Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Pa je za mano, moja prva tekma.

Zjutraj dvignil številko in ravno, ko sem stopil ven z razstavišča, so prišli prvi tekači na 10 km. Občudovanja vredno, kako hitro tečejo tile. Meni nepredstavljivo. Sem se kar za nekaj minut ustavil in potem gledal še ostale. Koloni kar ni bilo videti konca. Že tu lepo doživetje za prvi obisk take prireditve. Nato sem počasi šel proti centru in še preden sem prišel do Kongresnega trga so prišli mimo že vodilni 10-ke. Sledil je ogled cilja, štarta in Trga republike.

OK, vse zgleda super, ura štarta se je bližala, počasi sem se oblekel, dal gor številko in se postavil na štart. Cilj mojega teka na 21 km je bil 2 uri. Nisem si hotel zadati prehudega cilja. Vedel sem, da sem tega sposoben, če ne bo šlo kej narobe, je pa res, da pred tem nisem nikoli pretekel take razdalje v kosu in nisem vedel, kako bo proti koncu.

Pri vstopu na štart sem zgrešil eno cono in pristal v zadnji. In se je začelo. Prvih 500 m precej gužve, ni se dela prehitevat, ampak sprva ob vsej tej množici tudi nisem pomislil na to. Šele potem, ko so se odprle določene luknje, sem ugotovil, da lahko tečem malce hitreje. In sem šel naprej. Prvo merjenje mi je pokazalo 25:51 (5:10 min/km). Malo počasneje od mojega običajnega tempa na 5 km. Predvsem zaradi gužve, malo pa tudi, ker se nisem preveč zaganjal.

Drugih 5 km je pričakovano šlo hitreje. Dobro, da so bili pločniki večinoma prosti. 25:25 (5:05 min/km). In je šlo tako naprej. Čas na 15 km ni objavljen, ampak je šlo v podobnem tempu glede na to, kar sem sešteval in množil v glavi med tekom. Precej uporabna zadeva. Računaš svoj čas v glavi pa ne misliš na vse te kilometre.

Nekje okrog 18 km je vse skupaj postalo težje, zmanjkalo je energije, treba se je blo prepričat v glavi, da ni več daleč. Hitrost je tu padla, sem pa še vedno prehitel kar nekaj ljudi tudi na tem delu proge, kar mi je dalo motivacijo za preostanek. In kmalu zatem oznaka 20 km. Noro, samo še dober kilometer. Maratonci so zatem šli na desno stran ceste, vsekakor jim nisem zavidal. Jaz pa zavoj levo. Vedenje, da je do konca le še nekaj 100 m, premaga vso bolečino, malce sem pospešil in cilj je bil tu.1:48:23 (5:08 min/km). Super rezultat zame, medalja okrog vratu in to je to. Skoraj 2 leti sta minili odkar sem malce resno začel s tekom, prva epizoda je tako končana.

Na okrepčevalnicah brez problemov, ustavil sem se na 2. in 3. Pasala je tudi juha na koncu. Nahrbtnik in majica bosta vsekakor prišla prav. Moje izkušnje s prvo tekmo so le pozitivne.
Jaz sem pa danes preživel verjetno najbolj ekološki dan v življenju :)

Kljub temu, da je sponzor maratona VW, sem mojega pustil kar doma. Tako sem se izognil prometnim težavam in parkirnim problemom in stroškom ter se na prizorišče odpravil z rolerji. Hkrati sem se še nekoliko ogrel :)

Mogoče sem imel le srečo, a pohvala organizatorju, saj nikjer nisem čakal niti pet minut. Oddaja in prevzem potovalke, diploma ... Vse dejansko takoj. Tudi kasneje, ko je bila zelo dolga kolona za diplome, je šlo zelo hitro.

Na štartu teka je bila kar huda zima, zlasti za kratke hlače in rokave, a vedel sem, da mi bo sicer prevroče kasneje. Odločil sem se za štart v prvi skupini (v ozadju prve skupine), saj sem vedel, da lahko vsaj 10 km držim tempo za 1:35. Ta odločitev se je izkazalo za pravino, saj ni bilo preveč skakanja po progi in izogibanja počasnejšim in tudi sam nisem opazil, da bi bil ravno smetalo na progi. :)

Tudi sicer ni bilo pretirane gužve, mislim, da je ta smer precej bolj pametna izbira od lanjske.

Malo krize za zadnjih 5km, sicer pa konstanten tempo in končni rezultat 1:38:41.

Glede na lenobo, ki se me je držala zadnje dva meseca, sem pričakoval slabši čas, tako da sem še vedno vesel novega PB, skoraj minuto boljšega kot spomladi v Radencih.

Nazaj je šlo pa z rolerji precej počasi :) :)
Pa da ne bi bil vseeno preveč eko, smo šli popoldne z avtom do Sončka na pico, da ne prekinemo te tradicije :drink
Pa še nekaj besed z moje strani.

Kot prvo mi je zelo žal za vse tiste, ki se danes niso udeležili teka zaradi bolezni. :( Čimprej se pozdravite!
Tudi jaz sem bil precej negotov glede zdravja. Že prejšnji teden bolan, včeraj pa spet poten in s 37,5˙C telesne živčen :evil: hodim gor in dol po hiši s vprašanjem v glavi, a bo jutri zdravje za tek ali ne. Spanec je bil slab, celo noč sem se potil kot če bi že tekel na polmaratonu, "spal" z enim očesom odprtim. Zjutraj sem vstal, se rehidriral, termometer na srečo ni pokazal nič posebnega ampak sem kljub temu prevetivno vzel redno dozo Lekadola in C vitamina. Med ogrevanjem v LJ ugotovim, da noge niso poskočne kot so ponavadi, ampak "zabite" v asfalt, zato postanem še bolj sfrustriran. Postavim se v prvo cono kjer srečam bivšega sovojaka in glede situacije izmenjava nekaj besed. Bivši kolega me vzpodbudi, da če sem celo leto pridno treniral, da me en majhen prehlad že ne bo ustavil. Te besede so me malo pomirile.
Tako sem štartal previdno in zadržano, tempo držal nekaj nižje od planiranega na RC3, bil zelo previden glede dihanja in pulza, da me ne bi slučajno "zaprlo" na pol poti, kot na zadnjem 10km tempo teku en teden nazaj, ko sem do 9km tekel brez težav, potem pa proti koncu "respiratorna odpoved". Ampak zgodilo se je ravno nasprotno. Na koncu sem ugotovil, da sem bil preveč zadržan, ker sem v cilj prišel premalo zmantran. Zavedam se, da bi lahko bolje tekel, ampak če potegnem črto pod vse kaj se mi je dogajalo zadnja dva tedna, lahko povem le: "Raje vrabec v roki, kot golob na strehi."
Moj čas na 21km: 01:33:12
(4 min:14s boljše od maratona v Radenecih)
Moj cilj: Radenci pod 1h:30min
Drugače pa proga, ljudje, vzdušje, vreme, ...., vse ODLIČNO! Kapo dol vsem na in ob progi! :clap:

Srečno vsem in zdravi bodite!

Lp, M.
Danes je bil res odličen dan za moj prvi pravi maratonski tek :mrgreen: . Zadal sem si okvirni cilj 6 minut/km, kar mi je na koncu tako rekoč uspelo (4 ure in 16 minut). Vesel sem tekaške partnerke Tine, s katero sva progo skupaj odtekla od začetka do konca :cmok: . V zid sem se zadel na 34 km, ko so mi noge skoraj povsem odpovedale. Na srečo je pomagalo par čudežnih Tininih besed in okrepčevalnica na 35 km :D . Zelo so mi bili všeč raznorazni glasbeniki ob progi in gledalci z ploskanjem in navijanjem. Seveda pa pohvala tudi organizatorju za odličen maraton :cast: .
gut napisal/-a:Zares čudno in že drugo leto zapored. Kdaj bodo objavljeni uradni rezultati?

Rezultate se je dalo spremljati v živo. Zato bodo po mojem objavljeni jutri, saj verjetno ni potrebe po kakšnem hitenju ;)
gut napisal/-a:Zares čudno in že drugo leto zapored. Kdaj bodo objavljeni uradni rezultati?

V Dnevniku za za polmaratonke (za druge ne vem) objavljeni lanski rezultati : :oops:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA