Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 čara
Ker se gre za otroka, se ravnat predvsem in zgolj po njej. Več je manj in po pameti. Mogoče bi ne bilo švoh stopit do kakega športnega pedagoga, ki ima več znanja o razvoju in primernih obremenitvah.

Razvijat je treba celostno telo. Ne se fokusirat samo na tek. Pri taki mladosti vse skoz igro, pestrost in zabaven ter varen način za telo in duha. In raznovrstne aktivnosti, kolo, rolerji, plavanje, hoja, tek igre z žogo,borilne veščine, gimnastika...Vsega po malem, razvijat kjer je talent, spodbujat kjer ga ni toliko. Naj spozna čimveč različnih zadev.

Žal poznam take, ki so preforsirali in imajo doživljenske posledice.
Uporabniški avatar
 štenga
štenga napisal/-a:
štenga napisal/-a:Do drugega leta tek na stran, se bom pa udeleževal ZPPP in skrbel da bo spodnji (pohorski) cilj vsakokrat dosežen.

No po letu in pol (zgornji post je iz novembra 2013) se zopet vračam k teku. Zakaj? V službi smo se iz heca prijavili na 5k, ki bo čez 6 tednov. Zaradi prijave se je kmalu začela tekmovalnost nato stave + trash talk, itd :D.

Naj dolžina teka ne zavede bralcev, ker ni cilj priti do cilja ampak je cilj to storiti čim hitreje (kar pa ni več enostavno). Ker je bilo že dosti tem na tem forumu v smislu: "čez 1 mesec mam cooperjev test za sprejem v .... kaj naj naredim", sem se odločil, da objavim tu moje priprave in napredke - mogoče bo kdo lahko kaj uporabil (ali pa izvedel česa ne sme storiti :? ).

Za začetek sem danes šel na stadion, da preizkusim svojo hitrost. Za 10 krogov (4km) sem porabil 18min in 40s oziroma 4:40min/km. Pri tem se nisem šparal ampak kolikor je pač šlo. Prvih pet krogov sem držal tempo pod 1:50/krog, vendar mi je zaradi pomanjkanja kondicije le-ta padel na 1:55+ pri zadnjih petih krogih - pa še to je šlo le z težavo.

Kaj bi rad dosegel? Realno mislim da lahko pridem pod 4:15min - tekmovalnost pač pri meni naredi svoje. Na drugi strani tekmujem proti dvema sodelavcema, ki tečeta polmaratone (~1:40). Pri direktni primerjavi nimam možnosti, a ker se gre za kratko razdaljo se mi zdi da imam dobre možnosti (poleg tega sta čez zimo počivala) - treba pač biti optimist - a ne :clap: .

Evo tek končan - odličen čas dosežen. Na roko mi je tudi šlo, da tek ni bil 5km ampak le 4.1km, ki sem ga na koncu pretekel s povprečnim časom 3:50min/km, pri tem sem dal pa povsem vse od sebe. Zraven sem nosil merilec srčnega utripa, ki je nameril pov 178utripov/min z maksimumom pri 184 utripih. S svojim časom sem več kot zadovoljen, čeprav so se mi po polovici teka začele porajati negativne misli, če bom sploh prišel do cilja (drugi del gre namreč rahlo v hrib) poleg tega mi je pa merilec utripa pričel neprestano piskati (meja pri 180). Skratka na koncu se je vse dobro izteklo, zadnjih 500m sem pretekel celo s tempom 3:25min/km. :laola

Kako je šlo sodelavcem? Skratka uspelo mi je prehiteti enega (za slabo minuto), za drugim sem pa zaostal 0,5s -> neverjetno - na celi progi manj kot sekundo (ob tem da nisva skupaj štartala). Če bi le nekje malo bolj stisnil... :lol: Sem pa super zadovoljen.

Od treningov sem praktično res treniral kratke hitre intervale, česar mogoče nisem omenil je bila še "piramida": 1krog hitro, pol kroga počasi, 2 kroga hitro, pol kroga počasi, 3 hitro... do 4 in nato nazaj dol 3, 2, 1 vsi hitri deli v času 1:30-36 na krog. Včasih sem šel gor le do treh krogov. Delal sem pa tudi veliko vaj za hrbtne in trebušne mišice, kar se mi zdi da je tudi močno pripomoglo. Po teku nekega musklfibra nisem imel - le na kakšen malo drugačen gib sem včasih dobil sporočilo mišice, da se je nekaj dogajalo kakšen dan nazaj.

Naslednja preizkušnja: urbani gladiator :D.

Sklep - tudi v kratkem času se da dosti doseči. Treba se je samo lotiti na pameten način. Še bolj pa kot to, je treba pazit da ne pride do poškodb in ne rinit z glavo skozi zid. Pri meni se je celo zgodilo, da zadnjih 7 dni pred tekmovanjem nisem nič tekel, ker na žalost ni bilo časa - in se je na koncu dobro izteklo - saj so bile noge dobro spočite.
Uporabniški avatar
 anja91
Jaz sem po parih tekih v obsegu 30 minut šla na malo daljšo različico. Pretekla sem 6 krogov, nato enega hodila, potem spet šest,hoja, spet 6 in hoja, potem še 2, da jih je bilo 20. Vse skupaj pride 8km. V 45 minutah. Počasi se spravljam v formo. To je zame čisti začetek. Tečem pa kakšna 2 meseca, zadnji mesec bolj intenzivno. Kar zadeva pa motivacije, imam včasih velike težave s tem. Potem, ko se pa pogledam v ogledalo in vidim male sprememebe in sem spet polna zagona. Sicer izvajam doma tudi vaje 5 krat na teden po 45 minut, za stegna, roke, medenico,... tako da sem pozitivna kar zadeva tega :wink:

Kjer je cilj, je tudi motivacija :)
Uporabniški avatar
 štenga
anja91 napisal/-a:Jaz sem po parih tekih v obsegu 30 minut šla na malo daljšo različico. Pretekla sem 6 krogov, nato enega hodila, potem spet šest,hoja, spet 6 in hoja, potem še 2, da jih je bilo 20. Vse skupaj pride 8km. V 45 minutah. Počasi se spravljam v formo. To je zame čisti začetek. Tečem pa kakšna 2 meseca, zadnji mesec bolj intenzivno. Kar zadeva pa motivacije, imam včasih velike težave s tem. Potem, ko se pa pogledam v ogledalo in vidim male sprememebe in sem spet polna zagona. Sicer izvajam doma tudi vaje 5 krat na teden po 45 minut, za stegna, roke, medenico,... tako da sem pozitivna kar zadeva tega :wink:

Kjer je cilj, je tudi motivacija :)

Bravo, kar tako naprej - se pozna da delaš vaje doma :clap: .

Glede mene - končal urbanega gladiatorja v Mariboru. Mislili smo it na kratko progo potem smo se premislili in šli na srednjo - na konco pristali na najdaljši ~20km in skoraj 50 ovir - brez problemov. Na koncu smo pa še dobili nagrado za najsimpatičnejšo ekipo (ali neki takšnega) - kdo je bil se nas je sigurno zapomnil :laola
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA