prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdravljeni,
sem novinka v teku, stara sem 35 let in sem pred mesecem dni začela s postopnim vzdržljivostnim tekom, v glavnem po asfaltu in makadamu. Moj cilj je vzdržljivostni tek, tudi maratoni oz. pol maratoni nekajkrat letno. Ker sedaj začenjam z nakupom primernejše opreme kot je navadna trenirka in preprosti športni copati, in ker imam v ledvenem delu hrbtenice hernijo diska, ki me sicer trenutno ne boli zelo, le znatno...mi je izbira dobrih, amortizerskih (blažilnih) tekaških copat zelo pomembna. Ko sem malo spraševala po trgovinah so mi svetovali model Asics, GEL KAYANO, sama pa sem gledala tudi Nike Air Pegasus. Ali mi kdo zna pojasniti razliko med tema dvema modeloma v blaženju, oz. kateri model bi bil za tovrstne težave najprimernejši...ker ponudbe je toliko da sem kar izgubljena, prodajalci pa tudi vsak pove nekaj svojega....Ali je bistvena razlika v blaženju med Nike Aire Pegasus recimo in Asics Gel Kayano....bistveno mi je dobro blaženje, ki mi bo varovalo stanje kolikor je mogoče pač, glede na tek.........hvala za vse morebitne nasvete....
Mnenja glede tega so zelo različna.
Če vprašamo za mnenje "bosonoge tekače", ali če beremo knjigo "Rojeni za tek", so prav dobro blaženi copati vzrok za težave.
Tudi glede izvajanja trebušnjakov ni nič drugače. Vedno sem bil mnenja, da moramo imeti močne trebušne in hrbtne mišice, ki bodo hrbtenici pomagale nositi gornji del trupa...saj sem imel prav, ampak so mi potem na fizioterapiji klasiko strogo prepovedali, " ker s tem poskrbimo samo za lepši sixpack videz, hrbtu pa naredimo veliko škodo". Za hrbet moramo izvajati vaje za stabilizacijo trupa npr. http://www.aktivni.si/fitnes/nasveti/pr ... -medenice/ (namenoma sem izbral to stran, čeprav že prva fotka prikazuje eno od prepovedanih dejavnosti pri težavah s hrbtom- nikoli, ampak res nikoli ne smemo tako leže na hrbtu istočasno dvigovati obe nogi sočasno!!) oz.:
"Z običajnimi vajami za hrbtenico krepimo le zunanje mišice, ki so
splošni stabilizatorji hrbtenice, kar pa ni dovolj. Še
pomembnejše so vaje za krepitev notranjih mišic,
ki lokalno stabilizirajo hrbtenico in medenico."
( http://www.sb-je.si/wp-content/uploads/ ... izu_V2.pdf )
Pa se spet odmikam od prvotne teme...katere tekaške copate :?: Nakazuje na razpravo, ali je pravi pristop več blaženja ali ravno obratno... :roll: :roll: :?: :?:

LP, vencelj
Hvala vsem za sodelovanje. Oba sta odprla zanimivi in tehtni pripombi, je pa res, da imam težave s hernijo predvsem zaradi treh nosečnosti ter porodov in zaradi napora pri delu -nekaj let sem izvajala precej enostranske gibe, brez boljšega posvečanja telesni kondiciji, in zdaj imam kar imam. Tek mi sicer zelo koristi v celostnem pogledu, me pa muči res, ali si s copati lahko kaj bistveno pomagam k zmanjšanju tveganja....zato res dobrodošla mnenja še drugih o blaženju pri herniji. pa hvala za vse linke vaj, tem se v zadnjem času res zelo posvečam, ker vem da so osnovne. Tudi na tek s polaganjem celega stopala na tla bom sedaj bolj pozorna, je pa res, da nekateri tekaški copati imajo blaženje po celem stopalu, kar verjetno tudi pripomore k boljšemu celostnemu blaženju. Sama se sploh ne bi tako posvečala ravno blaženju in katere - te ali one copate za tek, če ne bi imela ravo te težave, ki pa je s tem zelo povezana.
hitripolzek napisal/-a: res, da imam težave s hernijo predvsem a.

Razen alkalizacije telesa bi se bilo fajn pozabavati v vajami izvornega gibanja.
Najprej temeljita alkalizacija zaradi zmehčanja tkiv ( nevtralizacije kislinskih ostankov ) mišic, tkivih ob sklepih, razkroj kristalov v sklepih ter ostalih poapnenelih tkiv ( prehrana ) s predhodnim čiščenjem jeter in ledvic, da zmorejo odpraviti pretočiti toksine oz. ostanke po nevtralizaciji kislih residualov. Temu pa naj sledijo namesto teka raje vaje ( tudi v neki aerobnejši intenziteti ) izvornega gibanja. Recimo oponašanje živali: tek po vseh štirih po trebušni strani, po hrbtni strani v hrib, oponašanje recimo mačke, kakšnega drugega večjega štirinožca. Recimo tudi šimpanza v teku. Na Madžarskem recimo tako delajo terapevtsko z otroci, ki imajo probleme pri gibanju zaradi problemov na hrbtenici ali sklepih. Pri zdravem človeku z akutnimi težavami zakaj ne enak koncept? Samo z večjo intenzivnostjo ( ritem, dolžina ).
Za kako hudo obliko hernije gre? Si bila operirana? Kaj so te naučili na fizioterapiji in mogoče v zdravilišču?
Pred enim letom, lanskega marca, je tudi pri meni "udarila" discus hernia LV-SI. Bolečina mi je šla preko noge vso do palca, šepanje je bilo edini način premikanja, bolečina mi ni pustilane spati, ne sedeti, ne hoditi, v nogi me je mravljinčilo. Zdravnik me je pod nujno napotil k ortopedu, ki me je zadržal v bolnici in napovedal operacijo v nekaj dneh. Vmes so mi predpisali fizioterapijo in protibolečinska zdravila. Ker se je stanje malenkost izboljšalo so se odločili, da bi poizkusili brez operacije, zato so me po enem tednu izpustili domov. Zdravnik in fizioterapevtka stami predpisala vaje, ki sem jih delal že v bolnici, dobil sem še tri tedne terapije v zdravstvenem domu. Počasi, ampak res počasi je šlo na bolje, ortoped je predlagal toplice, bilo je odobreno in cca. dva meseca po poškodbi sem šel za 14 dni v Čatež. Tam pa še bolj intenzivna vadba, nove vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic, stabilizacijo trupa, masaža, magnetna terapija, vodna telovadba, ...
Vaje še danes izvajam skoraj vsak dan, bolečin praktični ni več, tečem pa lahko tam okoli pol ure. Potem me noga ne uboga več, nekako čutim da prihaja do neenakomerne obremenitve, zato s tekom zaključim, naredim še kako raztezno vajo in to je to.

Glede teka, kdaj, kako, koliko, sem se v bolnici in toplicah pogovorjal z različnimi zdravniki in fizioterapevti. Nobeden sicer ni dal konkretnega odgovora, ampak povzetek je nekako tak: najprej poizkusi, če so bolečine, prenehaj, če jih ni, lahko nadaljuješ, ampak počasi, previdno, kratke razdalje, mehka podlaga, samo po ravnini ali v breg, nikoli navzdol. In upoštevanje tega zadnjega stavka je verjetno bolj pomembno, kot izbira superg.
Odličen odgovor ZHAK! :clap: Še naši ortopedi nebi tako lepo razložili. :)
Vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic so ključnega pomena, dobrodošlo pa je tudi opozorilo, da je tek priporočljiv v ravnini ali v breg in nikoli navzdol, pa da se je pri bolečini treba ustaviti.
Večina ljudi se ne zaveda, da telo pokonci ne držijo samo kosti ampak tetive in mišice tudi. :wink:
Se popolnoma strinjam z zgoraj napisanim.

Sam sem dobil diskus hernijo pred približno 10. leti in sicer L9. Tečem vsak dan, znamka copat mi ni pomembna, zelo, zelo in še stokrat zelo pa je pomemben način teka (bolj na stopalo oz. prste) in predvsem vaje za trebušne in hrbtne mišice. In seveda, teče se, dokler hrbet ne boli preveč in dokler noge ubogajo. Res pa je tudi, da se z bolečino nekako naučiš živeti :)

Torej, pogumno na tek in ne preveč zapraviti za copate

Bojan
Hitripolžek, veliko dobrih odgovorov si že dobila. Mogoče bi bilo dobro, da bi najprej terapevtsko odpravila poškodbo, ki se jo po vsej verjetnosti da rešit v spodobnem času. Za več informacij me lahko kontaktiraš na ZS.

Pa veliko zadovoljstva v gibanju ti želim!
Tudi sama sem imela hernijo in bolečine v nogi do kolena - poškodbo sem sanirala s fizioterapijo, še zdaj pa vsaj enkrat na teden plavam in plavanje kombiniram s tekom. Zdi se mi, da je plavanje dobra vadba, ker razbremeni pritisk na hrbtenico mnogo bolj kot druge oblike rekreiranja. Priporočam.
Oglašam se po nekem času ki je minil, no copat še vedno nisem kupila. Dobro ste mi svetovali, in vem da me čaka veliko vaj za trebušne mišice in raztezanje, potem pa krepitev...vendar pa mi tek veliko pomeni in ne bi rada prekinila svojih novih začetkov, razen če se ne izkaže da mi tej zares škodi za to poškodbo.

vseeno me še vedno zanima vaše mnenje, ali mislite da so boljši asics gel kayano copati ali air pegaus naprimer, med tema dvema tipoma se odločam, slednji so nekoliko cenejši, pa nameravam vzeti te, ne vem ali je razlika res velika v blaženju, ali pa so ta tip več ali manj podobno blaženje, le druga tehnologija. Sicer pa se zavedam, da s supergami ne morem rešiti vsega negativnega vpliva tresljajev na diske med tekom.

še enkrat hvala, lep dan!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA