prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Živjo! :)
Vem da obstaja že ogromno odprtih pogovorov na temo o supergah, a se vseeno obračam na vas za pomoč pri izbiri. Težave imam namreč z nenehnimi vnetji pokostnice in sumim da ravno zaradi superg. Do lanske jeseni sem vedno nosila različne modele Nike superg, lani pa sem kupila nove Asics (ne vem ravno kateri model). Uglavnem, po kakšnem mesecu nošenja novih se mi je prvič pojavilo vnetje. In od takrat naprej se mi izmenjuje: najprej leva noga, potem se vnetje pozdravi, sledi na desni nogi, itd.
Zanima me, kakšne superge priporočate, glede na to da tečem večinoma po asfaltu (ne gre drugače), naredim pa okrog 50 km tedensko.
Hvala za vse nasvete in lep dan! :)
Ja Asics so definitivno krive za vse tvoje težave. Sploh ker se ti niti ne da pogledati kaj na njih piše. Za recimo 200 km na mesec oziroma tam nekje 2400 na leto po možnosti asfalt je to sigurno vir težav. Da ni drugih možnosti? Da si v centru mesta doma imaš do Tivolija par minut in lepe makadamske proge.Si sploh kdaj poškodbo do konca pozdravil? Ali greš ti samo po tvojem občutku, da sedaj pa že mora biti vse v redu? Premisli kje ga serješ.
No ni treba tako napadalno odgovarjat. Pač nismo vsi strokovnjaki in normalno je, da imamo ogromno vprašanj, ki bi jih lahko razreševali takole na forumih. Ampak zaradi veliko "agresivnih" odgovorov, si marsikdo sploh ne upa zastaviti vprašanja, saj se boji da bo izpadel bebec in bo deležen kritik.
Drugače pa..teniske so lahko zelo velikokrat krive za razne poškodbe, in ker pred uporabo novih nisem imela težav kljub enaki količini teka, sem pač pomislila da bi se lahko problem skrival v njih. VEM da je problem predvsem v asfaltu, ampak zanimivo se mi zdi, zakaj pred tem 6 let nisem imela težav, potem pa kar čez noč vnetja, ki se kar nočejo končati. Poškodbo sem "sanirala" tako, da nisem tekla, ampak sem dober mesec hribolazila in kolesarila. Ko je bilo bolečin konec in sem zopet začela tečt, se mi je vnela mišica na drugi nogi.
Drugače pa hvala za mnenja in nasvete.
Ne vem, od kod prepričanje, da je asfalt problematična podlaga za tek.
Meni se zdi asfalt super.

Superge pa - nič ne poveš, kakšne imaš. Če si presedlala z nevtralnih na pronatorske (na primer), je odgovor v tem.
kpol napisal/-a:Živjo! :)
Vem da obstaja že ogromno odprtih pogovorov na temo o supergah, a se vseeno obračam na vas za pomoč pri izbiri. Težave imam namreč z nenehnimi vnetji pokostnice in sumim da ravno zaradi superg. Do lanske jeseni sem vedno nosila različne modele Nike superg, lani pa sem kupila nove Asics (ne vem ravno kateri model). Uglavnem, po kakšnem mesecu nošenja novih se mi je prvič pojavilo vnetje. In od takrat naprej se mi izmenjuje: najprej leva noga, potem se vnetje pozdravi, sledi na desni nogi, itd.
Zanima me, kakšne superge priporočate, glede na to da tečem večinoma po asfaltu (ne gre drugače), naredim pa okrog 50 km tedensko.
Hvala za vse nasvete in lep dan! :)

Verjetno je bolje imeti nekoliko mehkejši copat, ampak če imaš Asics, je ta tako ali tako najverjetneje zadosti blažen.

Večji problem pri pokostnici (tudi sam sem imel velikokrat probleme z njo) se ponavadi pojavlja zaradi dveh razlogov:
  • premalo okrepljene mišice
  • prevelike intenzivnosti teka

Za prvo pomagajo utrjevalne vaje – recimo, da stojiš na robu stopnice, tako da ti peta visi dol in se potem počasi dviguješ gor in dol. S tem utrjuješ meča.
Sicer pa pri sebi poglej, če morda ne tečeš preveč intenzivno in/ali predaleč. Večji problem kot dolžina je ponavadi intenzivnost. Če delaš 50km na teden (predvidevam da to pomeni, da tečeš med 4-5x tedensko), nimaš enakega časa za regenracijo, kot če bi tekla zgolj 20km manj. »Na hard« ne iti več kot dvakrat tedensko, pa še to naj ne bodo najdaljše dolžine, ki jih tečeš (bolje, da so to odseki znotraj tekov, pri katerih dvigneš tempo).

Tudi tehnika teka prispeva svoje – če izrazito pristajaš na peti, je to lahko bolj obremenjujoče za noge, kot če pristaneš na podplatu. Na splošno velja, da ko tečeš, bi morale noge pristajati pod boki, ne pa pred njimi – v slednjem primeru dejansko zaviraš ob pristanku, kot tudi čezmerno obremenjuješ mišice in sklepe.

Za začetek pa je najbolje, da kakšen teden stvari vzameš na easy, tek zamenjaš za kolo ali plavanje ali pa za (aktivni) počitek in pustiš, da se stvari popravijo same od sebe.

Sam asfalt ne bi smel biti problem, v kolikor si nanj že navajena in v kolikor imaš ustrezno blažen copat.
kpol napisal/-a:No ni treba tako napadalno odgovarjat. ......

Nima veze s temo, ampak ne morem, da ne bi. Pa kdaj ste ljudje (moški in ženske) postali občutljivi bolj od mehko kuhanega jajca?
Za moške bi si še mislila, da zaradi ukinitve obveznega vojaškega roka...Ampak so v isti meri tudi ženske take. A so res v nekem vmesnem času starši začeli v vzgoji zavijat otroke v vato ali kaj? :shock:
čara napisal/-a:

Nima veze s temo, ampak ne morem, da ne bi. Pa kdaj ste ljudje (moški in ženske) postali občutljivi bolj od mehko kuhanega jajca?
Za moške bi si še mislila, da zaradi ukinitve obveznega vojaškega roka...Ampak so v isti meri tudi ženske take. A so res v nekem vmesnem času starši začeli v vzgoji zavijat otroke v vato ali kaj? :shock:

Napadalno? Se opravičujem če je bilo tako mišljeno. Lej nekaj ti bom povedal. 2 leti sem se ubadal z vneto tetivo. Ko sem končno poslušal dotično osebo do pikice natačno kar mi je svetovala in ravno toliko časa kot je ona mislila je bilo v redu in je še!Ko pa me dotična oseba vpraša za mnenje o poškodbi pa ji prijazno razložim kako in kaj pa nazaj dobim odgovor, da ona ŽE ve kaj je za njo v redu ... halo zakaj pa potem sprašujete. Malo je treba samo pogledati po starih temah pa se marsikaj najde. Če se pa upošteva ja pa to stvar posameznika. Tako so starejši člani foruma nehali odgovarjati na taka in podobna vprašanja ker je izpadlo, da pamet solijo. Pa so nekateri raje tiho. In jim dam prav! Srečno dalje brez poškodb. :D
Najprej nekaj o pričakovanih odgovorih na forumu. Žal boš ugotovila, da se na forumu vedno manj dobi pametnih odgovorov in pametnih idej vse več pa je tem ki so kr neki in žal po moje forum zgublja pomen kar se tega tiče.
Žal je tudi vse preveč olepševanja vseh zadev in malo kdo realno in resno opiše svoje težave s poškodbami in kako si pri tem pomagat, tako da svetujem da mal pobrskaš po google-u.

sam nekih težav s pokostnico še nisem imel, vendar pa predvidevam, da je tudi za to poškodbo kot za marsikatero drugo predvsem krivo pretiravanje ali z količino ali z intenzivnostjo. Seveda dopuščam tudi možnost napačne izbire copat vendar dvomim pa tudi podlaga se mi ne zdi kritična, saj je po moje asfalt čist OK, no če pa imaš možnost pa le daj malo kombiniraj različne podlage. kot pri vsaki drugi poškodbi pa je pomembno to, da prenehaš z aktivnostjo ki povzroča bolečine in privoščiš telesu počitek, tek pa nadomestiš s čim drugim za tačas.

Upam pa da se najde tudi kak na forumu, ki bo odkrito kaj povedal o težavah s pokostnico, jaz sem bolj strokovnjak za hrbtenico in ahilovo 8)
čara napisal/-a:

Ne ciljam točno tega pogovora, ampak na splošno je vse več forumov, kjer ljudje ne poznajo osnovne oblike bontona: če nekdo nekaj prijazno vpraša, se mu lahko tudi prijazno odgovori. Ne pa v tem smislu, kakšne bedarije sprašuje, češ saj to že vrabčki čivkajo. Ne vemo vsi vsega. In tukaj nima občutljivost popolnoma nič zraven. Gre zgolj za nek prijazen komunikacijski odnos med sočlovekoma. Vsaj tako sem bila jaz vzgajana.
Model superg je Asics gel zaraca 2 (http://www.deporr.com/asics-gel-zaraca- ... ning-store).

Vsem pa hvala za odgovore in nasvete :) jih bom upoštevala in upam da se stanje izboljša :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA