vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Ziginho
Pozdravljeni!

Pred tremi tedni sem bil na dopustu v Piranu in sem se odločil za lahkoten tek v relaciji Piran-Lucija. Že po dobrih petstotih metrih sem začutil bolečino v obeh mečih(pekoč občuten, utesnjena meča). Občutek je, kot da bila meča zategnjena, zatečena. Kljub temu sem mislil, da bo minilo - ampak ni, temveč se je le še stopnjevalo. Zaboli me ko pristanem na sprednji del stopala in ko se odrinem s tal. Tekel sem po trdi podlagi(asfalt-beton), tam kjer sem doma, pa tečem izključno po gozdni poti in po makadamu. Nosim teniske Adidas Energy Boost.

Po teku so bila meča že tako utrujena, da sem komaj še hodil, zato sem se odločil za počitek. Med samim počitkom me meča nikoli niso bolela, bolijo me samo med obremenitvijo oziroma tekom. Tudi med hojo in premikanjem me ne boli.

Odločil sem se za počitek, zdaj počivam že tri tedne in me leva meča več ne boli, desna, ki pa je tudi moja dominantna pa ne popušča. Danes sem bil na lahkotenjšem teku(3 km) po mehki podlagi in sem komaj da čutil kakšno bolečino, ko pa sem iz testnih razlogov zadnjih 500 m naredil po asfaltu pa se je bolečina spet samo še stopnjevala.

Počasi me je že zagrabila panika :oops: . Do LMja je še 2 meseca, mene pa boli desna meča in kot kaže do takrat ne bom zdrav in še brez kondicije. :(
Ker sem vzel to poškodbo resno, sem si marsikaj o njej prebral tudi na internetu. S pomočjo Googla sem laično izvedel, da naj bi šlo pri meni za poškodbo pokostnice.

Na tem forumu sem si že veliko prebral o tej poškodbi, a nikoli nisem prebral, da bi imel kdo podoben problem kot jaz, torej da bi bil tako poškodovan 2 meseca pred maratonom.

Kaj naj zdaj storim? Se naj odjavim od maratona? Se bo poškodba celila tudi če vmes tečem na mehki podlagi? Zakaj po treh tednih poškodba še ni izginila?

Hvala vsem za odgovore
Vzrokov je mnogo: neprimerna obutev, pretiravnaje ali pomanjkanje tekaške kondicije (neprožnost ali preobremenitev mišic), tehnika teka, nezadostno ogrevanje pred tekom (ni raztegovanja!) ali ohlajanje po teku (raztegovanje), nepravilna prehrana po treningih, nenadna menjava terena kot sam praviš, itd.
Pa da bomo na jasnem, meča se nahajajo na zadnji strani noge od kolena navzdol, pokostnica pa boli s sprednje strani goleni od kolena pa vse do gležnja navzdol. Torej pri tebi gre za poškodbo mečnih mišic.
Kot praviš ti je uspelo sanirati eno nogo, boš pa še moral sanirati drugo. Pomagaj si z masažo večkrat dnevno (do bolečine) s kako mastjo (KLIK) ali valjem, delaj raztezne vaje za mečne mišice, pazi na prehrano, ker je zelo pomemben vnos beljakovin, mineralov in OH ter do sanacije ne teči. Ko poškodbo saniraš do meje, da odpraviš bolečino ki te ovira pri teku, pa postopoma brez pretiravanja nazaj na tekaško podlago, ki ti je prej ustrezala. Čez čas pa se probaj postopoma navajati na drugo podlago, zdaj če je ne boš osvojil do LJ maratona letos, pa jo boš pač drugo leto. Glavno da se teče. :)
Priporočam pa ti tudi, da si prebereš kakšno knjigo o teku, da osvojiš osnove in se tako lažje izogneš nevšečnostim.
Meni je pri podobni težavi pomagalo redno uživanje magnezija(in :pivo: ).
Ziginho napisal/-a:Pozdravljeni!

Pred tremi tedni sem bil na dopustu v Piranu in sem se odločil za lahkoten tek v relaciji Piran-Lucija. Že po dobrih petstotih metrih sem začutil bolečino v obeh mečih(pekoč občuten, utesnjena meča). Občutek je, kot da bila meča zategnjena, zatečena. Kljub temu sem mislil, da bo minilo - ampak ni, temveč se je le še stopnjevalo. Zaboli me ko pristanem na sprednji del stopala in ko se odrinem s tal. Tekel sem po trdi podlagi(asfalt-beton), tam kjer sem doma, pa tečem izključno po gozdni poti in po makadamu. Nosim teniske Adidas Energy Boost.

Po teku so bila meča že tako utrujena, da sem komaj še hodil, zato sem se odločil za počitek. Med samim počitkom me meča nikoli niso bolela, bolijo me samo med obremenitvijo oziroma tekom. Tudi med hojo in premikanjem me ne boli.

Odločil sem se za počitek, zdaj počivam že tri tedne in me leva meča več ne boli, desna, ki pa je tudi moja dominantna pa ne popušča. Danes sem bil na lahkotenjšem teku(3 km) po mehki podlagi in sem komaj da čutil kakšno bolečino, ko pa sem iz testnih razlogov zadnjih 500 m naredil po asfaltu pa se je bolečina spet samo še stopnjevala.

Počasi me je že zagrabila panika :oops: . Do LMja je še 2 meseca, mene pa boli desna meča in kot kaže do takrat ne bom zdrav in še brez kondicije. :(
Ker sem vzel to poškodbo resno, sem si marsikaj o njej prebral tudi na internetu. S pomočjo Googla sem laično izvedel, da naj bi šlo pri meni za poškodbo pokostnice.

Na tem forumu sem si že veliko prebral o tej poškodbi, a nikoli nisem prebral, da bi imel kdo podoben problem kot jaz, torej da bi bil tako poškodovan 2 meseca pred maratonom.

Kaj naj zdaj storim? Se naj odjavim od maratona? Se bo poškodba celila tudi če vmes tečem na mehki podlagi? Zakaj po treh tednih poškodba še ni izginila?

Hvala vsem za odgovore
Medicius, ne, definitivno ne gre za poškodbo meč, saj se mi tole že vleče 3 tedne, v tem času pa bi se morala mečna mišiča že zaceliti, tako da sem 99%, da gre za vnetje pokostnice. Očitno sem slabo opisal kje me boli in je zato prišlo do nesporazuma. Boli me točno tukaj kot prikazuje sledeča slika: http://images.24ur.com/media/images/ori ... 9.jpg?d41d
Definitivno gre za vnetje pokostnice. Zdej je samo vprašanje kako huda je poškodba. Glede na to, da me kar grdo utesnujejo in manj boli ko tečem, bi prav lahko šlo za kronični utesnitveni sindrom. Redka zadeva, ampak očitno sem imel res smolo.
Ja, v bistvu se moreš odločiti, ker v naslovu govoriš o bolečinah v mečih, zdaj na sliki o bolečini pokostnice. Pokostnica ponavadi boli začetnike, tudi mene je daljše obdobje (mislim da 1/2 leta), ko sem pričel teči. Sem pridno mazal kremo proti bolečinam in vnetju (mislim da Ketonal), kdaj stisnil zobe med treningom, znižal intenziteto ali razdaljo treninga, pa so težave izginile. Je pa odvisno od posameznika, do posameznika. Eni lahko tečejo ob bolečini naprej z zmanjšano razdaljo ali intenziteto treninga, eni pa pač morajo preležati, kar je seveda odvisno od praga bolečine posameznika in zmožnosti regeneracije.
Vzroki za bolečino so pa lahko zelo podobni prej opisanim, najpogosteje pa gre za preobremnitev.
Čarobnega recepta, da bi te nehalo boleti drug dan pa ni. Boš moral sam ugotoviti kaj tvojemu telesu ustreza in kaj je za tvoje telo preveč.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA