiti. Čez dan ali dva ti tehtnica pokaže spet več in znajdeš se v začaranem krogu.

Sicer pa je na tedenski ravni tudi pri meni zaznati določena nihanja, a priložen graf le kaže tisto kar je najvažnejše in to je, da je trend upadanja teže viden. In to v vseh pogledih. :D

Slika
Zanimivo, da se toliko moških oglaša v temi za hujšanje, običajno je to žensko področje... :lol:

Tudi meni teža niha v plus in minus do 2kg, čeprav se tehtam ob istem času in to kot pri vseh, zaradi različne količine hrane, tekočine, miganja; meni še dodatno zaradi ščitnice, ki mi kljub zdravilom občasno slabo deluje in štrajka, pa sem vsa napihnjena in 'težka', in takrat res težko tečem, pa tudi zaradi drugih hormonov in 'tistih pri meni že emšo dneh'.....

Tko da, zdi se mi, da imamo večinoma ženske težave s ščitnico, ali se motim? je kdo tu, ki ima tudi te težave s slabo delujočo ščitnico (hipotirozo) in vseeno teče?
Ja, jaz se tudi ena tistih nesrečnic, se pa res že dolgo več s tem ne obremenjujem, saj mi je zdravnik dejal, da je tek tudi moje zdravilo ! Z vzdrževanjem kondicije namreč telesu pomagaš prebroditi marsikatero nevšečnost, predvsem pa utrujenost in kilograme/ki jih lažje vzdržuješ na željenem nivoju/. Tudi pri tabletah ostajam zaenkrat na isti dozi, tako da tek zagotovo koristi ! LP
vencelj napisal/-a:
mojA napisal/-a:+0,10 kg ta teden :?

Me pa vendarle nekaj zanima: pri meni se pojavljajo dnevna nihanja kilo ali dve gor/dol, lahko rečem, da sploh ne vem, koliko v resnici tehtam...v tem tednu sem bil nekje med 79,4 in 81,8...zelo odvisno od prehranjevanja, pitja tekočine in aktivnosti. Pri sebi opažam samo trende: sedaj sem bil v prej omenjenem območju, pred kakšnim mesecem nekje med 81 in 83 in morda bom žez kakšen mesec spet tam (možnost za to je veliko večja kot pa za nihaj navzdol med npr. 78 in 80). Kako lahko nekdo točno določi, da je imel prejšni teden točno toliko in toliko kil + dag, danes pa kar 10 dek več. :shock: :shock:

LP, vencelj

Hojla,

praktično ne moreš točno določiti koliko si dejansko pridobil ali izgubil kg, lahkopa približno oceniš. Ob vsakodnevnem tehtanju opažam nihanje do maximalno 0,5 kg gor ali dol, tehtam se vsako jutro, tehtnica je vedno ista in na istem mestu v kopalnici.

Ker sem opazila, da postajam že rahlo obsedena s tehtanjem se letos tehtam enkrat tedensko, ob torkih zjutraj. Zakaj? Ker je to normalno jutro brez kakšnih hudih aktivnosti prejšnji dan. Ponedeljek je moj dan za počitek (ne tečem) po nedelji, ko imam dolgi tek.

Osebno mi + ali - 0,10 kg pove dovolj - zadeva praktično stagnira. Plus pol kg je pa že alarm oz. -0,5 kg zadovoljstvo in pokazatelj, da sem na pravi poti :) .

Če bi morala shujšati več, oz. bi bila moja teža veliko previsoka bi bile te številke drugačne :|

Pa še to bi napisala okoli vsakodnevnega tehtanja: je neke vrste motivacija in pomoč pri hujšanju, še posebno če se težje odpoveš hrani. Zvečer gotovo ne ješ, če veš, da bo jutri na tehtnici 0,10 kg več. Garantirano. Dolgoročno sigurno to tudi predstavlja učinkovitejše in hitrejše hujšanje :)
nivesj napisal/-a:Tko da, zdi se mi, da imamo večinoma ženske težave s ščitnico, ali se motim? je kdo tu, ki ima tudi te težave s slabo delujočo ščitnico (hipotirozo) in vseeno teče?

Evo me... Težave s ščitnico so mi ugotovili, ko sem šla na prvi (preventivni) pregled, ko sem začela tečt. Tablete jemljem cca 7 let, že nekaj časa imam dokaj stabilno dozo (euthyrox 100). Kadar doza postane prenizka (štartala sem z 50), se zjutraj niti iz postelje ne morem dvignit. Tek pomaga vzdrževat kondicijo, da v teh primerih ni tako kritično. Tek mi ne škodi, prej koristi ;)
Tako kot veliko ljudi pod to temo, se tudi sam spravljam izgubiti kakšen odvečen kilogram do poletja. Zanima me predvsem kakšno imate prehrano, saj vem da je pri meni to največji problem. Poleg tega pa gre še vse v trebuh :evil: in nikamor drugam.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA