prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Lep pozdrav :) !

Za začetek najbolje, da napišem, da sem konkreten "fat ass". Zakaj? -
Slabih 14 let, cca. 160 cm višine in ja, 87 kg teže.

Odločil sem se, da čez poletje hojo zamenjam za tek ("za hec" :) ), mogoče se me prime, mogoče pa ostanem pri hoji, kolesarjenju in plavanju.

Kaj za začetek sploh potrebujem od opreme? Po copate grem verjetno danes (TOLE), kaj pa oblačila in ostalo? Pajkic zagotovo ne bi nosil. Kratke hlače, majica, še kaj drugega? Mislim, da več za začetek ne potrebujem :wink: . So te copati v redu za popolnega začetnika?

Kakšni nasveti, kako začeti, s kakšnim tempom, koliko preteči za začetek..? Za vse nasvete, predloge in komentarje se Vam izredno zahvaljujem. Ko bo kaj novega, javim :) .
Oblačila naj bodo iz umetnih materialov, bolje odvajajo pot. Sam toplo priporočam, da se pod majico vedno nosi še tanka (mrežasta) švic-majica, ker je rezultat tega nošenja na splošno v tem, da si zaradi izboljšanega prenosa vlage ob potenju na koncu manj »gnil« (majica se ti ne lepi na telo, na splošno je tudi manj mokra, ker pot bolj enakomerno izhlapeva).

Glede pajkic: precej je odvisno od posameznika, nekaterim tudi fizično bolj ustrezajo oprijete kot široke hlače (moj prijatelj se je recimo večkrat potožil, da mu ob teku pri navadnih hlačah stegna drgne skupaj; tega problema pri pajkicah več nima).

Za superge lahko pogledaš od Nika tudi Air Pegasus, ali pa Lunarglide. Ampak glede tega ti bo verjetno lahko kdo drug podal konkretnejši nasvet.

Pri teku pa predvsem začni počasi, še posebej če imaš precej odvečnih kilogramov, zato da ne boš preveč obremenjeval sklepov in mišic. Mešaj hojo in POČASEN tek, ne obremenjuje se s tempom (s km/h, min/km ipd.), še posebej če nimaš predhodnih izkušenj s tekom. Naj se telo najprej varno navadi na ta način gibanja in čez nekaj časa boš že sam videl, koliko teka naenkrat ti ustreza, pa tudi s kakšnim tempom. Še posebej pa se ne zaženi s polno hitrostjo kar na začetku teka, čeprav je tedaj najlažje (hitro lahko boli koleno). Vedeti moraš tudi to, da si ponavadi »bolj močen«, kot pa je to primerno zate – to pomeni, da so mišice velikokrat sposobne večjih naporov, kot pa vezi in to lahko hitro človeka zanese, da dela preveč in prehitro in potem faše poškodbo. Na začetku si vzami tudi dovolj časa za regeneracijo, ne tekaj ravno vsak dan, vsaj dokler se ti telo ne utrdi.

Pa veliko sreče!
@vroom: Najlepša hvala :) ! No, bom videl glede pajkic, ampak sem 99% da jih ne bom nosil. Si rajši ne predstavljam, kako grozno bi to izgledalo :lol: . Za "švic-majico" se splača nabavit Nike, Adidas, Salamon ali kaj podobnega, ali je sintetika pač sintetika?

Sicer pa bodo oblačila še malo počakala, zankrat bodo "le" kratke hlače in navadna majica :wink: . Sproti pa bom nabiral izkušnje, in če ta "hec" preraste v hobi vsekakor nadgradim opremo. Se mi zdi, da bodo zgoraj omenjene Nikice za sedaj čisto v redu, za naprej se pa ne bi branil kakšnih Mizuno Vawe :) .
Pokukaj tole
https://www.youtube.com/watch?v=_J-7beA-daw

in tole
https://www.youtube.com/watch?v=wRkeBVMQSgg

Upam, da ti ANG ne dela problemov. V kaki knjižnici imajo tudi revijo Tekac, TekPlus ipd. Se splača prebrati in videt vaje za dinamično raztezanje, statično, ogrevanje ipd. Začetniku bi bilo zelo dobro prebrati tudi knjigo Tek ta začetniki ali Velika tekaška knjiga.
švic majca je OK tudi cenejša Pro Touch je intesrportova znamka, včasih ima hofer/lidl kake posebne ponudbe in preverjeno je vsaj tista od mame čisto OK.
Ker so včaish že temperature precej visoke, sparina, se dobi čist osnovna torbica za bidon v sport 2000 precej ugodno, v Intersportu pa mislim, da je najcenejša 13 eur. Paše imet kake pol litra vode s sabo.

najbolj pomembno je, da imaš superge, ki so primerne za težje tekače, dobro blažene, udobne na nogi, in da imaš kak 1-2cm fore pred prsti.
@čara: Hvala tudi tebi :) ! ANG mi niti ne dela težav, kar se tega tiče sem definitivno eden boljših v razredu. Razumem praktično vse, upam, da bo tudi s tem tako.

V knjižnico pa skočim ob najbližji prihodnosti, pa da pogledam, kaj se da dobiti. Upam, da tole res preraste v hobi saj moram izgubiti vsaj 15 kg. Roka si nisem določil, ker nočem biti na nekih dietah in podobnem sranju. Počasi pa "z veseljem" :D .
Jaz imam tole švic majico. Sicer je opredeljena kot kolesarska, ampak nima kaj velike veze, ker kroj ni prilagojen, tako da jo jaz za tek uporabljam. Je pa iz polipropilena, ne iz poliestra in ta prvi še nekoliko hitreje odvaja vodo kot zgolj poliester.

Ni pa vsaka sintetika ista,četudi gre za isti material; ogromno pomeni način tkanja, ki ga firme uporabljajo in lahko rezultira v večji ali manjši zračnosti. Meni so všeč stvari od Salomona, so pa morda nekoliko dražje od variant Pro Touch ipd. Bil sem tudi zadovoljen s stvarmi od Bengerja (Hervis), vendar tudi ta ni več tako poceni. Slišim pa, da se je baje v zadnjih letih zelo izboljšala kvaliteta dresov, ki jih prodajajo v Hoferju.

Imaš pa popolnoma prav glede nadgrajevanja opreme – to delaj postopno, ne pa naenkrat, ker lahko gre veliko denarja za brezveze. Sploh pa ker na začetku verjetno ne boš za en trening nanekrat porabil veliko časa, je tudi sama stvar malo manj urgentna, ker se človek pač tudi nekoliko manj zašvica :)

p.s.:
Pri teh bidonih in nosilcih, ki jih je predlagala čara pa jih res prej sprobaj v trgovini, da ne boš imel z njimi več škode kot koristi zaradi neudobja. Meni npr. razni pasovi ipd. sploh ne sedejo; rajši vzamem stekleničko, ki je vpeta v poseben pas na roki.
Če na začetku ne boš delal dolgih treningov (več kot ena ura), hidracija sicer ne bi smela biti prevelik problem, v kolikor nisi dehidriran že pred samim tekom. Pij pač takrat, ko si žejen, ne obremenjuj se s tem, da bi moral piti na vsake toliko minut in se posiljevati s tekočino, ker imaš s tem lahko več škode kot koristi.
Pozdrav!

Glede na to, da hodiš, kolesariš in plavaš naj ti bo tek bolj za razvedrilo. Vsaj dokler ne snameš nekaj kg. (Verjetno bo sprememba prehrane bolj učinkovita od teka pri izgubljanju kil.) V kolikor imaš v bližini atletsko stezo se loti teka bos. Tako boš zagotovo pristajal na prste (ali cel podplat) in ne na peto. Tudi tehnike teka si ne boš pokvaril in tudi večini poškodb se boš izognil, ker ti noga sama ne bo pustila pretiravat. Pri tvojih letih še nisi pozabil naravnega gibanja. :) V kolikor steze nimaš uporabi športne copate s čim manj blaženja (najbolje nič) in izberi naravno podlago (pesek, trava, zemlja, ...).
Pri obleki ti za začetek priporočam, da uporabiš kar kakšno bombažno majico, ki jo zagotovo imaš v omari. Tudi telovadne hlače, ki si jih uporabljal v šoli bodo za začetek čisto vredu.
Enkrat do septembra boš že vedel ali ti tek sploh odgovarja in si boš lahko potem nabavil ustrezno opremo. Kupovati nekaj kar ti je sedaj prav in bo čez pol leta plahutalo na tebi (ob uspešnem zmanjšanju teže) je po moje stran vržen denar.
Vodo si lahko neseš tudi v plastični steklenici (0,5l) kar bi ti moralo zadostovat za eno uro. Seveda moraš v vročini piti prej in potem.
Na kratko, naj ti bo tek v zabavo in ne obremenjuj se z vsem ostalim.
O tempu boš veliko izvedel v prispevkih uporabnika Vega.

Lp, oranzni slon
oranzni_slon napisal/-a:Pri obleki ti za začetek priporočam, da uporabiš kar kakšno bombažno majico, ki jo zagotovo imaš v omari. Tudi telovadne hlače, ki si jih uporabljal v šoli bodo za začetek čisto vredu.

Bombažne majice nikar, če imaš možnost uporabe česa drugega :) Še posebej zdaj, ko je vroče, bo na tebi na koncu visela kot mokra cunja; polno nekih akcij je naokoli in gotovo lahko dobiš zelo ugodno (verjetno okoli 10€ ali manj). Seveda pa se da teči tudi z bombažnimi majicami, to sem na začetku počel tudi jaz; ne bi pa priporočal ;) Če pa je denar slučajno problem, potem je jasno, da je bolje skoraj katerakoli majica, kot pa nobena.

Kar se tiče predlaganega bosega in/ali minimalističnega teka, bi bil glede tega na začetku previden. Tisti čevlji, ki si si jih izbral so kar v redu in imajo verjetno zadosti blaženja, ki samo po sebi ne škodi, še posebej če imaš večjo težo; če boš imel kasneje željo po čem tršem ali celo bosem teku, ki zna biti zelo zanimiv, lahko to še vedno poskusiš takrat. Tekanje naokoli brez kakršnekoli zaščite (v smislu blaženja) lahko prav tako vodi v poškodbe. Minimalizem in naravni tek je povsem v redu stvar, ni pa rešitev za vse in tudi ne pomeni, da si z njim že obvarovan pred poškodbami.
Glede na to, da šele začenjaš s tekom in niti ne veš, ali ti bo všeč ali ne, je pravzaprav čisto vseeno v čem in s čem boš tekel...volja, želja za tekom, uživanje pri tem, je edino kar šteje....

Oprema naj bo tista, ki jo imaš za šolo (sem prav prebrala, da si star 14 let, a ne?), torej športno opremo že imaš in kakršnakoli že je, bo čisto ok. Tudi za copate je od začetka čisto vseeno kakšne so. Če boš pa čez par tednov, mesecev, še vedno želel teči, in boš še vedno navdušen nad tekom, bo itak 'nadgradnja opreme' prišla na vrsto in postopoma boš imel vse in (pre)več.....od švic majčk do profi superg...

Ti samo teci in uživaj!
Pozdrav!
nikkostajnsek napisal/-a:... Upam, da tole res preraste v hobi saj moram izgubiti vsaj 15 kg. Roka si nisem določil, ker nočem biti na nekih dietah in podobnem sranju. Počasi pa "z veseljem" :D .

Pri kontroli teže se je pri meni izkazala zelo enostavna metoda, ki ni dieta. Zjutraj jem kot car, opoldan kot meščan, zvečer kot berač. Edino kar bi ti priporočil je izogibanje sladkim pijačam. Pij vodo ali nesladkan čaj.
Ob urejeni prehrani in povečani športni aktivnosti bi moral počasi zmanjšat težo na željno ali celo manj.
Tek s prekomerno težo ni nekaj kar bi ti zelo svetoval. Kolo, hoja in plavanje so boljše izbire. V kolikor imaš res željo po teku si poglej program, ki se ga je držal Vega. Kolikor sem jaz spremljal je uvajanje v tek res počasno in temeljito.

Lp, oranzni slon
Pozdrav!
vroom napisal/-a:Seveda pa se da teči tudi z bombažnimi majicami, to sem na začetku počel tudi jaz; ne bi pa priporočal ;)

In kje je težava? Sam jih namreč še vedno z velikim veseljem uporabljam in mi odgovarjajo. Ob tem imam precej različne sintetike v kateri se ne počutim dobro in jo poleti raje ne uporabljam.

vroom napisal/-a:Kar se tiče predlaganega bosega in/ali minimalističnega teka, bi bil glede tega na začetku previden. ...

Se strinjam v delu, da je potrebno biti previden. :) Predvsem pri teku s prekomerno težo. Ne glede na sistem blaženja (jaz ne poznam bolj dovršenega sistema blaženja kot je noga tekača, ki pri teku pristane na prste). Tekaški copat je narejen po določenem kopitu, noga pa je prilagojena vsakemu tekaču posebej. Kako se kašen copat ujame z dotično nogo je vprašanje za precej eur.

Lp, oranzni slon
To je samo tvoja predpostavka, da ga ni boljše kot pristajanje na prste. Pri dolgem teku, striktno pristajanje na prste provzroča neke druge obremenitve, ki nam lahko provzročajo težave.
Ni vse črno-belo kot se sliši na prvo žogo. Tako forsiranje enega ali drugega kot edino pravilnega, je napačno.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 29 Jun 2014, 10:25, skupaj popravljeno 1 krat.
oranzni slon:
Se strinjam v delu, da je potrebno biti previden. :) Predvsem pri teku s prekomerno težo. Ne glede na sistem blaženja (jaz ne poznam bolj dovršenega sistema blaženja kot je noga tekača, ki pri teku pristane na prste). Tekaški copat je narejen po določenem kopitu, noga pa je prilagojena vsakemu tekaču posebej. Kako se kašen copat ujame z dotično nogo je vprašanje za precej eur.

Blaženje v copatu je mišljeno kot dopolnitev k blaženju, ki ga že nudi noga ob pravilni tehniki teka, tako da to dvoje ni medsebojno izključujoče. Koliko blaženja komu ustreza je seveda odvisno od več faktorjev: od tedenske kilometrine, teže tekača, tempa teka, podlage, utrjenosti tkiv, fizične zmožnosti regeneracije ipd.
Seveda pa je dobro, ravno zato ker imajo, kot si omenil, copati različna kopita, da se jih prej v trgovini preizkusi in se tako denarja ne zapravlja po nepotrebnem (sam imam srečo, da mi noga sede v veliko število copatov in zato včasih kakšen model naročim, ne da bi ga preizkusil, ampak to je odvisno od vsakega posameznika).
Ko je že bilo govora prsti-peta-cel podplat. Meni osebno je gibanje precej lahkotnejše in celo hitrejše, če pristajam na prste. Na peto in cel podplat se pa počutim težko, okorno in težko.
 Jola
Strinjam se s StaroKost-jo !
V spominu pa mi je ostalo predavanje znanega olimpijskega maratonskega zmagovalca iz Aten, Baldinija:
Povedal je, da "pravilnega" teka ni ! Človek se mora tako dolgo opazovati, da najde način teka in prave copate in to ga mora privesti do teka brez bolečin. Ko to najdeš, je to tvoj "pravilni " tek.
Že g.Cokan je v svoji knjigi napisal, da je treba teči dolge teke "ekonomično", s čim manj nihanja telesa v levo in desno in gor in dol, postavljati stopala čim bolj pod sebe, potem to ni ne na prste, ne na peto....Ko pa tečeš lahko brez bolečin, je to tek, v katerem res lahko uživaš !

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA