Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
skorc napisal/-a:Matematika in fizika sta knjigi, ki opisujeta pravila, ki jih je postavila narava in ne človek. Čas je relativen glede na opazovani sistem, svetlobna hitrost absolutna. Tisti, ki si izmišljujejo nekaj mimo narave, so družboslovci. Njih je pač potrebno jemati z rezervo. Pika. ;)

Pa smo prešli od vprašanja, kako se lotiti daljših tekov do filozofije matematike in fizike. Matematika in fizika imata sicer osnove v zakonih narave, ampak vse skupaj je napisal človek, kakor je pač sposoben razumeti. In človeški razum je krepko relativen. In nihče ne more z gotovostjo zanikati, da se svetloba v neskončnosti res ne ukrivi. In s tem izgubi osnovo za absolutno.

Morda pa zadeve le narobe razumem, ker sem samo človek. Omejen, kar se vesolja tiče.

Kar se tiče daljših tekov pa takole: Kdor hoče rezultate, naj dela za rezultate, ostali bomo pa samo tekli, kolikor nam paše ali kakor hitro nam paše. Na maratonih ali trailih. V naravi ali na tekaški stezi, ali morda kar na stadionu. Ker tudi uspeh našega teka je relativen.
miro napisal/-a:Ja Špela*, samo kako jo izmerimo? Mere so tudi stvar dogovora, enote so stvar dogovora, matematika je kup pravil, ki smo jih postavili ljudje, tako da :cry: :D

Meres so seveda stvar dogovora, ampak ne glede na to, katere mere vzamemo, bomo ugotovili, da se hitrost nekega predmeta glede na nas spremeni, če se spremeni naša hitrost gibanja. Pri svetlobi ni tako.

majcka napisal/-a: In nihče ne more z gotovostjo zanikati, da se svetloba v neskončnosti res ne ukrivi. In s tem izgubi osnovo za absolutno.

Pravzaprav vemo, da se pot svetlobe ukrivi zaradi gravitacije. Ampak njena hitrost je vseeno absolutna. :)

Če gremo še kaj dlje od tega, bo nastala zanimiva razprava. :D
Nazadnje spremenil spela*, dne 31 Avg 2015, 10:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Nekateri pa res delajo študije iz teka. Človeka kar zmrazi, ko prebira razne nasvete o raznih predlogih po dolžinah in hitrostih, ki jih ponujajo kot "izkušeni" tekači, tekačem začetnikom. :lol:

P.S; zato pa je ze toliko "instruktorjev" teka po vsaki vasi ,ki imajo svojo skupino, kjer širi svoje "znanje" o teku ter ga predaja neukim tekačem.

Čeprav je čisto preprosto in naravno - teci .
 MKC
bustaa napisal/-a:...
P.S; zato pa je ze toliko "instruktorjev" teka po vsaki vasi ,ki imajo svojo skupino, kjer širi svoje "znanje" o teku ter ga predaja neukim tekačem.
...

Učijo jih kako se teče v "coklih". V tem je problem :) Naj si sezujejo tiste cokle pa bo :)

P.S.: razumite kakor hočete...
Nazadnje spremenil MKC, dne 03 Sep 2015, 08:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Tudi tisti, ki so včasih tekli bosi, sedaj tečejo obuti. Poglej Afriške tekače. Po tvoje so šli na slabše :).
MKC napisal/-a:
bustaa napisal/-a:...
...

Učijo jih kako se teče v "coklih". V tem je problem :) Naj si sezujejo tiste cokle pa bo :)

Če kdo razen tebe razume, kaj si hotel povedat, naj mi pove, ker očitno narobe razumem :).
skorc napisal/-a:Nikar slabe volje. Saj pravim. V soboto je Celje - Logarska, pa se bomo vsi imeli priložnost dokazat v teoriji in praksi. :laola

Srečno! Jaz bom ostala pri teoriji. ;)
Oj. Jaz sem približno na istem kot ti ali kak korak naprej.

Če ti bo kdaj v življenju uspelo preteči 21 km v času 5 minut na km, bo to zelo dober rekreativni rezultat. Kar poglej si rezultate na malo bolj množičnih slovenskih maratonih in boš ugotovila, da bi bila s takim časom v zgornji polovici.
Če ti bo že letos uspelo preteči 21 km v času 5:30 na km, bo to za letos in trenutno pripravljenost odličen rezultat. Če boš tekla dve uri do dobri dve uri, bo to zelo dober rezultat in niti slučajno ne boš med najpočasnejšimi. Ne more se navadna rekreativka z vsemi odraslimi obveznostmi primerjat z rekreativci, ki si lahko vsak dan vzamejo dve, tri ure časa za trening ali z bivšimi športniki - poleg tega smo si že po naravnih danostih zelo različni. Forumaši, ki opletajo z nekimi časi na ravni svetovnih tekmovanj, verjetno od svojih otrok v prvi triadi ne zahtevajo, da bi razumeli integrale a ne, niti ne bodo otroku, ki ima ves čas probleme z angleščino, predlagali, naj gre za simultanega tolmača.

Kako težko je čas popravit za pol minute na km, lahko preveriš sama - odteci en km v 5 minutah ... kar težko, a ne.
No, kakorkoli že, razdaljo postopno povečuj. 21 kilometrov je zelo dolga razdalja. Vsak teden jo povečaj za 1 km ali 1,5 km. Mislim, da to na tvojo sedanjo kilometrino ne bi smel biti večji problem. To pomeni, da vsakič, ko greš teč, narediš 500 metrov več. Mala malca. Če ti trenutna proga ustreza in se je nisi naveličala, potem teci po njej. Meni to sicer ne paše in imam zato več krogov, ki jih lahko tudi poljubno podaljšam glede na razpoloženje.
Poskusi tudi vsaj za vikend teči ob približno isti uri, kot je polmaraton, če sicer recimo tekaš vedno popoldne ali zvečer. Da te ne bo shecal bioritem.
Vsaj zadnji teden pred polmaratonom ne eksperimentiraj ne s hrano ne z dodatki. Ne spreminjaj ničesar na jedilniku in ne poslušaj nasvetov, kaj bi bilo dobro pojesti pred tekmo, če tega sicer ne ješ. Da ne bo potem na progi raznih kolobocij.
Javi, kako je bilo :) Jaz mislim, da bo super.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA