prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 mince41
Pozdravljeni,

v Radencih se podajam na svoj prvi pravi maraton. Do sedaj sem v Radencih tekel 10km, 3x 21km, letos v Izoli 21km. Tek na 21km mi ne predstavlja več izziva, zato sem se odločil, da poskusim maratonsko razdaljo 42km. Do sedaj imam v letošnji tekaški sezoni več kot 400km, zdi se mi, da sem za tekača, ki se prvič podaja na to razdaljo, solidno pripravljen. Željeni čas je okrog 4:00h, če bo kaj več tudi ne bo problema, saj grem prvič na tako veliko razdaljo in je glavno, da pridem v cilj.

Ker vemo, da je vreme v Radencih zelo nepredvidljivo me zanima naslednje. Kakšno opreme izberete v primeru sončnega in tolega vremena? OK, za kratke hlače in nogavice mi je jasno :) 4 ure teka po soncu zna kar fajn ožgati kožo, četudi se prej namažeš s kremo za sončenje. Ali je v tem primeru bolj smiselno uporabiti dolgo tekaško majico? Kako je s kapo na glavi? Bral sem, da je kapa priporočljiva, na drugi strani pa spet preprečuje znojenje skozi glavo.

Hvala za vso pomoč in informacije
Uporabniški avatar
 TicTac
Osebne izkušnje z tekom v vročini so naslednje (lansko leto na Velebitu :-)). Tekaška majica z dolgimi rokavi DA. Mazanje s kremami NE. Kapa s šiltom - za 4 ure NE, za daljše teke DA. In še en kos opreme - tekaška sončna očala DA!
Uporabniški avatar
 Medicius
A ti greš na modno revijo ali na maraton? :lol:
Letos 400km, pa si dobro pripravljen na maraton? Jaz sem jih naredil slabih 800, pa grem na polmaraton. :?
Drugače so pa tekaške kape zelo dobro zračene (tako si kupi), torej ne preprečujejo oddajanje toplote, preprečujejo pa soncu dogrevanje glave in ti dajo lepo senco pred oči. Jaz si kapo nadenem tudi, če gre dež, da mi ne škropi direktno v oči.
Torej kratke hlače in kratka majica, kratke nogavice, kapa če se bojiš sonca, očala pa definitivno ne, razen če želiš nositi 3 tedne bel očalast obris.
ps.
Na progi ti priporočam uporabo vodnih škropilnic - tušev, da se malo ohladiš. Zadnje treninge ti priporočam okrog najtoplejšega dela dneva na soncu, da se telo malo aklimatizira.
 mince41
Če si letos pretekel 2x več kot jaz, ti čestitam - res vredno pohvale. V 4 mesecih je to več kot 200km na mesec.

Pa da ti odgovorim še na tvoje vprašanje. Ne, ne grem na modno revijo. V marcu sem imel treninge tudi več kot 36km in sem jih v maratonskem tempu pretekel brez težav.. pa sem imel do takrat manj kot 250km v tej sezoni.
Nazadnje spremenil mince41, dne 06 Maj 2015, 12:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 spitzpark
Tudi sam se sprašujem glede dolge majice...mogoče, namreč letos sem se že enkrat osmodil na Istrskem...s kremo pa se ne bi mazal.
Sicer pa atletske hlače DA, očala DA, Kapa salomon, ki ima zaščito za ušesa, vrat DA.
Kar se tiče kilometrov pred maratonom se strinjam z mince41.
 mince41
Tudi meni je Istrski maraton (med drugim) ostal v spominu po opečenih rokah.. in prav zaradi tega sem spraševal po dolgi majici in ostalih dodatkih.
Uporabniški avatar
 anja_z
Uh jaz jih naredim skoraj 400 km mesečno pa se še odločam ali bi jeseni na Ljubljanskem maratonu tekla svojih prvih 42 ali še ne. Zaenkrat izboljšujem svoj čas na 21 km. Vsekakor pa poročaj kako je šlo, meni so sploh zanimiva poročila tistih, ki odtečejo svojih prvih 42:) ...Sicer pa imam Radence v spominu kot zelo vroč dan izpred nekaj let in konstantno tuljenje siren :wink:
 spela*
mince41 napisal/-a:Če si letos pretekel 2x več kot jaz, ti čestitam - res vredno pohvale. V 4 mesecih je to več kot 200km na mesec.

Pa da ti odgovorim še na tvoje vprašanje. Ne, ne grem na modno revijo. V marcu sem imel treninge tudi več kot 36km in sem jih v maratonskem tempu pretekel brez težav.. pa sem imel do takrat manj kot 250km v tej sezoni.

No, moja kilometrina je bolj podobna tvoji kot Mediciusovi, pa grem tudi na maraton, tako da se ne obremenjuj. ;)

Sicer pa: jaz imam v Radencih ponavadi kratke hlače, kratko majico, kapico in sončna očala. Ki niso ravno "tekaška sončna očala", kar koli naj bi to bilo, ampak so pač sončna očala, ki jih uporabljam tudi za tek in za kolo. Na okrepčevalnicah pa, če je zelo vroče, z vodo zmočim kapico, kakšen kozarček polijem tudi po sebi, gasilskih tušev se pa izognem, da ne bi zmočila nogavic (in posledično dobila žuljev). Srečno!

P. S. Aja, s kremo za sončenje se seveda tudi namažem, razen če pozabim - v tem primeru znajo biti posledice precej neprijetne.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Vse je odvisno od hitrosti. Če želiš biti hiter in ti je to pomembno, je treba delat :). Če si zadovoljen tudi stem, da samo pretečeš razdaljo, se to da, tudi z dosti manj treninga.
Pri soncu in vročini, dolgem trajanju in ne prehudem tempu, je tenka bela majica z dolgimi rokavi in kapa s šiltom, dobra izbira. Očala so vsaj pri meni, odveč in moteča.
 RAJZL
Sam na večini maratonov in ultramaratonov tečem v Never Give Up brezrokavni majici in oprijetih pajkicah do kolen. V sončnem vremenu se našpricam z tekočino za sončenje iz Hofera (športna varianta), ki ne zapre por na koži in omogoča potenje. Kapa je zame obvezna, saj preprečuje kapljanje znoja v oči in pregrevanje glave. Tudi jaz si kapo večkrat zmočim, če je vroče. Če je poleg vročine še veter, ki izsušuje kožo in oblačila, se pošpricam tudi po majici in telesu. Sam imam dokaj občutljive oči na svetlobo in praviloma tečem s sončnimi očali. V Hoferu so se prodajala kot "športna očala" s ceno 4€. Pomembno je le, da ti očala pri teku ne lezejo z nosu.

Kar se pa kilometrine tiče je pa zadeva zelo subjektivna. Za čas 4h je mogoče res skoraj premalo treninga 400 km v štirih mesecih. Moj moto je sicer zapisan spodaj, dodal bi pa še enega: Treniraj trdo :? , tekmuj z nasmeškom :D . Vsekakor pa imaš možnost tempo upočasniti in prilagoditi razmeram, važno da prideš v cilj.

Vso srečo na prvem ti želim.
Uporabniški avatar
 RoKo
Ti samo teči, o opremi boš razmišljal kasneje... za drugi maraton. So Radenci kar zahtevni, sam sem tudi tam odtekel prvega, za to sem se odločil pri dvigu št. št., ko sem se iz 21 preložil na 42. Pred tem sem največ odtekel 29-teden prej na teku trojk. Speljal sem pod 4 urami. Bolj zahrbtno zna biti tisto sonce izza oblakov ali prav skrito za oblaki. Če žge že veš, da žge. Srečno. :wink:
Uporabniški avatar
 Scooby
Jaz uporabljam očala iz DM-a. Stanejo 10 eur. S trenutnim popustom na DM kartico jih dobiš za 8.5 eur. Meni odlično sedejo na obraz, se ne premikajo, ne skačejo...Gumjasti deli so zdržali cca 1 leto kar pogoste uporabe. Zdaj kupil že tretje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA