vencelj napisal/-a:Vprašanje, s katerim me je včeraj presenetila moja fizioterapevtka: ali tudi jaz mislim, da količino športnih aktivnosti premo sorazmerno spremljajo tudi poškodbe?
Čeprav je tu govora o teku, bi rad povedal nekaj na splošno tudi o drugih športih in spremljevalnih poškodbah.
Tenis

teniški komolec (bistveno več obremenjen le en komolec)
Boks

komolci in glava (glava zaradi prejetih udarcev in komolci, ker so spet bolj obremenjeni od drugih delov telesa)
Plavanje

ramena
Smučanje

kolena (naravno gibanje ni levo in desno kot je to pri smučanju ampak naprej in nazaj)
Balet

gležnji in stopala (zaradi stanja na prstih)
Nogomet in rokomet

noge zaradi gibov vstran in kontaktov z igralci nasprotnega moštva
In še bi lahko našteval. V vsakem športu so poškodbe in to na delih telesa, ki so pri tistem športu najbolj obremenjeni in izpostavljeni. Edini šport, čeprav to v resnici sploh ni šport, kjer ni poškodb, je joga, ker je vadba statična, se pravi v mirovanju brez hitrih gibov.
In sedaj tek po mojih izkušnjah. Mislim, da se na začetku ukvarjanja s tekom vsak sreča z določenimi poškodbami ali vsaj bolečinami dokler se telo ne navadi na te gibe. Kasneje naj bi bilo tega manj, ker vsak razvije svojo tehniko teka, ki njemu najbolj odgovarja, ne glede na to ali je to "šolsko" pravilno ali ne. Jaz kakšnih pretiranih poškodb nisem imel, hvala bogu. Spomnim se, da sem si med enim tekom zvil gleženj in to le zato, ker smo tekli po koreninah in jaz takšnega terena nisem navajen (uglavnem tečem po asfaltu, ne upoštevam pravila, da asfalt škodi kolenom, kolkom, gležnjem in še ne vem čemu).
Pri rekreativnem teku naj načeloma nebi bilo pretiranih poškodb, če začneš počasi, da se telo ogreje in se ne forsiraš do onemoglosti. Pri tekmovalnem teku vidim problem v dveh načinih treninga: a) pri šprintih in/ali pospeševanjih, b) pri želji po napredovanju s pretiravanjem v dolžini ali intenzivnosti (mislim, da se večina poškodb med treningom zgodi v fazi, ko smo že utrujeni in bi morali trening zaključiti, mi pa takrat želimo iztisniti iz telesa še zadnje atome moči)