Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

UVOD
Ko sem se lani pripravljal na GM4O sem opazil razpis za 100 milj Istre in si rekel, da bi veljalo v prihodnje poskusiti. Moja podoba zagotovo ne spada v kategorijo tekačev, 93 kil, malce boljši gornik, povprečen alpinist, srednje dober turni smučar, pretežno pa velik ljubitelj konzumacije pršuta, vina in podobnih pregreh. Že za GM4O sem poslušal od prijateljev, da mi ne bo uspelo, ker imam preveč kil in podobne argumente. Potem pa je kar šlo in s podbrško klasiko sem suvereno opravil kot zadnji uvrščen v 8 h 40 min. No pa se da. Oktobra sem se odločil, da bom letos poskusil v Istri in se začel načrtno pripravljati. Tek ni moja prvina, zadnje večje razdalje sem pretekel v vojski na Bohinjski Beli davnega leta 1999. Hojo na dolge razdalje pa sem imel vedno rad.

TRENINGI
Prvi cilj je bil, da sem med tekaško evolucijo ne spravim v kakršnokoli kronično poškodbo, zato sem vsakič, ko sem imel občutek, da gre predaleč malce popustil in počakal kak dan. V pol leta sem naredil 1100 km treninga z nekaj 10.000 višinci. Najprej tek, vsak teden več, dokler se nisem ustalil pri konstantnih 50 km na teden, kar se mi je zdelo gornja meja za nekoga z mojo kilažo in začetnika v teku. Število treningov na teden sem zmanjševal, povečeval pa dolžino. Vedno sem tekel počasi in brez intervalnega treninga. Na koncu sem delal tudi po en sam dolg trening na teden. Od 1100 km sem jih 500 pretekel, 300 prehodil po gorah in hribih (če sem imel v planu tekaški trening in sem se počutil utrujen, sem planirano razdaljo prehodil), 300 pa naredil na turnih smučeh. Večji treningi:
- suhi nočni trening po SPP Razdrto Ankaran 75 km, 2500 višincev v 17 urah
- Triglavska smučarska magistrala Vogel-Komna-7J-Hribarice-Velo Polje –Kredarica – Krma 3 dni, 68 km, 6500 višincev
- 8 drugih treningov po hribih nad Vipavsko dolino 30-50 km, vsak vsaj 1500 višincev

TEKMA 105 km

LOVRAN - POKLON
V Lovranu nabija AC DCjev Thunderstruck in ob devetih zvečer startamo, 160 podivjanih konjev in gazel takoj v strm asfalt, sledi 1000 stopnic in nekje na sredi le teh skupina ulovi tempo in neha divjati. Po pol ure se svet nekoliko položi in naklon je prijetnejši, tempo je počasen, prehitevanje nemogoče, večkrat se celo ustavimo. Startati bi moral v sredini, ne pa v ozadju. Nekako uspem prehiteti večjo skupino in potem do pod vrha Učke še kar nekaj udeležencev. V strme klance mi kar gre. Po uri 58 minut sem na Učki. Fantastični razgledi, 25 minut kasneje pa na Poklonu. Ta prvi del je res lep. :)

POKLON – TRSTENIK
Sledijo dolgočasni makadami do Velikega Planika, doline počasi tečem, vzpončke hodim, vseskozi sem sam, prehiti me le nekaj tekačev, večkrat se oglasi sova. Zadnjih deset minut na Planik je spet lepih hribovskih. Ob 1:35 (23 km, 2000+, 4 h 30) sem na Koritih, zebe kot prasica (blizu nule), tudi sicer je ponoči bolj zeblo po kotlinah kot po grebenih. Res je lepo videti ljudi in ogenj, pa hrano. Pojem dve banani, eurocrem in grem naprej. Trasa je lepa, malo navzdol po lepih gozdnih stezah. Hribe in ravnine hodim, doline tečem gravitacijski kas. Pridem na široke makadame in začne me načenjati prva psihološka kriza. Prepozno se oblečem in se preveč ohladim, na Koritih pa bi moral kaj toplega spit. Vklopim muziko s telefona in prijetno žaganje pomaga. Vse bolj sem zaspan in vse skupaj se vleče kot sto hudičev. Končno zapustim makadame in kmalu sledi prijazni: »dobrodošli na Orljaku« (30 km). Sledi strm spust (brez palic zelo težko) in kar nekaj steze po kamnih, škrapljah in bošku skratka zahtevna proga, gre mi kar dobro pa še sam nisem, družbo mi delata dva 100miljaša. V glavi imam, da je naslednji Trstenik, nakar se napol zgrozim, ko preberem planinski smerokaz Gomila 2 h 30 min, prekolnem vse po spisku in nadaljujem. Pod Gomilo sem spet v psihološki krizi, verjetno sem premalo jedel, stisnem ogaben gel, skoraj bruham, počasi pojem še frutabelo, ki veliko bolj sede. Na Gomili pravijo, da je do Trstenika, kjer me čaka Peter še 2,5 km. Uf to bo pa hitro, seveda ni. Najprej kar strme trave, potem pa razbita steza po kamnih, trnjih in robidi. Ob 4:50 sem v Trsteniku 39 km, 2500+, švoh 8 ur), kjer sem izjemno vesel Petra, pogoltam pol litra juhe, sendvič s pršuto mi ne gre. Odložim še dobro kilo preko Čičarije upajcanega dreka, se fajn namažem z vazelinom in po 15 minutah nadaljujem proti Žbevnici.

TRSTENIK BUZET
Najprej prehitim št. 267 (danes vem, da je to Tajataja), potem mi ckrne čelka, sledi pester nabor kletvic in menjava z rezervno. Tajataja me potem do vrha Žbevnice prehiti, v ožjem območju vrha nas je z dnevom okrog šeste ure zjutraj več kot dvajset. Na vrhu med dohiti srbska trojka med njimi košarkarski Srdjan. Že prej sem se psihološko pripravil na spust z Žbevnice (8 km, -1000m) in si zadal, da ga opravim relativno počasi, da ne zapečem mišic in načnem kolen. Skoraj vsi z vrha Žbevnice me do Buzeta prehitijo. Vleče se kot staro leto. S Tajotajo se zopet 2x prehitiva. Po 10 urah na poti sem ob 7 h zjutraj v Buzetu (52 km, 3000m+), kar je nad vsemi mojimi pričakovanji, v nogah nobenih bolečin, malce zaspan. Peter me že čaka in poroča, da mi gre odlično. V dvajsetih minutah počitka se dobro najem, preoblečem samo zgornja oblačila, nogavice in telovadne pa pustim, ker delujejo odlično. Noge preventivno namažem s konjsko mastjo.

BUZET – OPRTALJ
Po okrepitvi je vse lažje in kmalu dosežem Pietrapeloso 62 km. Zanimiv grad nad dolino. Sledi zadnji večji vzpon na katerem me dodatno razveselili kar žgoče jutranje sonce, cel klanec lovim starejšega čeha s coca colo v rokah in ga do Zrenja tudi prehitim. Zrenj je lepa vas vrh hriba in sledi spust. Pri vedenju, ki ga imam danes, bi tu moral teči pa v glavnem kar veliko hodim, steza se po lepih kraških travnikih v glavnem spušča proti Oprtalju. Čeh teče in me prehiti. Spet neki grdi makadami in dvig v Oprtalj, ki je že rahlo odveč, hitrost hoje v klanec pa zelo pade. V (Oprtalju 72 km, 3800+) me ob 11:50 pričaka Peter in dobesedno prisili v 40 minutni počitek z intenzivnim hranjenjem. Na nogah sem 15 ur z enim 20 minutnim postankom. Čeravno hočem večkrat naprej, vem, da ima prav.

OPRTALJ – GROŽNJAN
Pol enih nadaljujem, počutje je dobro, bolečin ni. Trimčkam po Parenzani v dolino. Potem pa odcep v bošk, najprej še v dolino in potem tudi po robidovju, mimo zapuščenih mlinov, po kamnih čez potok, malce gor, malce dol. Sicer lepo, vendar zamudno, verjetno bi prišel prej, če bi se držal Parenzane malo višje, naredil kake pol km več, vendar po lepem makadamu skoraj brez spremembe višine. Pod Završjem smo zopet na Parenzani, čez impresiven viadukt in ob dveh popoldne sem v Završju (78 km). Tempo malce pada. Za nekaj minut dežuje in brez potrebe oblečem jakno, takoj mi je tako vroče, da se moram sleči. V klanec nad Završjem sem kar v krizi (oziroma vsaj občutek je tak, po podatkih sem se vseskozi gibal zelo konstantno) in prehiti me veliko predvsem tistih s 100 milj. Pred Grožnjanom so lepi makadami, zopet me preteče Srdjan in seveda Tajataja. Ob treh popoldne sem v Grožnjanu na 83 kilometru, malce pomaranč, štrudel, red bull in vztrajno naprej.

GROŽNJAN – BUJE
Sledi ravninskih 4 km do Tribanja. Zelo dolgi ravni odseki parenzane, izmenjaje simuliram tek in hitro hojo, tik pred Tribanjem me prehiti Tajataja, ki je očitno dober tekač. Po makiji smo kmalu v Tribanju. Pri cerkvi kontrola, morje je videt kar blizu. Še 3,5 km do Buj v glavnem v dolino. Prvič zavoham, da mi bo verjetno dano priti v cilj in več kot pol poti proti Bujam pretečem po nenajlepši kamniti stezi. Tik pred Bujami pa ekstazo izpred 10 min spet zamenja napol depresija, sranje še 15 km, Buje so na hribčku, kako lepo bi bilo malce zaspati na tej travi in podobno….. Neverjetno kaj se dogaja v glavi in vse to je odvisno od nekih relativno majhnih in včasih tudi popolnoma naključnih dražljajev. Čez rotor in v klanec na zadnjo večjo postajo pred ciljem. Buje ob 17 h (91 km, 4400+), pojem malce eurocrema, Peter prinese konjsko maso, da malo podmažemo, čeh, ki me je prehitel z Zrenja pa s pogledom ubite živali sedi na stolu, verjetno je odstopil. Ko vstanem s stola, prvič začutim razbolele noge (na 91 km!!). Tajataja starta malo pred menoj iz Buj in mi z dobrim tekom nabije 1 uro 20 min do Umaga. Bravo.

BUJE – UMAG
Odločil sem se, da v zadnjih 14 km ne bom več tekel, ker ne želim tvegati cilja. Danes vem, da je to bila čudna odločitev. Najprej po asfaltu čez Buje, konec Buj me prehiti vodeči na 65 km, izgleda izjemno svež. Spust skozi vinograde proti avtocesti, do struge suhega potoka in pričetka neskončnih ravnin. Prehitita me drugi iz 65 (slovenec) in lanski zmagovalec 100 milj Maurizio. Tu se pa začne psihološka kalvarija. Odločim se za majhne cilje. Vseskozi hodim 5-6 km/h, vendar me prehiteva veliko tekmovalcev, ki tečejo in to dodatno ubija. Do pod avtoceste še nekako gre, potem pa mi je vse bolj grozno. Če bi tekel (noge me niso niti bolele) bi s tem delom veliko prej opravil vendar ne zdržim misli na tek po ravnem. Enkrat vmes se za minuto ali dve kar malce zjočem, vendar se ne ustavim, samo enkrat me za 20 sekund premami lepo odžagan štor. Ko si v krizi moraš koga poklicati in takoj je lažje. Pred Vilanijo na 100 km mi pride nasproti Peter. Hvala bogu. Seveda se ti zlažejo, da je samo še 4 km, pa jih je pet in to neskončna ravna polja, nikad kraja. Od Vilanije do cilja sva šla skupaj s hrvatom Petrom s poškodovano tetivo in debatirala raznorazne stvari. Hodim brez težav, zadnjih nekaj sto metrov po Umagu pa mi je dobesedno odveč in psihološko tik pred ciljem v bistvu najbolj padem v celi tekmi, kar je res zanimivo. Po Bujah nisem več nič jedel in verjetno je v temu razlog. Po 22 urah in 40 minutah kot 111 prečkam ciljno črto. :drink

ZAKLJUČEK
Popolnoma sem izpolnil oba cilja. Prvi je bil, da na svoji prvi ultra dirki sploh pridem do cilja, drugi pa da to naredim prej kot v 24 urah. Pri čemer sem pridobil ogromno novih znanj, ki jih bom s pridom uporabil v prihodnje. Organizacija je bila izjemna, proga odlično označena. Ljudje prekrasni. Ultra preizkušnje so me izjemno potegnile in so mi izjemno všeč, izboljšati moram še tekaški del pa bo. Napredek je velik in zapustil sem območja lovljenja time limitov. Ultra preizkušnje so predvsem bolj samega s seboj. Drugi dan sem se zbudil z izjemno malo musklfibra, kar pomeni, da bi lahko še kaj dodal. Pa naslednjič. Izjemna zahvala prijatelju Petru za več kot vrhunsko pomoč in seveda predragi ženi in otrokom, ki tolerirajo te neravno vsakdanje življenjske aktivnosti. :laola
Ožbej> čestitke, res si frajer! S takšnimi predispozicijami, pa kar na 105km :clap:

Sam imam 5kg manj od tebe. Sicer sem kar dober tekač (ravnine in spusti so moj teren), a si vseeno nisem upal za prvič preiskusiti kar na 105km. Tekel sem na 65km. Res pa je, da mi je šlo zelo dobro in sem bil uvrščen med prvo četrtino.

Ne vem, če si upam, hočem, spopasti s še daljšo razdaljo od 65km. Enostavno NE ŽELIM v zadnjih kilometrih hoditi! Nekateri tekmovalci, ki sem jih od Oprtalja naprej prehiteval so hodili vseh zadnjih 20-25km...?!? Jaz sem zadnjih 30km od Oprtalja le tekel. OK-v klanec nad Zavrhom sem seveda hodil 8) Če bi hodil po ravnini...potem to pač ni zame.

Morda s še daljšimi treningi od mojih 35-40kilometerskih čez zimo pa le pridobim dovolj baze za 105-ko drugo leto? ...

Grem pa letos tudi prvič na GM4o :D Komaj čakam! Se vidimo?

Pa lep ultra trailerski pozdrav :)
Super >Tekopisi<. Zelo me vleče na te razne dolge traile, pa me dodatno zanimajo strategije na takih ultra preizkušnjah: kaj in kdaj obleči, obuti (nogavice, čevlji), menjave čevljev in nogavic, hranjenje in pitje, prehranski dodatki... Razen v lastni režiji (Sl. Gradec - Maribor - bolj hoja kot tek), se do sedaj prireditev nisem udeleževal.
Imel sem čast, da sem nastopil na 167 km dolgi tekmi po Istri. Bilo je 7047 višinskih metrov gor. In še nekaj več dol. Šef Alen (rodom iz Labina, 'spontani pljesak'), je v dveh letih pripravil kultno prireditev, ki je šele dobro začela s svojim razvojem.

Priprave nisem povsem optimalno opravil. Prepozno sem začel z dolgimi teki. Posledično jih je bilo premalo. Morda mi je nekoliko preveč pomenilo, kako hitro se lahko v nedeljo v breg vržem v dobre pol ure. To je pomenilo, da so zato sobote ostale slabo izkoriščene.

Nabiramo se v Umagu. Polnimo vrečke, zeleno, modro in rumeno. Pozdravljamo se in se skušamo zbrati. Zajahamo avtobuse. V moji bližini sedita dva top tekača iz Slovenije, Marjan in Mitja. Bilo je zanimivo. Marjan je bil nekoliko hud, ker je Američan dobil številko ena. Ostalo je zgodovina. In v ultra trail-ih ima Jay Aldous pomembno vlogo.

Sledi kapučino, mazanje s kremami in gremo pujski v koruzo. Niti kilometer ni minil, ko sem frčal kot sem dolg in širok. Z grozo sem se pobiral. In ugotovil, da je palec na desni roki zelo boleč, a gibljiv. V prvi fazi sem vseskozi v bližini končne zmagovalke iz Italije. Ker ni tako drobna in teče s hudo energijo, menim, da jo bo pobralo. In se motim. Pobere nekoga drugega, ki je za svojo pripravljenost prehitro začel. Mene. Cilj je še daleč. Le malo pred sabo vidim Ečota. Jasno je, da je nekaj narobe. Muči se s poškodovanim gležnjem. To so ultre. Še takšna pripravljenost je lahko premalo, dovolj je le en usoden korak. Ečo, vem, da se boš vrnil še močnejši!

Na vzponu iz Rabca mi jan-jan in Konta (Matej)nudita prvo pomoč za palec po metodi pit stopov iz formule 1. Hvala. Je pomagalo. Nekaj po Plominu gre naprej Marjeta, ki je delovala super močno. Srečam kopico Slovencev. Kot bi trenil je tu Poklon, kjer se premešamo s predstavniki tekme na 100 km. Po okrepčilu mi gre nekaj časa dobro. Potem pa imam občutek, da se vlečem. Posebej v klanec. Sem kar malo presenečen, zabrišem se v eno posebno stanje. In verjamem, da bo krizi zmanjkalo sape. Prej kot meni. Iz Žbevnice se spustim kultivirano. Ko zapustim Buzet, mi kar nekaj ljudi pride nasproti. To so bili tekmovalke in tekmovalci na 100 km, ki so zgrešili progo. Vem, da jim ni bilo prijetno. Ko jih ne bi bilo, praktično ne bi srečal nikogar. Pokličem Ireno in sem dobre volje. Pridem, do znamenite njive, ko jo je čuvalo več psov. Lajež je odmeval dolgo prej in potem. Potem pride triler z večkratnim premagovanjem reke. Tu mostov ne poznajo. Le kamne, eni so v celoti v vodi. Iz te enačbe so nastale mokre nogavice. Ker jih nisem dovolj hitro preobul, pa še žulji. In je postalo toplo. Pa smo se slekli. Je šlo gor in dol. In končno gor. Do najmanjšega mesta na svetu - Huma. Pa strmo dol, po strmem grabnu gor, do Draguča. Ujame me Andrej (Cicko). Po večkratnem prehitevanju en drugega, nazadnje po Oprtlalju združiva moči in pasti druge noči prebrodiva skupaj. Veliko kramljava, čas hitro teče. Sem malo preskočil. Še prej je bilo ogromno jezero Botonega, ki smo si ga z vseh zornih kotov ogledali. Na postaji pa je bil krasen čaj s piškotkom. En predstavnik Hrvaške je ugotovil, da so nas zopet poslali na neki 'fejk' hrib. Potem pa je prišel na vrsto 'pitoreskan gradič' Zamask. Strm kot hudič, s prijaznimi prostovoljci na kontroli in s štirno z vodo. Kako je odlegla živa voda. Zdaj pa strmo dol, pot nas je vodila po edinem blatu daleč naokoli.

In vidimo Motovun. Se prebijemo na vrh, v sam center. Punca iz organizacijske ekipe ima pred sabo kavo. Refleksno povprašam po kavi. Pove, da jo je šla iskat v bližnji lokal. Se opravičim. Predlaga mi posel. Pola kave meni, pola njoj. Sprejmem. Svet je lep. Končno preobujem nogavice, nekoliko pozno, žulji so že v svojem kreativnem navalu. Mladenič iz Latvije je imel dva ogromna žulja. Čez vsak podplat po enega. A je v velikih mukah vztrajal do konca. Z Oprtaljem so večji klanci ostali za nami, pred nami je še kopica manjših. Ko z Andrejem prideva do Završja, sem prepričan, da je to Grožnjan. Seveda ni. Uršine spremljevalke povedo, da bo čez pet kilometrov. Tudi Grožnjan se pojavi in do konca je le še en mali hribovski mali maraton od osmih. Le še pol gorskega maratona od štirih zapored. In res se zdi malo dolgočasno, kar po Parenzani. Alen se tudi tokrat ni izneveril, hitro smo zavili v gozd in na številnih markiranih potkah ostali do Buj. V Bujah sta deklici na okrepčevalnici ocenili, da odlično zgledava. In da imava malo gor, potem pa samo še dol. Tako smo v zadnji fazi. Vidimo lučke Umaga in zdi se, da obkrožimo vsako njivo in vsak kanal. In da se vračamo na isto mesto. Glej žival, rečem. Kje? vpraša Andrej. Posvetim z lučko v odrezano vejo in se odločim za samocenzuro (molk). Na robu Umaga naju počaka Irena :heart, najboljša navijačica na svetu. Kmalu sledi zaključni tek. Še ena 100 milj dolga dirka je padla pred noge in dušo.

Rezime: nekaj malega sem se naspal. Zelo vesel sem, da sem bil del tega izjemnega dogodka. Ugotavljam, da imam ultra traile preprosto rad. Zasvojijo te. Prežamejo. Prisilijo, da se premagaš. Da greš skozi krize. Da se razum in duša srečata. Raziskuješ svoje dno. Vidiš, koliko zmoreš. Napolnijo te z energijo. So zdrave? Malo verjetno. Vendarle to ni zmeren napor.
Hvala Alenu in čudovitim prostovoljcem, ki so nam brali misli. Uresničevali neizrečene želje. Proga je lepa in brutalno težka. In iz čisto običajnih ljudi dela povratnike.

Dan po tekmi je sledila kavica ob super ultraški družbi spremljevalcev in tekmovalcev. Z Ireno sva se srečala z mnogimi akterji iz Slovenije. Potem pa sva se odpravila domov. Kot ponavadi, temni spomini bledijo, dobri ostajajo. Tako sem se odločil in tako je prav, Ultra trail te namuči in kaj vzame. Potem pa ti veliko, veliko več da.

In hvala Ireni. Neprecenljivo je imeti možnost z nekom deliti čudovite izkušnje.
:laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA