Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Pozdrav!

Sicer res v senci pričakovanj na LJ maraton se je ta vikend odvil Zagrebški polmaraton in maraton. V čudovitem, pretoplem, vremenu je teklo cca. 2.000 tekačev na treh razadaljah 5, 21 in 42 km. Najštevilčnejša je bila udeležba sevda na 21ki.
Sam sem prišel v Zg dan prej, torej v soboto, zato, da ne bi bilo potrebno vstajati zares zgodaj v nedeljo. Kar se tiče začetne organizacije, to je od prijave pa do prejema štartne številke, je teklo vse kot po maslu, res na nivoju pričakovanega za tek s tako zgodovino (letos je bila izveden že 23. po vrsti). Darilna vrečka je bila, glede na razmeroma nizko štartnino (20€), kar polna. Dve majici, nahrbnik in kup drobnarij, popustov in bon za hrano je omebe vredno darilo.
V nedeljo je bil štart ob 10ih in po deveti uri zjutraj se je že nabiralo tekačev iz vsepovsod. Trg Bana Jelačiča, kjer je bil štart in cilj, ter seveda sedež prireditve, je bil pol tako tekačev kot tudi spremljevalcev. Ne more pa se vse skupaj primerjati, po mojem mnenju, z Ljubljanskim maraton, saj v v LJ vsaj 10x toliko ljudi na nedeljskih tekih. Pok pištole in karavana se je začela premikati. Tek se je vil skozi center proti Maksimiru in Dubravi, kjer je bil obrat. Do obrata je še kar šlo (8km), le na petem pri okrepčevalnici sem bil rahlo razočaran s ponudbo. Ne vem ali smo slovenski tekači razvajeni, ampak dve gasilski mizi tako za pijačo kot za hrano sta bile občutno premalo za frekvenco in količino tekačev. Vendar je zadeva postajala še zanimivejša. Po obratu in vrnitivi na isto okrepčevalnico, je bila tam še samo voda v plastenkah. Sam sem na 5km okrepčevalnico praktično izpustil zaradi gneče in že zgoraj omenjenega. OK, če je tako, pa ruknem gel (ki sem ga šparal za 15 km) in bom potem na 15ki dal na zob kakšno banano ali pomarančo. Tek je bil, vsaj zame psihično zelo naporen, saj je izredno monoton, poleg tega pa gledalci prosto po Prešernu šetajo po progi in ti rušijo ritem. Drugi minus.
Potem pa presenečenje, ob bližanju trga Baba Jelačiča, so se množice gledalcev gostile in glasno spodbujale, morda celo glasneje kot je to pri nas v LJ. Te kar ponese na drugi del trase, ki je bil splejan po Ilici. Tretji plus. Pa pride 15km in z njim okrepčevalnica, ki pa je imela nekaj hrane (banane, pomaranče in limone). Zagrabim vodo in banao ter pomarančo. Naredim požirek, ugriznem v banano...pa saj ni olupljena (res nisem bil pozoren ko sem grabil po sadežih). Kaj naj si jih lupimo med tekom??? Minus številka 3. Bilo je res vroče, namerili so 26 stopinj, in okrepčevalnic je po moje res manjkalo. V glavnem, ne bom jokal, v cilj so nas "zvlekli" bobranji. Malenkost slabši čas, kot sem ga pričakoval, pa vendar, glede na vse pogoje moram biti tudi z tem zadovoljen.

Pod črto, solidno organizirana prireditev v zelo lepem mestu z dobro hrano. Je pa vprašanje, če se jo bom sam še kdaj udeležil. Mogoče, če prestavijo vse skupaj na Jarun???

LP,
Primož
Moj 8. Zagreb maraton in nobenega napredka v organizaciji - razen da v vrečki ni več tiste kartonske kape :lol:
V glavnem, mulinho81 je lepo opisal dogodek - standardno dolgočasna proga in vzdušje, s tem da je bilo v drugem krogu še manj vode in opozarjali so nas naj šparamo s porabo, ker da je bo zmanjkalo. Sicer nimam nekih želja po razkošnih okrepčevalnicah, ampak to je bilo res žalostno - dve mizi pa še te prazni, nekaj lončkov napolnjenih komaj do polovice,...
Vedeli so, da bo vroče (26-27 stopinj), gobic ni bilo - vsak resen maraton ima na 5km-10km-15km....vodo in na 2,5km-7,5km-12,5km....gobice. Tek na 5km je beda in žalitev nastopajočih, ni razloga, da je to zgolj spremljajoča prireditev in vsak si zasluži priznanje za katero koli premagano razdaljo.
Že nekajkrat sem rekel, da ne grem več, pa se vsako leto vrnem - rešuje jih dober datum, nizka štartnina in bližina.

mulinho81 napisal/-a:Je pa vprašanje, če se jo bom sam še kdaj udeležil. Mogoče, če prestavijo vse skupaj na Jarun???

Če še nisi bil ali ne greš v Palmanovo, je na isti dan polmaraton Starek na Jarunu, veliko boljše organizirana in prijetna prireditev (čeprav je treba narediti 3 kroge okoli jezera)
Če še nisi bil ali ne greš v Palmanovo, je na isti dan polmaraton Starek na Jarunu, veliko boljše organizirana in prijetna prireditev (čeprav je treba narediti 3 kroge okoli jezera)

November je že bookiran - Atene maraton 8)
Hvala za info. Mogoče naslednje leto.
Uporabniški avatar
 Loni
No, ja, za nekoga, ki je svoj zadnji polmaraton odtekel leta 2010 (vsaj uradnega, mogoče še kakega pozneje, ampak spomin je tu zatajil), se je meni tale zagrebška polovička zdela čisto ok, seveda gledano skozi oči turista. Ki je dobil vikend paket za dve osebi za aprilsko okroglo. Hvala, nana in Milenko, super je bilo vse skupaj.
In odtekla sem ga. Ravno fajn lušti, da bi morda še kdaj kakšnega. Brez priprav, brez obremenjevanja, brez gledanja na uro. In je šlo. S kilometrom viška sicer, ampak malo nad dve uri :clap:, enakomerno od starta do cilja. Bravo, jaz. Seveda to ne spada v poglavje, da če se nekomu zazdi, da bi kar šel na polmaraton, da lahko kar gre. Imam vseeno dovolj hribovske kilometrine, čeprav letos tudi ta peša, samo ravnine pač ne tečem, ker se mi je ne da. In če si doma pod hribi, zakaj bi jo. In če se ne obremenjuješ z rezultatom, je tudi ni treba.
Zame vode ni zmanjkalo, sadja sploh nisem opazila, torej je odpadel še problem lupljenja banan. Glede na to, da sem bila v ZG prvič, mi je bila ta "dolgočasna" proga čisto všeč, imela sem čas prodajati zijala, čeprav Čufkota nisem opazila nikjer (očitno je bil zaposlen drugje), vmes nekje me je support oskrbel s coca colo (to je edina stvar, katero bi jaz dejansko imela še vmes na kaki okrepčevalnici). Na to, da vsi povprek skačejo po progi, so me opozorili že prej, tako da sem bila na to pripravljena. Malce sem samo bentila nad Adidasovo tekaško šolo, ker so bili raztegnjeni čez celo traso. Bi jih bilo pa za pohvaliti, ker so imeli več skupin z več ciljnimi rezultati, med drugim tudi za 2:40. Tisti, ki gredo prvič, tisti rabijo zajčke, ne pa tisti, ki gredo na še eno rutino.
Skratka, vikend paket "Zagreb" je bil zame uspešen na celi črti. Še enkrat hvala že prej omenjenima, pa :heart tudi, menda sem ga spet presenetila. Čudno, da se v vseh teh letih na to še ni navadil.
 kepi
Saj ni tako slabo. Polmaraton je v Zagrebu povsem korektna prireditev, čeprav proga ni ravno razburljiva. Maraton pa mogoče res malo peša, ker v drugem krogu in v cilju res že skoraj zmanjka vsega. Pa maratoncev je bolj malo, tako da se v drugem krogu na Ilici že res skoraj zgubiš med sprehajalci.
 Jola
No, jaz sem tudi zelo pogrešala vodo. Že pri nalivanju v kozarčke ni bilo organizacije, da o kilometrih in kilometrih brez okrepčevalnic niti ne govorimo. Že ves teden prej se je vedelo kakšna vročina bo in z vodo, vsaj navadno, bi bili lahko založeni, saj po hrani nimam potrebe !
Vsekakor si bom v bodoče organizirala tako nekako, kot Loni !
 nana
No, ne pretiravajmo. Jaz sem med bolj žejnimi, pa z vodo niti nisem imela problema. Mi je pa Loni odstopila svojo okrepčevalnico (ali pa se je odstopila sama). Je pasalo malo cukra. Umrla pa tudi brez tega nebi :wink:

Nekaj let v Zagrebu nisem bila, pa sem opazila napredek pri dvigu številk, pasulj po teku je bil odličen, vrečka presenetljivo polna. Letos so imeli menda zopet "štrukla parti" ampak nejeverni kot smo, nismo šli preverit. Hotel Hilton se nam je zdel preveč fensi za takšno stvar in smo to vzeli kot nat.... Ampak potem smo zadevo še enkrat preverili in menda je bilo res tam. Ima kdo mogoče kaj več informacij o tem?

Skratka, z Loni in Marjanom smo preživeli smo krasen vikend, po dolgem času smo se spet načvekali in se zavezali, da zadevo še letos ponovimo. Tek je bil v stilu "kar seješ, to žanješ", na spomin pa noče it.

Loni :arrow: dan 2 bo kmalu mimo :roll:
 Jola
No Nana, tvoja potreba po tekočini na teku nikakor ne more biti merilo o pretiravanju ostalih tekačev. Veš, obstojamo tudi starejši, ki tudi nismo tako počasni, da bi vode enostavno zmanjkalo. Pobožna želja o tem, da bi bilo lahko malo več vode, tudi čisto navadne, v kar zelo toplem, če že ne vročem dnevu ni nobeno pretiravanje pa tudi ne kritiziranje, ampak je le na forumu izražena želja, pa verjemi, ne samo moja.....V cilj sem pritekla v prvi četrtini ženskega dela tekačev in sem slišala marsikatero kritiko na račun pijače, tako da zagotovo vem, da nisem bila edina žejna na tem maratonu ! LP
 nana
Jola napisal/-a:Veš, obstojamo tudi starejši, ki tudi nismo tako počasni, da bi vode enostavno zmanjkalo.

Tega tvojega stavka enostavno ne razumem. V čem je korelacija med starostjo in potrebo po vodi. Moj mož, s katerim sva skupaj tekla, je tvojih let, pa pije vsaj 3x manj od mene.
Sicer pa, sama sem prišla v cilj 240 mest za tabo, pa vode niti na eni okrepčevalnici ni zmanjkalo. Poleg tega si si lahko s sabo vzel vodo v plastenki, ko je vročina nakazovala, da bi je znalo biti premalo (od ene do druge okrepčevalnice).
Veš kaj pa mene moti? Da so imeli vodo v plastenkah in kozarcih. In jih je veliko, namesto da bi vzeli kozarec, vzelo plastenko, so spili par požirkov in skoraj polno vrgli na tla. Tu bi organizatorjem težko kaj očitala, bi se pa takšni tekači lahko malo zamislili. Potem se pa ni potrebno čuditi, da je maratoncem vode primanjkovalo.
 Jola
Veš, ko sem šla jaz mimo okrepčevalnice oz.postaje z vodo, voda ni bila nalita v kozarce, plastenk pa niso delili in tudi niso bile na dosegu roke, koliko tekačev se je znašlo in pograbilo plastenko si lahko mislim, saj so tudi pred menoj ležale po tleh skoraj polne, kljub opozorilom ,da je vode malo, naj se z njo varčuje !!!!
Ja, tvoj mož je nekje mojih let, pa potrebuje manj tekočine kot ti, srečnež, jaz pa poznam veliko mlajših od mene, ki jo pa potrebujejo še več kot jaz, smo pač različni tipi ljudi z različnimi težavami in posledično potem tudi potrebami. No, mene ne gane, če so banane, keksi, geli, sladkor ali čokolada, potrebujem pač vodo, ne grajam pa nobene vrste za dvig štartnih številk, nobene hrane, ki jo dobiš ali ne dobiš po teku, nobene gužve v boksih, tudi ne postavim se spredaj, da bi me moral kdo prehitevati in preklinjati.
Pa ne se kregat, no. :roll:

Nekateri med tekom pijejo več, drugi manj, ampak to zdaj sploh ni vprašanje.
Če vode ni bilo vsaj na 2,5 km, potem okrepčevalnic za to vročino ni bilo dovolj (v nedeljo sem tekla na drugem teku in vem, da je bilo res lepo toplo).
In če kdo od tekačev/tekačic napiše, da je bilo vode premalo, ni nobene potrebe po tem, da ga drugi tekači obtožujejo, da pretirava.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA