vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Uporabniški avatar
 bojanu
Tudi pri tekaških dilcah je tehnika v desetletju napredovala :wink: Za klasiko imam še starejše, a na njih enkrat, dvakrat, ...., kolikor dolgo se sneg toliko ne predela, da bi moral že na vsak km premazat :evil: prav uživam. Dost bolj kot pri skejtanju, kar običajno počnem precej bolj pogosto.
Mogoče še ena ideja: kaj pa če se sproba oboje :idea: :?: Lani je imel Polet tečaj teka na smučeh v Kranjski gori-4 ure klasika, 4 ure skejting. Mogoče bo Kalček kaj več vedel, če bo tudi letos? Tudi v Lj je imel klub iz Brda ob tekmi pri Bajerju takšen kurz. Pa v Dolskem ta vikend je tudi za vprašat.

PS na rekreativnih tekmah včasih pozabijo narediti špuro za klasiko. Spomnil sem se Kalčka, kajo je pred leti v Logarski preklinjal, ko je ni bilo :shock:
Uporabniški avatar
 miro
Matevž, tudi s klasičnimi dilcami "skejtam", samo kako , je pa drugo vprašanje. No sedaj si nabavljam dobro opremo , pa bom videl kakšna je razlika.
Drugače pa je veliko bolj elegantno voziti klasiko, pa po mojem je tudi boljše za telo, čeprav tudi jaz povečini samo "skejtam" , je res hitrejše.
Lp Miro
Uporabniški avatar
 bojanu
frahit napisal/-a:Ali kdo ve kje se jih da kupit (fischer vezi)?

SNS sistem vezi (kompatibilno s Fischer in Salomon) od Salomona za skate imajo v Hervisu na Viču v Lj.
Uporabniški avatar
 mirc
Moje izkušnje glede svetovanja opreme so v LJ štacunah zelo slabe.
Kolega Milan, ki se z rekreativnim tekom na smučeh ukvarja že več kot 20 let, mi je svetoval naj se obrnem na trgovino JR Sport - imajo tudi svojo spletno stranin tudi svetujejo.
Tam sva si s TanjoO kupila smuči Madshus. Imajo tudi veliko izbiro tekaških oblačil SWIX, sicer pa tam dobiš vse razen čevljev.

Ostale stvari sva že prej kupila na različnih mestih, saj je težko dobiti vse v isti štacuni:
->čevlje -Alpina SP 45in vezi Rotefella Nnn r3 skatev Mercator centru v Šiški; (čevlje so naročili iz Alpine - čakala 3 dni)
->palice Excel P4 v Intersportu v Mercator centru
->hlače z WindTexom po celem sprednjem delu pa v Žolni.

Lp Mirč
 ejga
Očitno je precej težav s kombiniranjem klasike in skatinga. Meni sicer bolj leži skate, vendar na daljših klancih omagam; tedaj je edina možnost preiti v klasiko. Pri tem pa postane klasika zaradi napačnih maž nemogoča. Skratka težave. Nekaj poskušam s tem, da mažem (z mažami za klasiko) le zunanje strani smuči, pa kaj dosti ne pomaga. Ima kdo kakšno idejo? Ali sem obsojen na ravnine in položne klančke ali na klasiko?

ivan :?: :idea:
Uporabniški avatar
 primus
Ejga, ne vem če obstaja kakšna pametnejša rešitev kot ta, da se čimprej spopadeš s klanci - v drsalni tehniki...
Bo treba kar ugriznit, ni druge.

Velja tudi zame, da ne bo pomote. :D

primus
Uporabniški avatar
 bojanu
Tole z mazanjem za prijem, kot pri klasiki, je malo čudno :lol:
Pri teku v klanec (brez in s smučmi) je pomembna moč. Korak je krajši, na smučeh povečaš kot med smučmi, paziš na ritem, pokrčiš kolena, ...
Če ne gre več s tekom, ker srce preveč razbija, preklopiš na škarjasto tehniko vzpenjanja in si pri vsakem koraku pomagaš z opiranjem na palico. Lahko pa daš tudi smuči pravokotno na vpadnico in štamfaš (kot alpski smučarji, ko zgrešijo vratca in se vračajo nazaj :lol: :lol: )-za res huuuude strmine :wink:
 laufar
Tale Ejga me mau provocira, mam občutek, da ni tako nebogljen? :?
Uporabniški avatar
 miro
Ja laufar , res nas "zajebava" ! Potrebno je dobro prebrati post -Zunanja stran smuči.
Lp
Miro
 laufar
Točn, pa še vprašaj pa lampca mi dasta mislt! :shock:
 laufar
Lucifer napisal/-a:No, Laufar tuki ti pa ne morem dat prov, so ljudje, ki so začeli s skateom, pa o klasiki niso mel pojma, pa prov fajn jim gre. To je tko kokr, da bi človeku, ki nikol ni na smučkah stal, odsvetoval bordanje. Je pa prov gotov najboljša osnova za skate znanje smučanja, saj v bistvu ne gre za nič drugega kot "poganjanje v smrekco". S časom pride tud moč za v klanec, hitrost in ravnotežje, samo drgnt je treba, a ne.

No, Lucifer, preber današnji Polet, mogoče boš pa kej novega zvedu!?
Tko kokr sm reku: Klasika je zakon!
Uporabniški avatar
 želva
To z zunanjo stranjo smuči je poteoriji vredu. Fišerce kombi imajo znotraj gladek pas, na zunanji strani pa ribje luske. Ampak so za skate (in za klasiko takoooo počasne :evil: . Najbrž je enak, če mažež kt za klasiko. V klanec se malo spremeni tehnika skejtanja. Namesto na vsak drug korak se odrineš na vsakega (za vsako nogo enkrat), na strmih klancih pa
se odrivaš z eno roko (nasprotno kot zadrsaš smučko) naenkrat (na vsak korak). Probaj! :? Na strmih klancih itak s klasiko opleješ :oops: , na pokljuki še smučine zmanka. LP MArtin[/quote]
 laufar
Eh, želva, želva! Za tole tvojo teorijo še nism slišal! Glede klasičnega teka pa še tole:

V strme klance je del klasičnega teka tudi tek v škarice (po pravilih je treba poskakovat in ne drset). Da pa tam ni špure, pa je pravilno narejena proga (ne samo na Pokljuki ampak povsod kjer znajo delat proge), to pa ravno zaradi lažjega prehoda v škarice. Tisti, ki pa ima dovolj moči (predvsem v rokah) bo pa na teh mestih tekel naravnost, kljub temu da ni špure. Pa seveda, če ima dobro namazane smuči pod stopalom, to je pa že druga malo daljša zgodba. 8)
 Pirat
Zanima me, če je dolžina smuči odvisna tudi od višine (visok sem 175 cm)? Do sedaj sem samo enkrat tekel na smučih, bi si a za naslednjo sezono omislil smuči (drsalna tehnika).
 Joe
Pri izbiri tekaških smuči bodi pozoren na dve stvari:
1. dolžina (cca. 15 cm večje od telesne višine) in kar je bolj pomembno,
2. trdota (izbira glede na telesno težo)

Trdota smuči je izredno pomembna, kajti le-ta deluje kot nekašna vzmet pri odrvivu.

Preprost preizkus: Smuči postavi na ravno trdo podlago, nanje stopi (enakomerno na obe) in pod njih povleci list papirja (od stopal 30 cm naprej in nazaj), če papirja ne moreš premakniti ali omejeno, pomeni, da so smuče premehke. Nato stopi z vso težo na eno smučko in moraš še vedno premikati papir (seveda manj).

Jaz imam 79 kg, velik 175 in sem izbral Madshus 190 cm. Smuči so enkratne.

Lep tekaški dan,

Joe

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA