sue napisal/-a:...Moja mati ima diagnoza artritis noge in me zanima ali mi lahko kaj več poveste o tej bolezni?
Pozdravljena Sue na forumu! Evo, tole sem uspel dobiti o artitisu:
Artritis je vnetno revmatsko obolenje, ki največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom starosti. Za obolenje je značilno otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Prizadeti predel je običajno topel in rdeč. Sčasoma lahko sklepi popolnoma otrdijo. Pogosto so prizadeti prsti rok in nog, kasneje tudi gležnji, kolena, komolci in zapestja.
Lajšanje obolenja
Na voljo so zdravila za lajšanje revmatskih obolenj s protivnetnim delovanjem, ki olajšajo bolečino, zmanjšajo vnetje, obvarujejo oboleli sklep in tudi upočasnijo nadaljnji razvoj bolezni.
Gel Naklofen je nepogrešljiv pri lajšanju blažjih revmatskih obolenj ter športnih in nezgodnih poškodb mehkih tkiv (nategi, zvini in udarnine, kadar koža ni poškodovana), saj na obolelem mestu olajša bolečino in zmanjša vnetje.
Izogibati se je treba nepotrebnim gibom obolelih sklepov in zmanjšati telesno težo.
Ali je tvoja mama to dobila zaradi teka? Ali ti kaj tečeš?