prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 MatkoD
Oj,

do sedaj sem treniral glede na srčni utrip, sedaj bi pa rad treninge definiral glede na tempo. Težava, ki jo imam je ta, da PPT 5 zgleda uporablja različne algoritme za eno in drugo obliko. Tek pri tempu 4:25 gre skupaj s povprečnim utripom 158. Ko nastavim recimo 20 minut takšnega teka pri HR 158 mi exertion (training load) pokaže 67 in 20:00 v coni 4 (treshold) v Target time in sport zones tabeli, če pa enak 20 minutni trening nastavim na tempo 4:25, pa mi exertion pokaže 13 in 13:14 v coni 2 (aerobno) v Target time in sport zones tabeli?????!!!! Se da kako tempo zaklenit na HR? Kje kaj nastavit, da bo vsaj približno enaka ocena?
Ne razumem tvoje vprašanje. "... če pa enak 20 minutni trening nastavim na tempo 4:25, pa mi exertion pokaže 13 in 13:14 v coni 2 (aerobno) v Target time in sport zones tabeli???! ". Očitno nekaj mešaš. Exertion 13 ustreza 13':14'' v coni 2, to je prav. Zakaj nimaš celih 20 min v ustrezni coni, ne vem.
Training load se računa na osnovi podatkov izvedenega treninga. Pri tem se upošteva izbrani šport in njemu pripadajoče nastavitvene podatke. Vsak šport ima lahko svoje nastavitve. Zato ne razumem, kaj ti to nastavljaš? Če izdeluješ plan za vnaprej, tega ne vidiš. To vidiš komaj po izvedbi treninga.
Za vnaprej ne moreš vedeti kakšen bo training load, ker ne veš kakšen bo na ta dan, utrip za pripadajoči tempo. Vsi vemo, da je utrip pri isti višini obremenitve, lahko zelo različen. Odvisen je od dnevnega počutja, stopnje utrujenosti/spočitosti, stopnje hidracije, glikogenskih zalog, temperature, vlage, vetra, trajanja obremenitve, naklona ceste ..... .
Prav zaradi tega ne gre vezati tempo na utrip.
Ko se trenira na tempo, je utrip samo dodatna pomožna kontrola.
Na osnovi ene standarne distance, ki je blizu tvoje najljubše distance, iz kalkulatorjev tempa, ki jih je veliko, dobiš potreben tempo za različne vrste tekov( regeneracijski, dolgi, tempo, razni intervali, ....) . Na osnovi tega si narediš plan treninga za željeni čas na željeni distanci, na osnovi tempa za posamezno vrsto teka.
Edino, če boš treniral v predvidenem tempu, boš lahko pretekel željeno razdaljo v željenem času. Utrip je tu skoraj, da nepotreben, je pa dobra dodatna informacija o dnevnem odzivu organizma na izvedeno obremenitev.
Da ne gre vezati utrip na tempo nam pove tudi to, da je cilj vadbe prav ta, da bi lahko tekli pri enakem utripu, vedno hitreje , oziroma pri enakem tempu, pri vedno nižjem utripu, oziroma, da postajamo vedno bolj ekonomični, ker za enak tempo porabljamo manj energije :D .
Zakaj je tako nastavljeno, meni tudi ni jasno. glej razliko mez shot 1 in shot 2:
shot_ppt_1.png
shot_ppt_1.png (52.93 KiB) Pogledano 7485 krat

shot_ppt_2.png
shot_ppt_2.png (52.14 KiB) Pogledano 7489 krat

Na sliki spodaj pa je prikazano, zakaj me to zanima: pri periodizaciji gledam poleg planiranih/pretecenih kilometrov tudi na planiran/dejansko izveden training load (exertion count)
Jasno mi je, da za naprej ne mores tOCNO vedeti, kako bo trening izpadel, je pa mi dobrodosla informacija, kako nekaj narejenega sovpada / ali pa ne / s planom.
Tvoj zadnji odstavek mi je popolnoma jasen, saj tudi delam popravkecon in tempa na vsake 4-6 tednov
Najbolj mi ni jasna razlika v ve;kratniku [tevila pri eni in drugi nastavitvi in ne, da gre za recimo 10-15%. Pa kam izgine cas do 20 minut?
shot_ppt_3.png
shot_ppt_3.png (27.95 KiB) Pogledano 7496 krat
... kot si najbrž tudi sam videl, ti na drugi sliki ni znalo določiti višine utripa, zaradi tega ne zna pravilno izračunati exertion . Ni razvidno kje se skriva preostali čas. Očitno nisi naredil popolnoma na enak način kot na prvi sliki. Tudi slike faze treninga nista popolnoma enake. Tista črta je nekam čudno tenka ?
Sedaj sem naredil to enako kot ti na prvi sliki. Rezultat je pravilen.
Kako si naredil drugo sliko, če je to trening na isti datum in isti prvi trening ?
Sem se postavil v tvoj položaj in sem hitro ugotovil kako si naredil prvo in drugo sliko. Res prihaja do razlike. Zvečer se bom malo špilal in probal ugotoviti kaj se, da narediti, če se, sploh da :D .
.... ugotavljam, da ne na osnovi tempa ne, da pravilno izračunati training load oziroma exertion number v vnaprej pripravljenem planu treninga. To zato, ker ura nima izhodišča , oziroma tabele tempa po področjih, tako kot ima tabelo utripa po področjih.
Tako dela po nekem defaultu, ki je očitno narejen za zelo hitre tekače.
Vseeno, ko planiramo trening oziroma fazo treninga, moramo v Estimate for preview vpisati željeni tempo. V Intensity target zone pa zono in ne tempo. Zona naj bo okoli +/-30 s od željenega tempa, torej dokaj ohlapna, tako kot je tudi zona utripa. Na ta način bomo dobili željene podatke, po default izhodišču, tudi % bo 100%.
Za pravilen izračun Training loda, bi morali vedeti vsaj tempo na LT(Anaerobnem pragu), da imamo izhodišče za težavnost pri tem tempu, in na ta način povezavo na tabelo utripa ..
Torej nam ostaja to, kar sem povedal že v prvem postu, da podatke o traning load-u dobimo komaj po izvedenem treningu nažalost. Bom malo zagljavil Polar, na to temo :D .
Vprašanje je ali jih je še vedno interes nadgradnja PPT-ja z ozirom, da vse nove ure delajo na drugi platformi.
Na obeh zgornjih slikah je bil nastavljen estmate na 4:25, na prvi sliki (Heart rate based) HR na 158-159, na drugi (tempo based) pa tempo na 4;25-4:26 min/km.

Ko v intensity target vpišem cono utripa in ne tempo, to ni več tempo based ampak HR based trening (in ura bo piskala pri prenizkem ali previsokem utripu in ne prenizkem ali previsokem tempu...) Torej je najbrž - po do sedaj napisanem - edina možnost delat HR based plan in trening, ter na treningu manualno nadzorovat tempo.

Prej sem pozabil povedat, zakaj mi je važno nadzorovanje training loada/tempa/HR: Mnogo treninga delam po valovitem terenu, off-road, kjer tempo baziran trening ne pride do izraza, oziroma so podatki netočni. Na asfalu in ravnini pa so, pa žal ni skupnega imenovalca (exertion count), ki bi ga lahko nastavil - na asfaltu tempo based, na šodru HR based...
.... saj lahko vpišeš cono tempa, pa ti bo piskalo, ko boš izven cone tempa. Težava je, da nima izhodišča na osnovi katerega bi prav za tebe izračunalo exertion number.
Če si na valovitem terenu, mora biti ta cona bolj široka, kot sem že napisal.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA