Kot otrok sem smučala po domačih strminah, v hribe pa naša familija ni zahajala. Zato sem Dolomite odkrila šele pred par leti. In se takoj nesmrtno zaljubila vanje. Med brskanjem po različnih zanimivostih iz teh koncev sem tako kar kmalu naletela tudi na Cortina Dobbiaco Run, pregledala vse informacije in fotomateriale o prireditvi ter žalostno zaprla stran, saj je bilo 30 km takrat zame znanstvena fantastika, da o nekaj 100 višincih za povrh sploh ne izgubljam besed. Ampak ta tek se je zasidral nekam v moje srce. In mi ni dal miru. Potem je prišla prva 21-ka, Tajataja pa me je začelo enkrat tedensko redno gnati na Golovec, tako da me tudi čisto vsak višinski meter ne prestraši več. Opogumila sem se za prvo (cici) Logarsko…in vedno pogosteje mislila na »moj« Cortina Dobbiaco Run. In potem je padla novoletna zaobljuba. Letos ga bom pretekla! Pa čeprav sem takšno razdaljo pretekla le enkrat v življenju, čeprav še vedno tečem počasi, čeprav ima najina proga na Golovec le dobrih 100 višincev in čeprav teka v hrib še vedno ne maram. Ampak na štartu v Cortini preprosto hočem stati! In v nedeljo sem! Sama. Polna treme in adrenalina. In skrbi. Kaj če ne bo šlo do konca? Kaj če me bo množica potegnila in me bo pred koncem zmanjkalo? Z mojim polžjim tempom teka se človek ne more tolažiti, da bo v takšnem primeru pač hodil. Ker tek ima limit. Za večino smešen, zame pač ne. Moje najbolj pobožne želje glede ciljnega časa se niso gibale prav dosti nad njim

.
Ob 9:40 zjutraj končno poči pištola tudi za tretjo štartno cono in s pogledom na Tofane se poženemo. Takoj navkreber. In tako vseh naslednjih 14 km

. Ves čas rahel vzpon brez enega samega metra ravnine, kaj šele spusta. Nema odmora dok traje obnova

. Grizi in tiho bodi, baba, saj te ni nihče silil, da prideš sem. Ravno nasprotno. Končno se pot malce strmeje vzpne, hkrati pa se že sliši muzika in vem, da sem klanec preživela

. Pred nami je Passo Cima Banche, ki je s 1.530 m najvišja točka na teku. In hkrati pomeni konec vzpona in začetek spusta. Na prelazu je cel žur

, ki skupaj z bananami in keksi požene nov val energije po mišicah in že tečem navzdol. Huh, tole je luštno. Navzdol sem letos tekla z marsikaterega hriba, zato se nekoliko večjega naklona ne ustrašim, saj vem, da bodo moje noge tole zdržale. In tečem kot veter (japajade

) ter prehitevam sotrpine kot za stavo. Hehe, takole bi šlo pa preostalih 16 km z lahkoto! Na žalost se spust, po katerem noge tečejo kar same, po kakšnih treh kilometrih konča. Začne se ravnina ob prvem jezeru, prvič zares pritisne sonce. Aja, pozabila sem povedat, da tudi vročino sovražim, ko tečem

. In pride prva kriza. Huda. Kar zvije me – kako bo šlo takole še celih 11 km?! Na srečo pride kmalu po 19. km okrepčevalnica, nekdo mi porine v roke Enervit (teh športnih pijač sicer ne pijem), pojem tri koščke banane, se napijem in namočim ter malo hodim - do (edinega, a velikokrat fotkanega) pogleda na Tre Cime. Tokrat so ovite v meglo, a pogled je vseeno veličasten. Počijem še malo in naredim par posnetkov s telefonom

. Kot vsi uživači v moji kategoriji. Enervit očitno zagrabi in precej lažje stečem naprej. Proga se nadaljuje naravnost in v blagem spustu, zato tečem brez hujših težav. Že naredim načrt, kako bom na 25. km spila kar dva lončka Enervita, da bo ja držalo do cilja, ko razočarana ugotovim, da ravno na zadnji okrepčevalnici ni dopinga

. Samo voda in čaj. In banane. Začnem kalkulirat glede ciljnega časa. Zelo dobro mi kaže, ni čudno da tako trpim

. Spet pritisne sonce, zmatrana sem že pošteno, pa še proga se hoče nekaj dvigovat in spet rine blago navzgor. Malo se ustavim v senčki in spijem iz bidona. Veliko sotrpinov me zavistno pogleduje. Končno se mi je obrestovalo tovorjenje dodatnih pol kile! Potem se proga na srečo spet obrne navzdol in spet mi steče. Končno tabla 29 km. In še zadnji kilometer matranja po Dobbiacu. Ura v cilju pokaže 15 minut manj od mojih najbolj skritih želja. Zdaj me zvijejo čustva in oblijejo me solzice. Šlo je! Obljubljenih fotografov v cilju ni. Pokličem jih, kje me čakajo. Hihi, vozijo se še

, ker sem jih naročila šele čez četrt ure. Smsnem Tajataji, ki takoj ve, da me mora poklicat, da moram z nekom tole deliti, takoj zdaj. Ji povem, da sem zadnjih 5 km zmogla predvsem zato, ker sem vedela, da verjame vame. Potem se sesedem na prvo klopco, sezujem superge in se nastavim sončku…
In še par tehničnih podatkov. Proga teka sicer ni tako zelo lepa kot na fotkah oziroma je tisto, kar je na fotkah, tudi vse, kar je na poti fascinantnega. Večinoma pa je to gozdna cesta, ki se vije – jasno – po gozdu. In ta se od prvega do zadnjega km ne razlikuje prav bistveno

. Je pa ves čas nogam prijazno mehka, poteka po naravi in celo na odsekih ob cesti ni zoprnega in motečega smoga. Organizacija je dobra, busi so organizirani zjutraj s cilja na štart, po koncu tekme prav tako. Oddaja garderobe na kamione poteka organizirano. Štarta se v conah, če ne štartaš v pravi, čip ne prime. Okrepčevalnice so na prb. 5 km, niso pa ravno hudo založene: Enervit (razen na zadnji), voda, čaj, banane in keksi. Energija je dobra, čeprav navijačev ni prav dosti. Na delih, kjer teče proga ob cesti, mimo vozeči avti trobijo in navijajo kot na kakšni fuzbal tekmi

. Gudibeg spodoben (funkcionalna majica Mizuno – velikost izbereš na licu mesta, pol kile špagetov, bidon in energijska ploščica), v cilju pa zelo lepa medalja in lunch paket. Če ne pritečeš v gužvi, slišiš v cilju tudi svoje ime. Lep tek skratka, ki se ga zagotovo splača enkrat uvrstiti na tekaški koledar!