- 18 Feb 2005, 10:09
Ker mi je Nataša vzbudila radovednost, kaj strokovna literatura piše o špagi, posebno o ženski in moški špagi, sem se podal v raziskovanje po knjigah, enciklopedijah, leksikonih in slovarjih. Prišel sem do zanimivih ugotovitev. Vedno sem mislil, da je špaga spakedranka, še posebno, če hočeš reči, da je to vrvica, motvoz ali oža. Če pa rečeš, da si obut v špagarice, pa je to pravilno slovensko. Tudi nisem našel nikjer, kako se špaga (ne vrvica, ampak špaga, ki pomeni povsem razkrečene noge, najsi bo ženske ali moške) pravilno imenuje po slovensko.
Še najbližje je SSKJ, ki špago imenuje gib, pri katerem so noge najbolj razmaknjene (noge so razmaknjene tudi v drugih različnih položajih, pa to nima nobene zveze s špago
), zraven pa še razlaga, kaj pomeni špaga, če ima žena moža na špagi.
SP 2001 samo omenja, da je špaga ljudski, neknjižni izraz za vrv ali vrvico.
V Slovenskem etimološkem slovarju je rečeno, da je špaga ženskega spola
in pomeni vrv, da je izraz prevzet eventualno iz nemščine Spagat in iz italijanščine spago, ki pomeni vrvica, vse skupaj pa se je razvilo iz poznolatinskega spacus, ki tudi pomeni vrvica. Omenja tudi, da je ta latinska beseda sorodna z grško spao, ki pomeni vlečem.
Drugje nisem našel nič, dokler iz obupa nisem šel pogledat še v Slovar tujk. Tam pa sem našel tudi odgovor na Natašin dvom. Tam piše, da je špaga 1. vrv, 2. položaj v baletu in gimnastiki z iztegnjenimi nogami. Moška – nogi sta ena spredaj, druga zadaj; ženska – ena noga levo, druga desno.
Torej, napravil sem moško špago!

Še najbližje je SSKJ, ki špago imenuje gib, pri katerem so noge najbolj razmaknjene (noge so razmaknjene tudi v drugih različnih položajih, pa to nima nobene zveze s špago

SP 2001 samo omenja, da je špaga ljudski, neknjižni izraz za vrv ali vrvico.

V Slovenskem etimološkem slovarju je rečeno, da je špaga ženskega spola

Drugje nisem našel nič, dokler iz obupa nisem šel pogledat še v Slovar tujk. Tam pa sem našel tudi odgovor na Natašin dvom. Tam piše, da je špaga 1. vrv, 2. položaj v baletu in gimnastiki z iztegnjenimi nogami. Moška – nogi sta ena spredaj, druga zadaj; ženska – ena noga levo, druga desno.

Torej, napravil sem moško špago!

Dokler tečem upam!