Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
spela* napisal/-a:
Medicius napisal/-a:Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2.

In v čem je razlika, ali ga pretečeš v 3:15 ali v 4:30? Za profije je oboje zelo porazen rezultat.

Razlika je v tem, da prvi teče, drugi pa komaj, da temu rečemo teče :).
V hitrejšem tempu tečejo prve ženske v kategoriji 70 +.
spela* napisal/-a:In v čem je razlika, ali ga pretečeš v 3:15 ali v 4:30? Za profije je oboje zelo porazen rezultat.

Dvomim, da ti ne poznaš odgovora. Če pa se motim, pa pojdi tečt nekaj čez 3h, drugič pa 4h in 1/2, pa mi potem povej v čem je razlika. MIslim, da ti je tudi znano, da daljši je tek, večji je stres za telo, pa ne samo pozitiven. ;)
Anominan napisal/-a:3:00 do 3:15 ob 3-4 izmenskem, po možnosti težaškem delu, ob familiji, otrocih.. je SuperProfi rezultat

Se povsem strinjam.
Anominan napisal/-a:3:00 do 3:15 ob 3-4 izmenskem, po možnosti težaškem delu, ob familiji, otrocih.. je SuperProfi rezultat :D Poznam pa njih par, ki ob vsem tem zmore tudi pod 3 h :roll:

O jes, meni rata. Dva froca, zena, siht...3:04 (sem sel na razdaljo ne na cas) :roll:

Pojdi na to 21ko, poskusi in garantirano bos zadovoljna. Ce ti uspe, bos normalno v nebesih, ce ti ne uspe, pa ves da:

"I failed" is 10 times more of a man, than a man who says "what if", cause "what if" never went to the arena!

pa velja seveda tudi za zenske!

Navijam zate! :laola
Tek je odlična stvar. Vprašanje je samo kaj želiš z njim doseči. ali ti pomeni sprostitev ali pa tekmovanje, kjer želiš premagat sebe ali pa sotekmovalce7ke. Odvisno je tudi od let. Če nekdo, ki se rekreativno ukvarja z tekom pri 60 ali 65 letih odteč 1/2 maraton za 1:50 ali maraton za 4:10 je to za njega sigurno odlično, ker se je poleg teka ukvarjal še v življenju z čem drugim kot samo z tekom.
Nekdo, ki se celo življenje ukvarja z športom: tekom na smučeh ,kolesarjenjem pa se mu zgornji rezultati zdijo podcenjujoči, ker je boljši in mu gredo počasnejši na živce in ne razume ,da smo ljudje različni inje potrebno to različnost sprejemati, saj z tem pokažem kakšen človek sem. Pred 20,30 leti je bilo več prijateljstva in spoštovanja med tekači, saj smo vsi vedeli, da nam je tek hobi; poleg redne službe, in skrbi za družino, pa smo se imeli vedno lepo in tudi tekov je bilo zelo malo in smo jih cenili.
Glede na to, da tečeš že več let, torej daljše obdobje, že nekaj mesecev pa celo 8km, boš z 21ko sigurno opravila. Ne bo lahko, vendar bo šlo. Kot so že predhodniki napisali, bo nekaj dodalo vzdušje. Če je to LJ maraton imaš do takrat še nekaj časa, da poskusiš z teki dolžine do 15 km. Vsekakor pa ne drži, da moraš podobne razdalje kot je polmaraton teči tudi na treningih. Sam sem se lani za 75km CE-Logarska pripravljal s teki dolžine 15-25 km in zmagal v kategoriji 40-44 let. Moje mnenje je, da telo ni tvoja šibka točka, temveč je to glava. Samozavest boš pa pridobila s parimi daljšimi treningi. Zdravko, (naš Špartatlonec) bi rekel "Vse je v glavi čuj".
RAJZL napisal/-a:Moje mnenje je, da telo ni tvoja šibka točka, temveč je to glava.

Govori izkušen tekač, ki se je že xy srečal s tekmovanji na ultramaratonih in maratonih ter točno ve kako in kaj dneve in mesece pred tekmovanjem ter na tekmi sami.
@Tea1981 pa preteče zadnje 4 mesece 8km v enem kosu, niti ne vemo v kolikšnem času, če neprekinjeno teče in kakšen napor predstavlja za njo ta razdalja. Tekaška knjiga ji ni jasna, tako verjetno ne zna niti kako se pripraviti na tako dolg tek. Zgoraj citirano je lahko tudi dober recept za neuspeh.
Vidim, da je trend ki ga omenjam, kar dobro zasidran v našem prostoru. Pa nič zato, organizatorjem itak paše, saj tako več zaslužijo, ortopedi in fizioterapevti, pa tudi morajo zaslužiti.
@Tea1981, iskreno upam da ti enkrat uspe, nikakor se pa ne zanašaj na ljudi, ki te sploh ne poznajo, predvsem pa si vzami čas za tek, da ga boš bolje razumela in obvladala. Ne tečeš za en polmaraton, tečeš za sebe dokler ti to zdravje ponuja (do poznih let recimo). Sama boš najbolj vedela kdaj boš pripravljena za polmaraton, saj bo ti to tvoje telo ob daljših tekih samo povedalo.
S tem se pa tudi distanciram od te teme.

Lp, M.
Medicus, kot Tea1981 sem tudi jaz enkrat odtekel svojo prvo polovičko. Moji treningi so bili 3x tedensko 8km in sicer eno leto. Res, da sem bil vse življenje dokaj aktiven. Kolegica teče že nekaj let, zadnje mesece dela kilometrino 160-200 km na mesec. To je vsekakor dovolj za preteči polmaraton, ker nikjer ni omenjala, da misli tam zmagati :wink: . Kot sem že napisal, ji ne bo lahko, to pa ne pomeni da se bo pri tem enkratnem dolgem teku ubila ali poškodovala. Je pa lepo, da te kot strokovnjaka skrbi za naše zdravje, saj so (smo) eni res norci :oops: .
Najlepša hvala vsem za vaše izkušnje, spodbudo, ...
Medicus me je malo "prestrašil", ker se poškodb zelo bojim, ker poškodovana ne bi mogla teči :(
Pri teku poslušam svoje telo, moj cilj je 21-ko preteči, čas ...ne vem, bomo videli.
Glede moje pripravljenosti, mojo stalno razdaljo tečem s hitrostjo 5.25 min/km, enkrat na teden hodim na funkcionalno aerobiko, če mi čas dopušča grem na kolo, ...
Upam, da mi bo uspelo :D .
Kako bom trenirala? Držala se bom načrta iz knjige (šesttedenski načrt, prilagojen moji pripravljenosti)
Meni je gibanje, tek sprostitev, pomagalo mi je skozi zelo težko obdobje, tako da bom še naprej tekla :) .

LP
Uporabniški avatar
 Zd.
StaraKost napisal/-a:Razlika je v tem, da prvi teče, drugi pa komaj, da temu rečemo teče :).
V hitrejšem tempu tečejo prve ženske v kategoriji 70 +.

Medicius napisal/-a:Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2. To je cca. 1km/h hitreje od hitre hoje.

hitra hoja: 10 min/km
tempo za čas 4,5 ure: 6:23 min/km, kar za žensko - rekreativko sploh ni slabo...
Težko bi se strinjala, da ne teče...
Lahko bi rekli da sama ne ve ali teče ali hodi. Mediciyus in Stara kost imata povsem prav.Za tempo okoli 6min km ali nizko postavljene normative ne rabiš nobenih nasvetov.Tisti ki hoče doseči nekoliko boljši rezultat pri teku ne more uživaiti pri vsakem treningu.Potrebni so določeni napori in šele na to pride užitek ko ugotoviš da nekaj česa si prej s težavo tekel zdaj tečeš z užitkom.Če pa želje po bistveni izboljšavi ni ,tudi nasveti niso potrebni.Tečeš in uživaš. :D
Nazadnje spremenil star tekač, dne 20 Avg 2015, 22:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Kaj je smisel rekreativnega teka?
:?:
Gibanje, zdravo življenje, uživanje...
:!:
Rezultati... če si 3. ali 5. je pomembna razlika, če pa si 250. ali 350. pa razlike ni.
:wink:
Za motivacijo pri treningih potrebuješ cilje. Pa najsi bo to 10 km v eni uri in pol ali v pol ure. Hitrost teka je relativna.
:?
Razlika med tekom in hojo? Med tekom sta istočasno obe nogi v zraku! Hitrost ni pomembna.
8)
Zame naljepše pa je teči v naravi, v gozdu, gor in dol, tempo pa sploh ni pomemben. Zakaj?
Ker bom vsak čas dočakal Abrahama, ker ne morem konkurirat mlajšim ali boljšim, ker ne nameravam postat suženj ambicij in rezultatov, ker mi je edini cilj uživat v športu, katerem koli in tu pa tam sprejeti izziv na kakšni tekmi, pa ne uvrstitev, ampak priti v cilj, nasmejan in srečen.
:laola
Tvoj podpis, kar me ne ubije , me okrepi, ni v skladu z zgoraj napisanim :).
Izberi bolj prijazen, rekreativen "podpis".
 Jola
Podpišem se pod tole pred menoj !
O tem, kako pomembna je hitrost in kaj sploh je tek, pa prepustite vsakemu posamezniku. Tekme so dovoljene vsakemu, ki pride v določenem času do cilja, pa če je to po vaše tek ali hoja, veste, za nekoga, ki ne zmore več kot 6,25 min za km na maratonu, je to tek in pravi podvig in prava sreča, da se je tega lotil in neizmerno zadovoljstvo, ko pride do cilja. Vsak ima pač svoje zadovoljstvo, dirkači ste pač hitri in srečni in vam čestitam, ne vem pa zakaj počasnejšemu tekaču jemati voljo z razglabljanjem, kaj je tek in kaj ni tek !
Konec koncev gorski teki, kjer se hodi s palicami tudi ni tek, pa se tako imenuje, kajne ?
Jaz sem že v letih, pa sem srečna, da tečem, kakor pač tečem, po nekaterih mišljenjih hodim , pa verjemite, vsakega novega "tekača" v našem kraju se razveselim, ko ga srečam ! Pa ne nazadnje, tekme, ki so namenjene širšim množicam, plača vsak in če pogledate po rezultatih, je večina teh plačnikov "počasnih" tekačev, pa smo srečni na cilju, tudi če kdaj kdo prisopiha čez ciljno črto !
 Jola
No, pa bi vprašala še : StaraKost, kaj tiste ženske 70+, ki tečejo hitreje so na vsakem maratonu ali so to na svetovnih prvenstvih, kjer tečejo bivše profesionalne tekačice....malo sem brskala po rezultatih na maratonih....pa še Medicus: kaj je res smešno če nekdo pravi da preteče maraton v 4 urah in pol ? Meni ni, jaz sem med njimi, pa mi ni nič smešno, pa tudi rečem, da sem ga pretekla in sem srečna, pa je bilo takih srečnežev še veliko za menoj, tudi mlajših ! Pa lep "tekaški" vikend vsem !

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA