Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
TONEK napisal/-a:Bla bla tema. Mulci bi rekli ¨kr neki¨.
Sto športov, sto različnih mišic. Noben šport ne uporablja vseh. Še najbolj se jim približa plavalec :!:

Oprosti TONEK, ampak tudi tvoj komentar je "kr neki."
Ne govorimo o razvitosti ali rabi posameznih mišic, pač pa o gibčnosti, natančneje če so tekači manj gibčni od drugih športnikov prav zaradi teka. Kaj misliš o tem?
Js se mam za zlo negibčnega, in tut še v življenju nikoli nisem prišel do tal s prsti...ni šans. fali par centimatrov. Baje naj bi na to vplivala tud velikost. Višji ljudje naj bi bili manj gibčni. Vpliva pa tudi vrjetno to, da se nikoli nisem ukvarjal s športom.
majcka napisal/-a:
Loni napisal/-a:Špage že nekaj časa nisem probala, tako da nimam pojma, ali jo še naredim. Verjetno bi bilo potrebno malce vaje.

Jaz špage nisem naredila nikoli (je vedno malo zmanjkalo) je pa še nedavno šlo takole do tal s celimi dlanmi. In do bolj davno nazaj, je šlo tudi 'rikverc' v most. No to zadnje že kar nekaj časa ne gre. :lol:

Nekoč je nekdo preveč vrtel jezik na Rožniku, neznan mimoidoči, češ, da za špago je treba posebej trenirati, blablabla. Je hitro utihnil.
Rikverc mustu nisem nikoli delala, tudi ostalih gimnastičnih vaj ne (sem bila zaradi zgube ravnotežja lepo opravičena telovadbe), ga pa še danes delam za raztegovanje, ampak s tal gor. Je pa bilo ravno to neravnotežje krivo za to, da še danes podzavestno delam vaje (načrtno jih ne), pa tudi pri miru stati ne znam :shock: .
tae napisal/-a:Mit ali resnica?

Podvprašanja za razmislek ali diskusijo:
Ali morda prav tek onemogoča gibljivost sklepov?
Ali za tek sploh potrebujemo gibčnost?
Kaj nam gibčnost koristi v vsakdanjem življenju?

Po eni strani si, tae, spet odprl zanimivo temo, po drugi strani je pa kar težka...nekajkrat sem že misli, da bi "moral" nekaj napisati, pa pravzaprav nisem vedel, kaj...in tudi sedajle še nisem prepričan, kaj se bo izcimilo.

Najlaže, če grem kar po iztočnicah:
:arrow: kot prvo: kje si zasledil "mit" o tem, da naj bi tek onemogočal gibljivost sklepov. Jaz za to slišim prvič. Razmislek mi ni dal rezultatov, če pa je na tem mogoče kanček resnice, vsekakor tekači to kompenziramo z vajami in raztezanjem pred in po teku. Brez tega bi bili zagotovo manj gibčni. Res je, da marsikateri drug šport zaradi narave izvajanja nudi bistveno več raznolikega gibanja, tek je sam po sebi dokaj monoton. Verjetno je pa spet razlika med tekom po ravninskih (asfaltiranih) terenih in tekom po razgibanih terenih v naravnem okolju, ki često zahteva še vse kaj drugega kot zgolj monotono prestavljanje "leva-desna..."

:arrow: določeno mero gibčnosti vsekakor potrebujemo, kje je prava mera, je pa drugo vprašanje. Za tek potrebujemo "čvrsto telo", "mlahavost" nam ne koristi. Ali iz tega pravilno sklepam, da gibčnost potrebujemo (če smo čisto trdi, iz teka ne bo nič), a preveč gibčnosti ("elastika") za tek spet ni dobro :?:

:arrow: Gibčnost v vsakdanjem življenju: absolutno JA :!: Veliko laže delamo, izvajamo vsakdanja opravila, smo bolj spretni...bolj samozavestni...itd.

LP, vencelj
Od vsega največ in najraje tečem ampak vem, da zaradi teka nisem lesena. Lesena sem itak! S težavo se dotaknem tal s konico prstov. Večkrat kar malce poguljfam, ker me je skoraj sram, da sem tak les! Sestra ne miga praktično nič, pa lahko skoraj tako mimogrede spravi nogo skoraj za vrat (sede, seveda). No, danes, ko jih imava 50*+, se ona z lahkoto pokriža (čelo, usta, prsi) jaz pa niti slučajno. Razen z njeno nogo.
Ne, za mojo negibljivost gotovo ni kriv tek. Brez njega in z njim povezanimi strečingi, vajami, razgibavanji, bi bila samo še bolj lesena. :lol:
Ja, res so manj gibčni
Ena potrditev je v knjigi Od jogginga do maratona
Druaga je bila v nekem članku pred leti v reviji Vrhunski dosežek
Ena potrditev sem jaz :-)
Kot gimnatičar v mladosti sem z lahkoto stal z dlanmi na tleh pri stegnjenih kolenih, danes se morem en cajt zibat, da lahko dosežem prste :-)
Z razteznimi vajami se seveda stanje hitro izboljša.
Pri tekačih na dolge proge se baje v mišicah nabira kalcij
Toliko na kratko :-)
ZdravkoC napisal/-a:Ja, res so manj gibčni
Ena potrditev je v knjigi Od jogginga do maratona
Druaga je bila v nekem članku pred leti v reviji Vrhunski dosežek
Ena potrditev sem jaz :-)
Kot gimnatičar v mladosti sem z lahkoto stal z dlanmi na tleh pri stegnjenih kolenih, danes se morem en cajt zibat, da lahko dosežem prste :-)
Z razteznimi vajami se seveda stanje hitro izboljša.
Pri tekačih na dolge proge se baje v mišicah nabira kalcij
Toliko na kratko :-)

Pa imamo krivca! Kalcij je kriv! :clap:
mojA napisal/-a:
Pa imamo krivca! Kalcij je kriv! :clap:

Vseh postov nisem prebral, upam, da to večina itak ve :-)
Kalcij nas dela trde, magnezij pa mehke :-)
Gre za dva pola, kot sta mladost in ono drugo :-)
Hec mora biti :--
majcka napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:Kalcij nas dela trde, magnezij pa mehke :-)

Logičen zaključek....starejši ko je Romeo, manj magnezija sme konzumirat! :lol: :lol: :lol: :lol:

Drugače se lahko zgodi, da naredi Julija samomor :-)
Kak pa naj kalcij ve, v kateri nogi naj se nabira ??? :-)
No kar nekaj dolgih tekov sem prelaufov do 100km,razni traili,treking liga itd pa nimam nobenih problemov z gibljivostjo.Res mal plezam ampak obe špagi nista problem celo brez ogrevanja,predklon gre pa globoko v zemljo, pa mam slabih 55.Staro pravilo, vaja dela mojstra,vsak dan 20minutk pa ni problemov.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA