Letošnji Ultrabalaton je bila lepa priložnost, da odpravim vse napake, ki sem jih delal 2011, ko sem premalo jedel, 2012, ko sem precenil vremenske pogoje in 2013, ko sem podcenjeval progo. Zato so bile letos priprave hude. Prosim, ne verjemite temu. V glavnem vse je bilo po starem, edino kar je novo, da sem končno odkril energijske ploščice po katerih mi že pred(!) in med hranjenjem ne gre na bruhanje.
Za spremstvo sem bil z ROSI64 in Luksom dogovorjen že skoraj eno leto. Sestanka nismo imeli nobenega, po e-pošti smo se samo dogovorili kdaj odpotujemo na Madžarsko.
Med vožnjo do jezera smo se dogovorili za preprosto taktiko, da bom na peticah (5,15,25...) jedel, na ničlah (10, 20,30…) pa pil in da me bosta spremljala celo pot s kolesom, če mi to ne bo šlo na živce in da se v cilju vidimo pred sončnim vzhodom. Noč smo preživeli v hotelu Park-ing, kjer je ROSI64 celo noč koristil usluge KRIO-Wellnesa, midva z Luksom pa sva spala. No, jaz sem spal bolj slabo, ker so se mi po glavi podile črne misli.
Do proge (še vedno) gojim strahospoštovanje, zato je bila nervoza na štartu razumljiva. Začel sem tako, da sem sledil vodilnim, nisem se pa priključeval ubežnikom. Čakal sem, da vidim kako bodo drugi tekli.
Že po 30. km sem imel težke noge, na 47. km pa mi je bilo naenkrat slabo in bi skoraj bruhal, če ne bi zmanjšal tempa. Komaj sem se privlekel do naslednje okrepčevalnice, kjer sem vzel slane prestice in bil že čez 100 metrov v redu. Kasneje je bila dodatna terapija z bobi-palčkami uspešna in začel sem prehitevati vse, ki so me vmes uspeli prehiteti. Videl sem, da je imela večina že težave s prebavo ali pa s kondicijo, “tahitre” sem pa še vedno spremljal od daleč.
Na vsakih 10 km sem kakšnega prehitel. Klance sem izkoriščal, da sem lahko v miru jedel, tudi po 2 energijski ploščici naenkrat, obenem pa sem dopuščal, da so me takrat nasprotniki prehetavali “kot za šalo” in bili ob tem, vsaj tako je izgledalo, srečni. Žal je njihovo veselje v večini primerih trajalo samo nekaj kilometrov, ko sem jih spet prehitel, me potem niso več uspeli prehiteti, ker so omagali.
Naslednja kriza je nastopila na ravnini na 100. km. Sonce je neusmiljeno pripekalo in zasledovalci so me začeli z lahkoto prehitevati. Zelo sem zmanjšal tempo, ko sem jedel sem hodil in nadaljeval v polžjem tempu. Recimo temu, da ni šlo vse po načrtu, vendar sem imel v nogah še vedno rezultat okoli 20-21 ur. V bistvu se s tem nisem preveč obremenjeval ampak sem raje poskrbel, da sem spet prišel k sebi. Zato je po 115. km šlo samo navzgor.
Tako dobro sem začel teči, da sem imel po 12 urah že 133 km, kar je bilo samo 2 km manj kot sem načrtoval. Takrat sem se prvič zavedel, da bo šlo pod “20”. Pod tisto čarobno dvajsetico, ki so sanje vsakega tekača. Na 135. km sem dohitel še dva tekmeca, ki pa ju nisem takoj želel prehiteti in sem čakal, da se bosta začela prehitevati. Točno to se je zgodilo. “Beli” (končnouvrščeni 5.) je prehitel “modrega” (končnouvršenega 4.), “modri” “belega” itd. 10 km sta se menjavala v vodstvu, ko sem ju prvič prehitel. Nekajkrat sta me še prehitela, vendar se je videlo, da je “beli” že na koncu z močmi, “modri” pa je še vedno kazal zobe. Na 165. km sem ga prehitel, ko se je ustavil na okrepčevalnici in sem naredil kakšnih 500 metrov prednosti. Na dolgem strmem klancu, dolgem kakšen kilometer, kar je bila letošnja novost, pa sem se odločil za tvegano potezo - do bom hodil. V miru sem jedel in pil, zmanjšal srčni utrip (po občutku) in pustil, da me je “modri” prehitel. Ob spusti sem šel še na WC.
Nasprotnik je za razliko od mene klanec skoraj prešprintal. Moja teorija je, da je po klancu, predvsem po spustu, našel toliko moči oziroma vsaj mislil, da jo ima, da ja poskušal napraviti neulovljivo prednost. Ob tem mu je namreč uspelo narediti 10 minutno prednosti. Jaz sem nadaljeval in naivno mislil, da se bo utrudil, ne pa da bo še pospeševal. Ko ga kakšnih 15 kilometrov nisem uspel ujeti, sem si mislil kakšno napako sem naredil, ko pa sem na 195. km šel mimo njega kot “antilopa”, pa se mi je odvalil kamen od srca. Pozabil sem vam omeniti, da je bil “modri” lanskoletni zmagovalec;-) Vseeno se mi je zadnjih 17 kilometrov vleklo. Za hrbtom mi je dihal lanskoletni zmagovalec, jaz pa sem nepričakovano začel dihati za ovratnik GTA-ju, ki je pošiljal svojo izvidnico, da so preverjali kje sem

Moram jim enkrat ob priliki povedati, da mi je bilo to v čast. Vedel sem, da bo GTA, ki je sicer imel neulovljivo prednost pred mano, raje umrl kot da bi popustil ampak se vseeno nisem dal in pač tekel naprej.
Neskončnih ravnin in enega ogromnega klanca (po 200. km postanejo klanci gore) je bilo končno konec in sledil je zmagoslaven spust na cilj. Počutil sem se kot zmagovalec, čeprav sploh nisem vedel na katerem mestu sem bil. Jaz sem zmagal zase, za ROSI64, za Luksa, za vse ki me podpirajo vsa ta leta. Dobil sem odgovor po 3. letih ali je bila moja zmaga takrat samo naključje ali sem res sposoben za nekaj “večjega”. Ko sem po informacijskem mrku po pol ure v cilju izvedel, da sem še na “stopničkah”, je bila pa to pika na i.
Seveda tega poročila ne bi bilo, če ne bi bilo ROSI64 in Luksa. Reveža sta gnetla svoje riti na kolesarskem sedežu vseh 212 km. Si ne predstavljam, kako sta trpela. V zadnjih kilometrih sem bil pa še tečen kot podrepna muha in mogla sta ustreči vsem mojim zahtevam. Mogoče bosta onadva kaj več povedala kaj vse sem zahteval, ker mi je zdaj, ko premlevam dogodke kar malo nerodno kakšna tečnoba sem. Hvala obema.
Čestitam vsem vpletenim, tekačem in spremljevalcem in bom že kar zdaj napovedal - vidimo se prihodnje leto, ker imam še nekaj neodgovorjenih vprašanj.